ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

06/06/2013

Ομιλία Ζ. Κωνσταντοπούλου στη συζήτηση της Βουλής πρότασης για την επέκταση της διεξαγόμενης προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου, για τη λίστα Λαγκάρντ



Ομιλία Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης 52 Βουλευτών της ΝΔ, ενός του ΠΑΣΟΚ και ενός της ΔΗΜΑΡ, για την επέκταση της διεξαγόμενης προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, για τη λίστα Λαγκάρντ.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποτελεί σκάνδαλο που έχει στιγματίσει όχι μόνον όσους ενεπλάκησαν και ενέχονται στην εξ αρχής διαχείριση, μεταχείριση, απόκρυψη, εξωθεσμική και παραθεσμική χρήση του ηλεκτρονικού αρχείου ονομάτων Ελλήνων καταθετών στην Τράπεζα HSBC, αλλά και τη σημερινή Κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που ασθμαίνουσες τώρα προσπαθούν να διαχειριστούν το έγκλημα με τη μικρότερη δυνατή έκθεση και τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε πολύτιμους και χρήσιμους στυλοβάτες του μνημονιακού οικοδομήματος.

Πέρασαν 6 μήνες από τότε που απορρίφθηκε από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για το πώς μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο. Της «μίας και μόνης εξεταστικής επιτροπής», που θα γινόταν, όπως είχε προεκλογικά εξαγγείλει ο κ. Σαμαράς.

Τότε, κάποιοι καμώνονταν ότι θα ζητήσουν τη σύσταση προκαταρκτικής για το ίδιο θέμα.

Ακόμη την περιμένουμε.

Αλλά ξέρουμε ότι δεν θα την δούμε από τα κόμματα της Κυβέρνησης, γιατί, στην πραγματικότητα, οι κυβερνητικοί συνεταίροι συμπράττετε σήμερα με αγαστό τρόπο στην υλοποίηση και εντατικοποίηση του μνημονίου και στηρίζεστε και υποστηρίζεστε από εκείνους που μας έβαλαν στο Μνημόνιο, που είναι οι ίδιοι που ενέχονται για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Πέρασαν οκτώ μήνες από τότε που ο κ. Βενιζέλος, υπό το βάρος της δημοσιότητας, των αποκαλύψεων και της προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς μετά από διάβημα που κάναμε και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάστηκε να παραδεχτεί δημόσια ότι είχε στην κατοχή του το USB που του είχε παραδώσει ο κ. Διώτης από το 2011.

Το αρχείο αυτό βρίσκεται έκτοτε στην κατοχή του Υπουργείου Οικονομικών και του σημερινού ΣΔΟΕ υπό τον επικεφαλής του, τον κ. Στασινόπουλο, προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού. Και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ένας φορολογικός έλεγχος, δεν έχει συνταχθεί πόρισμα για τους καταθέτες και την περιουσία τους. Και από κανέναν δεν έχει ελεγχθεί ο κ. Στασινόπουλος ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που έχει την ευθύνη για τη σύνταξη αυτού του πορίσματος.

Σήμερα, οκτώ μήνες μετά την αποκάλυψη της κορυφής του σκανδάλου, έχει επίσης αποκαλυφθεί, στα πλαίσια των εργασιών της Επιτροπής, μετά από πάρα πολύ κόπο και μετʼ εμποδίων εκ μέρους όσων αγωνιζόμαστε πραγματικά και μαχόμαστε για τη διερεύνηση της αλήθειας, ότι οι εμπεπιστευμένοι αξιωματούχοι και Υπουργοί και της σημερινής Κυβέρνησης γνώριζαν πολύ περισσότερα από όσα νομίζαμε και από όσα κατέθεταν και είχαν πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή στην υπόθεση από όσα τότε ομολογούσαν.

Ο κ. Στασινόπουλος κατά το χρόνο που είχε στην κατοχή του το ηλεκτρονικό αρχείο, στις 2 Οκτωβρίου 2012, κατέθεσε ότι δεν το άνοιξε ποτέ. Από την εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη προέκυψε ότι την κρίσιμη μέρα και ώρα ανοίχθηκαν πέντε αρχεία. Το ένα αφορά συγγενή εξ αγχιστείας κορυφαίου κομματικού στελέχους και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Το άλλο αφορά τον κ. Σάμπυ Μιωνή, τον μάρτυρα αυτόν που εμποδίζετε επί τόσους μήνες να εξεταστεί διά ζώσης από την Επιτροπή. Και θα πρέπει να εξηγήσετε οι της Κυβέρνησης γιατί σπαταλήσατε τόσο χρόνο για να μην εξεταστεί ο κ. Σάμπυ Μιωνή, ο συνδεόμενος επαγγελματικά και φιλικά με τον κ. Παπασταύρου, σημερινό σύμβουλο του κυρίου Πρωθυπουργού και επίσης συνδεδεμένο με τη λίστα Λαγκάρντ, τον κ. Παπασταύρου που η σημερινή Κυβέρνηση του κ. Σαμαρά απέστειλε στην Ελβετία το Σεπτέμβριο 2012 για να διαπραγματευτεί για τη σύναψη σύμβασης με την Ελβετία για Έλληνες καταθέτες Ελβετικών Τραπεζών, τον ίδιο, δηλαδή, που συνδέεται με καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ, όπως έχει αποδειχθεί.

Όλα αυτά δεν τα γνωρίζαμε και δεν θα τα γνωρίζαμε εάν δεν είχε μεσολαβήσει η εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη, που ευτυχώς παρήγγειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Αυτοί οι οικονομικοί εισαγγελείς που φροντίσατε με νομοθετική ρύθμιση να τους αφαιρέσετε την αρμοδιότητα και την ύλη, να τους αφαιρέσετε, δηλαδή, τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ερευνούν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Θα έρθω σε αυτό το θέμα εν συνεχεία.

Από όσα, επίσης, αναγκάστηκε να προσκομίσει ο κ. Χαλαστάνης στην Επιτροπή τον Ιανουάριο, προέκυψε ότι γνώση άγνωστων πτυχών της υπόθεσης είχε και το Διπλωματικό Γραφείο του σημερινού Πρωθυπουργού και το Γραφείο του σημερινού Υπουργού Εξωτερικών. Και για του λόγου το αληθές θα καταθέσω για τα Πρακτικά το από 10 Οκτωβρίου 2012 «εμπιστευτικό και επείγον» έγγραφο του κ. Χαλαστάνη, κοινοποιούμενο προς το Διπλωματικό Γραφείο του Πρωθυπουργού και το Διπλωματικό Γραφείο του Υπουργού, όπου αποκαλύπτει όλη την αρχική του αφήγηση και την εμπλοκή και της κ. Χατζή και του κ. Παπακωνσταντίνου.

Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Τότε, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, χωρίς να έχει την προνομιακή πληροφόρηση που είχε η σημερινή Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, ζητούσε να κληθούν τον Οκτώβριο 2012 οι κύριοι Χαλαστάνης, Πλασκοβίτης, Μπίκας, Χατζή, αλλά και ο κ. Παπανδρέου. Και οι κυβερνητικοί Βουλευτές καταψήφιζαν τον Οκτώβριο του 2012 την πρόταση αυτή.

Όμως αποδεικνύεται ότι γνώση της υπόθεσης είχαν σε προηγούμενο χρόνο και άλλα σημερινά κυβερνητικά πρόσωπα και αξιωματούχοι.

Ο νυν Διοικητής της ΕΥΠ κ. Δραβίλλας, επίσης προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, έχει ενημερωθεί για τη λίστα Λαγκάρντ από τον Ιούνιο του 2012, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Μπίκα.

Θα κληθεί ο κ. Δραβίλλας στην Επιτροπή που ερευνά, κύριε Κουτσούμπα;

Θα κληθεί ο κ. Δραβίλλας ή θα είναι άλλος ένας μάρτυρας που η κυβερνητική πλειοψηφία εμποδίζει την εξέτασή του, όπως εμπόδισε την εξέταση του κ. Παπανδρέου, εμπόδισε την εξέταση του κ. Παπαδήμου, εμπόδισε την εξέταση άλλων ενεχομένων προσώπων που συνδέονται με τη λίστα και συστηματικά παρακωλύει τη διερεύνηση για να μην φτάσει σε επικίνδυνα σημεία και πεδία;

Ενώ, λοιπόν, αυτή η αντιμετώπιση επιφυλάσσεται στα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη, που είναι φίλοι του Πρωθυπουργού και στους οποίους ο ίδιος έχει αναθέσει νευραλγικούς τομείς της δημόσιας σφαίρας και του δημοσίου τομέα, τιμωρούνται και μάλιστα με δόλιο, αλλά και συστηματικό τρόπο, και απενεργοποιούνται όλοι όσοι σε οποιοδήποτε στάδιο προσπαθούν να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Και γιʼ αυτό δεν είναι τυχαία η ρύθμιση για τους οικονομικούς εισαγγελείς που τους αφαίρεσε την αρμοδιότητα και για την οποία προειδοποιήσαμε τον κ. Ρουπακιώτη και τους Βουλευτές της Συγκυβέρνησης όταν ψηφιζόταν ως δήθεν μεταρρύθμιση ίδρυσης του εισαγγελέως διαφθοράς.

Και, φυσικά, δεν είναι τυχαία πάρα πολλά άλλα πράγματα για τα οποία πρέπει να αναρωτηθείτε εσείς που ψηφίζετε νομοθετικές ρυθμίσεις.

Είναι τυχαίο ότι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις αποτελούν το αντικείμενο της σημερινής διερεύνησης για τη λίστα Λαγκάρντ, αφού και ο κ. Παπακωνσταντίνου, ως παντοδύναμος Υπουργός, έφερε διατάξεις που η τότε Βουλή ψήφιζε καταχειροκροτώντας όρθια και σύσσωμη, -η πλειοψηφία εννοώ- και από τις οποίες επωφελούντο καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ;

Είναι τυχαίο ότι νομοθετικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν ή ωφελούν καταθέτες της λίστας έφερε και ο κ. Βενιζέλος, σε χρόνο κατά τον οποίο, όπως από όλα τα στοιχεία καταφαίνεται, είχε στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ; Να πιστέψουμε ότι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχαν δει στη λίστα -που ως αρχείο πολύτιμο διακίνησης, δύναμης και επιρροής παρέδωσε ο κ. Διώτης στον κ. Βενιζέλο- τα ονόματα Μπόμπολας και Λαυρεντιάδης;

Είναι τυχαίο ότι και σήμερα προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις ή ερμηνείες που επηρεάζουν όχι εμμέσως, αλλά άμεσα και ευνοούν καταθέτες στη λίστα;

Είναι τυχαίο ότι Γενικός Γραμματέας Εσόδων από τη σημερινή Κυβέρνηση διορίστηκε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου, που με εγκύκλιό του πριν από τρεισήμισι μήνες μεριμνά για επωφελή μεταχείριση που επιδρά και σε καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ;

Είναι τυχαίες οι ρυθμίσεις της σκανδαλώδους τροπολογίας που ήρθε από το «παράθυρο» για την αμνήστευση απιστίας σε βάρος του δημοσίου εκ μέρους τραπεζικών στελεχών που χορήγησαν δάνεια;

Είναι τυχαίο ότι όλοι όσοι έπαιξαν ενεργό ρόλο στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και όσοι φέρονται ότι γνώριζαν ή αποδεικνύεται ότι γνώριζαν και όσοι ενέχονται και εμπλέκονται ως μάρτυρες βρίσκονται και σήμερα σε αδρά αμειβόμενες και νευραλγικές κρατικές θέσεις;

Είναι τυχαίο ότι η κ. Σοφία Ρίτσου ασκεί και σήμερα δημόσια εξουσία από πολύ ευαίσθητη θέση;

Είναι τυχαίο ότι ο κ. Ζανιάς, που αποδεικνύεται ότι ήταν εκ των προσώπων που συνόδευσαν τον κ. Παπακωνσταντίνου το Σεπτέμβρη του 2010 στο Παρίσι, όταν φέρεται ότι έγινε η κρίσιμη συνεννόηση με τον κ. Χαλαστάνη, είναι σήμερα Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών;

Είναι τυχαίο που ο κ. Μαρκογιαννάκης και η κυβερνητική πλειοψηφία της Επιτροπής αποτρέπουν ξανά και ξανά την κλήση του κυρίου Ζανιά; Ελπίζω μετά το χθεσινό έγγραφο να δοθεί μία απάντηση. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Είναι τυχαίο που ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, εκείνος που αναγκάζεται σήμερα να παραδεχθεί ότι είναι ο υπογράφων το έγγραφο διακρατικής συνεργασίας για την παράδοση της λίστας Λαγκάρντ, εκείνος που προφασιζόταν ότι ατύπως όλα έγιναν και τίποτα δεν γνωρίζει, σήμερα υπηρετεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής; Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Είναι τυχαίο ότι το σημερινό επιτελείο του κυρίου Στουρνάρα απαρτίζεται από πρόσωπα που γνώριζαν και τότε και ήταν συνεργάτες του κυρίου Παπακωνσταντίνου;

Είναι τυχαία τα ονόματα κάποιων καταθετών στη λίστα;

Επειδή είναι παρών ο κ. Αθανασίου, θέλω να τον ρωτήσω -διότι δεν πήρα απάντηση στην Επιτροπή- αν γνωρίζει το όνομα «Ιωάννης Παγίδας».

Συνδέεται με κανένα πρόσωπο της Κυβερνήσεως αυτό το όνομα;

Είναι τυχαίο ότι εμποδίστηκε η κατάθεση τόσων και τόσων μαρτύρων;

Όχι, βέβαια.

Γιʼ αυτό το λόγο η σημερινή συζήτηση αποτελεί μία νίκη και δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αποδεικνύει ότι υπό την πίεσή μας μέσα στην Επιτροπή, υπό το βάρος των καταιγιστικών και συντριπτικών αποκαλύψεων, εσείς που καταψηφίσατε την πρότασή μας για το αδίκημα της απιστίας τον Γενάρη του 2013, έρχεστε σήμερα και υπογράφετε την πρόταση αυτή ως δική σας πρόταση.

Εσείς που το Γενάρη λέγατε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για απιστία είναι «προπετής» –αυτή ήταν η διατύπωση του κυρίου Μαρκογιαννάκη- σήμερα αναγκάζεστε να την προσυπογράφετε και να τη διεκδικείτε ως δική σας.

Εμείς θα την ψηφίσουμε –εννοείται- γιατί είναι η πρότασή μας του Γενάρη.

Εσείς που επιδεικτικά ψηφίζατε μόνο σε μία κάλπη υπό το άγρυπνο και εποπτεύον βλέμμα του κυρίου Βενιζέλου, που έχει το δικό του συνήγορο υπεράσπισης μέσα στην Επιτροπή, τον κ. Ρήγα, αναγκάζεστε σήμερα να στήσετε ξανά την κάλπη που περιφρονούσατε, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι οι πολίτες σας κατάλαβαν πια και δεν μπορείτε αβρόχοις ποσί να υποθάλπετε τους «ημετέρους».

Σας είχα ρωτήσει κατά τη συζήτηση στις 17 Γενάρη του 2013, γιατί δεν θέλετε να απαντηθούν όλα εκείνα τα ερωτήματα που και σήμερα υπάρχουν και να ερευνηθούν όλα τα ζητήματα. Γιατί είστε διατεθειμένοι να προσθέσετε επάξια τους εαυτούς σας σε μία ακόμη λίστα, τη λίστα εκείνων που με οδηγό τη σκοπιμότητα και όχι τη νομιμότητα, συγκάλυψαν διαχρονικά εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού και του δημοσίου συμφέροντος;

Αποδεικνύεται ότι, μολονότι ήσασταν διατεθειμένοι το Γενάρη, αντιλαμβάνεστε σήμερα ότι δεν μπορείτε πια να ακολουθήσετε τις πρακτικές που είχατε εγκαθιδρύσει ως καθεστωτική λειτουργία του κράτους.

Δεν μπορείτε πια να συμμετέχετε στην υπόθαλψη και στη συγκάλυψη χωρίς συνέπειες.

Ακολουθείτε, όμως, τη μεθοδολογία της συνένοχης υπόθαλψης γιατί και πάλι περιορίζετε την κατηγορία:

Αφού αποδεικνύεται πια απροσμάχητα ότι είναι επίσημο έγγραφο η λίστα Λαγκάρντ και ήλθε επισήμως, γιατί δεν διατυπώνετε κατηγορία και αίτηση ελέγχου και για το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου;

Γιατί δεν το κάνετε;

Γιατί δεν λέτε τίποτε για τον κ. Βενιζέλο, για τον οποίο ενισχύονται τα στοιχεία μέσα από τη διερεύνηση;

Γιατί δεν λέτε τίποτε για τον κ. Παπανδρέου, για τον οποίο, επίσης, έχουν ενισχυθεί τα στοιχεία μέσα από τη διερεύνηση;

Ποιος νοθεύει μέχρι και σήμερα τα Πρακτικά της Επιτροπής;

Ποιος διαγράφει αυτά που λέγονται και αυτά που ρωτιούνται και ποιος χαριεντίζεται με μάρτυρες, οι οποίοι αποδεικνύεται ότι έχουν ένοχο και ύποπτο ρόλο;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

επιφυλασσόμενη να πω στη δευτερολογία μου όσα τώρα ο κύριος Πρόεδρος με προτρέπει να περικόψω, κλείνω λέγοντας:

Η αλήθεια εκδικείται όσους επιχειρούν να την κόψουν και να τη ράψουν στα μέτρα τους.

Το δημόσιο και συλλογικό συμφέρον είναι υπέρτερο ηθικό και κοινωνικό αγαθό από τις μικρολογίες και μικροσκοπιμότητες των συνδιαχειριστών της εξουσίας και νομέων της διακυβέρνησης.

Αυτό θυμηθείτε το τις επόμενες μέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ θα σας θέσει προ των ευθυνών σας φέρνοντας τις προτάσεις εκείνες που εσείς δεν διαλάβατε στη σημερινή σας πρόταση.

Ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ