20/08/2012

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δημήτρη Γάκη προς του υπουργούς Εργασίας και Υγείας με θέμα: Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας στα νησιά της Δωδεκανήσου

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

- Υγείας

Θέμα: «Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας στα νησιά της Δωδεκανήσου».

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2011, που καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο και αντικαταστάθηκαν σύμφωνα  με το Ν. 3863/2010 από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των  ΑμεΑ σε όλη την  χώρα και ιδιαίτερα των ΑμεΑ, κατοίκων των νησιών των περιφερειακών ενοτήτων της Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα  μετά την εφαρμογή του Ν. 3863/2010 έχει διαπιστωθεί ότι από την ημέρα που κάποιος καθίσταται ανάπηρος, ή λήγει ο χρόνος πιστοποίησής του ως ΑμεΑ και χρειάζεται εκ νέου η επανεξέταση της αναπηρίας του, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις (3) μήνες μέχρι να καθοριστεί η ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης για εξέταση, ή επανεξέταση αντιστοίχως. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη στα δικαιολογητικά,  η διαδικασία, ουσιαστικά επαναλαμβάνεται από την αρχή.

Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης και των δικαιολογητικών, η αναμονή για να περάσει ο ενδιαφερόμενος από την επιτροπή πιστοποίησης είναι μεγαλύτερη των οκτώ (8) μηνών. Σημειώνεται, ότι ο ανάπηρος δικαιούται να υποβάλει την αίτηση μετά την λήξη ισχύος της προηγούμενης πιστοποίησης της αναπηρίας του. Το καθεστώς αυτό, οδηγεί  αυτομάτως στην αναστολή του επιδόματος, καθώς και του συνόλου των κοινωνικών παροχών που είχε δικαίωμα ως ΑμεΑ. Επισημαίνεται ότι η πιστοποίηση ισχύει αποκλειστικά για δύο μόνο χρήσεις. Επομένως, για την έκδοση πιστοποιητικού για άλλη, πέραν των δύο, χρήση, απαιτείται  η επανάληψη της διαδικασίας.

Για όλες τις προαναφερόμενες διαδικασίες, οι κάτοικοι  των νησιών είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται  από το νησί όπου κατοικούν προς το νησί που έχει έδρα το ΚΕΠΑ    π.χ. προς την Ρόδο, ή τη Σύρο, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ατόμων που μετακινούνται και των συνοδών τους, αυξημένα έξοδα λόγω της μετακίνησης και χάσιμο χρόνου, για τους ενδιαφερόμενους και τις οικογένειές τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

εάν προτίθενται να αλλάξουν το καθεστώς και τις διαδικασίες που συνοπτικά παρουσιάσαμε, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των απομακρυσμένων νησιών της Δωδεκανήσου και τις δυσκολίες της συγκοινωνιακής τους σύνδεσης (προσβασιμότητα), με άλλα νησιά, βελτιώνοντας τις συνθήκες παροχής κοινωνικών υπηρεσιών προς τα ΑμεΑ, προκειμένου:

1. Να πραγματοποιείται ο επανέλεγχος των μη αναστρέψιμων περιπτώσεων αναπηρίας από τοπικές επιτροπές σε περισσότερα νησιά, υπό την προεδρία ενός μετακλητού ιατρού με δικαίωμα βέτο.

2. Να αυξηθούν οι συνεδρίες των επιτροπών πιστοποίησης, ανάλογα  με τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.

3. Να δημιουργηθούν επιτροπές και γραφεία αποδοχής αιτημάτων σε περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου, ή να γίνεται αποδοχή των δικαιολογητικών μέσω ταχυδρομείου (πρωτοκόλληση αίτησης) και όχι κατόπιν ραντεβού, καθώς επίσης να δίνεται το δικαίωμα συμπλήρωσης των δικαιολογητικών εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, για να μην γίνεται άσκοπη επανάληψη της διαδικασίας.

4. Να καταργηθεί το καθεστώς αναστολής  του αναπηρικού επιδόματος καθώς και των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, κατά τη διάρκεια αναμονής επανεξέτασης. Σε περίπτωση  μη ανανέωσης της πιστοποίησης, να επιβάλλεται η επιστροφή των καταβληθέντων.

5. Στις περιπτώσεις των νέων αναπήρων, να αποδίδεται το επίδομα από την ημερομηνία κτήσης της αναπηρίας και όχι από την ημερομηνία πιστοποίησής της.

Ο ερωτών Βουλευτής

Γάκης Δημήτριος