ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/03/2012

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην Άρτα



Πολίτες της Άρτας,

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Η Αριστερά είναι εδώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Μαζί με το λαό, για νʼ ανοίξει ο δρόμος της δημοκρατίας, για την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

 Για την ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών του Μνημονίου.

Για ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και ανασυγκρότησης της χώρας, που θα εφαρμόσει ένας νέος συνασπισμός εξουσίας της Αριστεράς.

 

Πολίτες της Άρτας,

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Είναι πρωτοφανής η διάλυση των κοινωνικών υποδομών που έχει προκαλέσει η διετία του Μνημονίου. Δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Ιστορία του τόπου.

Η καθημερινή λειτουργία των σχολείων και των νοσοκομείων έχει πράγματι εναποτεθεί στον πατριωτισμό και την κοινωνική και επαγγελματική συνείδηση των λειτουργών τους.

Τα περισσότερα σχολεία συχνά καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες τους με πατέντες. Γιατί δεν υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει χαρτί, δεν υπάρχει μελάνι.

Υπάρχουν μόνο φωτοτυπίες. Υπάρχει μόνον η διάλυση του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων στο τέλος Μαρτίου και η προμήθεια της γραφικής ύλης για τις πανελλήνιες εξετάσεις των μαθητών με ακριβοπληρωμένες αναθέσεις.

Αυτό είναι το υπέρτατο στάδιο του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος στην εκπαίδευση που έχει αναλάβει εργολαβικά η κυρία Διαμαντοπούλου και όσοι από το επικοινωνιακό κατεστημένο διεκπεραιώνουν τις δημόσιες σχέσεις της.

Το κατάφερε και αυτό! Η πλήρης διάλυση, η αδυναμία στοιχειώδους λειτουργίας της εκπαίδευσης.

Η θυσία μιας γενιάς Ελλήνων για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των δανειστών της χώρας.

Από τους πολλαπλασιαζόμενους εγγυητές του Μνημονίου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Από τον ανανήψαντα κ. Σαμαρά που δήθεν πασχίζει για την ανάπτυξη της χώρας, εγγυώμενος την απαρέγκλιτη εφαρμογή του πιο υφεσιακού προγράμματος οικονομικής πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος.

 Επιτέλους, ποιος κοροϊδεύει ποιον, σʼ αυτόν τον τόπο;

Ποιος μας περνάει για ιθαγενείς και νομίζει ότι μπορεί να μας πουλάει καθρεφτάκια με χάντρες;

 

Πολίτες της Άρτας,

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Με κραυγές και ψιθύρους, η συγχορδία της αντιαριστερής συκοφαντίας, υπό τη διεύθυνση του Ζαν-Κλωντ Γιούγκερ και με εκτελεστές τους κυρίους Βενιζέλο και Σαμαρά, επαναφέρει την πολιτική ζωή του τόπου στο δύσοσμο παρελθόν των πρώτων μετεμφυλιακών χρόνων.

Οι δύο συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας – ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς – τολμούν και εγκαλούν την Αριστερά για τη δική τους αβελτηρία, για τη δική τους συνθηκολόγηση με τους δανειστές της χώρας.

Καταφεύγουν σε παλιές και ξεπερασμένες διαχωριστικές γραμμές, που το Μνημόνιο έχει πλέον κονιορτοποιήσει. Επενδύουν στον φόβο, στη μοιρολατρία και στο ψέμα για να διασωθούν.

 Αντίθετα, εμείς, ξαναζωντανεύουμε την ελπίδα για να διασωθούν ο λαός και ο τόπος.

Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συνειδητή και σταθερή συμπόρευση ολοένα και περισσότερων πολιτών με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά δημιουργεί μια νέα συλλογική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για την ανατροπή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών του Μνημονίου.

Μια νέα συλλογική αυτοπεποίθηση, που σαρώνει τον φόβο και την ανασφάλεια που προσπαθούν να σπείρουν στους πολίτες το ένοχο πολιτικό κατεστημένο και οι ξένοι προστάτες του και που σύντομα θα φέρει την Αριστερά πρωταγωνίστρια των πολιτικών εξελίξεων.

 

Αλλά το μόνο που τελικά καταφέρνουν και οι δύο είναι να αποσαφηνίζουν τις δύο εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης που τίθενται στην κρίση του ελληνικού λαού, τις δύο παρατάξεις ανάμεσα στις οποίες ο λαός θα κληθεί να επιλέξει:

Από τη μια πλευρά, η παράταξη του Μνημονίου, η κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – η πρόταση της υποτέλειας, της λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας και του αυξανόμενου δημόσιου χρέους.

Από την άλλη πλευρά, η Αριστερά, με τη μόνη πραγματική εναλλακτική διέξοδο – τη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, με απεμπλοκή από το Μνημόνιο και αλλαγή πολιτικής μέσα στην Ευρωζώνη, και την παράλληλη οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Η ισχυρή και αποφασιστική κοινωνική, πολιτική και εκλογική στήριξη της αντιμνημονιακής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανοίξει το δρόμο για την απαλλαγή της χώρας από τις δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια της αναξιοπρέπειας και του διεθνούς οικονομικού και πολιτικού ελέγχου.

Από τα Μνημόνια της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής της Ελλάδας.

 

Γιʼ αυτό απευθυνόμαστε  σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα, ανεξάρτητα από τις όποιες κομματικές προτιμήσεις τους στο παρελθόν, και τους ζητάμε να μας εμπιστευτούν.

Χωρίς προκαταλήψεις και με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον τους και το συμφέρον του τόπου, να συστρατευτούν με την Αριστερά. Να συσπειρωθούν στη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση και την οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας.

Μια πρόταση για την αναδιανομή εισοδημάτων και πλούτου, για την ανάπτυξη με σταθερή εργασία, μέσα από την αναζωογόνηση των δημόσιων επενδύσεων στα δημόσια αγαθά και στα βιώσιμα συγκριτικά και παραγωγικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Μια πρόταση για τη διάρρηξη της ολιγοπωλιακής δομής της ελληνικής οικονομίας.

 

 Απευθυνόμαστε σε όλες και σε όλους και δε ζητάμε ψήφο καταγγελίας.

 Ζητάμε ψήφο διακυβέρνησης της χώρας – ζητάμε ψήφο εξουσίας.

Ζητάμε ισχυρή λαϊκή εντολή σʼ ένα νέο συνασπισμό εξουσίας, με πυρήνα τη ριζοσπαστική Αριστερά, για να ξηλώσουμε ένα προς ένα τα μέτρα και μία προς μία τις πολιτικές του Μνημονίου που, όχι απλώς καταστρέφουν τον τόπο, αλλά υποθηκεύουν και τις επόμενες γενιές στην καταστροφή.

Ζητάμε τη δική σας έγκριση για αλλαγή πολιτικής και αλλαγή πορείας σε προοδευτική κατεύθυνση.

Για να μην μπορέσει η επόμενη Βουλή να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας σε Σύνταγμα των δανειστών της χώρας, ενσωματώνοντας σʼ αυτό τις πιο ακραίες, δογματικές και αντιδημοκρατικές νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες τους.

 

Σας καλούμε να κάνετε τον εφιάλτη των δανειστών της χώρας πραγματικότητα.

Έχουμε τη γνώση, το στελεχικό δυναμικό και την αγωνιστική ετοιμότητα να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε θέση ευθύνης μας τάξει ο λαός.

Εσείς έχετε τη δύναμη να τʼ ανατρέψετε όλα, τώρα.

Με την αυτοοργάνωση και τη συμμετοχή σας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στα αυθόρμητα κινήματα κοινωνικής αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα.

Στα κινήματα υπεράσπισης της δημοκρατίας και των κοινωνικών εγγυήσεών της.

Τώρα είναι η ώρα να μιλήσει ο λαός και να καταρρεύσει η ετοιμόρροπη κυβέρνηση Παπαδήμου.

Νʼ ανοίξει ο δρόμος της δημοκρατίας, με την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συσπείρωση στο νέο συνασπισμό εξουσίας και το εναλλακτικό πρόγραμμά του για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες – οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι άστεγοι, τα μεσαία στρώματα που καθημερινά φτωχοποιούνται και ριζοσπαστικοποιούνται – δεν θα πιουν το δηλητήριο της μνημονιακής μοιρολατρίας που τους προσφέρουν τα δύο κόμματα της τρόικας – το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Θα πουν όχι σε μια νέα κυβέρνηση της τρόικας – σε οποιαδήποτε εκδοχή της.

Η Ελλάδα, για να σωθεί, δεν αρκεί απλώς να γυρίσει σελίδα – πρέπει να αλλάξει βιβλίο.

Πρέπει να ανοίξει το βιβλίο της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα το κάνει.

 

Η δική μας πρόταση είναι η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική διέξοδος για μια Ελλάδα χωρίς Μνημόνια, για μια κοινωνία με ανάπτυξη, αλληλεγγύη, σταθερή εργασία και δικαιοσύνη.

Η δική μας πρόταση απαντά, ξεκάθαρα και αποφασιστικά, στο μόνο πραγματικό δίλημμα των εκλογών: Μνημόνιο, χρεοκοπία και έξοδος από την Ευρωζώνη με Βενιζέλο και Σαμαρά ή ανατροπή του Μνημονίου και αλλαγή πολιτικής μέσα στην Ευρωζώνη, μʼ ένα νέο συνασπισμό εξουσίας.

Γιατί το ζήτημα δεν είναι εάν θέλουμε να μείνουμε στην Ευρωζώνη. Το ζήτημα είναι ποιες πολιτικές μας σπρώχνουν στην πόρτα εξόδου της και ποιες πολιτικές διασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή μας σʼ αυτήν.

Την τελευταία διετία όλοι μας διαπιστώσαμε ότι οι αλλεπάλληλες δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια είναι ο πιο λεπτομερής και ο πιο αξιόπιστος οδικός χάρτης για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη – και μάλιστα με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες: με μια Ελλάδα εξαντλημένη, φτωχή και υποθηκευμένη, με μια Ελλάδα στυμμένη σαν λεμονόκουπα από τους δανειστές της. 

Την τελευταία διετία διαπιστώσαμε ότι η κοινωνική χρεοκοπία είναι το πρώτο στάδιο της οικονομικής χρεοκοπίας.

Και τον Φεβρουάριο διαπιστώσαμε ότι η δεύτερη δανειακή σύμβαση είναι η απόλυτη προστασία των δανειστών από τις συνέπειες της αναμενόμενης οικονομικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

 Με το αγγλικό δίκαιο στα νέα ομόλογα που υποθήκευσε όλη τη χώρα και με τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό για την κατά προτεραιότητα εξόφληση των δανειστών έναντι της πληρωμής μισθών και συντάξεων.

Γιʼ αυτό, οι ίδιες οι πράξεις και οι επιλογές των δύο κομμάτων της τρόικας – του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ – ακυρώνουν τα όποια ψεύτικα διλήμματα προσπαθούν να εφεύρουν.

Κάνουν τα πυρά τους ενάντια στην Αριστερά άσφαιρα. Γιατί ο λαός έχει γνώση και επίγνωση. Δεν ξεχνά και δεν αμνηστεύει.

Δεν παγιδεύεται, δεν χειραγωγείται και δεν αυτοκτονεί.

Γυρίζει την πλάτη του στους εμπόρους των φθηνών εκβιασμών.

Γυρίζει την πλάτη του στα δύο κόμματα της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας.

Αντιστέκεται στη δικτατορία των δανειστών.

 Στρέφεται στην Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί γνωρίζει ότι μόνον η ανατροπή της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου θα ανακόψει την προδιαγεγραμμένη πορεία της χώρας προς την εξαθλίωση, προς τη χρεοκοπία, προς την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Γιατί γνωρίζει ότι η επεξεργασμένη, συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη λύση για το λαό και τον τόπο.

Μια εναλλακτική πρόταση που βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία, τρομάζοντας το διεφθαρμένο και καταρρέον δικομματικό πολιτικό σύστημα.

Ζητάνε από τον ελληνικό λαό να πληρώνει 20 δις τον χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια.

Απαντάμε. Αναστολή πληρωμών για όσο χρειαστεί ώστε να εξοικονομούμε 20 δις τον χρόνο, για τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Ζητάνε από τον ελληνικό λαό νέες θυσίες επειδή θα πάρουμε άλλο ένα από τα μεγαλύτερα δάνεια που δόθηκαν ποτέ.

Απαντάμε. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, και του θεσμικού, χωρίς μνημόνια λιτότητας. Αλλά με δυνατότητα να αποπληρώνουμε το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε  για τη Γερμανία το 1953.

Ζητάνε από τον λαό να ζήσει για 20 χρόνια υπό το βάρος μιας ασφυκτικής και καταστροφικής ύφεσης.

Απαντάμε. Όλα τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από την αναστολή πληρωμών να πάνε στην ανάπτυξη. Σε δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις, σε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού τομέα που καταρρέει. Ούτε ένα ευρώ να μην πάει πια στους τοκογλύφους.

Ζητάνε να δώσουμε πάλι εκατοντάδες δις στις τράπεζες.

Απαντάμε. Κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Και εξάντληση κάθε δυνατότητα για συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ανατροπή του σημερινού αδιέξοδου οικονομικού μοντέλου. Για απευθείας χαμηλότοκο δανεισμό των κρατών από την ΕΚΤ και όχι των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Ζητάνε από τον λαό καινούργιους φόρους και χαράτσια.

Απαντάμε. Ριζική προοδευτική αναδιανομή. Φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και του κεφαλαίου.

Να σταματήσουν να φορολογούν άλλο τη φτώχεια και να φορολογηθεί επιτέλους και ο πλούτος σε αυτή τη χώρα.

Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να πείσουν ότι, σε συνεργασία με τους δανειστές της χώρας, δήθεν κατάφεραν να μετατρέψουν τις καταστροφικές πολιτικές του Μνημονίου σε εθνική δέσμευση.

Το μόνο που έχουν καταφέρει τα δύο κόμματα της τρόικας – το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ – είναι να αυτοδεσμευτούν στην καταστροφή της χώρας και έτσι να αυτοακυρωθούν στα μάτια του λαού ως κοινωνικά χρήσιμες πολιτικές επιλογές.

 Το μόνο που έχουν καταφέρει τα δύο κόμματα της τρόικας είναι να πείσουν το λαό ότι πράγματι αξίζουν την απερίφραστη απόρριψή τους στις εκλογές που σχεδιάζουν, πριν από το δεύτερο κύμα μέτρων τον Ιούνιο.

Ότι τώρα είναι η ώρα της δημοκρατικής και πατριωτικής ενότητας όλων, για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, για την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και προοπτικής.

Ότι τώρα είναι η ώρα της ανατροπής.

Τώρα είναι η ώρα του λαού. Τώρα είναι η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς.

 

Γεια σας και σας ευχαριστώ πολύ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ