ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/04/2012

Ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Ηράκλειο Κρήτης, Παρασκευή 21/04



σύνδεσμος βίντεο

Πολίτες του Ηρακλείου,
Φίλες και Φίλοι,

Πλησιάζει η ώρα της μεγάλης ανατροπής. Πλησιάζει η ώρα του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα τεράστιο κύμα αξιοπρέπειας και ανατροπής έχει ξεσηκωθεί από τις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας.

Ξεχύνεται με ορμή και συμπαρασύρει το σάπιο και εξαρτημένο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

Ένα κύμα αξιοπρέπειας και ανατροπής που στις 6 Μαΐου θα φέρει το λαό ξανά κυρίαρχο στη χώρα του, τη Δημοκρατία πίσω στην Ελλάδα, την τρόικα έξω από τη χώρα και ένα νέο συνασπισμό της Αριστεράς με πυρήνα τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την ορμή του λαού, ό,τι κι αν σκαρφιστεί, όσα μέσα κι αν χρησιμοποιήσει, όποια εκβιαστικά διλήμματα κι αν εφεύρει.

Φίλες και φίλοι,

Ο κυρίαρχος λαός έχει πάρει τη μεγάλη απόφαση της ανατροπής. Λέει το μεγάλο ναι στην απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου.

Λέει το μεγάλο όχι στη κοινοπραξία Σαμαρά Βενιζέλου.

Λέει το μεγάλο όχι σʼ αυτό που βιώνουμε εδώ και δυόμιση χρόνια – στο χρονικό μιας προαναγγελθείσας οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής ερήμωσης.

Στις 6 Μαΐου, ο κυρίαρχος λαός λέει το μεγάλο ναι στο μετεκλογικό νέο συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο της χώρας από την κρίση και την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Λέει το μεγάλο ναι στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, στην ελπίδα και την προοπτική.

Στο δίλημμα Μνημόνιο ή Δημοκρατία, η απάντηση του λαού δεν μπορεί παρά να είναι μία και μοναδική: Δημοκρατία.

Φίλες και Φίλοι, δημοκρατικέ λαέ του Ηρακλείου,

Σήμερα είναι η θλιβερή επέτειος από την εγκαθίδρυση της δικτατορίας. Από την απαρχή του εφτάχρονου Γολγοθά για το λαό μας.

Κανείς μας δε δικαιούται να ξεχνά ότι η πορεία ήταν μια πορεία αλλεπάλληλων κυβερνητικών λύσεων με κατεψυγμένους πρωθυπουργούς και μοναδικό σκοπό την παράκαμψη της βούλησης του λαού. Την παράκαμψη της δημοκρατίας.

Ειδικά αυτό τον καιρό που ο μνημονιακός δικομματισμός επιχείρησε να ξεπλύνει τους νοσταλγούς της Χούντας.

Τώρα που η ακραία φτώχεια τροφοδοτεί τους νοσταλγούς του Χίτλερ και των Ναζί.

Είναι λοιπόν μέρα μνήμης και δημοκρατικής εγρήγορσης.

Είναι μέρα που μας θυμίζει πιο είναι το πρώτο μας καθήκον. Είναι ο φραγμός στο Φασισμό. Είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Φίλες και Φίλοι του Ηρακλείου.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς δε σας υποσχόμαστε ότι έχουμε μαγικές λύσεις ούτε ότι ο δρόμος που θα βαδίσουμε μαζί θα είναι εύκολος.

Υποσχόμαστε όμως ότι θα είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της λαϊκής κυριαρχίας.

Και η πρώτη επιλογή ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς θα είναι να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας στην κοινωνία, για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση:

  • Ασπίδα προστασίας για να βγει η κοινωνία όρθια από την κρίση. Αφού βρισκόμαστε ήδη σε ανθρωπιστική κρίση. Άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, μικροσυνταξιούχοι, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, χαμηλόμισθοι, άστεγοι χρειάζονται επειγόντως μέτρα για να επιβιώσουν.

Ένα πρόγραμμα άμεσης εφαρμογής είναι αναγκαίο για λόγους στοιχειώδους κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλος ο κρατικός μηχανισμός πρέπει αμέσως να τεθεί σε κινητοποίηση, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της μαζικής εξαθλίωσης.

 Στόχος μας και άμεση προτεραιότητά μας θα είναι:

  • Η επαναφορά του κατώτερου μισθού αμέσως στο ύψος που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.
  • Η αξιοποίηση κτηρίων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Τραπεζών και της Εκκλησίας, η κατάλληλη αναμόρφωσή τους για να στεγαστούν οι άστεγοι.
  • Η άμεση εφαρμογή στα προγράμματος πρωινής και μεσημεριανής σίτισης των παιδιών.
  • Η χορήγηση όλων των υπηρεσιών Υγείας ώστε να χορηγούν ιατροφαρμακευτική, οδοντιατρική και οφθαλμολογική περίθαλψη σε ανέργους, άστεγους και χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς καμία επιβάρυνση ή συμμετοχή του ασθενούς.
  • Η άμεση ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με περίοδο χάριτος, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου. Η δόση να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος. Η διαγραφή μέρους ή του συνόλου του χρέους, εφόσον ο οφειλέτης βρίσκεται κάτω από το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Η αύξηση και επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ασφαλισμένους και η χορήγησή του για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση ειδικού βοηθήματος για όσους δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα ασφάλισης ανεργίας.
  • Η άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση των τιμών των βασικών αγαθών με ανάλογη μείωση ή, όπου χρειάζεται, και μηδενισμό του ΦΠΑ. Η ύπαρξη ειδικών τιμολογίων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Η άμεση κατάργηση του χαρατσιού επί της μικρής ακίνητης περιουσίας.
  • Άμεσα δραστικά μέτρα για να σπάσουμε τα καρτέλ, ώστε μέσα σε μια τετραετία να αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη μισθών και συντάξεων.

Μας λένε πολλοί, μα πως θα τα καταφέρετε όλα αυτά;

Απαντάμε:

Για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας:

Το πρώτο σημείο είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου.

Για αυτό ζητάμε την ψήφο του λαού.

Αυτή θα είναι η ιδρυτική πράξη του Νέου Συνασπισμού εξουσίας.

Και ας μη μας λένε ότι δε θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις γιατί έχουν δεσμευτεί ότι όλα τα λεφτά του δανείου και όσα φορολογικά έσοδα χρειάζονται θα πηγαίνουν πάνω απʼ όλα για να πληρώνουν τους δανειστές.

Το δεύτερο σημείο είναι το Μορατόριουμ πληρωμών.

Έχει γίνει και στο παρελθόν στη Γερμανία όταν μετά τον πόλεμο κούρεψε τα χρέη της και τα υπόλοιπα τα αποπλήρωσε μόνο όταν το επέτρεψε η ανάπτυξη.

Το τρίτο σημείο είναι η Αναδιανομή του πλούτου.

Να πληρώσουν οι πλούσιοι. Η εγχώρια διαπλοκή που χρύσωσε τον καιρό του εκσυγχρονισμού και της υποτιθέμενης «νέας διακυβέρνησης» Φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και του κεφαλαίου. Στα καράβια τους, στις βίλες τους στις οφ σορ εταιρείες τους στις καταθέσεις τους.

  • Αντί για το χαράτσι σε μισθωτούς συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους που υποτίθεται ότι θα μαζέψει 1,5 δις, εισφορά στο 1% επί του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων που πέρυσι ήταν πάνω από 200 δις και θα μαζέψει περισσότερα.
  • Αντί για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο εξωφρενικό 23%, να μπει φόρος εφοπλιστών σε κάθε ένα από τα 4000 πλοία τους, που θα αποφέρει 2 δις (500.000 ανά πλοίο)
  • Αντί για το χαράτσι στα ακίνητα ακόμα και στις πιο μικρές ιδιοκτησίες που υποτίθεται ότι θα μαζέψει 2,5 δις, να μπεί εισφορά στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, αξίας άνω των 500.000 ευρώ μπορεί να αποφέρει 4 δις.
  • Αντί να μειωθεί το αφορολόγητο στις 5000 ευρώ να μπει έκτακτη εισφορά σε κινητές περιουσίες, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ κατʼ άτομο.

Και όσο για τη σπατάλη του κράτους. Αυτή θα αναζητηθεί στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

  • Με δραστική μείωση ενοικίων που πληρώνουν οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί.
  • Με την κατάργηση και όχι την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης σε διαπλεκόμενους που έχουν πληρωθεί δρόμους 3 και 4 φορές χωρίς να τους έχουν ολοκληρώσει.
  • Με δραστική μείωση των απορρήτων δαπανών που έφτασαν τα 160 εκ για το ΥπΕξ από το 2009
  • Με ακύρωση της παραγγελίας των δύο υποβρυχίων που κοστίζουν 1 δις

Και κάτι άλλο. Έχουν υπολογίσει πόσα δις έχασε το δημόσιο από τις περαιώσεις; Πόσα χαρίσαμε;

Σας φαίνονται υπερβολικά; Να μη σας φαίνονται.

Στη Γερμανία το 1952 ψηφίστηκε ο νόμος «Περί εξισορρόπησης των βαρών», από συντηρητική πλειοψηφία.  Όσοι είχαν τότε περιουσία πάνω από 120.000 γερμανικά μάρκα εκείνης της εποχής, υποχρεούντο σε μήκος χρόνου μιας εικοσιπενταετίας, να καταβάλουν σε ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις το 50% στο δημόσιο ταμείο». Αυτή η επιβάρυνση ήταν επιπλέον του φόρου περιουσίας και του φόρου ακίνητης περιουσίας και βέβαια του φόρου απόδοσης κεφαλαίου.

Σήμερα, πρώτα εκ μέρους της Αριστεράς, συγκεκριμένα του Όσκαρ Λαφοντέν, προτάθηκε η επιβολή παρόμοιας εισφοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Και τελευταία αλλά όχι ύστατης προτεραιότητας προϋπόθεση :Τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο.

Τις έχουμε αγοράσει διπλές και τριπλές. Που σημαίνει πρακτικά ότι τελειώνει η ιστορία να αρμέγουν οι τράπεζες δημόσιο χρήμα χωρίς να βοηθάνε.

Δημόσιός έλεγχος στις τράπεζες σημαίνει:

  • Μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Κούρεμα στα στεγαστικά πρώτης κατοικίας. Και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά δάνεια
  • Χορήγηση ρευστότητας και εγγυήσεων στις μικρές επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να κινηθούν.
  • Στήριξη της αγροτικής παραγωγής μέσα σε από ένα σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης.

Αυτό είναι το σχέδιό μας. Και για να πετύχουμε δεν αρκεί να μας αναθέσετε να δώσουμε λύσεις. Πρέπει να έρθετε και εσείς μαζί.

Εσείς να γίνετε η δύναμη της αλλαγής. Σε κάθε πόλη,  κάθε χωριό, κάθε σπίτι.

Γιʼ αυτό, από τη δημοκρατική Κρήτη, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν αγωνιστεί για το ΠΑΣΟΚ και το ψήφιζαν έως και το 2009 και τους λέει:

Δεν αγωνιστήκατε για το κόμμα του Μνημονίου. Δεν αγωνιστήκατε για το κόμμα του κ. Βενιζέλου.

Ενός υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να ξηλώσει μία προς μία τις κοινωνικές κατακτήσεις της δεκαετίας του ʼ80.

Το κόμμα του μνημονίου σας εγκατέλειψε: με τη συνειδητή και επαναλαμβανόμενη επιλογή του Μνημονίου, με τις αλλεπάλληλες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, με την αμείωτη κοινωνική αναλγησία του, με τα νέα ομόλογα υπό το αγγλικό δίκαιο, με τη νέα δανειακή σύμβαση και τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό για να πληρώνονται πρώτα οι δανειστές και μετά ο ελληνικός λαός με ό,τι περισσεύει – αν περισσεύει.

Αυτό το κόμμα έχει αντικαταστήσει την πλατιά κοινωνική συμμαχία που για δεκαετίες το στήριζε με μια νέα κοινωνική συμμαχία του πλούτου και της ολιγαρχίας.

Με τους λίγους που πλουτίζουν όταν οι πολλοί φτωχαίνουν.

Το κόμμα του κ. Βενιζέλου επέλεξε τους λίγους προνομιούχους, που διευρύνουν τον πλούτο και τα προνόμιά τους με το Μνημόνιο, και εγκατέλειψε τους πολλούς και μη προνομιούχους.

Και δεν τους εγκατέλειψε απλώς. Πρώτα τους βύθισε στη φτώχεια και μετά τους άφησε στο έλεος της τρόικας.

Γιʼ αυτό ο ριζοσπαστισμός της μεταπολιτευτικής κοινωνικής συμμαχίας της αλλαγής βρίσκει σήμερα την έκφρασή του στο μήνυμα της ανατροπής που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Μιας ανατροπής, που προσδοκά και θα φέρει με την ψήφο του στις 6 Μαΐου ο ελληνικός λαός.

Μιας ανατροπής, στην οποία ελπίζουν οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και όλης της Ευρώπης.

Η δημοκρατική παράταξη της μεταπολίτευσης είναι ο σημερινός νέος συνασπισμός εξουσίας, με πυρήνα τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, για το δημοκρατικό και προοδευτικό αύριο της πατρίδας μας.

Αυτό είναι το σπίτι σας σήμερα, φίλες και φίλοι της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.

Τώρα είναι η ώρα μιας νέας συσπείρωσης, μιας μεγάλης πανστρατιάς για τη δημοκρατία και την ανατροπή.

Απευθυνόμαστε, επίσης, στον απλό συντηρητικό ψηφοφόρο, που αγκομαχά από το Μνημόνιο και μέρα με τη μέρα γίνεται πιο φτωχός και του λέμε:

Το Μνημόνιο κονιορτοποιεί τις παλιές διαχωριστικές γραμμές της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Είμαστε πια στην ίδια όχθη του ποταμού.   

Όσοι ψηφοσυλλέκτες προσπαθούν να τις αναβιώσουν, απλώς επιδιώκουν να κρυφτούν οι ίδιοι πίσω από αυτές.

Προσπαθούν να κρύψουν τις οδυνηρές για εσάς δεσμεύσεις τους στην τρόικα για την αυριανή μέρα.

 Μην τους αφήσετε να κρύψουν το Μνημόνιο στη ντουλάπα του εμφυλίου πολέμου.

Μην τους αφήσετε να γλυτώσουν από τον εφιάλτη της ψήφου σας μʼ αυτό το φτηνό κόλπο.

Μην παραδοθείτε στη μικροκομματική ιδιοτέλειά τους. Από αυτούς κινδυνεύετε – όχι από εμάς.

Από τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν μόνο το οικονομικό κατεστημένο και οι δανειστές της χώρας, που προσπαθούν να μετατρέψουν τη δική τους ανασφάλεια σε δικό σας φόβο.

Αυτοί διαιρούν. Εμείς ενώνουμε.

Και απευθύνουμε σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα, ανεξάρτητα από τις όποιες κομματικές προτιμήσεις τους στο παρελθόν, μήνυμα πατριωτικής και δημοκρατικής ενότητας για τη σωτηρία του λαού και του τόπου.

Τους ζητάμε να μας εμπιστευτούν.

Χωρίς προκαταλήψεις και με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον τους και το συμφέρον του τόπου, να συστρατευτούν με την Αριστερά.

Να συσπειρωθούν στην ιδρυτική πράξη ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ – την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, την ακύρωση του Μνημονίου και την ισχυρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Αξιοποιώντας τη νωπή λαϊκή εντολή και όλες τις ρωγμές στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Για να δοθεί ευρωπαϊκή, βιώσιμη και δίκαιη λύση στην κρίση δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης.

Που έχει ήδη μετεξελιχθεί σε κρίση διαχείρισης του χρέους.

Να συσπειρωθούν στη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για την αναδιανομή εισοδημάτων και πλούτου, για την ανάπτυξη με σταθερή εργασία, μέσα από την αναζωογόνηση των δημόσιων επενδύσεων στα κοινωνικά αγαθά και στα βιώσιμα συγκριτικά και παραγωγικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Απευθυνόμαστε στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες και τους ρωτάμε: υπάρχει ιστορικό προηγούμενο όπου στα κρίσιμα σταυροδρόμια για το λαό και τον τόπο, δικαιώθηκε η Αριστερά επειδή επέμενε στη διαίρεσή της; Κανένα.

Ποιες ήταν οι ιστορικές στιγμές της Αριστεράς;

Δεν ήταν οι στιγμές της ανιδιοτελούς ενότητας για να σωθεί ο λαός και ο τόπος;

Πέτυχε ποτέ η αριστερά όταν σκίαζε το ιστορικό και πολιτικό ανάστημά της με μικροκομματικούς εγωισμούς;

Ποτέ.

Ποιος ωφελείται και ποιος χάνει από το πείσμα κάποιων ηγεσιών της Αριστεράς – και κυρίως του ΚΚΕ – να παραμείνουμε διαιρεμένοι;

Χάνει ο λαός.

Ωφελείται το κατεστημένο.

Χαίρονται οι δανειστές.

Αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή για το λαό και τον τόπο, ποιο ανιστόρητο πρόσχημα μπορεί να στερήσει από το λαό τη δυνατότητα της ανατροπής του καταστροφικού Μνημονίου;

Καλούμε κάθε κομμουνιστή και κάθε κομμουνίστρια να δώσει τη μάχη της ενότητας.

Να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο, μετεκλογικό, συνασπισμό εξουσίας για την ανατροπή.

Απευθυνόμαστε στη μεγάλη αντιμνημονιακή πλειοψηφία του ελληνικού λαού και τον κόσμο που δεν έχει αποφασίσει πως θα τους τιμωρήσει. Και λέμε:

Το κατεστημένο της χώρας και οι δανειστές της μία μόνο πολιτική δύναμη φοβούνται – τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά.

Ελπίζουν και εύχονται να διασπείρετε και να σπαταλήσετε την ψήφο σας σε ευκαιριακά σχήματα διαμαρτυρίας με αντιμνημονιακό περιτύλιγμα και σε εγκληματικές οργανώσεις, όπως η Χρυσή Αυγή.

 Όμως είμαι βέβαιος πως εδώ στην Κρήτη αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

Η Κρήτη τσάκισε το Χίτλερ. Δε θα δώσει ψήφο στους νοσταλγούς του. 

Μην τους κάνετε λοιπόν αυτή τη χάρη. Μην σπαταλήσετε την ψήφο σας.

Μην τους δώσετε αυτό το συγχωροχάρτι που επιδιώκουν.

Μετατρέψετε την οργή και την αγανάκτησή σας σε χρήσιμη και αποτελεσματική ψήφο.

Κάντε πραγματικότητα τους εφιάλτες του εγχώριου κατεστημένου και των ξένων προστατών του. Δώστε ψήφο ευθύνης και εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά.

Στη δύναμη που μπορεί να τους συγκροτήσει ένα μέτωπο και να τους βάλει στο πολιτικό περιθώριο.

Ανοίξτε το δρόμο για την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου.

Δώστε μας στις 6 Μαΐου τη δύναμη και τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

 Ξέρουμε τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε για να βγάλουμε την Ελλάδα από την οικονομική και κοινωνική κρίση που διευρύνει το Μνημόνιο.

 Έχουμε άξια στελέχη. Με επιστημονική κατάρτιση, πολιτική εμπειρία και ένσημα στο στίβο της ζωής. Στελέχη με αγωνιστική ετοιμότητα για να το εφαρμόσουν.

Η ισχυρή εντολή σας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εντολή για να ανοίξει ο εναλλακτικός δρόμος της κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, μέσα στην Ευρώπη.

Ο ελληνικός λαός έχει τη δύναμη να ανοίξει αυτόν το δρόμο – το δρόμο σε μια εναλλακτική πολιτική στην Ευρώπη, που είναι εφικτή.

Και θα το κάνει.

Με την ψήφο του στο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει το δρόμο σε μια πολιτική για τις ανάγκες της κοινωνίας – και  όχι για τις ανάγκες των δανειστών και των τραπεζιτών.

Αυτός ο εναλλακτικός δρόμος υπάρχει.

Οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού τον εμποδίζουν.

Δεν τον θέλουν. Γιατί δεν τους εξυπηρετεί. Γιατί δεν τους συμφέρει. Γιατί δεν θέλουν η Ελλάδα να γίνει η αφετηρία μιας συνολικής ανατροπής στην Ευρώπη, που θα πλήξει καίρια τα συμφέροντα τους.

Τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού Βορρά, τα συμφέροντα των δανειστών του Νότου.

Γιατί ο νεοφιλελευθερισμός είναι η ιδεολογία των συμφερόντων τους και, το ξήλωμά του, σιγά-σιγά θα ξηλώσει και τις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες που τον υπηρετούν.

 Γιʼ αυτό και οι εκπρόσωποί τους παίζουν τα ρέστα τους στην Ελλάδα. Και έτσι επιβεβαιώνουν ότι έχουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τη βρώμικη δουλειά του Μνημονίου.

Σχεδόν καθημερινά, ο κ. Μπαρόζο, η κα Λαγκάρντ και ο διαβόητος κ. Τόμσεν, υπενθυμίζουν στον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά τις υπογραφές τους.

Υπενθυμίζουν τις πολιτικές και προσωπικές δεσμεύσεις τους στην τρόικα των δανειστών για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου τα επόμενα χρόνια.

Επιβεβαιώνουν, με τις δηλώσεις τους οι δανειστές, ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν ζητούν απλά την ψήφο σας.

Ότι ζητούν την εν λευκώ εξουσιοδότησή σας για να διαχειριστούν τη χρεοκοπία της χώρας σε βάρος του λαού και προς όφελος των δανειστών και πολιτικών προστατών τους.

Φτάνουν ακόμα να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να μεταθέτουν τάχα λόγω τεχνικού προβλήματος τις περικοπές στις συντάξεις μετά τις εκλογές. Δεν τρώει όμως κουτόχορτο ο κόσμος. 

Φίλες και φίλοι,

Τα δύο κόμματα του Μνημονίου επενδύουν στον φόβο, στη μοιρολατρία και στο ψέμα για να διασωθούν.

Επισείουν, τώρα, τον κίνδυνο της δραχμής, που τα ίδια, με την εμμονή τους στο Μνημόνιο, προκαλούν.

 Εμείς, αντίθετα μʼ αυτούς, ξαναζωντανεύουμε την ελπίδα.

Δημιουργούμε μια νέα συλλογική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για την ανατροπή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών του Μνημονίου.

Μια νέα συλλογική αυτοπεποίθηση, που σαρώνει τον φόβο και την ανασφάλεια που προσπαθούν να σπείρουν στους πολίτες το ένοχο πολιτικό κατεστημένο και οι ξένοι προστάτες του και που σύντομα θα φέρει την Αριστερά πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Πολίτες του Ηρακλείου,

Φίλες και Φίλοι,

Ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση, όπως ισχυρίζεται.

Το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι την παράταση της κρίσης.

Όχι μόνο γιατί δεσμεύεται ο ίδιος – πολιτικά και προσωπικά – για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου, που οξύνει και βαθαίνει την κρίση.

Αλλά και γιατί, εφαρμόζοντας το Μνημόνιο, υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα.

Καμία μνημονιακή συγκυβέρνηση που θα στηρίζεται στο μπόνους των 50 εδρών του σημερινού καλπονοθευτικού νόμου δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει ένα ακόμη επώδυνο Μνημόνιο σε βάρος του λαού και με το λαό εναντίον της.

Καμία μνημονιακή συγκυβέρνηση δεν θα μπορέσει να επιβάλει νέες οδυνηρές και άσκοπες θυσίες, χωρίς να προκαλέσει κοινωνικό χάος.

Γιʼ αυτό οι συνέταιροι του μνημονίου δεν είναι η λύση.

Είναι το αδιέξοδο.

Η μόνη λύση είναι η Αριστερά.

Είναι η λύση της σταθερότητας, της ελπίδας και της προοπτικής.

 

Πολίτες του Ηρακλείου,

Φίλες και Φίλοι,

Τώρα είναι η ώρα της ανατροπής – τώρα όχι αργότερα, Η Ιστορία δεν περιμένει.

Τώρα χτυπά την πόρτα της Ελλάδας.

 Τώρα οι λαοί της Ευρώπης προσδοκούν από μας. Τώρα είναι ή ώρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα είναι η ώρα του νέου συνασπισμού εξουσίας της Αριστεράς.

Γεια σας και με τη νίκη στις 6 Μαΐου.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ