ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/11/2012

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Σία Κοσσιώνη)



  • Δεν δόθηκε απάντηση στο θέμα προς βιωσιμότητας. Ούτε βιώσιμη  ούτε δίκαιη λύση προκύπτει. Κι αυτό κανείς μπορεί να το διαπιστώσει κάνοντας μια προβολή  όλων των εκτιμήσεων που υπάρχουν και των υπολογισμών
  • Έχει υλοποιηθεί ένα σχέδιο φτωχοποίησης
  • Το μεν κούρεμα του χρέους θα επανέλθει κάποια στιγμή, ούτως ή άλλως
  • Εκείνο το οποίο προς είναι πιο βασικό και από το κούρεμα του χρέους είναι το εάν συνοδεύεται από μια πολιτική η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των ακραίων αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι το μέγα ζητούμενο.
  • Εμείς μιλάμε για πολιτικές ανάπτυξης που προστατεύουν την εργασία πρώτα απʼ όλα. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απʼ αυτό που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή. Κι αυτό δεν υπάρχει δυστυχώς στην προβληματική ούτε του ΔΝΤ, ούτε από την πλευρά προς ευρωπαϊκής ένωσης και τη γερμανική πλευρά.
  • Τα χρήματα προς δόσης γνωρίζετε ότι πηγαίνουν προς τράπεζες για να καλύψουν αυτά τα οποία ήδη θα έπρεπε να έχουν καλύψει οι μεγαλομέτοχοί προς και όχι για να χρηματοδοτήσουν ανάπτυξη, επιχειρήσεις και την αγορά. Ούτε βέβαια πηγαίνουν σε φάρμακα, μισθούς ή συντάξεις.
  • Μέχρι το 2020 δεν υπάρχει περίπτωση να βγει ούτε το ελληνικό δημόσιο, ούτε οι ελληνικές τράπεζες στην αγορά. Δεν υπάρχει δυνατότητα να βγουν στη διατραπεζική αγορά.
  • Αυτό που υπήρξε ήταν μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ και μια ένοχη σιωπή του κ. Σαμαρά. Η ελληνική κυβέρνηση δεν τοποθετήθηκε για το θέμα βιωσιμότητας του χρέους. Δεν κατέθεσε κάποια άποψη, ούτε καν για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
  • Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να υπερασπιστεί με βάση την αρνητική εμπειρία εφαρμογής του μνημονίου, που παράγει ανθρωπιστική κρίση και χρεοκοπεί την οικονομία και την κοινωνία, να υπερασπιστεί τα συμφέροντα προς χώρας. Δεν το έκανε. Αγκάλιασε την κα Μέρκελ και λούφαξε κυριολεκτικά
  • Υπάρχει η κερδοσκοπία η νόμιμη και υπάρχει και η παράνομη.
  • Για το όλο σύστημα δανειοδότησης, από την ΕΚΤ προς το ελληνικό δημόσιο και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, διαμεσολαβούσαν οι ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες κερδοσκοπούσαν. Έπαιρναν με 1% και δάνειζαν με βάση το επιτόκιο των ομολόγων.5,6,7%. Γι αυτό έχουν τεράστια ευθύνη το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, οι οποίοι δημιούργησαν μια ψεύτικη ανάπτυξη, η οποία πλούτισε την ελληνική οικονομική ολιγαρχία και χρεοκόπησε τον ελληνικό λαό.

**************

-    Ένα πρώτο σχόλιό σας για τη χθεσινή απόφαση. Είναι μια καλή απόφαση για την Ελλάδα ή όχι;….

Νομίζω ότι η χθεσινή απόφαση δεν συνιστά λύση. Δεν συνιστά λύση ούτε για το ελληνικό πρόβλημα, ούτε εξ αυτής προκύπτει μια συνολικότερη ευρωπαϊκή λύση, η ανάγκη δηλαδή το να υπάρξει μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στα ζητήματα του χρέους και της οικονομικής κρίσης.

-    Το ζήτημα ήταν χθες να δοθεί μια πρώτη απάντηση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έτσι ώστε να εκταμιευτεί και η δόση..

Δεν δόθηκε απάντηση στο θέμα της βιωσιμότητας. Ούτε βιώσιμη, ούτε δίκαιη λύση προκύπτει. Κι αυτό κανείς μπορεί να το διαπιστώσει κάνοντας μια προβολή  όλων των εκτιμήσεων που υπάρχουν και των υπολογισμών, όπου βλέπετε, το χρέος εκτινάσσεται ούτως ή άλλως. Ουσιαστικά νομίζω ότι η απάντηση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους παραπέμπεται για έναν χρόνο ο οποίος δεν προσδιορίζεται πότε θα είναι αυτός.. Άρα θα ξανάρθουμε σʼ αυτή τη συζήτηση. Το πιο αρνητικό βέβαια είναι ότι η χθεσινή απόφαση πατάει πάνω στην υλοποίηση του τελευταίου πακέτου μέτρων, δηλαδή σε μια υφεσιακή πολιτική.

-    Μου λέτε ότι δεν δίνει απάντηση η χθεσινή απόφαση… Τα 40 δις που ξεφορτωνόμαστε δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ικανοποιεί;…

Για πείτε μου, πώς προκύπτει αυτό;

-    Εγώ να σας το πω… Εδώ κάθονταν μια βδομάδα και τα μαγειρεύανε… Μας παρουσιάσανε δέκα εργαλεία μέσω των οποίων προκύπτει, όπως λένε, 20 ποσοστιαίες μονάδες μείωση του χρέους ή αλλιώς 40 δις… μέχρι το 2020…

Το τελικό ποσό του χρέους πόσο θα είναι το 2020;..

-    124% του ΑΕΠ..

Πόσο ήταν όταν μπήκαμε; 120% του ΑΕΠ και μπήκαμε ακριβώς επειδή με βάση  αυτό το ποσοστό δεν είχαμε πρόσβαση στις αγορές.. Πώς λοιπόν θα είναι βιώσιμο στο 124%...

-    Ναι, αλλά σήμερα πού είναι;…

Στα ύψη.. Στο 160…

-    Εσείς μπορεί να έχετε δίκιο λέγοντας ότι επιστρέφουμε από εκεί που ξεκινήσαμε..

Αφού προηγουμένως έχουμε περιπλανηθεί και έχουμε διαγράψει μια καταστροφική τροχιά…

-    Αφού προηγουμένως έχουν υπάρξει λάθη και από την πλευρά εδώ όσων χειρίστηκαν, το έχουν παραδεχθεί, και από την πλευρά των Ευρωπαίων, έχουν γίνει παραδεκτά, και του ΔΝΤ, αρκετά απʼ αυτά τα λάθη.. Παρόλα αυτά εδώ που βρισκόμαστε με το χρέος στα ύψη κάτι έπρεπε να γίνει για να πέσει… Άρα αυτό δεν μας ικανοποιεί;…

Όχι, γιατί αυτό αφήνει πίσω του μια έρημο. Έρημο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Δηλαδή, επειδή ακριβώς προϋποθέτει την εφαρμογή όλου αυτού του πακέτου μέτρων και την αυτόματη ενεργοποίηση άλλων μέτρων έτσι και δεν πιαστούν οι στόχοι, που είναι το πιο πιθανό, γιατί αυτές οι εκτιμήσεις είναι με πρωτογενή πλεονάσματα, με ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια.. δηλαδή πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.

-    Δεν έχετε…. ότι μετά απʼ όλη αυτή τη λιτότητα…. Ότι θα έρθουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα πολύ σύντομα;…

Για να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει δυο πράγματα να συμβούν: Ή να αυξήσεις τα έσοδά σου ή να μειώσεις τις δαπάνες σου. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Έσοδα να αυξήσεις με βάση την ύφεση που υπάρχει στην αγορά και αναμενόμενη ακόμα μεγαλύτερη για τα επόμενα χρόνια δεν προκύπτει.

-    Είμαστε πάντως κοντά σʼ αυτό…

.. Αν μιλάμε για δαπάνες, βεβαίως αυτές μπορούν κι άλλο να πέσουν, αλλά μπορεί να πέσουν στο επίπεδο μιας αφρικανικής χώρας

-    Δεν λέω κι άλλο.. Λέω με το πρόγραμμα που έχει ήδη συμφωνηθεί…

-   

.. Δεν θα υπάρχουν φάρμακα, όπως δεν υπάρχουν ήδη στα νοσοκομεία..

-    Αυτό ναι, έχετε δίκιο, μπορεί να γίνει… Αλλά λέω με το πρόγραμμα που έχει ήδη συμφωνηθεί και με το αίμα και την έρημο που λέτε… παρόλα αυτά και αλίμονο θα  έλεγε κανείς έχει επιτευχθεί μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή. Δεν πιστεύετε ότι τελειώνουμε μεʽ αυτό το θέμα του ελλείμματος;

Έχει υλοποιηθεί ένα σχέδιο φτωχοποίησης..

-    Εσείς δίνετε ένα άλλο όνομα, αλλά η δημοσιονομική προσαρμογή έχει επιτευχθεί…

Πώς προκύπτει αυτό;..

-    Πόσα δισεκατομμύρια έχει κλείσει το έλλειμμα;

Το έλλειμμα, και το πρωτογενές ακόμα, υπάρχει και κυρίως, αν προσθέσει κανείς την εξυπηρέτηση των δανείων και τα τοκοχρεολύσια, είναι ακόμα πάρα πολύ ψηλό.

-    Δεν λέω ότι δεν είναι ψηλό. Λέω ότι έχει γίνει μια προσαρμογή κι αλίμονο αν δεν γινόταν μετά απʼ όλη αυτή τη λιτότητα… Βλέπετε ότι δεν θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους.. Δεν θα πάμε στα πλεονάσματα….

..  Δεν θέλω να μεμψιμοιρώ, αλλά πλεονάσματα τα οποία θα έχουν και πλεόνασμα ανεργίας, πλεόνασμα κλεισμένων επιχειρήσεων και πλεόνασμα αυτοκτονιών δεν ξέρω αν το θέλετε εσείς. Αν είναι κανείς να το υποστηρίξει έτσι, να μας το πει..

-    Είναι δυνατόν να το λέτε αυτό;…

Είναι πραγματικότητα..

-    Προφανώς δεν είναι κάτι που θέλω, ούτε θέλει ο οποιοσδήποτε..

Σχήμα λόγου είναι, φαντάζομαι ότι εσείς δεν απολογείστε.. δημοσιογραφική δουλειά κάνετε….

-    Όχι προφανώς, αλλά προσπαθώ να ανιχνεύσω τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερο αυτή τη στιγμή. Σε πολλά που λέτε έχετε δίκιο, και για το τι άφησαν πίσω τους αυτά τα μέτρα και για την ύφεση που έγινε πιο βαθιά και για το γεγονός ότι στην ουσία και με αυτή την απομείωση του χρέους επιστρέφουμε από κει που ξεκινήσαμε. Τι διαφορετικό μπορούσε να γίνει τη στιγμή που οι ευρωπαίοι συνέδεαν άμεσα;  Την όποια μείωση του χρέους με το υπάρχον πακέτο, αυτό το υφεσιακό πακέτο που λέτε και εν πάση περιπτώσει έγινε μια σειρά από υποχωρήσεις από μέρους μας για να επιτευχθεί αυτή η απομείωση…

Το μεν κούρεμα του χρέους θα επανέλθει κάποια στιγμή, ούτως ή άλλως, διότι, όπως συμφωνήσαμε, νομίζω, εσείς με το δικό σας κι εγώ με το δικό μου τρόπο και τη δική μου προσέγγιση, δεν θα μειωθεί με βάση αυτό το πρόγραμμα. Εκείνο το οποίο όμως είναι πιο βασικό και από το κούρεμα του χρέους είναι εάν συνοδεύεται από μια πολιτική η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των ακραίων αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή κι αυτό είναι το μέγα ζητούμενο..

-    Πριν πάμε σʼ αυτό θα ήθελα λίγο να μείνουμε στο κούρεμα, γιατί κι εσείς  είστε υπέρ του κουρέματος..

Κι όταν το λέγαμε εμείς μας έλεγαν ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας…

-    Σωστό.. Να το δεχθώ. Κι εσείς λέτε λοιπόν ότι έπρεπε να πάμε σε μια μεγαλύτερη απομείωση του χρέους…

Να ξεκινήσουμε λοιπόν απʼ αυτή την παραδοχή;  Ότι αυτά που λέγαμε αυτή τη στιγμή έχουν τεθεί έστω και μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο πολιτικής…

-    Ας το κάνουμε.. Δεν έχω πρόβλημα σε αυτό…

Εγώ το έχω το πρόβλημα, γιατί όταν τα λέγαμε μας λιθοβολούσαν..

-    Εντάξει.. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο ακριβώς θα μπορούσε να γίνει όπως το λέγατε κι εσείς, δηλαδή να πηγαίναμε και να τους πούμε, γεια σας κουρεύουμε το χρέος, γιατί όλα αυτά –το ζήσαμε..- ήταν αποτέλεσμα πολλαπλών ζυμώσεων και διαβουλεύσεων και με το PSI και τώρα. Εν πάση περιπτώσει, λέω το εξής. Εσείς λέγατε για ένα μορατόριουμ αποπληρωμής του χρέους. Αυτό μέσα από..

Εμείς δεν λέγαμε αυτό. Εμείς λέγαμε ότι στη φάση που υπήρχε ένα μπλοκάρισμα και δεν μπορούσε να υπάρξει  μια κοινή συμφωνία για την αντιμετώπιση, λέγαμε να υπάρχει ένα πάγωμα ενός-δυο ετών. Από κει και πέρα αυτό θα είχε νόημα  εάν συνοδευόταν μέσα από τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης

-    Πώς θα διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους; Μονομερώς;

Αυτή τη στιγμή γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο μέρος είναι θεσμικό χρέος, το έχουν δηλαδή η ΕΚΤ και οι αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες των υπολοίπων χωρών που μας έχουν δανείσει.. Αυτές το έχουν πάρει στη δευτερογενή αγορά στο 20, στο 30% της ονομαστικής αξίας. Το παρακρατούν, κι αν αυτό αποπληρωθεί στη λήξη του, θα πάμε στο 100%. Πρόκειται δηλαδή για μια άγρια κερδοσκοπία, μεγαλύτερη από αυτές που κάνουν οι ιδιωτικές τράπεζες. Άρα λοιπόν είναι θέμα πολιτικής απόφασης εάν θέλουν να το κουρέψουν αυτό το χρέος. Τώρα μπορεί να γίνει αυτό άμεσα και πάλι να είναι κερδισμένες..

-    Αυτό φαίνεται πάντως πίσω από τις γραμμές ότι δρομολογείται με έναν τρόπο. Δεν συμφωνείτε;… Δεν το διαβάζετε πίσω από τη χθεσινή απόφαση;…

Όχι..

-    Πίσω από τη δήλωση του κ. Σόιμπλε εχθές το βράδυ… για μια παρέμβαση στο χρέος… Τι άλλου είδους παρέμβαση;…

Να το δούμε όμως..

-    Άρα εσείς λέτε κούρεμα του επίσημου τομέα;…

Βεβαίως. Όταν έρθει λοιπόν αυτή η πρόταση για τη διαγραφή του χρέους, πρέπει να δούμε το πότε θα έρθει, γιατί όσο παραμένει, εφαρμόζεται, υλοποιείται μέρα με την ημέρα αυτή η πολιτική των μέτρων, του πακέτου, αντιλαμβάνεστε ότι εδώ εξοντώνεται μια κοινωνία..

-    Πάντως το θέμα των επιτοκίων για το οποίο φωνάζατε.. φαίνεται να μειώνονται αρκετά τα επιτόκια. Θέλω την άποψή σας για τη μείωση των επιτοκίων και θέλω –επιμένω- την άποψή σας γι αυτό το μορατόριουμ που εσείς το λέγατε μ΄ έναν άλλο συνδυασμό μέτρων και σε ένα άλλο σκεπτικό, πλην όμως επιτυγχάνεται με αυτήν την επέκταση αποπληρωμής των διμερών δανείων για 15 χρόνια και της αναβολής της καταβολής των τόκων, είναι κάτι τέτοιο σαν κι αυτό που λέγατε….

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Πρώτα απʼ όλα σʼ έναν άλλο συνδυασμό, όπως είπατε, απλά και μόνο η αναβολή, δηλαδή ως περίοδος χάριτος, από τη στιγμή όμως που συνεχίζουν και χρεώνονται τόκοι, σημαίνει ότι θα καταβάλω περισσότερους τόκους. Το πάγωμα σημαίνει ότι θα είναι άτοκη αυτή η περίοδος χάριτος. Αυτό δεν υπάρχει. Είναι τεράστια η διαφορά. Αυτό το αντιμετωπίζει ένας απλός πολίτης πηγαίνοντας να κάνει μια ρύθμιση στο δάνειό του. Του λένε βεβαίως θα το κάνουμε από πέντε χρόνια σε δέκα.  Αλλά από κει και πέρα σημαίνει ότι θα δώσει και πολύ περισσότερα χρήματα, άσχετα αν ελαφρύνεται η δόση στον τρέχοντα χρόνο.

Το βασικό όμως είναι το εξής. Η μείωση του χρέους είναι αποτέλεσμα  τριών παραμέτρων. Το ένα είναι το επιτόκιο εξυπηρέτησής του, το άλλο είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα και το σημαντικότερο όλων είναι η αύξηση ή η μείωση του ΑΕΠ. Ως προς το βασικό λοιπόν, την αύξηση ή τη μείωση, εδώ έχουμε μια πολιτική η οποία μειώνει το ΑΕΠ. Άρα κάνει επισφαλή όλα τα προηγούμενα.

-    Πώς σας φάνηκε το γεγονός ότι τελικά ότι ήταν το ΔΝΤ σύμμαχός μας σʼ αυτή την προσπάθεια απομείωσης του χρέους και όχι οι ευρωπαίοι;…

Δεν είναι θέμα συμμάχου ή όχι. Είναι θέμα πως ο καθένας…

-    Είναι πιο κοντά στη δική σας σκέψη. Εσείς λέτε να κουρευτεί ο δημόσιος τομέας, να υπάρξει ένα γενναίο κούρεμα, να γίνει βιώσιμο το χρέος… Το ΔΝΤ αυτό έλεγε..

Ναι, αλλά χωρίς να το συνοδεύει με αυτό που λέμε εμείς, με την εγκατάλειψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας. Εμείς μιλάμε για πολιτικές ανάπτυξης που θα προστατεύουν την εργασία πρώτα απʼ όλα, που θα ενεργοποιούν το ρόλο του δημόσιου τομέα. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απʼ αυτό που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή. Κι αυτό δεν υπάρχει δυστυχώς στην προβληματική ούτε του ΔΝΤ, ούτε από την πλευρά της ευρωπαϊκής ένωσης και τη γερμανική πλευρά.

-    Μια επανεκκίνηση της οικονομίας, μια νέα αφετηρία δεν βλέπετε μετά απʼ  τη συμφωνία;.. Δεν είμαστε σήμερα μετά απʼ αυτή τη συμφωνία όπως ήμασταν χθες..

Η επανεκκίνηση, όπως την λέτε, μάλλον σημαίνει ότι θα χτυπήσει ο δίσκος. . Δεν βλέπω επανεκκίνηση της οικονομίας. Βλέπω ακόμα μεγαλύτερο βύθισμα στην ύφεση…

-    Τα χρήματα της δόσης δεν θα βοηθήσουν, κατά την εκτίμησή σας;…

Τα χρήματα της δόσης γνωρίζετε ότι πηγαίνουν στις τράπεζες για να καλύψουν αυτά τα οποία ήδη θα έπρεπε να έχουν καλύψει οι μεγαλόμετοχοί τους και όχι για να χρηματοδοτήσουν ανάπτυξη, επιχειρήσεις και την αγορά. Ούτε βέβαια πηγαίνουν σε φάρμακα, μισθούς ή συντάξεις.

-    Ένα μεγάλο κομμάτι απʼ αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα τα δώσει στην αγορά….

Με ποιον τρόπο;…

-    Εξοφλώντας αυτά που χρωστάει το δημόσιο…

Άρα λοιπόν όχι ότι θα πέσουν χρήματα απʼ αυτή τη στιγμή με βάση τη χρηματοδότηση της αγοράς. Απλώς καθυστερούμενες δύο, τριών, τεσσάρων ετών υποχρεώσεις του δημοσίου, δηλαδή να σταματήσει το καθεστώς της στάσης πληρωμών.

Και προσέξτε, η πρώτη δόση θα εκταμιευθεί στις 13 Δεκεμβρίου, αν υπάρχουν μια σειρά προϋποθέσεις, που δεν είναι  μόνο οι πολιτικές αποφάσεις των Κοινοβουλίων. Είναι και άλλες.

-    Τι εννοείτε; Ποιες άλλες;

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, πώς θα έχει υπάρξει, το αν θα επαναγοραστούν ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Υπάρχουν διάφορα σκοτεινά σημεία  που πρέπει να δούμε.

-    Όταν ανακεφαλαιοποιηθούν επίσης οι τράπεζες, που λέτε εσείς ότι έπρεπε να το κάνουν οι μέτοχοί τους, εν πάση περιπτώσει, εδώ ανακεφαλαιώνονται από αυτούς τους πόλους οι τράπεζες, δεν βλέπετε να μπορούν οι τράπεζες να επανέλθουν κανονικά στην αγορά, για να στηρίζουν τις επιχειρήσεις και να ξαναρχίσει να ρέει το χρήμα; Δεν ήταν αυτό μια προϋπόθεση για να επανέλθουν στην κανονικότητα;

Μα αυτό δεν προβλέπεται ούτε από τη χθεσινή απόφαση. Μέχρι το 2020 δεν υπάρχει περίπτωση να βγει ούτε το ελληνικό δημόσιο, ούτε οι ελληνικές τράπεζες στην αγορά. Δεν υπάρχει δυνατότητα να βγουν στη διατραπεζική αγορά. Αυτός είναι και ο λόγος που φεύγουν διάφορες υγιείς κατά τα άλλα επιχειρήσεις από την Ελλάδα. Ακριβώς γιατί δεν έχουν πρόσβαση στην ελληνική αγορά.

Είναι τα αποτελέσματα του μνημονίου αυτά. Αυτά που υποτίθεται ότι θέλει να αποκαταστήσει το μνημόνιο ένα «υγιές επιχειρηματικό» κλίμα, είναι αυτό το οποίο το τορπιλίζει.

-    Πάντως αυτό για το οποίο κατηγορούσατε την κυβέρνηση, ότι ψήφιζε  μέτρα εν κενό και χωρίς να έχει λάβει δεσμεύσεις από τους εταίρους ότι θα ανταποκριθούν,  ότι θα δώσουν τα χρήματα δηλαδή και θα μειώσουν το χρέος, τελικά η κυβέρνηση το κατάφερε.

Τι εννοείτε το κατάφερε;

-    Εννοώ ότι ασκούσατε πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, στον κ. Στουρνάρα και το επιτελείο, στην τρικομματική κυβέρνηση, για το πόσο  κακή διαπραγμάτευση έκαναν…

Δεν έκαναν διαπραγμάτευση….

-    …και για το γεγονός ότι ψήφισαν τα μέτρα και στο τέλος έμειναν μπουκάλες, που λέμε. Τελικά οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ έκαναν την κίνηση, τη λέτε δειλή, τη λέτε λίγη, πάντως την έκαναν.

Όχι. Να σας ξαναθυμίσω… Αυτό που υπήρξε ήταν μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ και μια ένοχη σιωπή του κ. Σαμαρά. Η ελληνική κυβέρνηση δεν τοποθετήθηκε για το θέμα βιωσιμότητας του χρέους, για το θέμα του κουρέματος του χρέους. Δεν κατέθεσε κάποια άποψη, ούτε καν για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Προσέξτε, για τον κοινοτικό προϋπολογισμό προχθές που ναυάγησε, που ακριβώς αναδεικνύει με έναν άλλο τρόπο τα αδιέξοδα στο επίπεδο της Ε.Ε.,…..

-    Πριν πάμε στον κοινοτικό προϋπολογισμό, τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση; Πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση……

Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να υπερασπιστεί με βάση την αρνητική εμπειρία εφαρμογής του μνημονίου, που παράγει ανθρωπιστική κρίση και χρεοκοπεί την οικονομία και την κοινωνία, να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας. Δεν το έκανε. Αγκάλιασε την κα Μέρκελ και λούφαξε κυριολεκτικά.

-    Έπρεπε λοιπόν, κατά τη γνώμη σας, να καταθέσει η κυβέρνηση ένα σχέδιο για την απομείωση του χρέους; Δηλαδή να πει, χαρίστε τά μου έτσι.

Δεν θα έπρεπε να καταθέσει ένα σχέδιο;

-    Δεν ξέρω… Ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του, έλεγαν ότι εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό ….., εμείς ότι είχαμε να κάνουμε το  κάναμε.

Δεν είναι εκλεγμένος Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς; Υπάλληλος της κ. Μέρκελ είναι ή της κ. Λαγκάρντ; Δεν υπάρχει εδώ πέρα η έννοια της εθνικής κυριαρχίας στη χώρα;

-    Ναι, αλλά μιλάμε για λεφτά που θα μας χαρίσουν, έτσι;

Ε, τότε να μην ψηφίζαμε τον κ. Σαμαρά. Να ξέραμε λοιπόν, ότι ο κ. Ράιχενμπαχ, αυτοί μας κυβερνάνε.

-    Θεωρείτε ότι δεν είναι λεφτά που μας χαρίζουν αυτά;

Λεφτά που μας χαρίζουν είναι όταν έχουν κερδίσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες εκατομμύρια από τους τόκους; Εδώ και μια εικοσαετία συμμετέχουμε στην Ευρωζώνη, που είναι κατά τέτοιο τρόπο δομημένη ώστε και δάνεια παίρναμε και  τα προϊόντα τους αγοράζαμε. Δεν το καταλαβαίνω.

-    Μισό λεπτό. Και τα λεφτά που κερδίσαμε από την απομείωση του χρέους από το PSI, και αυτά τα λεφτά και ό,τι κερδίσουμε από μία πιθανή, αύριο μεθαύριο, απομείωση του επίσημου τομέα του …, όλα αυτά θα είναι χρήματα τα οποία έχουν κερδηθεί από  κερδοσκοπία; Εμείς δεν δανειζόμασταν δηλαδή; Ήμασταν μια χαρά παιδιά και μας εκμεταλλεύονταν οι κακοί, οι έξω;

Υπάρχει η κερδοσκοπία η νόμιμη και υπάρχει και η παράνομη.

-    Δανειζόμαστε κι εμείς, θα συμφωνήσουμε σε αυτό. Εμείς φορτώσαμε το χρέος μας.

Θα σας θυμίσω κάτι ακόμα. Για το όλο σύστημα δανειοδότησης, από την ΕΚΤ προς το ελληνικό δημόσιο και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, διαμεσολαβούσαν οι ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες κερδοσκοπούσαν. Έπαιρναν με 1% και δάνειζαν με βάση το επιτόκιο των ομολόγων.5,6,7%.

-     Πάντως συμφωνούμε ότι δεν μας έβαζε κανείς το μαχαίρι στο λαιμό να παίρνουμε τόσα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δάνεια και να τα σκορπάμε, και να έχουμε περισσότερα από αυτά που μπορούσαμε;

Γι αυτό έχουν τεράστια ευθύνη το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, οι οποίοι δημιούργησαν μια ψεύτικη ανάπτυξη, η οποία πλούτισε την ελληνική οικονομική ολιγαρχία και χρεοκόπησε τον ελληνικό λαό.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ