ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/04/2012

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα στον Real FM στον Ν. Χατζηνικολάου ( Σπ. Καρατζαφέρη)



  • Aν τα φέρει έτσι η κάλπη και στη νέα Βουλή υπάρξουν συσχετισμοί που μπορεί να επιτρέψουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κυβέρνησης που θα αμφισβητήσει το μνημόνιο κι αυτές τις πολιτικές που μας οδηγούν στην καταστροφή,  τότε και η κυρία Παπαρήγα και ο κ. Κουβέλης έχω την αίσθηση ότι θα κάνουν και δεύτερες σκέψεις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ήταν στην ευχέρεια του ΚΚΕ, με τους βουλευτές που θα έχει στη Βουλή, να στηρίξει ή να δώσει ανοχή σε μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση και να μην το κάνει δίνοντας ανοχή στη διαιώνιση της σημερινής πραγματικότητας
  • Εάν την επομένη των εκλογών έχουμε μια νωπή λαϊκή εντολή σε μια κυβέρνηση που έχει προγραμματικό στόχο την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, αυτό θα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό γεγονός που δεν θα αφήσει την Ευρώπη ατάραχη.
  • Η δημοκρατία να ανακτήσει τις δυνάμεις της και η λαϊκή κυριαρχία να αποκατασταθεί  στη χώρα.
  • Δεν φτάνει μόνο να διώξουμε τον κ. Τόμσεν, πρέπει να προχωρήσουμε και σ΄ ένα σχέδιο αναδιανομής του πλούτου για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα χαμηλά οικονομικά στρώματα.
  • Το ευρώ ίναι το μεγάλο μας όπλο. Το έχω πει πολλές φορές. είχα αναφερθεί στο μεγάλο αυτό ισχυρό όπλο και στην αδυναμία των εταίρων να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ και από την Ευρώπη, γιατί θα δημιουργούνταν μια τεράστια επίπτωση, και οικονομική και πολιτική στις δικές τους χώρες, θα κλυδωνίζονταν με απειλή καταστροφής και διάλυσης η ίδια η ευρωζώνη.
  • Σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά μοιάζει περισσότερο με διάσπαση του ΠΑΣΟΚ κι όχι με διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπ΄ αυτή την έννοια νομίζω ότι ο αγαπημένος μου φίλος Φώτης θα έχει μεγάλα διλήμματα μπροστά του, να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.
  • Θα καταθέσουμε τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών, που κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή, που θα αφορά την εξορθολογικοποίηση αυτού του μπόνους των 50 εδρών. Να μην μπορεί λοιπόν ένα κόμμα να πάρει αυτό το μπόνους των 50 εδρών, αν δεν έχει ένα ποσοστό που να το δικαιολογεί, που να είναι συμβατό με  τη λογική του νομοθέτη. Εάν το απορρίψουν τα δύο κόμματα, θα αποκαλύψουν την εκ των προτέρων συμφωνία τους στη διαμόρφωση κοινής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά.

 


 

-          Θέλω να ξεκινήσω με ένα ερώτημα που ίσως είναι απλοϊκό και θέλει πολύ χρόνο να απαντηθεί ……  τι θα αλλάξει για τη ζωή μας μετά τις εκλογές;… Αν υποθέσουμε δηλαδή ότι τα δύο κόμματα που στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν ποσοστά με τα οποία να κάνουν κυβέρνηση. Τι θα αλλάξει για τη ζωή μας;…

 

Κατ΄ αρχήν θα αλλάξει αν αλλάξουν οι συσχετισμοί…

 

-          Υπόθεση εργασίας.. Τα δυο κόμματα σε πολύ χαμηλά ποσοστά, δεν συγκεντρώνουν 151 βουλευτές και η αριστερά, όλη μαζί, τους συγκεντρώνει. Θα βρείτε άκρη την επόμενη ημέρα;…

 

Έχω την αίσθηση ότι θα βρούμε άκρη…

 

-          Και τι θα γίνει με το μνημόνιο..

-           

.. παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κατορθωτό να τύχει θετικής αποδοχής αυτή η πρόκληση-πρόσκληση που απευθύνω προς τις ηγεσίες των άλλων δυνάμεων της αριστεράς εδώ και ένα χρόνο και δεν έχει γίνει κατορθωτό γιατί  υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες και διαφορετικές απόψεις, εν τούτοις ισχυρίζομαι ότι, αν τα φέρει έτσι η κάλπη και στη νέα Βουλή υπάρξουν συσχετισμοί που μπορεί να επιτρέψουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κυβέρνησης που θα αμφισβητήσει το μνημόνιο κι αυτές τις πολιτικές που μας οδηγούν στην καταστροφή,  τότε και η κυρία Παπαρήγα και ο κ. Κουβέλης έχω την αίσθηση ότι θα κάνουν και δεύτερες σκέψεις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ήταν στην ευχέρεια του ΚΚΕ, με τους βουλευτές που θα έχει στη Βουλή, να στηρίξει ή να δώσει ανοχή σε μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση και να μην το κάνει δίνοντας ανοχή στη διαιώνιση της σημερινής πραγματικότητας.

 

-          Υπάρχει δρόμος για να ξεφύγει κανείς από το μνημόνιο και από τις υπογραφές που έχουν ήδη μπει από τη χώρα;… Γιατί έχει υπογράψει η χώρα…

 

Ο δρόμος αυτός είναι αναμφίβολα δύσκολος. Θα απαιτήσει συγκρούσεις και θυσίες; Όμως υπάρχει δρόμος. Δεν μπορεί να θεωρήσουμε ότι μια πολιτική που καταστρέφει εν τέλει και την ίδια την Ε.Ε. –δείτε τι γίνεται σήμερα στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στη Γαλλία μεθαύριο, θα είναι μια πολιτική που δεν θα αναθεωρηθεί. Θα αναθεωρηθεί, αλλά το δυστύχημα για μας που μπήκαμε πρώτοι σ΄ αυτή τη λάθος συνταγή και γίναμε το πειραματόζωο, είναι ότι όταν θα αναθεωρηθεί για μας θα είναι πάρα πολύ αργά για μας τους Έλληνες και την Ελλάδα. Συνεπώς μια μεγάλη ανατροπή σ΄ αυτές τις εκλογές θα είναι και ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη, ένα ισχυρό μήνυμα για αλλαγή πολιτικής.

Έχω την πεποίθηση ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό που είπατε ως ενδεχόμενο θα είναι ένα μεγάλο γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και πανευρωπαϊκής. Θα δημιουργήσει εξελίξεις ντόμινο σε όλη την Ευρώπη. Εάν την επομένη των εκλογών έχουμε μια νωπή λαϊκή εντολή σε μια κυβέρνηση που έχει προγραμματικό στόχο την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, αυτό θα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό γεγονός που δεν θα αφήσει την Ευρώπη ατάραχη.

 

-          Σπ. Καρατζαφέρης: Η συνέντευξη που μας δώσατε στα Πολιτικά Θέματα … ήταν εξαιρετική…. Πολλά κόμματα, πολλοί πολιτικοί αρχηγοί που εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία. Δεν είδα κανέναν να μιλήσει στο λαό ξεκάθαρα και να πει, εάν κερδίσουμε τις εκλογές, θα πετάξουμε τους τροϊκανούς στη θάλασσα. Έτσι καταλαβαίνει ο κόσμος.. Αυ6τό με τις.. περικοκλάδες δεν το καταλαβαίνει. Δεν λέω για σας περικοκλάδες.. Μιλάω για όλο το πολιτικό σύστημα…

-           

Έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί ως προς αυτό. Δεν είπα ότι θα τους πετάξουμε στη θάλασσα. Είπα ότι θα τους δώσουμε εισιτήριο δίχως επιστροφή. Αεροπορικό εισιτήριο.. Οι άνθρωποι μπορεί να φύγουν με πολιτισμένο τρόπο, δεν είναι ανάγκη να τους πετάξουμε στη θάλασσα….

 

-          Αυτοί δεν ήρθαν με πολιτισμένο τρόπο….

 

Σύμφωνοι, αλλά ο μόνος τρόπος για να φύγουν είναι να μπορέσει το πολιτικό σύστημα στη χώρα.. η δημοκρατία να ανακτήσει τις δυνάμεις της και η λαϊκή κυριαρχία να αποκατασταθεί  στη χώρα. Συνεπώς, εάν αυτό συμβεί, τότε θα υπάρξει εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι μέσα από ποιες προγραμματικές θέσεις υλοποιώντας θα  μπορέσουμε να σταθούμε και στα πόδια μας. Γιατί το εύκολο είναι να τους διώξουμε. Το δύσκολο είναι να καταλάβουμε ότι αυτός ο δρόμος με δυσκολίες, θα είναι κακοτράχαλος, αλλά μπορεί να έχει προοπτική.

Εμείς έχουμε καταθέσει μια συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση για τις επόμενες μέρες, για τις δύσκολες επόμενες μέρες. Δεν φτάνει μόνο να διώξουμε τον κ. Τόμσεν, πρέπει να προχωρήσουμε και σ΄ ένα σχέδιο αναδιανομής του πλούτου για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα χαμηλά οικονομικά στρώματα

 

-          Ν. Χατζηνικολάου: Εσείς μπορεί να πιστεύετε ότι την επόμενη μέρα θα υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα του ευρύτερου χώρου της αριστεράς, αλλά εγώ, ακούγοντας εσάς από τη μία και τον κ. Κουβέλη από την άλλη, είναι σα να ακούω δύο διαφορετικούς κόσμους, με την έννοια ότι ο κ. Κουβέλης, για παράδειγμα, έχει πει ότι πρέπει να σεβαστούμε τις υπογραφές που έβαλε η χώρα και μιλά για μια ευρωπαϊκή πορεία και ουσιαστικά μιλά για επαναδιαπραγμάτευση, μου θυμίζει δηλαδή αυτά που έλεγε ο κ. Σαμαράς για το πρώτο μνημόνιο…

 

Και εμένα με στενοχωρεί αυτή η μετατόπιση του κ. Κουβέλη….

 

-          Μήπως είναι πιο ρεαλιστική όμως η τοποθέτησή του;… Μήπως βλέπει δηλαδή μέχρι πού μπορεί να το πάει κανείς;….

 

Τον προσδιορισμό της λύσης μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο τον βλέπουμε κι εμείς. Χωρίς όμως να θεωρούμε  ότι αυτές οι καταστροφικές επιλογές είναι νόμοι και συνθήκες που δεν αλλάζουν. Γιατί, αν αυτό το θεωρούσαμε ως δεδομένο, τότε νομίζω ότι δεν θα είχε κανένα νόημα να ζητάμε την ψήφο του λαού. Γιατί, αν αυτές οι επιλογές δεν αλλάζουν, τότε γιατί να μην τις εφαρμόσουν αυτοί οι οποίοι έχει αποδειχθεί ότι ξέρουν και από διαχείριση. Γιατί δηλαδή ο κ. Κουβέλης να ήταν καλύτερος από τον κ. Βενιζέλο ή από τον κ. Σαμαρά;

Εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι η ψήφος του λαού πρέπει να είναι ψήφος ανατροπής στην Ελλάδα και ισχυρού μηνύματος στην Ευρώπη..

 

-          Μέσα στην Ευρώπη όμως λέτε και με ευρώ, όχι δραχμή….

 

Είναι το μεγάλο μας όπλο. Το έχω πει πολλές φορές. Και με επιβεβαίωσε και η ίδια η κυρία Μέρκελ. Θυμάστε πολλές φορές στην εκπομπή σας ή και στον τηλεοπτικό σταθμό που δουλεύατε είχα αναφερθεί στο μεγάλο αυτό ισχυρό όπλο και στην αδυναμία των εταίρων να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ και από την Ευρώπη, γιατί θα δημιουργούνταν μια τεράστια επίπτωση και οικονομική και πολιτική στις δικές τους χώρες, θα κλυδωνίζονταν με απειλή καταστροφής και διάλυσης η ίδια η ευρωζώνη και το κόστος θα ήταν τεράστιο γι αυτούς. Όταν το λέγαμε εμείς αυτό, όλοι μας έλεγαν ότι εμείς εκβιάζουμε από την ανάποδη, ότι δεν καταλαβαίνουμε την πραγματικότητα. Κι έρχεται τώρα και το λέει η κυρία Μέρκελ και το επιβεβαιώνει.

Ο κ. Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά είναι μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πορεία όμως, βλέποντας και τα χθεσινά δημοσιεύματα τις κυριακάτικες εφημερίδες, βλέποντας πόσα πρώην στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ έχουν πλησιάσει κι έχουν αγκαλιάσει αυτό το εγχείρημα, σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά μοιάζει περισσότερο με διάσπαση του ΠΑΣΟΚ κι όχι διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπ΄ αυτή την έννοια νομίζω ότι ο αγαπημένος μου φίλος Φώτης θα έχει μεγάλα διλήμματα μπροστά του, να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Εγώ συνεχίζω να απευθύνομαι με συντροφικότητα και ειλικρίνεια στη βάση του κόμματός του, στην αρχική βάση, τη μικρή, όχι αυτή τη μεγάλη τη δημοσκοπική την τωρινή,  που είναι πολίτες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, ότι το μεγάλο διακύβευμα σ΄ αυτές τις εκλογές δεν είναι να στηρίζουμε ένα ετοιμόρροπο πολιτικό σύστημα, αλλά να δημιουργήσουμε τη μεγάλη ανατροπή. Και σ΄ αυτή τη μεγάλη ανατροπή αυτός ο κόσμος έχει θέση.

 

-          Σπ.Καρατζαφέρης:  Δεν φαίνεται να μπορεί να υπάρχει αυτοδυναμία, μπορεί και τα δυο κόμματα τα μεγάλα να μην μπορούν να κάνουν κυβέρνηση.. Σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να κάνουν κυβέρνηση, εσείς, το κόμμα σας, θα επιτρέψει να ξαναγίνουν εκλογές και να ξαναγίνουν εκλογές, όπως λέει ο κ. Σαμαράς, μέχρι να πετύχει αυτοδυναμία η Ν.Δ.;…

 

Θέτετε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Και πριν σας απαντήσω με ευθύτητα, θα ήθελα να σας πω ότι , κατά την άποψή μας, πρέπει άμεσα να υπάρξει μια τροποποίηση, μια βελτίωση –και μπορεί να γίνει, μπορεί να γίνει τις μέρες που έχουμε μπροστά μας- στον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Γνωρίζετε την άποψή μας για την απλή αναλογική, αλλά εξίσου καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να αλλάζεις και πλήρως τον εκλογικό νόμο 30 μέρες πριν τις εκλογές. Όμως ο νομοθέτης, και ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Σκανδαλίδης παλιότερα, που έδωσαν αυτό το μπόνους των 40 ή των 50 τώρα εδρών, είχαν στο μυαλό τους ένα πολιτικό σύστημα εντελώς διαφορετικό., όπου το πρώτο κόμμα θα συγκέντρωνε 38, 39.. 40%, όχι 20 και 25% Και είχε μια λογική. Εμείς διαφωνούσαμε μ΄ αυτή τη λογική, αλλά είχε μια λογική ότι δεν μπορούμε να σέρνουμε διαρκώς τη χώρα σε εκλογές όταν έχεις τη δυνατότητα να έχεις μια πολιτική δύναμη να έχει κοντά στο 40%. Όταν όμως τώρα όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πολιτικό σύστημα κατακερματισμένο και καμιά πολιτική δύναμη να μην είναι πάνω από 30%, το μπόνους των 50 εδρών αλλοιώνει κατάφωρα τη λαϊκή ψήφο, τη λαϊκή βούληση.

Ως εκ τούτου εμείς προτιθέμεθα –και σας το λέω πρώτη φορά στην εκπομπή σας- τις επόμενες μέρες, αν και γενικά με τις τροπολογίες είμαστε αντίθετοι, γιατί έχει γίνει μια βιομηχανία τροπολογιών η Βουλή, ρουσφετολογικών τροπολογιών, εμείς μιλάμε όμως για μια ουσιαστική παρέμβαση την οποία θα κάνουμε το επόμενο διάστημα και θέλουμε να τύχει της προσοχής και της στήριξης ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων, θα καταθέσουμε λοιπόν τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών, που κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή, που θα αφορά την εξορθολογικοποίηση αυτού του μπόνους των 50 εδρών. Να μην μπορεί λοιπόν ένα κόμμα να πάρει αυτό το μπόνους των 50 εδρών, αν δεν έχει ένα ποσοστό που να το δικαιολογεί, που να είναι συμβατό με  τη λογική του νομοθέτη…

 

-          Θα τύχει επαίνων από τα μεγάλα κόμματα……

 

Θέλω να δω την επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου στην απόρριψη αυτής της πρότασης. Με δυο λόγια, εάν το απορρίψουν, θα αποκαλύψουν την εκ των προτέρων συμφωνία τους στη διαμόρφωση κοινής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά.

 

-          Ν. Χατζηνικολάου: Αν επιμείνει το ΠΑΣΟΚ σ΄ αυτό, όντως είναι σαν να βάζει σφραγίδα επίσημα στο σενάριο ΠασοκΝεοδημοκρατίας της επόμενη μέρα…

-          Σπ. Καρατζαφέρης: Τη σφραγίδα την έβαλαν στο Βερολίνο και οι δύο…

 

Τώρα σε σχέση με το ερώτημά σας.. Εμείς έχουμε κατατεθειμένη μια προγραμματική πρόταση, η οποία είναι σε τελείως διαφορετικό δρόμο απ΄ αυτόν που ακολουθήθηκε ως σήμερα και απ΄αυτόν που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Εάν λοιπόν προκύψει μια Βουλή που θα δίνει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, εμείς θα προχωρήσουμε σε διαδικασίες που δεν θα θέτουν προϋποθέσεις σε σχέση με τη δική μας συμμετοχή ή όχι. Εάν όμως είναι να στηριχθούν κυβερνήσεις που να εφαρμόσουν το μνημόνιο, προφανώς η απάντησή μας θα είναι αρνητική.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ