ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/01/2013

Συνέντευξη του εκπρόσωπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Π. Σκουρλέτη, στο Ρ/Σ «Real97,8» (Ν.Χατζηνικολάου)



 

-       Καλημέρα κ. Σκουρλέτη.

 

Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου και καλή χρονιά.

 

-       Επίσης, καλή χρονιά. Θέλω να ξεκινήσω και θα πάω μετά στα υπόλοιπα, από το θέμα του πετρελαίου. Και θέλω να ρωτήσω, ποια είναι η επίσημη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό. Ειδικά τώρα με την κακοκαιρία που έρχεται στη χώρα το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο και πιο επιτακτική η αντιμετώπισή του.

 

κ. Χατζηνικολάου, η αυξημένη τιμή του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τη συσχέτισή του με την είσπραξη του περιβόητου χαρατσιού, δημιουργούν ένα απόλυτα ασφυκτικό πλαίσιο για κάθε νοικοκυριό. Τις συνέπειες αυτής της κατάστασης τις είχαμε εντοπίσει.

Όταν μάλιστα κι εγώ προσωπικά πριν από λίγες μέρες, σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό, είχα αναφέρει ότι - η αντικειμενική επίπτωση αυτής της πολιτικής είναι να έχουμε νεκρούς από το κρύο ή καμένους από σόμπες ή πνιγμούς από την αιθαλομίχλη - είχα εισπράξει τη μήνη του κυβερνητικού εκπροσώπου, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά εύχεται να υπάρχουν νεκροί. Η ίδια η πραγματικότητα έρχεται τώρα και βλέπετε ότι γίνονται κάθε μέρα συσκέψεις γιʼ αυτή την επικίνδυνη αιθαλομίχλη.

Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν υπάρξει τάχιστα μία απόφαση μείωσης των φόρων στο πετρέλαιο και ταυτόχρονα παγώματος της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, φοβάμαι πάρα πολύ ότι θα ζήσουμε καταστάσεις που η χώρα μας τουλάχιστον έχει να δει από τα χρόνια της κατοχής.

 

-       Εδώ ζούμε το κόψιμο δέντρων στα πάρκα και στους εθνικούς κήπους, στις μεγάλες πόλεις. Είναι τρομερές οι εικόνες αυτές. Επιστρέφει η χώρα πολλά χρόνια πίσω.

 

Ακριβώς.

 

-       Το θέμα είναι, υπάρχουν αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη σας, οι πόροι ώστε να χαμηλώσουν οι φόροι στο πετρέλαιο; Η αίσθηση είναι ότι μάλλον συγκεντρώνονται λιγότερα χρήματα.

 

Ακριβώς. Διότι αυτή τη στιγμή οι παραγγελίες που δίνονται από τα νοικοκυριά, είναι σε τέτοιο βαθμό χαμηλότερες, ώστε ο φόρος που εισπράττεται ως τελικό ποσό να είναι πολύ μικρότερος από ότι πριν υπάρξει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

 

-       Θέλω να έρθω στο θέμα των ημερών, στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται από τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση ότι στοχοποιεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα, κατηγορείται από ανθρώπους σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας, και από ανθρώπους στο χώρο της Αριστεράς, ότι εξαιρεί από τις ευθύνες τον Γιώργο Παπανδρέου. Λένε μάλιστα πολλοί ότι οι ευθύνες Παπανδρέου φαίνονται. Οι πολιτικές ευθύνες, δε μιλώ για ποινικές ευθύνες. Δεν μπορώ εγώ να βγάζω, και κανένας από τους συμπολίτες μας δεν μπορεί μόνος του χωρίς να ερευνήσει και να έχει στοιχεία να βγάλει πόρισμα για ποινικές ευθύνες. Αλλά η πολιτική ευθύνη είναι προφανής για τον κ. Παπανδρέου. Είναι  η ευθύνη ενός Πρωθυπουργού που δεν μερίμνησε προκειμένου αυτή η λίστα Λαγκάρντ να φέρει έσοδα στα ελληνικά ταμεία. Και μοιάζει να είναι και βαρύτερη από αυτή του κ. Βενιζέλου, ο οποίος έμεινε για λίγους μήνες στο Υπουργείο αυτό κι εν πάσει περιπτώσει μπορεί να ισχυρίζεται βάσιμα ότι την έδωσε αυτή τη λίστα στο ΣΔΟΕ.

 

κ. Χατζηνικολάου, με όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μας στο προηγούμενο διάστημα είχαμε κάνει σαφές ότι, μέσα στο κάδρο των πολιτικών ευθυνών ασφαλώς συμπεριλαμβάνεται και ο κ. Παπανδρέου.

 

-       Θα είναι το όνομά του στην πρόταση που θα καταθέσετε; Γιατί ακούω ότι δεν θα είναι.

 

Μιλάω για τις πολιτικές ευθύνες, οι οποίες δεν σταματούν μόνο στον κ. Παπανδρέου. Για παράδειγμα, θεωρώ ότι όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών που υπήρξαν μετά το 2010 έχουν πολιτικές ευθύνες. Η προκαταρκτική βεβαίως, όπως γνωρίζετε, ψάχνει για ποινικές ευθύνες. Και αυτές πρέπει να στοιχειοθετούνται με ένα νομικό τρόπο, για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία. Στην πορεία αυτής της έρευνας, αν υπάρξουν τα κατάλληλα στοιχεία, να είστε βέβαιος ότι τουλάχιστον από μεριάς μας θα διευρύνουμε τα πρόσωπα εκείνα στα οποία θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες.

 

-       Πρέπει να κληθεί, κατά τη γνώμη σας, ο κ. Παπανδρέου στην προανακριτική;

 

Νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να κληθεί όπως και πολλοί άλλοι. Όπως είχαμε ζητήσει ήδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να έρθουν να καταθέσουν, και τότε με ψήφους και των τριών κομμάτων που αποτελούν τη σημερινή συγκυβέρνηση αλλά και της Χρυσής Αυγής, που τώρα μας κατηγορεί ότι συγκαλύπτουμε τον κ. Παπανδρέου, το είχαν αρνηθεί.

Το λέω αυτό γιατί αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολιτική σπέκουλα από την Χρυσή Αυγή, που δήθεν υπερασπίζεται την αλήθεια γύρω από αυτή την υπόθεση. Είχαν όμως με την ψήφο τους και αυτοί αρνηθεί στο να κληθεί ο κ. Παπανδρέου.

Σας θυμίζω δε ότι, πριν από λιγότερο από ένα μήνα, στο Κοινοβούλιο είχε πάλι απορριφθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ζητήματα του μνημονίου και της οικονομίας. Παρʼ όλο που τουλάχιστον για τη Ν.Δ. ήταν και μια προεκλογική της δέσμευση. Προσωπική δέσμευση του κ. Σαμαρά, ότι θα ζήταγε Εξεταστική Επιτροπή για το πώς πήγαμε στο πρώτο μνημόνιο.

Σήμερα η αντιπαράθεση δεν είναι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Βλέπω τους τίτλους των εφημερίδων ότι υπάρχει μια βεντέτα….

 

-       Σας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι στοχοποιείτε πολιτικά τον Πρόεδρό του και ότι προσπαθείτε να δώσετε την αίσθηση ότι εξετάζετε το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών του, ενώ κατʼ ουσίαν εκείνος είχε μια ολιγόμηνη παραμονή στο Υπ. Οικονομικών και στη διάρκεια μάλιστα αυτής της θητείας έδωσε τη λίστα στο ΣΔΟΕ για να προχωρήσει σε διερεύνηση..

Και μάλιστα λέει το ΠΑΣΟΚ ότι έβγαιναν από εσάς φήμες ότι μπορεί να υπάρχει συγγενής του κ. Βενιζέλου.. έτσι διάβασα στη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.. ότι μπορεί να υπήρχαν συγγενείς του κ. Βενιζέλου, που δεν υπήρχαν τελικά στη λίστα… ή για τα 600 ονόματα που επικαλέστηκε η βουλευτής σας….

 

Τα έχω ακούσει κι εγώ αυτά σε σχέση με τη φημολογία που διαρρέει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά σας λέω το να κρατάει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών στο συρτάρι του τη λίστα επί μήνες και την ίδια στιγμή να εισηγείται μέτρα όπως αυτός, γιατί αν θυμάστε είναι ένα μέτρο το οποίο είχε ταυτιστεί με τον κ. Βενιζέλο, το χαράτσι της ΔΕΗ και πολλά άλλα και ταυτόχρονα, έστω κι αν το ΣΔΟΕ, δεχθούμε τη δική του εκδοχή, είχε…

 

-       Εντάξει το χαράτσι της ΔΕΗ πολιτικά είναι βαρύ.. αλλά εδώ μιλούμε για ποινικές ευθύνες…

 

… Προφανώς.. Και σας λέω το εξής. Ακόμα λοιπόν κι αν δεχθούμε την αφήγηση του κ. Βενιζέλου, δεν έπρεπε αυτός ως αρμόδιος υπουργός να ελέγξει τις υπηρεσίες του; Δεν το έκανε. Γιατί λοιπόν δεν αξιοποιήθηκε η λίστα; Άρα λοιπόν υπάρχει ένα θέμα παράβασης καθήκοντος. Αυτά βέβαια μένει να αποδειχθούν και από την προανακριτική πορεία των πραγμάτων.

Αλλά, σας λέω, δεν είναι μια βεντέτα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ..

 

-       Πάντως αν μιλάτε για παράβαση καθήκοντος, ξαναλέω, επομένως κατά μείζονα λόγο θα έπρεπε να το λέτε αυτό για τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος ήταν γνώστης της λίστας –μάλιστα την είχε αναφέρει καις ε συνέντευξη Τύπου- και ο οποίος ήταν πρωθυπουργός σε όλο το διάστημα και στην υπουργία Παπακωνσταντίνου και στην υπουργία Βενιζέλου… Αλλά μαθαίνω ότι αυτό δεν θα τον συμπεριλάβετε. Επομένως κάτι κινείται περίεργα…

 

Όχι, όχι… Θα σας έλεγα κι ένα άλλο στοιχείο στην υπόθεση.  Ότι θα πρέπει να δούμε κατά το διάστημα που ο κ. Παπανδρέου, εκτός από πρωθυπουργός ήταν και υπουργός Εξωτερικών, εάν δια μέσου του Υπ. Εξωτερικών ήρθε η λίστα και άρα ως αρμόδιος υπουργός είχε πρόσβαση σ΄ αυτήν και μ΄ αυτή του την ιδιότητα. Δηλαδή θα προσέθετα κι άλλα επιχειρήματα στην προβληματική σας..

 

-       Επομένως θα υπάρχει ο κ. Παπανδρέου στην πρότασή σας;…

 

Σήμερα δεν θα υπάρχει.

 

-       Γιατί;..Γιατί ο κ. Βενιζέλος θα υπάρχει και ο κ. Παπανδρέου δεν θα υπάρχει;.. Μήπως η διαφορά είναι ότι ο ένας είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τον βάζετε στο στόχαστρο;…

-        

Γιατί ο κ. Βενιζέλος κράταγε τη λίστα. Αλλά σας λέω, αφήστε ένα παράθυρο ανοιχτό για να δούμε τι συγκεκριμένα στοιχεία θα έχουμε μέσα από την προκαταρκτική…

 

-       Τι εννοείτε, κράταγε τη λίστα;… Δεν δέχεστε ότι την παρέδωσε στον κ. Διώτη;..

 

Όχι βέβαια. Την κράταγε και δεν την αξιοποίησε.

 

-       Εγώ άκουσα τον πρωί τον κ. Διώτη σε μια συνέντευξη που έδωσε στον κ. Τράγκα, ο κ. Διώτης παραδέχθηκε ότι ο κ. Βενιζέλος του έδωσε τη λίστα προς αξιοποίηση και ότι ο ίδιος είπε  ότι θεωρεί τη λίστα αυτή προϊόν υποκλοπής, δηλαδή παράνομη την κτήση της και επομένως αδιέξοδη..

 

Εγώ γνωρίζω ότι, ανεξάρτητα αν την είχε και ο κ. Διώτης, ο ίδιος κράταγε ένα αντίγραφο, το είχε στο συρτάρι του και έδωσε δυο εκλογικές μάχες. Με πρόσωπα, απ΄ότι βλέπουμε, που θα έλεγε κανείς δεν είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Δεν είναι υπεράνω πάσης υποψίας, για παράδειγμα, μεγαλομέτοχοι μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών και έτσι ίσως εξηγείται γιατί ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός, αναφέρομαι στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο οποίος την προηγούμενη Παρασκευή αρνήθηκε να διαβάσει μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που αναφερόταν στην υπόθεση..

 

-       Αυτό δεν είναι ένα κανονικό πράγμα, να αρνείται ένας τηλεοπτικός σταθμός να διαβάσει μια ανακοίνωση η οποία τον αφορά..

 

.. Και επειδή είχα και προσωπικά αυτήν την εμπειρία να μιλήσω με τη διεύθυνση του σταθμού, σας λέω ότι αρνήθηκαν. Ή εν πάσει περιπτώσει, αν δεν θέλετε να τη διαβάσετε, βγάλτε εμένα του είπα…

 

-       Έχουν δικαίωμα να απαντήσουν, παρόντος όμως ενός εκπροσώπου του κόμματος το οποίο κάνει την καταγγελία…

 

Συμφωνώ απολύτως. Αυτό επιβάλλει η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία. Κι εγώ σας λέω ότι είναι άσχετες τέτοιου είδους «δημοσιογραφικές πρακτικές»,  όταν στο συγκεκριμένο κανάλι, ο βασικός μέτοχός του είναι μέσα στη λίστα Λαγκάρντ; Ή τυγχάνει μια προνομιακής μεταχείρισης από το σημερινό τραπεζικό σύστημα;..

 

-       Μιλάτε για το ομολογιακό δάνειο των 98 εκατομμυρίων προς το MEGA

 

Mε βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών…

 

-       Δεν νομίζω ότι αμφισβητείται ότι υπάρχει αυτό το ομολογιακό δάνειο.. Τώρα το πόσα χρήματα, επειδή είδα και την ανακοίνωση του MEGA, το πόσα χρήματα ζεστά, ρευστά θα φτάσουν στο ταμείο του MEGA είναι ένα άλλο ζήτημα, διότι δανεισμός είναι και το να ρυθμίζονται τα δάνειά σου.. ενώ πρέπει να τα πληρώσεις…

 

Προφανώς.. Ενώ πρέπει να τα πληρώσεις, ενώ η οικονομική σου κατάσταση δεν δικαιολογεί αυτό το ύψος των δανείων.

 

-       Αυτό δεν το ξέρω.. Εσείς το καταγγέλλετε κι επομένως είναι ένα θέμα που πρέπει να ερευνηθεί και να συζητηθεί, γιατί ένα θέμα που πρέπει να ερευνηθεί και να συζητηθεί είναι με ποια κριτήρια λειτουργούν οι τράπεζες, ιδίως οι κρατικές, αλλά και οι ιδιωτικές, το σύνολο του τραπεζικού τομέα, ιδίως απέναντι στα media, γιατί εκεί υπάρχει πολιτική επιρροή και παίζονται πολιτικά παιχνίδια.

 

Ακριβώς. Και πολύ περισσότερο τη στιγμή που  ελέγχονται πλέον αυτού του ύψους οι δανεισμοί και από ανθρώπους της τρόικας. Εδώ λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι η πολιτική διάσταση σ΄ αυτή τη μεροληπτική στάση των τραπεζών έναντι συγκεκριμένων ραδιοτηλεοπτικών ομίλων είναι τεράστια. Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα. Με άλλα λόγια είναι αυτό που λέμε διαπλοκή. Είναι η έκφραση των σχέσεων διαπλοκής. Η λίστα Λαγκάρντ είναι αποτέλεσμα σχέσεων διαπλοκής, τουλάχιστον στα πρόσωπα που ενδεχομένως έχουν βγάλει μαύρα χρήματα στο εξωτερικό.

 

-       Για να κλείσουμε το θέμα Βενιζέλου, θέλω να μου πείτε συγκεκριμένα για ποιο λόγο θα τον περιλάβετε στο κατηγορητήριό σας..

 

Σας είπα τρεις αιτίες, αλλά θα έχετε την ακριβή τεκμηρίωση σήμερα νωρίς το απόγευμα.

 

-       Θα δοθεί σήμερα;…

 

Βεβαίως..

 

-       Η κατηγορία θα είναι παράβαση καθήκοντος;..

 

Παράβαση καθήκοντος, υπεξαγωγή εγγράφου και ως προϊστάμενος του υπουργείου Οικονομικών δεν έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες για να υπάρξουν αντίστοιχα φορολογικά έσοδα, στη βάση φορολογικών παραβάσεων που θα υπήρχαν αν γίνονταν ο έλεγχος. Άλλωστε, υπάρχει το διαβιβαστικό 26/11 του εισαγγελέα κ. Παντελή.

 

-       Εκτός Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, θα υπάρξει άλλο πρόσωπο στην πρότασή σας ή όχι;.. Δεν ρωτώ για τον Παπανδρέου.. Ρωτώ αν υπάρξει άλλο πρόσωπο.. Δεν ξέρω…

 

Στη σημερινή πρόταση όχι.

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ