04/03/2013

Το απαράδεκτο πρόστιμο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κινδυνεύει να τα οδηγήσει σε οριστικό κλείσιμο - Ερώτηση Π.Λαφαζάνη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας

Θέμα: Το απαράδεκτο πρόστιμο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κινδυνεύει να τα οδηγήσει σε οριστικό κλείσιμο. Ανάγκη ανασυγκρότησης, πλήρους λειτουργίας και απασχόλησης των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και όλης της Ναυπηγικής βιομηχανίας.

Η πρόσφατη απαράδεκτη, μεροληπτική και εξοντωτική  απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαικών Κοινοτήτων, η οποία ελήφθη χωρίς η κυβέρνηση να προβάλλει σθεναρή αντίδραση και να διεξάγει εκστρατεία για την παρεμπόδισή της, επιβάλλει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝ) επιστροφή κρατικών ενισχύσεων ύψους 310 εκ. ευρώ.

Η αδιανόητη αυτή απόφαση, αν και εφόσον δεν ανακληθεί, οδηγεί στο λουκέτο τα ΕΝ.

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που τα ΕΝ με απαράδεκτη και παράνομη απόφαση της εργοδοσίας τους συνεχίζουν στην ουσία να μη λειτουργούν, να εφαρμόζουν το άθλιο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας μια μέρα την εβδομάδα, ενώ οφείλουν δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονται στο δρόμο και την εξαθλίωση, ενώ την ίδια ώρα τρομοκρατούνται με δίκες και προσκλήσεις στη ΓΑΔΑ για καταθέσεις.

Δυστυχώς σε παρόμοια κατάσταση κυβερνητικής εγκατάλειψης και διάλυσης βρίσκονται και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αλά και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, με χιλιάδες εργαζόμενους επί πολλούς μήνες χωρίς μεροκάματο και στην πείνα.

Επειδή, η κυβέρνηση φέρνει πελώριες ευθύνες για την εγκατάλειψη και τις διαλυτικές καταστάσεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και στο σύνολο της Ναυπηγικής Βιομηχανίας της χώρας.

Επειδή, η ναυπηγική βιομηχανία αποτελεί θεμέλιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη διέξοδο από την κρίση.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1.    Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν, έστω και τώρα, να προβούν για να ανακληθεί το πρόστιμο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά;

2.    Τι πρόκειται να πράξουν ώστε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να ανασυγκροτηθούν άμεσα και να λειτουργήσουν με όλες τις δραστηριότητές τους και με πλήρη απασχόληση όλων των εργαζομένων τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του τροχαίου υλικού;

3.    Τι πρόκειται να πράξουν γενικότερα για την ανασυγκρότηση, λειτουργία και απασχόληση των εργαζομένων σε όλη τη Ναυπηγο-επισκευαστική και κατασκευαστική βιομηχανία της χώρας και ειδικότερα για την ανασυγκρότηση και λειτουργία της Ναυπηγο-επισκευαστικής ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας;

Ο ερωτών βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης