ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

03/03/2012

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Εφημερίδα ΝΙΚΗ – (Δημήτρης Ζώνιος)  • Το πραγματικό δίλημμα θα είναι χρεοκοπία με συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου ή διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με ένα νέο συνασπισμό εξουσίας. Το ουσιαστικό διακύβευμα θα είναι αποδοχή της αποικιοποίησης της χώρας με Σαμαρά και Βενιζέλο διαχειριστές της μιζέριας ή ανατροπή του μνημονίου, λαϊκή κυριαρχία και εθνική αξιοπρέπεια.
  • Η Ελλάδα κινδυνεύει να βγει από την ευρωζώνη ακριβώς επειδή απεδέχθη την απομόνωση της ελληνικής περίπτωσης από το συνολικό ευρωπαϊκό πρόβλημα και θα οδηγηθεί ακόμη πιο κοντά στη έξοδο αν τηρήσει τις συμφωνίες.
  • Η Ευρώπη των αγορών και των κοινωνικών ανισοτήτων χρεοκόπησε. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια άλλη Ευρώπη. Με αναδιανομή, ανασυγκροτημένο κοινωνικό κράτος, φορολογία του κεφαλαίου και των χρηματιστηρίων, πολιτική ανάπτυξης που θα εστιάζει στις κοινωνικές ανάγκες και όχι στην κερδοφορία του κεφαλαίου.
  • Λύσεις υπάρχουν και τις έχουμε προτείνει: Μορατόριουμ, διαγραφή όχι μόνο του ιδιωτικού αλλά και του θεσμικού χρέους, απευθείας δανεισμός από την ΕΚΤ, ευρωομόλογο. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση να υιοθετηθούν. Γιατί δεν τους ενδιαφέρει να μειώσουν το χρέος, αφού αποτελεί μοχλό εκβιασμού και υποταγής.
  • Έχουμε μια ανάλυση για την κρίση, τις αιτίες της και τον τρόπο να την αντιμετωπίσουμε, και αναζητούμε κοινό βηματισμό με ανθρώπους και συλλογικότητες που μέχρι χθες δεν ήμασταν μαζί, αλλά η κρίση μας έφερε πιο κοντά. Και να σας πω και κάτι : εκτιμώ περισσότερο όσους με ειλικρίνεια, αναγνωρίζουν σήμερα ότι λάθος πίστεψαν χθες, παρά αυτούς που διεκδικούν για τον εαυτό τους το αλάθητο.

1.    ---Ποιο νομίζετε ότι είναι το ουσιαστικό διακύβευμα μπροστά στην κάλπη;

Το πραγματικό δίλημμα θα είναι χρεοκοπία με συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου ή διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με ένα νέο συνασπισμό εξουσίας. Το ουσιαστικό διακύβευμα θα είναι αποδοχή της αποικιοποίησης της χώρας με Σαμαρά και Βενιζέλο διαχειριστές της μιζέριας ή ανατροπή του μνημονίου, λαϊκή κυριαρχία και εθνική αξιοπρέπεια. Οι ψηφοφόροι πρέπει να στείλουν ηχηρό το μήνυμα ότι δεν είναι άλλο διατεθειμένοι να παίξουν το ρόλο του πειραματόζωου. Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος και η δημοκρατία μάς δίνει το δικαίωμα να τον επιλέξουμε και να τον ακολουθήσουμε.

2.    ---Πιστεύετε ότι η συγχρονισμένη επίθεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ εναντίον της «Αριστεράς» διαμορφώνει  νέο δίπολο πολιτικής αναμέτρησης;

Στην πραγματικότητα εκφράζουν τον τρόμο τους μπροστά σε ένα τεράστιο κίνημα κοινωνικής αγανάκτησης που τους έχει καταδικάσει πολιτικά. Και τα τρία αυτά κόμματα καταρρέουν εκλογικά, λόγω της στήριξης που παρέχουν στην πολιτική των Μνημονίων. Είναι προφανές λοιπόν ότι προσπαθούν απεγνωσμένα να συγκρατήσουν ψηφοφόρους ανασύροντας παλιές και ξεπερασμένες διαχωριστικές γραμμές. Επιχειρούν να διχάσουν με κραυγές αντίστοιχες της μετεμφυλιακής αντικομουνιστικής υστερίας, ενώ εμείς επιχειρούμε να ενώσουμε το λαό μας, ανεξάρτητα από τις κομματικές επιλογές του παρελθόντος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής συνοχής και προοπτικής.  Διαμορφώνονται ξεκάθαρα δύο παρατάξεις στην Ελλάδα. Η παράταξη των μνημονίων και του φόβου, και η παράταξη του Νέου Συνασπισμού Εξουσίας και της ελπίδας.

3.    ---Στην επιστολή που στείλατε πρόσφατα στους αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης και σε άλλους προέδρους της ΕΕ, διαμηνύσατε πως ο λαός «πιθανότατα θα επιφυλαχθεί να αναγνωρίσει ή να τηρήσει τις συμφωνίες στις οποίες ετοιμάζεται να προσχωρήσει η παρούσα κυβέρνησή τη». Μπορεί να συμβεί αυτό, χωρίς να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ;

Η Ελλάδα κινδυνεύει να βγει από την ευρωζώνη ακριβώς επειδή απεδέχθη την απομόνωση της ελληνικής περίπτωσης από το συνολικό ευρωπαϊκό πρόβλημα και θα οδηγηθεί ακόμη πιο κοντά στη έξοδο αν τηρήσει τις συμφωνίες. Επιπλέον, οι συμφωνίες ακυρώνουν σημαντικά πλεονεκτήματα της  Ελλάδας έναντι πιθανής αποβολής της από την ευρωζώνη και θωρακίζουν τους εταίρους από το ντόμινο που θα προκαλέσει σε ολόκληρη την Ε.Ε. μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας. Και αυτό είναι εθνικά εγκληματικό. Η Ευρώπη δεν έχει τη πολυτέλεια να παίζει με την οικονομική και πολιτική της συνοχή. Μπορεί όμως να κερδίσει χρόνο και να απομονώσει την Ελλάδα χρησιμοποιώντας την ως πείραμα. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αποφύγουμε ακυρώνοντας αυτές τις συμφωνίες που τις υπέγραψε μια κυβέρνηση δίχως τη λαϊκή έγκριση.

4.    ---Για ποιο «ευρωπαϊκό (κοινωνικό) μοντέλο» μπορούμε να μιλάμε σε μια ήπειρο με 115 εκατομμύρια φτωχούς, 23 εκατομμύρια άνεργους και παλλαϊκά συναισθήματα απογοήτευσης και κατάθλιψης;

Η Ευρώπη των αγορών και των κοινωνικών ανισοτήτων χρεοκόπησε. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια άλλη Ευρώπη. Με αναδιανομή, ανασυγκροτημένο κοινωνικό κράτος, φορολογία του κεφαλαίου και των χρηματιστηρίων, πολιτική ανάπτυξης που θα εστιάζει στις κοινωνικές ανάγκες και όχι στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

5.    ---Προτείνεται να αποκατασταθεί η κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με το να επανέλθει η χώρα στην προ κρίσης περίοδο; Πόσο δίκαιη ήταν για το λαό η κατανομή του παραγόμενου πλούτου τα χρόνια που ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ;

Η ελληνική ανάπτυξη ήταν μια ανάπτυξη για τις τράπεζες, τους προμηθευτές του δημοσίου, το real estate, και την πολιτική διαφθορα. Με πολλή φτώχεια, τεράστια ανεργία και ακρίβεια. Αυτού του είδους η ανάπτυξη απέτυχε. Νόημα έχει όταν δίνει βάρος στις πραγματικές ανάγκες. Όταν αναδιανέμει τον πλούτο, όταν δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, όταν  ενισχύει τους ευάλωτους, όταν προστατεύει το περιβάλλον. Εμείς όταν λέμε ανάπτυξη δεν εννοούμε απλά την μεγέθυνση του ΑΕΠ αλλά την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

6.    ---Με καθυστέρηση δύο χρόνων, όπως δήλωσε και ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης, η κυβέρνηση «κούρεψε» το δημόσιο χρέος. Ποιο είναι λοιπόν το κέρδος για το λαό;

Έτσι όπως έγινε, κανένα κέρδος, μόνο ζημία! Άλλωστε τι είδους κούρεμα είναι αυτό που αφήνει άθικτα τα ομόλογα της ΕΚΤ την ώρα που ρημάζει αυτά των ασφαλιστικών ταμείων. Και εν τέλει ποιο το συνολικό όφελος, όταν ο αισιόδοξος στόχος είναι το 2020 να έχουμε χρέος 120,5 %. Σήμερα με τόσο χρέος δε σου δανείζει κανένας. Δεν είναι καθόλου πειστικό λοιπόν ότι σε 8 χρόνια, το 2020, θα βρεθεί κάποιος να σου δανείσει.  Συνεπώς θα υποστούμε όλη αυτή τη λαίλαπα, τη δυστυχία και τη καταστροφή και πάλι θα είμαστε εκτός αγορών, με χρέος μη βιώσιμο.

7.     ---Ζητάτε από την τρόικα «ένα μορατόριουμ αποπληρωμής του χρέους», να μας δώσει τη δυνατότητα και το χρόνο για «πρωτογενή πλεονάσματα», μέσω ενός «άλλου μείγματος πολιτικής». Το ίδιο δεν προτείνει και η ΝΔ; 

Εμείς ζητάμε να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους δανειστές μας, τη στιγμή που δε μπορούμε να πληρώσουμε βασικές ανάγκες του λαού μας.  Τη στιγμή που καταρρέουν τα νοσοκομεία και πηγαίνουν πεινασμένα τα παιδιά στα σχολεία. Από εκεί και πέρα λύσεις υπάρχουν και τις έχουμε προτείνει: Μορατόριουμ, διαγραφή όχι μόνο του ιδιωτικού αλλά και του θεσμικού χρέους, απευθείας δανεισμός από την ΕΚΤ, ευρωομόλογο. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση να υιοθετηθούν. Γιατί δεν τους ενδιαφέρει να μειώσουν το χρέος, αφού αποτελεί μοχλό εκβιασμού και υποταγής. Όσο για τις προτάσεις της ΝΔ αφήστε το καλύτερα. Ένα μείγμα ιδιωτικοποιήσεων, φοροαπαλλαγών στα μεγάλα κέρδη και εργασιακής εφεδρείας, που ούτως ή άλλως ήδη  έχουν εγκαταλειφθεί από την πιο ορίτζιναλ εκδοχή του δεύτερου μνημονίου.

8.    ---Αν υποθέσουμε ότι γίνεται πραγματικότητα το όνειρό σας για «αριστερή,  προοδευτική κυβέρνηση», πως θα επιβάλλετε στο ΣΕΒ τη διατήρηση των μισθών και των θέσεων εργασίας; Πως θα διασφαλίσετε την προσέλκυση επενδύσεων;

Μια εναλλακτική κυβερνητική πολιτική, χρειάζεται αποφασιστική στήριξη απο την κοινωνία. Η κοινωνική δυναμική, διαμορφώνει νέα δεδομένα και άλλους συχετισμούς δυνάμεων. Όσο για τις επενδύσεις, καλλιεργείται στον κόσμο η εντελώς ανυπόστατη άποψη οτι μπορούμε να τις προσελκύσουμε μειώνοντας τους μισθούς και καταστρέφοντας το περιβάλλον. Ναι αν μιλάμε για επενδύσεις σαν αυτές που κάνει η BP στη Νιγηρία. Αν όχι, οφείλουμε να προτάξουμε άλλα πλεονεκτήματα.

9.    ---Κάποια στελέχη του ΣΥΝ δεν συμφωνούν το κόμμα να μετεξελιχθεί στα πρότυπα του γερμανικού Die Linke. Επίσης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η συνεργασία με πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του συμμαχικού σχήματος. Μετατοπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία ή παραμένει στο χώρο της Αριστεράς;

Και στο ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε διαμορφώσει ευρύτατες συναινέσεις. Το να κάνει συμμαχίες ένα κόμμα, δεν αλλοιώνει την ταυτότητά του. Η σοσιαλδημοκρατία είναι σε βαθειά κρίση. Αντίθετα, την ώρα που ο παραδοσιακός δικομματισμός αποσυντίθεται ραγδαία, η αριστερά δυναμώνει. Οφείλει λοιπόν να υπερβεί τις εσωτερικές διαφορές της, να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις γύρω της, και να διεκδικήσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία για μια αλλαγή πορείας. Να διεκδικήσει μια νέα ηγεμονία.

10.    ---Με την πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση Παπανδρέου και συνεχίζει να εφαρμόζει το κόμμα του στη συγκυβέρνηση Παπαδήμου, εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο προοδευτικό κόμμα από τη ΝΔ;

Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα προοδευτικό κίνημα που ίδρυσε τη μεταπολίτευση ο Ανδρέας Παπανδρέου. Σήμερα αυτό το κόμμα δεν υπάρχει. Σήμερα στη θέση του υπάρχει ένα νεοφιλελεύθερο σχήμα παραδομένο στην εγχώρια διαπλοκή και στη διεθνή τοκογλυφία. Καθώς και  ο μεγάλος συνασπισμός του μνημονίου, που συγκροτείται και από τα δύο κόμματα που τα τελευταία χρόνια κυβέρνησαν με παρόμοιες πολιτικές και εξυπηρέτησαν τα ίδια ακριβώς μεγάλα συμφέροντα.

11.    ---Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ με το οποίο αναδείχθηκε κυβέρνηση το 2009 προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, περαιτέρω «ελαστικοποίηση» των μορφών εργασίας κ.α. Δεν σας προβληματίζει ότι αυτά τα μέτρα είχαν εγκρίνει και τα στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα και σήμερα συνεργάζονται με το ΣΥΡΙΖΑ;

Το ΠΑΣΟΚ  στις εκλογές του 2009, αν θυμάμαι καλά, έλεγε «λεφτά υπάρχουν» και έθετε το δίλλημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Και με αυτά τα προτάγματα υπερψηφίστηκε από το 44% του ελληνικού λαού. Πρέπει όλοι αυτοί -ακόμα και τα στελέχη- να αποκλειστούν από μια ευρεία συμμαχία; Έχουμε μια ανάλυση για την κρίση, τις αιτίες της και τον τρόπο να την αντιμετωπίσουμε, και αναζητούμε κοινό βηματισμό με ανθρώπους και συλλογικότητες που μέχρι χθες δεν ήμασταν μαζί, αλλά η κρίση μας έφερε πιο κοντά. Και να σας πω και κάτι : εκτιμώ περισσότερο όσους με ειλικρίνεια, αναγνωρίζουν σήμερα ότι λάθος πίστεψαν χθες, παρά αυτούς που διεκδικούν για τον εαυτό τους το αλάθητο.

12.    ---Στο δικό σας «αντιμνημονιακό μέτωπο» έχουν θέση οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Π. Καμμένου, το ΕΠΑΜ του Δ. Καζάκη, το «Μέτωπο» του Αλ. Αλαβάνου και η «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη;

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μια εναλλακτική πολιτική απέναντι στην σημερινή κρίση. Και αυτή συγκροτείται στη βάση ενός ταξικού προγράμματος υπεράσπισης των δυνάμεων της εργασίας με βασικά εργαλεία τη μη αναγνώριση των δανειακών συμβάσεων, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του και τη ριζική αναδιανομή του πλούτου. Πάνω σε αυτή τη βάση συζητάμε με όλους όσοι βλέπουν τα πράγματα από το ίδιο πρίσμα και θεωρούν ότι μπορούν να έχουν θέση στο νέο συνασπισμό εξουσίας που οραματιζόμαστε να αντικαταστήσει το φαύλο πολιτικό κατεστημένο της κλεπτοκρατίας και της χρεοκοπίας.

13.    ---Τι απέμεινε από τις πολυπληθείς πολύχρωμες διαδηλώσεις των «αγανακτισμένων»;

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις της κοινωνίας και όχι τα κομματικά μπλοκ είναι αυτά που διαμόρφωσαν τις εξελίξεις. Έριξαν την κυβέρνηση Παπανδρέου με ισχυρά χτυπήματα τον Ιούνη και τον Οκτώβρη. Τραυμάτισαν θανάσιμα την κυβέρνηση Παπαδήμου στην ψήφιση του νέου μνημονίου και δεν το έβαλαν κάτω παρά τους τόνους δακρυγόνων, την αστυνομική βιαιότητα και τις προσπάθειες να υπονομευτεί ο ειρηνικός τους χαρκατήρας. Όσοι πανηγύριζαν ότι οι αγανακτισμένοι αποσύρθηκαν με το Μεσοπρόθεσμο, βρέθηκαν προχθές απέαντι στην μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε μέχρι σήμερα. Με αυτά που γίνονται, ο κόσμος δεν θα μείνει τόσο εύκολα σπίτι του. Η αριστερά είναι –και οφείλει να είναι- μέσα στα κινήματα του λαού. Με τα προτάγματα και τις ιδέες της να προσπαθεί να πείσει. Όχι να είναι απούσα. Ούτε βέβαια να αποδίδει στον εαυτό της το τίτλο του πρωτοπόρου και να σνομπάρει από ξεχωριστές συγκεντρώσεις, τα εκατομμύρια του λαού.

14.    ---Η πολιτική «μεταμέλεια» του ΛΑΟΣ είναι ειλικρινής ή οφείλεται στα αποκαρδιωτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων;

Το ΛΑΟΣ είναι ένα αντιδραστικό λαϊκίστικο μόρφωμα που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος των μνημονιακών πολιτικών. Έπαιξε τα πολιτικά του παιχνίδια στην πλάτη μιας κοινωνίας που υποφέρει. Και επιπλέον προσπάθησε να πείσει τον κόσμο ότι του αξίζουν τα όσα περνάει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ίχνος μεταμέλειας, παρά μονάχα το στεγνό κομματικό  συμφέρον. Μόνο που από τις πολλές κολοτούμπες, στο τέλος θα ζαλιστεί και ο ζογκλέρ.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ