ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/04/2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Α. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ



  • Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι αν γίνει αποδεκτή η πρόταση που έχουμε καταθέσει με απόλυτη ειλικρίνεια προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς
  • Και στα Γρεβενά η Αριστερά θα είναι πρώτη πολιτική δύναμη με μεγάλη διαφορά. Τα κόμματα του μνημονίου καταρρέουν
  • Κοινό τους πρόγραμμα είναι το δεύτερο μνημόνιο. Και στο δεύτερο μνημόνιο καταγράφεται με δραματικό τρόπο το τι περιμένει τον ελληνικό λαό το επόμενο διάστημα
  • Να ανατραπούν πλήρως οι συσχετισμοί. Και την επόμενη μέρα να δοθεί η δυνατότητα στον ελληνικό λαό με την ισχυρή εντολή του να σχηματιστεί η κυβέρνηση που θα υπερασπίζεται τα δικά του συμφέροντα. Που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που μας οδηγεί στη χρεοκοπία.
  • Την ίδια στιγμή, όμως, που η Ευρώπη βυθίζεται εξαιτίας αυτών των πολιτικών που εφαρμόστηκαν παραδειγματικά στην Ελλάδα, έχουμε και το ευχάριστο μήνυμα ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν αντιστάσεις, υπάρχουν κινητοποιήσεις και υπάρχει ο άνεμος της αλλαγής.
  • Επιδιώκουμε η Αριστερά να γίνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων. Γιʼ αυτό το λόγο, και δεν καταθέτουμε πρόταση διαμαρτυρίας, αλλά ζητάμε από τον ελληνικό λαό την στήριξή του, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, μιας αριστερής διακυβέρνησης
  • Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου ενός σάπιου πολιτικού συστήματος, που οικοδόμησαν στη χώρα μας, στον τόπο μας, τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν επί 37 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ..
  • Η σύμβαση αυτή εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα. Την εφαρμόζουν αδιαλείπτως και διαδοχικά υπουργοί και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., έχει κοστίσει δυσανάλογα στον ελληνικό λαό. Διότι από την αρχική υπογραφή έχουν προστεθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε διαδοχικές αναθεωρήσεις
  • Έχουμε ήδη καταθέσει σε δημόσια γνώση ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα, που αφορά συγκεκριμένους άξονες παρέμβασης. Ένας από αυτούς είναι η δημιουργία ασπίδας προστασίας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στους άνεργους, στους υποαπασχολούμενους, στους νέους, στους εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκι, αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα.
  • Ότι με εμάς στη διακυβέρνηση του τόπου, δεν θα δίνουμε προτεραιότητα στους πιστωτές και στους τοκογλύφους, αλλά στις άμεσες κοινωνικές ανάγκες και της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας.
  • Δεν θα πάμε από τη μια μέρα στην άλλη από την κόλαση στον παράδεισο. Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος αυτός που θα βαδίσουμε. Αλλά αυτός ο δρόμος στην άκρη θα έχει φως. Θα βγούμε από αυτό το τούνελ με αξιοπρέπεια, με δημοκρατία, με λαϊκή κυριαρχία και με κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Όμως, κατά την άποψή μας, ο λαός είναι σοφός όταν λέει ότι το ψάρι βρομάει από το κεφάλι. Και ότι το πρόβλημα στην αδυναμία του κράτους να ελέγξει τη φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην πολιτική ηγεσία.
  • Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα όχι μονάχα η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος. Η Ελλάδα όμως βρίσκεται στη δύσκολη θέση να είναι γεωγραφικός κόμβος εισόδου
  • Δυστυχώς όμως με την υπογραφή της συνθήκης Δουβλίνο 2 που υπενθυμίζω ότι την υπέγραψαν ο κ. Χρυσοχοϊδης και ο κ. Παπανδρέου, η χώρα μας μετατρέπεται σε μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών
  • Η πρόταση αυτή αφορούσε κυρίως το ΚΚΕ και την Δημοκρατική Αριστερά όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά η σύμπραξη με αυτές τις δύο δυνάμεις βασικά θα δημιουργούσε προϋποθέσεις νίκης.
  • Αυτό θα έδινε μια άλλη δυναμική ξέρετε. Μας απαντάνε με τεχνικού χαρακτήρα επιχειρήματα και δικαιολογίες, ότι ο εκλογικός νόμος είναι έτσι που θα τα ξανάδινε πίσω . Δηλαδή αν δεν ήταν ο εκλογικός νόμος θα ερχόντουσαν να πάμε μαζί; Αν η απάντηση είναι καταφατική τότε σημαίνει ότι θα πάμε μαζί μετά τις εκλογές. Αν είναι η απάντηση είναι και εκεί αρνητική, τότε θα πρέπει να δώσουν μια ξεκάθαρη εξήγηση στον ελληνικό λαό.

 

Κώστας Παπαθανασίου: Να καλωσορίσουμε σήμερα στην πόλη μας τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είναι εδώ μαζί μας σήμερα. Του ευχόμαστε καλή δύναμη, καλό κουράγιο, να είναι γερός. Εδώ και χρόνια, παρόλο το μικρό της ηλικίας του, τα καταφέρνει θαυμάσια κι ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι. Ειδικά οι εποχές που έρχονται είναι ακόμα πιο δύσκολες, πιο σκληρές και η συμβολή του, και η προσωπική αλλά και στα πλαίσια  του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πάρα πολύ σημαντική. Είμαστε πολύ χαρούμενοι.

Όσον αφορά τις εκλογές του 2012 είναι μάλλον οι πιο κρίσιμε εκλογές από τη μεταπολίτευση και μετά. Κατά πολλούς και πριν τη μεταπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών, δηλώνει παρών, ζητάει από τους πολίτες την ψήφο, όχι μια ψήφο αντίδρασης αλλά θα είναι μία ψήφος εξουσίας, μια πρόταση εξουσίας σε ένα ευρύτερο ενωτικό, κοινωνικό μέτωπο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετεκλογικά θα μεταφραστεί και ως κυβέρνηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Καλούμε, λοιπόν, τους πολίτες, όχι μόνο των Γρεβενών, όλης της Ελλάδας, να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ως μία από τις πολιτικές επιλογές που θα βγάλουν την Ελλάδα από το αδιέξοδο.

Δίνω το λόγο στον Αλέξη Τσίπρα. Ευχαριστώ.

 

Αλέξης Τσίπρας: Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τα Γρεβενά με την ιδιότητα του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι βρίσκομαι εδώ, διότι θέλω να μεταφέρω ένα κλίμα αισιοδοξίας. Κλίμα αλλαγής, κλίμα ανατροπής. Και ένα μήνυμα ότι μπορούμε να ανατρέψουμε στους συσχετισμούς.

Τα Γρεβενά είναι μια μονοεδρική περιφέρεια. Είναι φανερό ότι σε αυτή τη μονοεδρική περιφέρεια, που κατά παράδοση πηγαίνει είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στη Ν.Δ., στα δυο κόμματα του δικομματικού πολιτικού συστήματος, μπορεί να γίνει κι εδώ για πρώτη φορά η μεγάλη ανατροπή.

Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι αν γίνει αποδεκτή η πρόταση που έχουμε καταθέσει με απόλυτη ειλικρίνεια προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, τόσο στο ΚΚΕ όσο και στη ΔΗΜΑΡ, αν γίνει δεκτή η πρόταση για κοινό ψηφοδέλτιο των δυνάμεων της Αριστεράς, και στα Γρεβενά η Αριστερά θα είναι πρώτη πολιτική δύναμη με μεγάλη διαφορά. Διότι τα κόμματα του μνημονίου καταρρέουν. Έχει ήδη καταρρεύσει η αξιοπιστία τους. Δεν έχουν να προτείνουν τίποτα άλλο στον ελληνικό λαό, παρά τη διαιώνιση της μιζέριας και της αναξιοπρέπειας.

Κοινό τους πρόγραμμα είναι το δεύτερο μνημόνιο. Και στο δεύτερο μνημόνιο καταγράφεται με δραματικό τρόπο το τι περιμένει τον ελληνικό λαό το επόμενο διάστημα. Καταγράφεται με δραματικό τρόπο ότι έρχονται νέα μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, νέα δυσβάσταχτα μέτρα, μειώσεις στους  μισθούς και στις συντάξεις εκ νέου, διαιώνιση αυτού του φαύλου  κύκλου της λιτότητας που δημιουργεί ύφεση, που διογκώνει το έλλειμμα, που διογκώνει το χρέος και  μας αναγκάζει να προσφεύγουμε σε νέο δανεισμό.

Υπό αυτή την έννοια, εμείς καταθέτουμε μια πρόταση ανατροπής της σημερινής πραγματικότητας. Δεν μας αφορά, δεν μας ενδιαφέρει η δική μας εκλογική επιβίωση. Δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία αν εμείς στην επόμενη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει από 10, 20, 30 ή 40 βουλευτές. Αν αυτοί οι βουλευτές αθροίζονται σε μια μειοψηφία και για άλλη μια φορά δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς που θα έχουν την πλειοψηφία, αξιοποιώντας και εκμεταλλευόμενοι αυτό το ληστρικό εκλογικό νόμο με τις 50 έδρες μπόνους, δοθεί η δυνατότητα να έχουν πάλι πλειοψηφία αυτοί που θα εφαρμόζουν το μνημόνιο και θα παίρνουν αποφάσεις ντροπής.

Αυτό, λοιπόν, που μας αφορά είναι να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι να ανατραπούν οι συσχετισμοί. Να ανατραπούν πλήρως οι συσχετισμοί. Και την επόμενη μέρα να δοθεί η δυνατότητα στον ελληνικό λαό με την ισχυρή εντολή του να σχηματιστεί η κυβέρνηση που θα υπερασπίζεται τα δικά του συμφέροντα. Που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που μας οδηγεί στη χρεοκοπία.

Βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένας άνεμος αλλαγής. Υπάρχει ένα κλίμα ανατροπής. Ταυτόχρονα, όμως, και σε όλη την Ευρώπη, οι πολιτικές αυτές της λιτότητας που εφαρμόστηκαν με ιδιαίτερη ένταση στην Ελλάδα, οδηγούν και την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη, στη χρεοκοπία και στη διάλυση. Είναι θέμα ημερών, ίσως, να ενταχθεί και η Ισπανία στο καθεστώς της επιτήρησης και στο ΔΝΤ, αφού η συνταγή της λιτότητας και εκεί έχει αποτύχει παταγωδώς. Είναι ζήτημα ημερών να τεθεί. Ζήτημα για την πορεία ολόκληρης της Ευρωζώνης, διότι το σχέδιο Μέρκελ – Σαρκοζί, το σχέδιο της λιτότητας, διευρύνει την ύφεση και δημιουργεί συνθήκες χάους στην οικονομία και έντονων κοινωνικών αντιθέσεων.

Την ίδια στιγμή, όμως, που η Ευρώπη βυθίζεται εξαιτίας αυτών των πολιτικών που εφαρμόστηκαν παραδειγματικά στην Ελλάδα, έχουμε και το ευχάριστο μήνυμα ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν αντιστάσεις, υπάρχουν κινητοποιήσεις και υπάρχει ο άνεμος της αλλαγής.

Στη Γαλλία την επόμενη Κυριακή λίγο πριν από εμάς έχουν κι εκεί εκλογές. Κι εκεί η έκπληξη των εκλογών αναμένεται να είναι ο υποψήφιος της Αριστεράς, ο Ζαν - Λυκ Μελανσόν, ο οποίος καταγράφει διπλάσια και τετραπλάσια ποσοστά από αυτά που κατέγραφε η Αριστερά μέχρι πρότινος, και έχει καταφέρει να βάλει στην προεκλογική ατζέντα, στην προεκλογική συζήτηση, τις προτάσεις της Αριστεράς για αναδιανομή του πλούτου, για φορολογία στους πλούσιους και φοροαπαλλαγές στους μισθωτούς και στους χαμηλοσυνταξιούχους. Και ταυτόχρονα και την ανάγκη αναδιαπραγμάτευσης και αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, της βασικής αιχμής δηλαδή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ευρώπη.

Δεν μας ξαφνιάζει και δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι η Αριστερά είναι η δύναμη που πλέον δεν καταγράφεται ως δύναμη καταγγελίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία, αλλά ως δύναμη πρωταγωνίστρια στις πολιτικές εξελίξεις.

Κι εδώ, λοιπόν, στην Ελλάδα επιδιώκουμε η Αριστερά να γίνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων. Γιʼ αυτό το λόγο, και δεν καταθέτουμε πρόταση διαμαρτυρίας, αλλά ζητάμε από τον ελληνικό λαό την στήριξή του, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, μιας αριστερής διακυβέρνησης, μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα διαπραγματευτεί εκ νέου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, όμως με κριτήριο και με γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι τα συμφέροντα των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Με αυτές τις εισαγωγικές σκέψεις είμαι στη διάθεσή σας για τις όποιες ερωτήσεις σας.

 

Ερωτήσεις:

 

-          StarFM και Star-FM.gr: κ. Πρόεδρε κατʼ αρχήν καλώς ήρθατε στην περιοχή μας, στα Γρεβενά. Ένα πρώτο σχόλιο για την υπόθεση του κ. Τσοχατζόπουλου και γιατί αυτό ολοκληρώθηκε η απόφαση προφυλάκισής του λίγε ημέρες πριν από τις εκλογές. Τι σημαίνει αυτό;

 

Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου ενός σάπιου πολιτικού συστήματος, που οικοδόμησαν στη χώρα μας, στον τόπο μας, τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν επί 37 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ..

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν λειτουργούσε μόνος του. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι οι ευθύνες είναι συλλογικές και διαχρονικές. Γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις στον ΚΥΣΕΑ εξήφθησαν συνολικά τότε από την κυβέρνηση Σημίτη. Και ότι στον ΚΥΣΕΑ πέραν των αρχηγών των όπλων συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Άμυνας, ο Υπουργός Εξωτερικών. Δηλαδή, και ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Τσοχατζόπουλος, αλλά υπεγράφη η σύμβαση αυτή και από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Βενιζέλο. Δεν έχουμε, λοιπόν, καμία αυταπάτη για το ότι οι πολιτικές ευθύνες είναι συλλογικές, όπως δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το ποιος εφήρμοσε αυτή τη σύμβαση εδώ και 12 χρόνια.

Η σύμβαση αυτή εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα. Την εφαρμόζουν αδιαλείπτως και διαδοχικά υπουργοί και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., έχει κοστίσει δυσανάλογα στον ελληνικό λαό. Διότι από την αρχική υπογραφή έχουν προστεθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε διαδοχικές αναθεωρήσεις. Τα όπλα που παρέλαβε το ελληνικό ναυτικό, είναι όπλα των οποίων αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα και η χρησιμότητα και ακόμα και τώρα, δύο μήνες πριν, θέτοντας το ζήτημα στη Βουλή, στον τότε Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βενιζέλο, το ότι αντί να κόψει τις συντάξεις και τα επικουρικά θα έπρεπε να εξοικονομήσει αυτό το δισεκατομμύριο παγώνοντας τη συγκεκριμένη σύμβαση και επανεξετάζοντας εκ νέου αυτή τη σύμβαση, όπου στο γερμανικό δικαστήριο – το γερμανικό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι έπαιξαν μίζες άνω τον 70 εκατομμυρίων ευρώ σε έλληνες αξιωματούχους και στην Ελλάδα τώρα μόλις αποπειράθηκε να ασχοληθεί με το θέμα – η απάντηση του κ. Βενιζέλου ήταν σαφής. Ότι δεν προχωράει σε καμία αμφισβήτηση της σύμβασης αυτής με το πρόσχημα ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία. Μα αν είχε τέτοια έγνοια για τους εργαζόμενους ο κ. Βενιζέλος και για το αν θα μείνουν άνεργοι, δεν θα είχε φτάσει την ανεργία στο 30%.

Άρα, λοιπόν, οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Αφορούν και τα δυο μεγάλα κόμματα και ο κ. Τσοχατζόπουλος αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και όχι το ίδιο το παγόβουνο που είναι τα δυο μεγάλα κόμματα.

 

-          Εδώ τα Γρεβενά κ. Πρόεδρε τα ταλανίζουν τέσσερα πράγματα: περικοπές συντάξεων, που ζουν πολλοί άνθρωποι από τις συντάξεις των παππούδων και των γιαγιάδων, πολύ υψηλοί ρυθμοί ανεργίας που δημιουργούν πολλά προβλήματα, πετρέλαιο θέρμανσης, που το χειμώνα εδώ είναι απαγορευτικές οι τιμές του πετρελαίου και ξοδεύουν πολλοί άνθρωποι ακόμα και 1000 ευρώ το μήνα και, βεβαίως, η έλλειψη υποδομών. Δεν υπάρχουν νοσοκομεία, αν αρρωστήσει ένα άνθρωπος στα Γρεβενά ξέρετε πως τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. 7 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία. Τι κάνει;

 

 

 Έχουμε ήδη καταθέσει σε δημόσια γνώση ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα, που αφορά συγκεκριμένους άξονες παρέμβασης. Ένας από αυτούς είναι η δημιουργία ασπίδας προστασίας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στους άνεργους, στους υποαπασχολούμενους, στους νέους, στους εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκι, αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν μπορούμε και δεν θα έπρεπε να υποσχεθούμε ότι έχουμε το μαγικό ραβδί, να πούμε όπως είπε ο κ. Παπανδρέου πριν από τις εκλογές «λεφτά υπάρχουν», εννοώντας οι τσέπες των χαμηλόμισθων για να τους τα πάρει, και να δώσουμε υποσχέσεις που δεν θα τηρήσουμε. Ένα πράγμα, όμως, υποσχόμαστε. Ότι με εμάς στη διακυβέρνηση του τόπου, δεν θα δίνουμε προτεραιότητα στους πιστωτές και στους τοκογλύφους, αλλά στις άμεσες κοινωνικές ανάγκες και της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας.

Με εμάς και με την Αριστερά στη διακυβέρνηση του τόπου, δεν θα μείνει σπίτι χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση, δεν θα μείνει άρρωστος χωρίς αξιοπρεπή περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία, δεν θα υπάρξει άνεργος χωρίς αξιοπρεπές επίδομα, δεν θα υπάρχουν πια παιδιά που θα πηγαίνουν το πρωί στο σχολείο και θα είναι νηστικά, όπως συμβαίνει σήμερα.

Αυτό το ελάχιστο μπορούμε να το εγγυηθούμε. Γιατί θα εξοικονομήσουμε πόρους, σταματώντας να πληρώνουμε τους δανειστές και φορολογώντας επιτέλους τον πλούτο, που είναι αρκετός σε αυτή την χώρα και μεταβιβάζει πίσω από την πλάτη του νόμου και της πολιτείας, τον πλούτο του, τις καταθέσεις του στις τράπεζες του εξωτερικού.

Εμείς αυτούς θα φορολογήσουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον άνεργο, αυτόν που δεν έχει πετρέλαιο θέρμανσης στα ορεινά χωριά, στα Γρεβενά, να δώσουμε πίσω τα κλεμμένα από τις χαμηλές συντάξεις και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας σε όσους το έχουν ανάγκη και είναι χιλιάδες πλέον αυτοί που το έχουν ανάγκη.

 

-          Για τις συντάξεις, θα κάνετε μια ενιαία σύνταξη;

 

Το μόνο που μπορούμε άμεσα να υποσχεθούμε είναι ότι θα επιστρέψει το επίπεδο των συντάξεων σε αυτό που ήταν πριν την περικοπή του 22% και ταυτόχρονα μεσοπρόθεσμα θα επιδιώξουμε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη για να εξοικονομήσουμε πόρους για να αυξήσουμε αναλογικά τις συντάξεις.

Θα ήταν από τη δική μας πλευρά ανεύθυνο να σας πούμε ένα σύνθημα. Άλλος θα μπορούσε να πει 1500 ευρώ, 2000 ευρώ, 3000 ευρώ, θα κάνει έναν πλειστηριασμό. Όχι. Έχουμε ρεαλιστικό πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στον πυλώνα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δίκαιης διανομής του πλούτου και της ισχυρής διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την παύση των πληρωμών προς τους πιστωτές για ένα χρονικό διάστημα, την αναστολή των πληρωμών προς τους πιστωτές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου η οικονομία και η κοινωνία να πατήσει γερά στα πόδια της.

Μην μπούμε σε επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες. Άλλωστε, πρέπει να σας πω, ότι όποιος κάτσει σε αυτή εδώ τη θέση και σας πείσει ότι γνωρίζει και είναι σίγουρος για την τελευταία λεπτομέρεια του προγράμματος που θα εφαρμόσει, θα είναι ψεύτης. Εμείς καταθέτουμε τους γενικούς πυλώνες, τις γενικές κατευθύνσεις και είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον ελληνικό λαό. Του λέμε την αλήθεια.

Του είπαμε την αλήθεια δυο χρόνια τώρα για το τι τον περιμένει. Το είπαμε την αλήθεια για τους εκβιασμούς για το ευρώ, για το μνημόνιο, του λέμε την αλήθεια και για το πώς θα βγούμε από την κρίση.

Δεν θα πάμε από τη μια μέρα στην άλλη από την κόλαση στον παράδεισο. Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος αυτός που θα βαδίσουμε. Αλλά αυτός ο δρόμος στην άκρη θα έχει φως. Θα βγούμε από αυτό το τούνελ με αξιοπρέπεια, με δημοκρατία, με λαϊκή κυριαρχία και με κοινωνική δικαιοσύνη.

 

-          Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από μια εβδομάδα περίπου ανέδειξε το θέμα των 120 εφοριακών του ΣΔΟΕ, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και οι εφοριακοί, οι οποίοι εδρεύουν στην Κοζάνη, αλλά χειρίζονται ωστόσο υπόθεση, υποθέσεις που απασχολούν τα Γρεβενά εδώ και αρκετά χρόνια. Π.χ. η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης ….ο ΣΥΡΙΖΑ με ποιον τρόπο μπορεί να διασφαλίσει ώστε αυτές οι υποθέσεις θα φτάσουν στο τέλος;

 

Πεποίθησή μας ότι δεν πατάσσεται η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή επειδή δεν υπάρχει πολιτική βούληση να παταχθεί. Υπάρχουν, βεβαίως, φαινόμενα διαφθοράς τα οποία είτε εντοπίζονται, είτε υπονοούνται χωρίς να είναι εύκολο να φτάσουν στη δικαιοσύνη.

Όμως, κατά την άποψή μας, ο λαός είναι σοφός όταν λέει ότι το ψάρι βρομάει από το κεφάλι. Και ότι το πρόβλημα στην αδυναμία του κράτους να ελέγξει τη φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην πολιτική ηγεσία.

Όταν τα δυο κόμματα που κυβερνούν κάθε φορά που έρχονται στην εξουσία βάζουν τους δικούς τους ανθρώπους επικεφαλής του ΣΔΟΕ, οι οποίοι αποδεδειγμένα πια κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτούς που επιθυμούν, όταν έχουμε φαινόμενα σαν αυτόν της Θεσσαλονίκης όπου στέλεχος κεντρικό του ΣΔΟΕ, άνθρωπος ο οποίος βρέθηκε σε θέση ευθύνης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Βενιζέλου στο Υπουργείο Οικονομικών, πρόσφατα, συλλαμβάνεται ως βασικός εγκέφαλος της σπείρας, της μαφίας των νονών της νύχτας, τότε αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς, δεν μπορεί να εντοπίζεται μονάχα στα κλιμάκια  τα υψηλόβαθμα των εφοριακών αλλά είναι ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα. Αυτοί προστατεύουν τους διεφθαρμένους βρίσκονται πολύ ψηλά στο πολιτικό σύστημα. Ως εκ τούτου αυτό το οποίο εμείς μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι θα υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση έτσι ώστε όλες αυτές οι υποθέσεις να φθάσουν στη δικαιοσύνη και να διαλευκανθούν. Και όλοι όσοι αποδεδειγμένα είναι ένοχοι, να πληρώσουν το τίμημα της δικαιοσύνης, να πληρώσουν το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν διότι αυτό το καθεστώς της ατιμωρησίας που πια τείνει να θεωρηθεί δεδομένο, πρέπει να σταματήσει. Όσο ψηλά και αν βρίσκονται αυτοί οι οποίοι έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα ή έχουν διαμεσολαβήσει ώστε κάποιοι να καταχραστούν δημόσιο χρήμα,  πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί της δικαιοσύνης και να δικαστούν. Και επαναλαμβάνω δεν είναι τεχνική η αδυναμία, είναι πολιτική η αδυναμία, είναι έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά αυτών που μας κυβερνούν.

 

-           Κύριε Τσίπρα, ένα σχόλιο για τα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών βλέπουμε αρκετές αντιδράσεις, αλλά βλέπουμε και την πρωτοβουλία του δήμου Δεσκάτης εδώ σε τοπικό επίπεδο, να θέλει να δημιουργηθεί κέντρο λαθρομεταναστών.

Το σχόλιο μου είναι ότι αυτή η υπόθεση είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα που δηλητηριάζει την κοινή γνώμη και την κοινωνία και που το μόνο που πετυχαίνει είναι να εξασφαλίζει την είσοδο στο επόμενο κοινοβούλιο στη Χρυσή Αυγή. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο ζήτημα, αν θέλετε, ένα στίγμα για τη δημοκρατία μας, να έχουμε μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο 9 Βουλευτές που θα χαιρετάνε ναζιστικά. Εννέα ναζί.

Αυτό είναι το μεγάλο ανδραγάθημα του κ. Χρυσοχοϊδη ο οποίος για να βγάλει τη ρετσινιά από πάνω του γιʼ αυτό που ειλικρινώς, εγώ λέω είπε, αλλά ήταν μια μεγάλη πολιτική γκάφα ότι δεν διάβασε το μνημόνιο και μας έστειλε αδιάβαστους προσπαθεί να το παίξει σκληρός, χαϊδεύοντας αυτιά, παίζοντας με ένα υπαρκτό παρʼ όλα αυτά πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί  με προεκλογικά πυροτεχνήματα. Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα όχι μονάχα η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος. Η Ελλάδα όμως βρίσκεται στη δύσκολη θέση να είναι γεωγραφικός κόμβος εισόδου από δυο διαφορετικές ηπείρους ανθρώπων που κατατρεγμένοι από τις χώρες τους ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή. Δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, δεν έχουν παρακολουθήσει διαφημιστική καμπάνια του Υπουργείου Πολιτισμού  ζήσε το μύθο στην Ελλάδα. Έρχονται για να πάνε κυρίως σε άλλες χώρες για να βρουν δουλειά στην κεντρική Ευρώπη εκεί όπου υπάρχει ανάπτυξη και υπάρχουν θέσεις εργασίας.

Δυστυχώς όμως με την υπογραφή της συνθήκης Δουβλίνο 2 που υπενθυμίζω ότι την υπέγραψαν ο κ. Χρυσοχοϊδης και ο κ. Παπανδρέου, τότε ό ένας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο άλλος Υπουργός Εξωτερικών. Η χώρα μας μετατρέπεται σε μια αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Διότι οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκουν τρόπο να περάσουν στη χώρα μας, η χώρα μας άλλωστε ακόμα και να μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι πρέπει να φράξει τα σύνορά της, δεν έχει σύνορα για να φράξει, είναι μια νησιωτική χώρα. Και όταν κάποιος διακινδυνεύει  να θαλασσοπνιχτεί προκειμένου να περάσει απέναντι, βρίσκει τρόπο να περάσει. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν, μπαίνουν, θέλουν να φύγουν από εδώ και δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να φύγουν. Η ριζική λοιπόν λύση στο πρόβλημα  είναι το να καταγγείλουμε τη συνθήκη «Δουβλίνο 2» και να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να φύγουν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να φύγουν και να πάνε στις χώρες που είναι ο τελικός τους προορισμός.

Ταυτόχρονα, να υπάρξει πραγματική μέριμνα για τις περιοχές ειδικά στο κέντρο της Αθήνας οι οποίες έχουν γκετοποιηθεί με αστική ανάπλαση των περιοχών  αυτών, με επενδύσεις προκειμένου να ξαναέρθει η χρήση του εμπορίου και η χρήση της κατοικίας με σοβαρή έγνοια ώστε να καταπολεμάτε η εγκληματικότητα στον τόπο που διαπράττεται. Στα αστικά κέντρα έχουμε χιλιάδες αστυνομικούς να περιφρουρούν τους διαδηλωτές. Κανέναν όμως εκεί όπου διαπράττεται το έγκλημα και ξέρετε το έγκλημα είναι πολυεθνικό, έχει και Έλληνες μέσα στην κορυφή της πυραμίδας. Και ταυτόχρονα με την προσπάθεια να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν χώρους φιλοξενίας και όχι χώρους εγκλεισμού και στρατοπέδων. Θα συμφωνήσω, λοιπόν, μέχρι κεραίας στην επιστολή του Μητροπολίτη Σιάτιστας, ο οποίος σε μια στροφή της επιστολής του αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις «σκούπα» λέγοντας ότι συνήθως σκουπίζουμε τα σκουπίδια, άρα αυτούς τους ανθρώπους τους θεωρείτε σκουπίδια και άρα τους φέρνετε εδώ –εννοούσε στην Κοζάνη, ενδεχομένως και στα Γρεβενά- διότι θέλετε εδώ να φτιάξετε τι;- που πηγαίνουμε τα σκουπίδια; Στις χωματερές. Θέλετε, λοιπόν, εδώ να φτιάξετε μια ανθρώπινη χωματερή. Και άραγε ποιο είναι το μήνυμα, έλεγε ο Μητροπολίτης Σιάτιστας στα νέα τα παιδιά, τα μικρά τα παιδιά που θα κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη τους και θα βλέπουν από την άλλη άκρη στα κάγκελα παιδιά συνομήλικα τους που έχουν έρθει από μακριά βέβαια, των οποίων όμως θα στερείται η ελευθερία.

Είναι επικίνδυνες αυτές οι επιλογές. Είναι επικίνδυνες και νομίζω ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθούμε σοβαρά με το μεταναστευτικό, να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα, να δώσουμε λύσεις και να σταματήσουμε να δηλητηριάζουμε την ελληνική κοινωνία. Πόσο δε μάλλον που αυτά τα παιδιά ενδεχομένως αύριο να χρειαστεί να γίνουν και οι ίδιοι μετανάστες και αυτό είναι το πιο δυσάρεστο. Διότι η χώρα μας περνάει ξανά δυστυχώς στη φάση εκείνη που ήταν την δεκαετία του ʼ50 και του ʼ60 έχουμε ένα κύμα μετανάστευσης Ελλήνων προς το εξωτερικό, κυρίως νέων επιστημόνων, νέων ανθρώπων που δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια στη χώρα και θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό. Και αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα το μεταναστευτικό πια θα έχει διπλή όψη. Μια αυτή που θα αφορά το συσσωρευμένο εκρηκτικό πρόβλημα ξένων στη χώρα μας και μια αυτή που θα αφορά την αιμορραγία του πιο δυναμικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας ελλήνων που θα φεύγουν στο εξωτερικό. 

 

-          Θα ήθελα να ρωτήσω για αυτό με το οποίο ξεκινήσατε, για την πρόταση που έχετε κάνει για τις μονοεδρικές και η οποία δεν έχει βρει αποδέκτες, τουλάχιστον ακόμα ,το ΚΚΕ αν δεν κάνω λάθος έχει ταχθεί αρνητικά σε αυτή την πρόταση. Δεν ξέρω τι γίνεται με τις υπόλοιπες αριστερές συνιστώσες . Έχετε κάτι θετικό, υπάρχει κάποια ανταπόκριση στην πρόταση σας  για τις μονοεδρικές και μια και μιλάμε για τα ψηφοδέλτια, πότε αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν και αν θα ανακοινωθούν και των μονοεδρικών  ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα.

 

Η πρόταση αυτή αφορούσε κυρίως το ΚΚΕ και την Δημοκρατική Αριστερά όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά η σύμπραξη με αυτές τις δύο δυνάμεις βασικά θα δημιουργούσε προϋποθέσεις νίκης. Με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς είναι απαραίτητο να βρεθούμε  μαζί για λόγους πολιτικούς , ουσιαστικούς, ψυχολογικούς  αλλά και για λόγους πρακτικούς . Δηλαδή να κατεβαίνεις στην εκλογική αναμέτρηση γνωρίζοντας  ότι έχεις βάλει γκολ από τα αποδυτήρια, ότι σε 8 περιφέρειες θα τις κερδίσεις εσύ. Αυτό θα έδινε μια άλλη δυναμική ξέρετε. Μας απαντάνε με τεχνικού χαρακτήρα επιχειρήματα και δικαιολογίες, ότι ο εκλογικός νόμος είναι έτσι που θα τα ξανάδινε πίσω . Δηλαδή αν δεν ήταν ο εκλογικός νόμος θα ερχόντουσαν να πάμε μαζί; Αν η απάντηση είναι καταφατική τότε σημαίνει ότι θα πάμε μαζί μετά τις εκλογές. Αν είναι η απάντηση είναι και εκεί αρνητική, τότε θα πρέπει να δώσουν μια ξεκάθαρη εξήγηση στον ελληνικό λαό. Τους ενδιαφέρει να σωθεί η χώρα οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη από την νέα λαίλαπα που έρχεται την επομένη  των εκλογών ή τους ενδιαφέρει να αυξήσουν τους βουλευτές . Εμάς δε μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τους βουλευτές  σ αυτή τη φάση, όταν ξέρουμε ότι αυτό που έρχεται είναι λαίλαπα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να σταματήσουμε την λαίλαπα. Επιμένουμε λοιπόν. Επιμένουμε, κάνουνε λάθος, το διαπιστώνει κανείς συζητώντας  με ανθρώπους της Αριστεράς, μέλη και οπαδούς και της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ είμαι βέβαιος και σε τοπικό επίπεδο θα το διαπιστώσετε αυτό. Αν είναι δυνατόν τα Γρεβενά και ο λαός των Γρεβενών να στείλουν έναν εκπρόσωπο για ακόμη μια φορά που θα ψηφίζει μέτρα, που θα ψηφίζει μνημόνια. Δεν πρέπει να συμβεί αυτό. Πρέπει να το αποτρέψουμε και με αυτή την ευκαιρία απευθύνομαι, όχι μόνο στις ηγεσίες των κομμάτων, απευθύνομαι στο λαό των Γρεβενών που είναι περήφανος που είναι αξιοπρεπής. Που δεν θέλει να τον εκπροσωπεί στη βουλή όπως κι αν λέγεται αυτός ο οποίος θα ψηφίζει μνημόνια, θα ψηφίζει νέα σκληρά μέτρα, θα ψηφίζει μέτρα που θα κόβουν το ρεύμα και τη θέρμανση στα ορεινά χωριά, θα κόβουν τα επιδόματα στους άνεργους, που κόβουν τη σύνταξη   στους συνταξιούχους. Η ευθύνη μας βαραίνει όλους. Ακόμη περισσότερο τις ηγεσίες  των κομμάτων της Αριστεράς αλλά τον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά.

 

-          Τα ψηφοδέλτια πότε θα ανακοινωθούν, το τοπικό ας πούμε ψηφοδέλτιο πότε θα ανακοινωθεί;

 

Νομίζω πως αυτό θα ήταν αδόκιμο αν το έκανα εγώ. Είναι εδώ η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ για να σας κάνει τις ανακοινώσεις . Συνολικά πάντως θα ανακοινωθούν στο επόμενο 48ωρο τα ψηφοδέλτια σε όλη την χώρα. Εναπόκειται στους αγαπημένους μου συντρόφους να αποφασίσουν πότε  θα σας ανακοινώσουν την τριάδα της επιτυχίας. Εμείς έχουμε καταλήξει προφανώς στο ποιοι θα είναι υποψήφιοι με το ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο στην μονοεδρική των Γρεβενών. Όμως επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε και μια ευκαιρία για μια δεύτερη σκέψη και στις τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑ Ρ θα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι την τελευταία ώρα που θα κατατεθούν τα ψηφοδέλτια. Θα περιμένουμε και θα τους προσκαλούμε και θα τους προκαλούμε να απαντήσουν θετικά στην πρόσκληση μας. Και αν απαντήσουν θετικά δεν θα είμαστε αυτοί που  θα βάλουν βέτο ή προϋποθέσεις για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι και για το ποιος συνδυασμός θα στηριχτεί.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ