15/10/2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΤΣΟΥΚΑΛΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο Δένδια

Κύριε υπουργέ,

Τον τελευταίο καιρό παραβιάζεται συστηματικά το κράτος δικαίου, με αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας, της φυσικής ηγεσίας και του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.

Με το Δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ στις 8.10.12 αναιρείται ουσιαστικά η ελευθερία των διαδηλώσεων αφού παραβιάζεται το δικαίωμα του ειρηνικώς συνέρχεσθαι που κατοχυρώνεται από τα άρθρα 11 του Συντάγματος, 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), 12 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ), και 21 του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων (ΔΣΑΠΔ).

Οι μαζικές προληπτικές προσαγωγές πολιτών που σκόπευαν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση της 26ης Σεπτεμβρίου 2012 και η δημοσίευση φωτογραφιών και στοιχείων παραβιάζουν  το τεκμήριο της  αθωότητας και την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που κατοχυρώνονται στα άρθρα  2 και 5 του Συντάγματος,  6 της ΕΣΔΑ, 1 και 48  του ΧΘΔΕΕ, και 10 του ΔΣΑΠΔ.

Η κακοποίηση και τα βασανιστήρια στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ δεκαπέντε συλληφθέντων πολιτών που συμμετείχαν σε αντιφασιστική διαδήλωση στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 παραβιάζουν τα άρθρα 7 του Συντάγματος, 3 της ΕΣΔΑ, 4 του ΧΘΔΕΕ, 7 του ΔΣΑΠΔ και 5 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΟΔΔΑ). Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) διατάχθηκε μόνο όταν τα βασανιστήρια καταγγέλθηκαν από τον διεθνή Τύπο.

Οι δεκάδες κακοποιήσεις και τραυματισμοί αλλοδαπών, η  υπόθεση εγκλωβισμού και προπηλακισμού της δικηγόρου κ. Κούρτοβικ στο Α.Τ του Αγ. Παντελεήμονα, τα γεγονότα στο θέατρο Χυτήριο, τα γεγονότα στη Ραφήνα και το Μεσολόγγι χωρίς να συλληφθεί κανείς υπεύθυνος είναι απλώς κάποια παραδείγματα που δείχνουν ότι σαφώς παραβιάζεται η αρχή της ισονομίας, που κατοχυρώνεται από τα άρθρα 4 του Συντάγματος, 14 της ΕΣΔΑ, 20 του ΧΘΔΕΕ, 2 και 26 του ΔΣΑΠΔ, και 1, 2 και 7 της ΟΟΔΑ.

Κατόπιν των ως άνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για να τηρηθεί η νομιμότητα που παραβιάζεται από αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας, της φυσικής ηγεσίας και του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ;

2.    Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε την ισονομία και την ασφάλεια δικαίου, αποκλείοντας ρητά εκ των προτέρων, και όχι απλώς τιμωρώντας ενδεχομένως εκ των υστέρων, κάθε αντίθετη προς τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα πράξη η παράλειψη του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ;

Ο ερωτών Βουλευτής,

Δημήτριος Β. Τσουκαλάς