ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

11/11/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ



«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα συζητάμε το τρίτο και σκληρότερο μνημονιακό προϋπολογισμό σε αυτά τα δυόμισι χρόνια της εφαρμογής του ευρωπαϊκού μνημονιακού πειράματος στη πατρίδα μας.

Αλλά το οξύμωρο σήμερα, είναι ότι δεν έχει καν νόημα να συζητάμε επί του προϋπολογισμού, γιατί όλα είναι στον αέρα.

Όχι μόνο γιατί τα νούμερα και οι εκτιμήσεις για τα δημόσια έσοδα, είναι βέβαιο για άλλη μια φορά, όπως και στους προηγούμενους δυο προϋπολογισμούς θα αποδειχθούν εκτός πραγματικότητας εξαιτίας της ύφεσης, αλλά κυρίως γιατί όλος ο κόσμος πια, ακόμα και οι πιστωτές μας, καταλαβαίνουν ότι το μνημόνιο δε βγαίνει και το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Όλοι το καταλαβαίνουν και όλοι το λένε, εκτός βέβαια από τη κα Μέρκελ που έχει το δικό της σχέδιο για μια Γερμανική Ευρώπη.

Και θέλει την Ελλάδα αποικία χρέους και τον ευρωπαϊκό Νότο ειδική οικονομική Ζώνη φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας.

Αλλά και αυτό είναι το πολύ παράξενο, πέρα από την κα Μέρκελ, αυτοί που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, είναι  και η τρικομματική  κυβέρνηση του κου Σαμαρά.

Που αφού τρομοκράτησε, εκβίασε και εξαπάτησε το λαό προεκλογικά, με τα περί επαναδιαπραγμάτευσης, εδώ και πέντε μήνες πέταξε στα σκουπίδια ακόμα και την ίδια την  προγραμματική συμφωνία που έκανε αμέσως μετά τις εκλογές και έβγαλε το κρυφό της πρόγραμμα από το συρτάρι, που είναι οι απαιτήσεις των δανειστών, υιοθετώντας τη περίφημη στρατηγική του καλού και υπάκουου μαθητή.

Που θα τηρήσει ότι του ζητήσουν και με το παραπάνω, περιμένοντας στο τέλος την επιβράβευση.

Ξεκινήσατε να κουβεντιάζετε τον Ιούλη για μέτρα 11 δις και από τη σκληρή σας διαπραγμάτευση πετύχατε να τα κάνετε 19 δις.

Και επιπρόσθετα, νέα μέτρα διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, μόνο και μόνο για να κάνετε το χατίρι των τραπεζιτών που τα ζητάνε επιτακτικά.

Κι όλα αυτά για να ακολουθήσετε το παράδειγμα του καλού μαθητή.

Δε πέρασαν λίγες ώρες από την οριακή υπερψήφιση του τρίτου στη σειρά μνημονίου, τη περασμένη Τετάρτη, για να συνειδητοποιήσετε ακόμα και εσείς που υπερψηφίσατε, ότι ο καλός μαθητής δε περνάει τη βάση.

Μετεξεταστέος για το Δεκέμβρη και βλέπουμε.

Ψηφίσατε τα μέτρα και με το παραπάνω.

Τη  δόση όμως δεν την πήρατε.

Η δόση για την οποία μας λέγατε ότι αν δεν εκταμιευθεί μέχρι τις 16 Νοέμβρη, θα καταρρεύσουμε και δε θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.

Το είπε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Και ο κ. Στουρνάρας έλεγε ότι θα πεινάσουμε στις 16 Νοέμβρη δεν φαίνεται ότι θα την πάρουμε.

Αλλά από ότι φαίνεται το μόνο που θα καταρρεύσει στις 16 του μήνα θα είναι ότι έχει απομείνει από την αξιοπιστία σας.

Και τώρα ήρθε η ώρα να τα λουστείτε αυτά που εσείς δημιουργήσατε.

Να λουστείτε εσείς το κλίμα εκφοβισμού και ανασφάλειας που δημιουργήσατε.

Γιατί η στρατηγική σας έγινε κομμάτια και θρύψαλα επειδή ήταν μια ανόητη στρατηγική.

Τι επινοήσατε ; Αφού είμαστε αδύνατοι, να τα χουμε καλά με τον ισχυρό, να έχουμε την εύνοια του ισχυρού.

Να φτιάξουμε το κλίμα με τη κα Μέρκελ. Να της ζητήσουμε άφεση αμαρτιών και να της υποσχεθούμε αιώνια πίστη σε ότι μας ζητήσει.

Και προπαντός να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να φτιαχτεί άξονας των χωρών του Νότου.

Για αυτό και απουσιάζατε από τη συνάντηση της Μάλτας με τους πρωθυπουργούς των χωρών του Νότου και το Γάλλο πρόεδρο, ενώ λίγες μέρες αργότερα υποδεχόσασταν τη κα Μέρκελ με κόκκινα χαλιά.

Επισημοποιώντας τη γραμμή ότι ο απευθείας άξονας Αθήνας- Βερολίνου, θα είναι η λύση στο πρόβλημά μας, αφού θα μας συμπαθήσει το Βερολίνο και θα μας βοηθήσει να σωθούμε.

Δεν υπάρχει πιο ανόητη αντίληψη.

Όχι γιατί είναι ηττοπαθής και αναξιοπρεπής.

Αλλά γιατί είναι πλήρως αναποτελεσματική δε βλέπει το πραγματικό πρόβλημα και τα πραγματικά δεδομένα στην Ευρώπη.

Δεν κατανοεί αυτό που εμείς λέμε από την αρχή της κρίσης ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και άρα η λύση του δεν μπορεί να είναι ξεχωριστή για την Ελλάδα, αλλά συνολική για τον ευρωπαϊκό Νότο.

Γιατί, ακόμα κι αν πραγματικά σας αγαπούσε η κα Μέρκελ, κε Σαμαρά, δε θα μπορούσε να κάνει κάτι ιδιαίτερο για σας που δε θα το ζητούσε την επόμενη μέρα και η καταρρέουσα Ισπανία ή η Ιταλία που έχει χρέος 2 τρις ευρώ.

Τόσο ανόητη ήταν η στρατηγική σας.

Και τώρα τα βάζετε, βλέπω με τους προστάτες σας. Θυμώνετε μαζί τους. Τους ρίχνετε την ευθύνη, γιατί;

Διαβάζω και κάποιες ακραίες τοποθετήσεις που τους αποκαλούν, ανέντιμους, ξεφτιλισμένους, γιατί τα ρίχνετε στους ευρωπαίους;

Όταν τους επαναλαμβάνατε σε όλους τους τόνους ότι θα τηρήσετε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που σας ζητήσανε, δεν ξέρατε τι σας ζητούσανε;

Λέτε ότι σας εκβιάζουν. Σε τι σας εκβιάζουν;

Όλα τα έχουν πει και όλα τα έχετε συμφωνήσει.

Και τα έχουν πει και δημόσια.

Όταν η καγκελάριος δήλωσε προχθές, ότι μια χώρα που έχει χρέος πάνω από 80% του ΑΕΠ, δε μπορεί να έχει εθνική ανεξαρτησία, τι νομίζατε ότι εννοούσε. Ότι το είπε κατά λάθος; Ότι της ξέφυγε;

Η χώρα μας έχει 170% και πάει για 190% με το πρόγραμμά σας.

Δεν σας είδα να αντιδράτε.

Τώρα γιατί πανικοβάλλεστε;

Τον ειδικό λογαριασμό, όπου θα τοποθετούνται όλα τα δημόσια έσοδα για να αποπληρώνονται κατά προτεραιότητα οι δανειστές, γραπτώς και εγκαίρως δε σας τον ζήτησε ο κος Σόιμπλε;

Ζήτησα με αίτηση κατάθεσης εγγράφου, από τον υπουργό οικονομικών να μου στείλει τη γραπτή απάντηση της ελληνικής πλευράς στο Γερμανικό αίτημα.

Απάντηση δε πήρα.

Προφανώς διότι δεν υπήρξε απάντησή. Αν υπήρχε έγγραφο που εκδήλωνε τη διαφωνία της ελληνικής πλευράς, ο κος Στουρνάρας δε θα μου το έκρυβε.

Συνεπώς τώρα γιατί δυσανασχετείτε.

Γιατί σας φταίνε οι άλλοι;

Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Εσείς στραβά αρμενίζετε και υποθηκεύετε το παρόν και το μέλλον, την αξιοπρέπεια και τη κυριαρχία του λαού και του τόπου με αυτή την αποτυχημένη στρατηγική.

Κύριε πρωθυπουργέ, φαντάζομαι ότι θα έχετε ήδη ετοιμάσει την ομιλία σας διανθισμένη από τους συνήθεις αφορισμούς για την ανεύθυνη και επικίνδυνη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που υπονομεύει την εθνική σας προσπάθεια να σώσετε για μια ακόμη φορά τη χώρα, καταστρέφοντας όμως τους ανθρώπους που ζούνε σε αυτή.

Σκέφτομαι όμως να σας προσκαλέσω αυτή τη φορά, σε αυτή τη κρίσιμη και οριακή κατάσταση για τη χώρα, να μην χρησιμοποιήσετε αφορισμούς αλλά επιχειρήματα.

Και είμαι ειλικρινά έτοιμος, να δεχθώ επιχειρήματα, ακόμα κι αν διαφωνώ, αλλά να έχουν έναν στοιχειώδη ειρμό, με αρχή – μέση και τέλος που αντέχουν στον έλεγχο της πρόσφατης οικονομικής και πολιτικής εμπειρίας.

Και να σας ζητήσω έξω από το κείμενο της ομιλίας σας, να μου πείτε τι από όλα αυτά που είπαμε από την αρχή της κρίσης και τότε τα λέγατε και σεις κύριε Πρωθυπουργέ, πριν από δυο χρόνια τα λέγατε και σεις, πριν από ένα χρόνο τα λέγατε και σεις από διαφορετική σκοπιά μετά είπατε ότι αυτά ήταν αμαρτίες και δεν ξέρω αν ειλικρινά αξίζει το τίμημα να αλλάζει κανείς άποψη, προκειμένου να διεκδικήσει την εξουσία.

Θα ήθελα με το χέρι στην καρδιά να μου πείτε τι απʼ όλα αυτά που είπαμε και λέγατε και σεις τόσο καιρό δεν ήταν σωστά.  

Είπαμε για την ύφεση η οποία προκαλείται εξ αιτίας των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών.

Μιλήσαμε για τα κλειστά μαγαζιά.

Για τους νέους που μεταναστεύουν.

Για τις πολυκατοικίες που δεν έχουν λεφτά να βάλουν πετρέλαιο.

Αλήθεια, πως θα ζεσταθεί φέτος ο κόσμος στη Φλώρινα και την Κοζάνη κ. Πρωθυπουργέ;

Μιλήσαμε για τους αγρότες που δεν μπορούν να αγοράσουν πρώτες ύλες.

Για την αδυναμία του κράτους να εισπράξει αυτά που χρειάζονται από μια οικονομία σε ασφυξία, ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.

Για την εκτίναξη του χρέους σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Για την ολοένα αυξανόμενη απόκλιση από τους στόχους.

Και τώρα, για την μη καταβολή της δόσης.

Δεν χρειαζόταν να έχει κάποιος μαντικές ικανότητες για να καταλάβει ότι θα έχουμε πρόβλημα.

Η απροθυμία των εταίρων μας να καταβάλλουν την δόση είχε εκφραστεί ανοιχτά.

Από τις δημόσιες αξιώσεις του κου Σόιμπλε, όσο όμως και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ζητά επίμονα αναδιάρθρωση του χρέους, γιατί το πρόγραμμα δε βγαίνει.

Αλλά εσείς παριστάνατε τους αφελείς και δεν επιχειρήσατε καν να διαπραγματευτείτε.

Όταν αρχές Ιούνη, μετά την παταγώδη απουσία της Ελλάδας στη κρίσιμη σύνοδο κορυφής, σας ζήτησα να μη ξεκινήσετε συζήτηση με τους υπαλλήλους της τρόικα στην Αθήνα, αλλά να διεκδικήσετε πολιτική λύση, προκαλώντας ακόμα και έκτακτη Σύνοδο κορυφής, μας αγνοήσατε.

Και επιμένατε να συμπεριφέρεστε μετά τις εκλογές, σαν να έχουμε προεκλογική περίοδο.

Να ρίχνετε το ανάθεμα στον ΣΥΡΙΖΑ και να συνεχίζετε τα ίδια εκβιαστικά διλλήματα.

Να χρησιμοποιείτε την απαράδεκτη και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας την Αριστερά και το λαϊκό κίνημα με το φασιστικό φαινόμενο και τους νεοναζί.

Να βαδίζετε στα βήματα του κ. Παπανδρέου. Χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα, τις μεθόδους και τα ίδια διλλήματα ότι δήθεν θα πληρώσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ, παρόλο που τα μνημόνια έχουν οδηγήσει σε δύο κουρέματα του χρέους.

Για το περιβόητο λόμπι της δραχμής –θυμηθείτε κύριε Σαμαρά πως σας έλεγε ο κ. Παπανδρέου, πρωθυπουργό της δραχμής σας έλεγε  πριν 1,5 χρόνο. Αλλά αυτό το λόμπι ούτε το αποκαλύψατε, ούτε το  κατονομάσατε.

 

Για τη δόση που αν δε ψηφίζαμε τα μέτρα και αν δε παίρναμε, θα χρεοκοπούσαμε.

Για το μεγάλο κίνδυνο αν ο λαός αποφασίσει δημοκρατικά και έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση.

Όπου δε θα είχαμε φάρμακα.

Όπου δε θα είχαμε καταθέσεις.

Όπου θα κοβόντουσαν μισθοί και συντάξεις.

Όπου θα φεύγανε οι επιχειρήσεις.

Και σας ζητώ να κοιτάξετε γύρω σας και να μου πείτε : Τι από όλα αυτά για τα οποία εκφοβίσατε το λαό τον Ιούνη, δεν ισχύει σήμερα;

Οι μισθοί για τους περισσότερους εξανεμίζονται, ενώ για το ένα τρίτο περίπου του ενεργού πληθυσμού εξαφανίζονται, αφού η ανεργία σπάει όλα τα ρεκόρ.

Οι καταθέσεις το ίδιο. Εξαντλούνται.

Όχι για αυτούς που τις έχουν στην Ελβετία, αλλά για τον μέσο Έλληνα που δυόμισι χρόνια τώρα τσοντάρει από τα έτοιμα για να τα βγάλει πέρα.

Ενώ το μεγάλο δράμα της Ελληνικής κοινωνίας, είναι το δράμα των συμπολιτών μας με προβλήματα υγείας που δε βρίσκουν τα φάρμακά τους, γιατί έχει χρεοκοπήσει ο ΕΟΠΥΥ.

Και ειδικότερα των καρκινοπαθών που αναγκάζονται να σπάνε το κύκλο της θεραπείας τους.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις, η coca cola, η ΦΑΓΕ, φεύγουν από τη χώρα. Και δεν τις διώχνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά  η καταστροφική πολιτική σας.

Οι μικρές έχουν ήδη γονατίσει και κλείνουν η μια μετά την άλλη.

Με το ΑΕΠ να έχει πέσει κατά 25% και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο μισό, τολμάτε να λέτε ότι ο φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει επενδύσεις.

Αλλά από τη συνέντευξη μου στη γερμανική εφημερίδα που τόσο πολύ συζητήθηκε δεν σας ενόχλησε ότι για ακόμα μια φορά είπα ότι δεν δικαιούστε να προχωρήσετε στο ξεπούλημα όσης δημόσιας περιουσίας έχει απομείνει.

Αυτό το ξέρατε. Το έχουμε πει. Το επαναλαμβάνουμε. Διότι αυτά είναι τα εργαλεία της ανάπτυξης, τα εργαλεία που θα χρειαστούμε για να ανοικοδομήσουμε τη χώρα, δεν θα ξεπουλήσετε τον ΟΠΑΠ που είναι κερδοφόρος, την ΕΥΔΑΠ που θα αυξηθούν τα τιμολόγια στους πολίτες τρεις και τέσσερις φορές,  τη Δ.Ε.Η. που είναι στρατηγικής σημασίας έναντι πινακίου φακής. 

Αυτό που σας ενόχλησε είναι ότι είπα στο γερμανικό κοινό την αλήθεια.

Ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει.

Ότι ο χρόνος της κυβέρνησής σας τελειώνει.

Ότι είστε αναξιόπιστοι και ότι το πλιάτσικο θα αποτραπεί.

Και εδώ ειλικρινά θέλω να σας ρωτήσω : Διαρκώς αμφισβητείτε το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δικό σας σχέδιο ποιο είναι;

Ίσως να είναι ότι κάποια στιγμή μπορεί αν πέσετε στα πόδια των ευρωπαίων και της κυρίας Μέρκελ κάτι να κάνουν και για εμάς. Ότι κάποια στιγμή μπορεί να μας δώσουν την περιβόητη δόση και να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.

Τι άλλες εναλλακτικές έχετε να προτείνετε στον ελληνικό λαό που δοκιμάζετε, που θα κρυώνει το χειμώνα, που δεν θα έχει να φάει το χειμώνα, που δεν θα έχει φάρμακα το χειμώνα.

Είστε οι μόνοι στην Ευρώπη που δεν συζητάτε καν τη διαγραφή του χρέους.

Με χρέος 180%, θέλετε να πείσετε ότι μπορεί να υπάρξει προοπτική εξόδου από τη κρίση;

Ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο;

Το χρέος αυτό ούτε είναι ούτε μπορεί να καταστεί βιώσιμο.

Αυτό είναι που πιέζει τους δανειστές.

Αυτό είναι που παραδέχεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και ο κ. Όλι Ρεν ακόμα και ο κ. Σημίτης –μην χρεώσετε και τον κ. Σημίτη σε εμάς,  πήγε να πει ότι δεν γίνεται χωρίς διαγραφή χρέους,  ο οποίος ξέχασε  βεβαίως δεν παραδέχεται τις δικές του ευθύνες για το ότι αύξησε ο ίδιος το χρέος κατά 80%.

Εσείς τι λέτε;

Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης;

Ότι θα εφαρμόσετε τα μέτρα και το χρέος θα είναι βιώσιμο;

Αυτό δε το πιστεύει ούτε μικρό παιδί.

Είναι βέβαιο και αναπόφευκτο το νέο κούρεμα.

Το ζήτημα είναι ότι με εσάς στην κυβέρνηση αυτό θα σημαίνει ακόμα ένα μνημόνιο ακόμα περισσότερα μέτρα.

Δεν θα σημαίνει ούτε ελάφρυνση από το χρέος, ούτε ρήτρα ανάπτυξης, ούτε αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

Για αυτό και λέμε ότι είστε οι πλέον επικίνδυνοιγια τα συμφέροντα του τόπου.

Γιατί είστε οι πλέον ακατάλληλοι να διαπραγματευθείτε.

Γιατί στο ενεργητικό  σας έχετε ήδη δύο επώδυνα μνημόνια.

Γιατί εσείς είστε που υπογράψατε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη SIEMENS.

Γιατί επιφυλάσσετε για το λαό μας το ρόλο της Ιφιγένειαςμήπως και φυσήξει ούριος άνεμος στα πανιά της κ. Μέρκελ.

Γιατί δεν έχετε καν συνειδητοποιήσει το τι θα συμβεί στην ελληνική οικονομία με τις επιλογές σας.

Γιατί έχετε χρεοκοπήσει πολιτικά και είστε αναξιόπιστοι και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Μην αναρωτιέστε, λοιπόν, γιατί τώρα σας εξευτελίζουν οι εταίροι;

Το μόνο επιχείρημα που σας έχει απομείνει είναι ότι δεν υπάρχει  εναλλακτικό σχέδιο.

Και μας ρωτάγατε προεκλογικά:

Θα καταγγείλετε το μνημόνιο, χωρίς τη συναίνεση των εταίρων;

Τώρα που εταίροι το καταγγέλλουν μονομερώς χωρίς τη συναίνεση τη δική μας τι έχετε να πείτε;

Που δεν αναγνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους.

Αλλά απαιτούν από εμάς να το εφαρμόζουμε μονομερώς. Και εσείς αυτό το έχετε αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα.

Ακούστε λοιπόν ποια είναι η μόνη ρεαλιστική και σωτήρια εναλλακτική πρόταση στο αδιέξοδο που μας έχετε φέρει.

Η μόνη ρεαλιστική και σωτήρια εναλλακτική πρόταση είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όπως ακριβώς τα ψηφίσατε προχθές, όλων των μέτρων της λιτότητας που εξαθλιώνουν τη κοινωνία και γεννούν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

 Η μόνη ρεαλιστική και σωτήρια εναλλακτική πρόταση, είναι να σταματήσουμε τη καταστροφική λιτότητα, να καταργήσουμε τους μνημονιακούς νόμους και τότε να κάτσουμε επί ίσοις όροις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Γιατί ναι, θα υπάρξει διαπραγμάτευση, για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση διαγραφής μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Και για αποπληρωμή του εναπομείναντος με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη και με τη Γερμανία το 1953.

Και τι θα κάνετε αν δε σας δώσουν τη δόση;

Μας κουνούσατε το δάκτυλο με ύφος εισαγγελέα.

Εσείς τώρα τι θα κάνετε αν δε σας δώσουν τη δόση;

Ποιο είναι το σχέδιό σας;

Εμείς προεκλογικά απαντήσαμε ότι έχουμε σχέδιο να ισοσκελίσουμε το πρωτόγεννες έλλειμμα.

Μιλήσαμε για μια σειρά από αλλαγές στη φορολογία που θα ισοσκελίσουν σε υψηλότερο επίπεδο δημόσια έσοδα και δαπάνες.

Αλλά ακόμα και αν δε προλαβαίναμε, ακόμα κι αν αιφνιδιαζόμασταν, τα μέτρα για πρωτογενές πλεόνασμα  είναι δυόμισι και όχι δεκατρισίμισι δις που πήρατε τώρα εσείς, δίχως κανένα αντίκρισμα.

Αλλά μια τέτοια μονομερής από τη πλευρά των πιστωτών αθέτηση της δανειακής σύμβασης, από μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, δε θα μείνει αναπάντητη.

Οι δανειστές, που ξεπληρώνουν τα ομόλογά τους με  λεφτά των ευρωπαίων φορολογουμένων τα οποία εγγράφουν στο ελληνικό χρέος, να ξέρουν ότι σε μια τέτοια επιθετική ενέργεια, θα πρέπει να κάνουν τα κουμάντα τους.

Γιατί για μας προτεραιότητα είναι οι κοινωνικές ανάγκες, οι μισθοί και οι συντάξεις, τα φάρμακα των αρρώστων και όχι τα χρέη στους πιστωτές.

Αυτό για εμάς, θα πει ισχυρή και αποφασιστική διαπραγμάτευση.

Αυτό θα πει προτεραιότητα και προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Μας λέτε με ύφος περισπούδαστο : μα αυτό θα αποτελεί πιστωτικό γεγονός.

Ενώ το καταστροφικό psi που επιβάλατε και διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία και τις καταθέσεις δημοσίων οργανισμών και μικροομολογιούχων, και βέβαια ενεργοποίησε τα CDS, δεν ήταν πιστωτικό γεγονός, ήταν ένας υγιεινός περίπατος στην εξοχή;

Τα επιχειρήματά σας βέβαια είναι τόσο τετριμμένα που δεν οδηγούν παρά στο γνωστό και χιλιοκαμένο πια, επιχείρημα της εξόδου από το ευρώ.

Μόνο που αυτό το επιχείρημα το έκαψε ο ίδιος ο Σόιμπλε, ο οποίος πήγε στη Σιγκαπούρη για να βρει τους φοροφυγάδες Γερμανούς που έφυγαν από την Ελβετία. Εδώ αντί να τους αναζητούμε τους κρύβουμε.

Στη Σιγκαπούρη λοιπόν ο Σόιμπλε εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει έξοδος μιας χώρας από το ευρώ αλλά διάλυση του νομίσματος.

Και είναι μεγάλο και ανυπολόγιστο το κόστος για τη παγκόσμια οικονομία, μιας τέτοιας επιλογής.

Σε ότι αφορά τώρα τις τράπεζες:

Η ανακεφαλαιοποίηση με τους όρους που γίνεται, δε γίνεται για να σωθεί η ελληνική οικονομία, αλλά πρωτίστως για να σωθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης δεν μας τα δίνουν από πόνο για τις ελληνικές τράπεζες.

Ούτε βεβαίως μας τα χαρίζουν, όπως με ελάχιστη αξιοπρέπεια λέτε στον ελληνικό λαό.

Μας τα δανείζουν γιατί φοβούνται ότι μια αναταραχή στις ελληνικές τράπεζες θα συμπαρασύρει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ένωσης.

Και πιστέψτε με, οι εταίροι μας δεν θα αυτοκτονούσαν για να τιμωρήσουν την Ελλάδα.     

Οι τράπεζες, λοιπόν, πρέπει πρώτα να περάσουν στο ΤΧΣ με τις μετοχές του δημοσίου με δικαίωμα ψήφου.

Πρώτα να εκκαθαρίσουν τα επισφαλή δάνεια προς υπερχρεωμένες  επιχειρήσεις και νοικοκυριά και μετά να ανακεφαλαιοπηθούν.

Με μια διαδικασία οι όροι της οποίας πρέπει να αποτελέσουν μέρος της ευρύτερης διαπραγμάτευσης για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η χώρα μετά τους χειρισμούς των τριών τελευταίων μνημονιακών κυβερνήσεων, έχασε σπουδαίες δυνατότητες.

Βρίσκεται αναμφίβολα σε δεινή θέση.

Έχει όμως ακόμα ισχυρά χαρτιά.

Μπορεί να ανακτήσει διαπραγματευτικές δυνατότητες.

Και τώρα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή.

Η στιγμή που ο κόμπος φτάνει στο χτένι σε όλη την Ευρώπη.

Η στιγμή όπου ξεσηκώνονται οι λαοί του Ευρωπαϊκού Νότου ενάντια στη λιτότητα.

Τώρα είναι η ώρα από πειραματόζωο της κρίσης να γίνουμε ο εμβρυουλκός προοδευτικών εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη.

Σε συμμαχία με τις χώρες του Νότου και σε αντιστοιχία με τους λαούς που αντιδρούν, ώστε να αντικατασταθεί η αποτυχημένη λιτότητα από ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, για την ανάπτυξη και τη κοινωνική συνοχή.

Η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι το κλειδί για να βγούμε από τη κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει αναλυτικά το σχέδιό του για τη παραγωγική ανασυγκρότηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ένα σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και για διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος τις οποίες εσείς είστε και απρόθυμοι και ανίκανοι και ακατάλληλοι να πραγματοποιήσετε.

Γιατί δε μπορεί το ίδιο πολιτικό προσωπικό που έφτιαξε αυτό το πελατειακό κράτος.

Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που εγκαθίδρυσαν αυτό το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς, να καμώνονται τώρα ότι θα μας σώσουν από το πρόβλημα που οι ίδιες δημιούργησαν.

Είστε αναπόσπαστο κομμάτι του χθες. Που μας οδήγησε στη καταστροφή.

Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του αύριο. Που θα μας οδηγήσει ξανά στη δημιουργία.

Όσο κι αν δυσκολεύεστε να το πιστέψετε δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσετε αυτό το ρεύμα λαϊκής χειραφέτησης.

Αυτή τη βαθιά λαϊκή επιθυμία να ξεριζωθεί από την πολιτική ζωή του τόπου, το παλιό, το διεφθαρμένο, το άδικο.

Κυβερνήσατε 38 χρόνια. Με τα καλά και τα άσχημα.

Χωρίς όμως να δικαιώσετε τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό και το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη που βγήκε από την κατάρρευση της χούντας και την μεταπολίτευση.

Την τελευταία δεκαετία οι πολιτικές σας ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας  έγιναν καρμπόν. 

Τα κόμματά σας ταυτόσημα των σάπιων δομών της εξουσίας.

Οι δομές παρέμεναν,  τα πρόσωπα σταδιακά εναλλάσσονταν.

Φτιάξατε ένα κράτος αναποτελεσματικό. Που δυσκολεύει και πιέζει τους ανίσχυρους ενώ διευκολύνει τους ισχυρούς.

Σπαταλήσατε δυνατότητες την περίοδο της ανάπτυξης.

Δεν αφήσατε πίσω καμιά υποδομή για να προστατευτεί η κοινωνία σε μια κρίσιμη στιγμή.

Φουσκωμένοι λογαριασμοί στην Ελβετία, φούσκες χρηματιστηριακές και αδηφάγες τράπεζες τα χρέη των οποίων, φορτώσατε στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Διαχειριστήκατε την πιο κρίσιμη καμπή της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Και ρίξατε την Ελλάδα στα βράχια.

Δεν μπορεί να σας το συγχωρήσει ο ελληνικός λαός.

Πριν 5 μήνες καταφέρετε στο παραπέντε να αποσοβήσετε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. 

Ίσως αυτό να ήταν το μοιραίο σας λάθος.

Στην προσπάθειά σας να γαντζωθείτε στην εξουσία, τρομοκρατήσατε, εκβιάσατε, είπατε ψέματα. 

Ψέματα που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Είπατε ότι δεν έχει άλλα μέτρα,

Ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες,

Ότι θα διαπραγματευτείτε, έστω για πρώτη φορά στη ζωή σας.

Είπατε, επίσης, πως αν δεν βγείτε εσείς κινδυνεύουμε να μην πάρουμε τη δόση στα μέσα του Ιούλη και θα καταρρεύσουμε.

Τα ίδια ψέματα συνεχίζετε μέχρι σήμερα.

Μόνο που το ψέμα έχει ένα όριο. Εσείς το έχετε προ πολλού ξεπεράσει.

Αυτό λοιπόν ήταν το μοιραίο σας λάθος. 

Προκειμένου να γαντζωθείτε στην εξουσία ξεσκεπάσατε το πραγματικό σας πρόσωπο και τώρα τίποτα δεν μπορεί πια να σταματήσει τη μοιραία εξέλιξη των πραγμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει με μια οριακή πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ένα κόμμα συνιστωσών της Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός μοχλός της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που απαιτεί δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της αριστεράς, που πραγματώνει το συλλογικό αίτημα της κάθαρσης, της τιμωρίας, της ανατροπής.

Και σύντομα, πολύ σύντομα θα αποτελέσει τον κορμό μια νέας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας.

Δεν σώζεται η μνημονιακή παρτίδα. Κάνετε φιλότιμες προσπάθειες να την σώσετε, ακόμη και αν αναδιατάξετε το πολιτικό σκηνικό. Ακόμη και αν φτιάξετε μια νέα μνημονιακή παράταξη με κορμό τη Νέα Δημοκρατία στην οποία συνιστώσα θα γίνει ένα ιστορικό κόμμα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν σώζεται.

Το έχουν καταλάβει ακόμα και οι πιστωτές μας.

Έκαναν κι αυτοί τον Ιούνη ότι περισσότερο μπορούσαν για να εκλεγείτε εσείς, οι εκλεχτοί τους.

Τώρα καταλαβαίνουν ότι τελειώνει ο χρόνος σας

Γι αυτό και πασχίζουν, να περάσουν ό,τι περισσότερο μπορούν.

Τώρα που είστε ακόμη εσείς.

Ώστε να καταστήσουν δυσχερέστερη την επαναδιαπραγμάτευση και την αλλαγή πορείας, όταν θα έρθει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τους προειδοποιούμε: Μάταιος κόπος.

Θα διαψευστείτε.

Η λαϊκή αξίωση για δημοκρατική ανατροπή θα γίνει σύντομα ποτάμι που θα ματαιώσει όχι τα δικά σας σχέδια, αυτά είναι ήδη ματαιωμένα, τα σχέδιά των πιστωτών.

Η λαϊκή ετυμηγορία δεν θα αργήσει.

Ο προϋπολογισμός σας είναι χαμένος κόπος γιατί δε θα εφαρμοστεί.

Οι εκλογές θα έρθουν πολύ σύντομα και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας θα δώσει λύση.

Λύση δικαιοσύνης.

Λύση κυριαρχίας.

Λύση αξιοπρέπειας.

Για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα.

Για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και την αξιοπρέπεια στο λαό μας.»

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ