04/07/2013

Να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης μετά την έξωση από το ΙΚΑ - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Είναι πλέον πασιφανής ο διωγμός τον οποίο υφίσταται ο Πολιτισμός, η αδιαμφισβήτητη περιουσία που διαθέτει ο τόπος μας, από τη μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση. Πασιφανείς επίσης σε όλους και οι λόγοι αυτού του διωγμού: χώρα χωρίς Ιστορία, Πολιτισμό και Παιδεία αδυνατεί να αντισταθεί στην επίθεση που εξαπολύει ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός ενάντια στα δικαιώματα, την ποιότητα ζωής και την αξιοπρέπεια του λαού.

Πρώτα, κλείνουν δεκάδες πολιτιστικοί φορείς (ΕΚΕΒΙ κ.λπ.), απειλούνται οι δημόσιες και κλειδώνονται οι σχολικές βιβλιοθήκες, μπαίνουν στο στόχαστρο οι μικροί ανεξάρτητοι, εναλλακτικοί πολιτιστικοί χώροι και φιμώνεται η ελληνική κοινωνία με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Και τώρα ένα εξώδικο από το ΙΚΑ, εξαιτίας της αμέλειας και της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΠΑ, εδώ και μια δεκαπενταετία, έρχεται να σφραγίσει τις πόρτες του ιστορικού Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ).

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό Κρατικό Ωδείο της χώρας, του οποίου το πρόγραμμα σπουδών αποτελεί κατοχυρωμένο υπόδειγμα για τη συγκρότηση των προγραμμάτων σπουδών όλων των ωδείων, με περισσότερους από 430 μαθητές απʼ όλα τα κοινωνικά στρώματα, οι οποίοι σπουδάζουν χωρίς να καταβάλλουν δίδακτρα, και με 80 περίπου καθηγητές (μόνιμοι, αορίστου, ωρομίσθιοι), κλείνει σε λίγο καιρό 100 χρόνια λειτουργίας. Όμως, η επέτειος αυτή κάθε άλλο παρά γιορτινή θα είναι, καθώς το εξώδικο που απέστειλε το ΙΚΑ, στο οποίο ανήκει το κτίριο που στεγάζει το ΚΩΘ, στη Διοίκηση του Ωδείου διατάσσει την άμεσα εκτελεστέα έξωσή του, αφήνοντας στο δρόμο μαθητές και καθηγητές, και μάλιστα εν μέσω εξεταστικής περιόδου. Σημειωτέον ότι η Διοίκηση του Ωδείου προσπαθεί μήνες τώρα να εντάξει το κτίριο σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που θα εξασφαλίσει την ανακαίνιση και τη συνέχιση της λειτουργίας του

Κατόπιν των παραπάνω και

επειδή η συμβολή του ΚΩΘ στη μουσική παιδεία της χώρας είναι κάτι παραπάνω από αδιαμφισβήτητη

επειδή αν δεν ανασταλεί η απόφαση της έξωσης το Ωδείο απειλείται με οριστικό κλείσιμο

επειδή η τραγική αμέλεια του Υπουργείου Πολιτισμού επί δεκαετίες να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα στέγασης του ΚΩΘ στερεί και από το ΙΚΑ σημαντικά έσοδα αλλά και από τον Πολιτισμό στέγη,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

10    Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να βρεθεί οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΚΩΘ;

20    Προτίθενται να παραχωρήσουν μόνιμη στέγη στο ΚΩΘ, η οποία θα καλύπτει τις λειτουργικές απαιτήσεις που έχει ένα ωδείο όπως είναι το ΚΩΘ, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα δυσάρεστα περιστατικά στο μέλλον;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη