ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/07/2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΡΙΤ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ



Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Στις 11 Ιουνίου με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπεγράφη, όπως και όλες οι άλλες –και είναι πολλές- στη θητεία του ενός χρόνου διακυβέρνησης δια περιφοράς και μάλιστα όχι από όλους τους Υπουργούς του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρήσατε σε μια πρωτοφανή ενέργεια, σε μια ενέργεια που καμία δημοκρατική κυβέρνηση δεν διανοείται να αναλάβει.

Κλείσατε μέσα σε μια νύχτα την εκπομπή του δημόσιου σήματος της ΕΡΤ, καταργήσατε μέσα σε μια νύχτα τη δημόσια τηλεόραση, φιμώσατε μέσα σε μια νύχτα τη φωνή της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου. Με μια αντισυνταγματική, μια αντιδημοκρατική κίνηση, με μια εκτροπή άνευ προηγουμένου καταφέρατε κάτι, που δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε οι συνταγματάρχες το 1967. Φιμώσατε τρία τηλεοπτικά κανάλια, ένα δορυφορικό, δεκάδες ραδιοφωνικά. Φιμώσατε ακόμα και την τηλεόραση της Βουλής. Φιμώσατε ακόμα και το BBC και τη Deutsche Welle που εκπέμπονταν από το δημόσιο σήμα. Έτσι, επιλέξατε να ταυτίσετε την πολιτική σας με το μαύρο χρώμα που επιβάλλατε στις οθόνες της τηλεόρασης.

Και όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί τα κάνατε; Γιατί είχατε εντολή να ξεμπερδέψετε, να πετάξετε δυόμισι χιλιάδες εργαζομένους στο δρόμο. Κυρίως, όμως, το κάνατε, διότι η επιλογή σας ήταν η ΕΡΤ και όχι κάποιος άλλος οργανισμός του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επιλέξατε, λοιπόν, την ΕΡΤ κυρίως επειδή είστε ιδεοληπτικοί. Οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στον Πρωθυπουργό αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι διακατέχεται και διακατέχονται από αισθήματα ρεβανσισμού και απέχθειας απέναντι στο δημόσιο χώρο και απέναντι σε κάθε τι που μπορεί να παραπέμπει σε ελευθερία λόγου, σε πλουραλισμό, σε διαφορετική άποψη, σε δημοκρατική λειτουργία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε γιατί επιλέχθηκε η ΕΡΤ; Γιατί σας ενοχλούσε. Αυτή είναι η αλήθεια και φάνηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αυτή η αλήθεια. Ακόμα και αυτή η ΕΡΤ, που επί ένα χρόνο τώρα προσπαθήσατε με νύχια και με δόντια να ευνουχίσετε, σας ενοχλούσε. Ακόμα και αυτή η ΕΡΤ, που με εκφοβισμό, με απειλές και με τηλεφωνήματα στην παραγωγή των ειδήσεων και με κατευθύνσεις στους δημοσιογράφους και με διώξεις δημοσιογράφων, επιχειρούσατε επί ένα χρόνο να στήσετε ως κακέκτυπο της παλιάς ΥΕΝΕΔ, ακόμα και αυτή η ΕΡΤ σας ενοχλούσε.

Και σας ενοχλούσε, κυρίως, όχι μόνο το θέμα των ειδήσεων ή της πολυφωνίας. Σας ενοχλούσε η πολιτισμική ηγεμονία των ανοικτών ιδεών και των ανοικτών οριζόντων που η ΕΡΤ εξέπεμπε.

Και λέω ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν αποκαλυπτική και ήταν εξόχως αποκαλυπτικά τα όσα είπε από αυτό εδώ το Βήμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Βορίδης, σε συνέχεια προφανώς όσων είχε δηλώσει προ ημερών ο κ. Πάγκαλος, ότι η ΕΡΤ “κομμούνιζε”. Ο κ. Βορίδης μας είπε ότι το πολιτιστικό μελίσσι της ΕΡΤ, όπως το χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης, δεν τον χώραγε, δεν τον εξέφραζε. «Ήταν», λέει, «μονομερής η ιδεολογική και πολιτιστική ταυτότητα της ΕΡΤ».

Πράγματι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, -δεν ξέρω βεβαίως αν αυτό αφορά, προφανώς δεν αφορά το σύνολο των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας- ένα μέρος των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα ηγεμονεύει σε αυτήν την παράταξη, αυτή η πολύχρωμη πολιτιστική ταυτότητα της ΕΡΤ δεν τους χώραγε, διότι δεν εξέπεμπε το μαύρο χρώμα που απʼ ότι φαίνεται σας συναρπάζει.

Προσέξτε, όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τι βρήκε να πει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας: «Η ΕΡΤ δεν είχε χρόνο και χώρο να παρουσιάζει το έργο των διανοουμένων της δεξιάς και μάλιστα την πολιτισμική τους αναφορά». Και βρήκε μάλιστα απʼ αυτό το Βήμα να αναφερθεί στον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ. «Δεν είχε», λέει, «χώρο και χρόνο για τον Αβέρωφ η ΕΡΤ». Αυτό ήταν το πρόβλημα της ΕΡΤ. Σέβομαι και τιμώ όλους τους πολιτικούς και ιδεολογικούς αντιπάλους και δεν είναι καμία μομφή στη μνήμη του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Όμως, πόσο ανιστόρητοι και εμπαθείς μπορεί να είστε πια; Αυτό το πλουραλιστικό και ανοικτό πολιτιστικό μοντέλο που πολεμάτε με μίσος δεν είναι γέννημα της αριστεράς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι γέννημα της μεταπολίτευσης. Ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της μεταπολιτευτικής διαδικασίας και της γέννησης αυτού του μοντέλου της ΕΡΤ, εμείς αναγνωρίζουμε ότι ανήκει και στη δική σας παράταξη, στη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αλλά φαίνεται ότι έχετε πάρει οριστικά διαζύγιο απʼ αυτές τις δημοκρατικές παραδόσεις της δικής σας παράταξης, της συντηρητικής παράταξης.

Η ΕΡΤ, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που κλείσατε και που μισείτε είναι η ΕΡΤ του Μάνου Χατζιδάκι και του Οδυσσέα Ελύτη. Είναι η ΕΡΤ των Μουσικών Συνόλων και του Τρίτου Προγράμματος. Μήπως ήταν κομμουνιστές και αριστεροί ο Χατζιδάκις και ο Ελύτης; Είναι κρίμα. Είναι κρίμα να κατρακυλάτε σε ιδεολογικές θέσεις και απόψεις που δεν τιμούν την ίδια την ιστορία σας. Είναι κρίμα να κυριαρχούν αυτές οι ακραίες απόψεις σε μια ιστορική παράταξη που συνέβαλε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Και, βεβαίως, είναι κρίμα να τα ακούνε αυτά χθες οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και να μη βρίσκουν να πουν μια κουβέντα. Το ΠΑΣΟΚ που συνέδεσε ως ιστορικό κόμμα την παρουσία του στην πολιτική ζωή της χώρας -όχι με τα τελευταία που κάνετε, που έχετε μετατραπεί σε συνιστώσα μιας Νέας Δημοκρατίας που είναι πιο δεξιά από ποτέ- με τα θετικά βήματα εκδημοκρατισμού τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Τα ακούτε αυτά και δεν απαντάτε.

Όπως, επίσης, χθες στην αποκαλυπτική αυτή συνεδρίαση μου προκάλεσε έκπληξη και η στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Γιατί, κύριοι συνάδελφοι, εγκαταλείψατε την Κυβέρνηση; Πήρατε μια τολμηρή, θαρραλέα απόφαση να εγκαταλείψετε την Κυβέρνηση για το μείζον αυτό θέμα δημοκρατίας, για την «ετσιθελική» απόφαση του Πρωθυπουργού να κλείσει την ΕΡΤ και χθες ήρθατε και μας είπατε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα να διαπιστώσουμε πώς έγινε αυτό, να συσταθεί εξεταστική επιτροπή. Μήπως μετανιώσατε που φύγατε από την Κυβέρνηση; Ξέρετε, μπορεί κανείς να κάνει λάθη στην πολιτική του, αλλά όταν διακατέχεται από αρχές και όχι από δημοκοπικά ευρήματα, έχει μια σταθερή στάση. Η χθεσινή σας απόφαση είναι ανεξήγητη. Θα περίμενε κανείς να είστε εσείς οι πρώτοι που θα θέσετε ψηλά το θέμα της δημοκρατίας, την υπεράσπιση του πολιτιστικού, πολιτισμικού προϊόντος, του πλουραλισμού και της δημοκρατίας που εξέπεμπε η ΕΡΤ και να σταθείτε απέναντι σε ακραίες εκφωνήσεις σαν τις χθεσινές.

Όμως, επαναλαμβάνω, η χθεσινή συζήτηση ήταν αποκαλυπτική. Διότι ο σκληρός πυρήνας της Κυβέρνησης Σαμαρά έδειξε ότι απεχθάνεται τη δημοκρατία, την ενημέρωση, τον πολιτισμό. Ότι δημοκρατία και ενημέρωση έγιναν κομμάτι της δημοσιονομικής πολιτικής και όπως κοστίζει πολύ σε αυτήν τη χώρα η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση έτσι για την Κυβέρνηση που θέλει να ταυτίζεται με το μαύρο στις οθόνες, κοστίζει πολύ και η δημοκρατία.

Δημοκρατία, όμως, είναι πολλά περισσότερα απʼ ό,τι νομίζετε και ό,τι σας συμφέρει. Είναι ο πλουραλισμός, η πολυφωνία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, ο σεβασμός στις τοπικές κοινωνίες, είναι η παιδεία, ο πολιτισμός, η ίση πρόσβαση σε αγαθά, είναι οι μειοψηφίες και τα δικαιώματά τους, είναι ο συνεταιρισμός και ο συνδικαλισμός που τόσο συκοφαντείτε λες και είναι συμμορίτες οι συνδικαλιστές. «Έχουν», λέει, «καταλάβει τη δημόσια τηλεόραση, το κτήριο της Αγ. Παρασκευής».

Δεν έχετε παρανομήσει εσείς τόσες μέρες που δεν εφαρμόζετε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Δεν έχετε παρανομήσει εσείς που τους πετάτε στο δρόμο; Είναι αυτοί συμμορίτες που διεκδικούν να βρεθεί μια λύση και τα εργασιακά τους δικαιώματα να διατηρηθούν ;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι ακόμα κρύβεται, όμως, πέρα από όλα τα προηγούμενα, πίσω από την απόφασή σας για την ΕΡΤ;

Κλείνετε την ΕΡΤ, που όπως πολύ καλά γνωρίζετε δεν δημιουργεί δημοσιονομικό πρόβλημα. Όλα τα υπόλοιπα τα οποία λέτε εδώ περί χαρατσιού των 3 ευρώ που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, ειδικά από ανθρώπους που έχουν επιλέξει να επιβάλλουν χαράτσια 200 ως 400 ευρώ το μήνα για την πρώτη κατοικία, είναι απολύτως ανακόλουθα και υποκριτικά. Η ΕΡΤ, λοιπόν, όχι μόνο ήταν πλεονασματική, αλλά ένα μέρος των χρημάτων που έδιναν οι πολίτες για να έχουν αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωση πήγαινε και στον προϋπολογισμό. Γιατί, λοιπόν, την κλείσατε;

Την κλείσατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να περάσει το μονοπώλιο της ενημέρωσης στα χρεοκοπημένα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, που δανειοδοτούνται από χρεοκοπημένες τράπεζες, που τις κρατά όρθιες ένα χρεοκοπημένο μνημόνιο και το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που υπηρετείτε. Αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής για το οποίο έχουμε πολλές φορές απευθυνθεί, έχουμε ονοματίσει απʼ αυτό εδώ το βήμα. Χρεοκοπημένα κόμματα, τράπεζες με διοικητές και τραπεζίτες που δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ ενώ έχουν πάρει δεκάδες δισεκατομμύρια χρήματα που χρεώνονται στον ελληνικό λαό, με τις αποφάσεις που παίρνονται εδώ, και κανάλια και καναλάρχες που δεν έχουν μόνιμες άδειες, που δεν πληρώνουν αυτά που πρέπει να πληρώσουν στο κράτος και που δανειοδοτούνται αδρά ενώ την ίδια στιγμή άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να πάρουν δάνεια.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ, λοιπόν, είναι ένα δωράκι της Κυβέρνησής σας στο σύστημα των πειρατικών Μέσων Μαζική Ενημέρωσης, κύριε Καψή. Και το λέω σε εσάς –γνωριζόμαστε καιρό, σας εκτιμώ, ξέρετε ότι έχουμε διαμετρικά αντίθετες ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις- διότι δεν περίμενα ποτέ από εσάς να δεχθείτε να αναλάβετε αυτήν τη θέση. Ήσασταν και είστε ένας δημοσιογράφος με μια πλούσια διαδρομή, με μια πολύ σημαντική καριέρα σε ιδιωτικά έντυπα, σε διευθυντικές θέσεις συμφερόντων των ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο στην ιδιωτική τηλεόραση. Δέχεστε  να αναλάβετε αυτόν το ρόλο. Είναι σαν να βάζουμε τη γάτα να αναδιοργανώσει τα ποντίκια. Δεν γίνεται. Εγώ, δεν θέτω ζήτημα πολιτικό ή προσωπικό. Βάζω ένα θέμα ηθικής τάξης.

Αφού, όμως, χθες απορρίψατε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, τουλάχιστον δώστε μας μια απάντηση στο καίριο ερώτημα, που την περιμένω και από εσάς, κύριε Καψή: Έχετε συνυπολογίσει και μπορείτε να μας πείτε ποιο θα είναι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος, η συνολική οικονομική ζημία που προκύπτει για το ελληνικό δημόσιο από την απόφασή σας να κλείσει η ΕΡΤ, έτσι όπως έκλεισε; Έχετε συνυπολογίσει ποιο είναι το κόστος μόνο από τις αποζημιώσεις, εάν τις κάνετε νόμιμα -εκτός και αν και εκεί παρανομήσετε- των δύο χιλιάδων εξακοσίων πενήντα εργαζομένων; Το κόστος από τις ρήτρες συμβολαίων; Το κόστος σχετικά με την ακύρωση συμφωνιών παραγωγών προγράμματος και με τις πάσης φύσεως αποζημιώσεις;

Δώστε μας μία εικόνα, γιατί ρωτούσατε χθες: «Τι θέλετε να εξετάσει αυτή η Εξεταστική Επιτροπή;». Να εξετάσει τη ζημία που προκαλείτε στο ελληνικό δημόσιο και στον Έλληνα φορολογούμενο σε περίοδο κρίσης. Δώστε μας μία εικόνα πόσο θα στοιχίσει στον Έλληνα φορολογούμενο αυτή η ιδεοληψία του κ. Σαμαρά και των συνεργατών του να ρίξουν «μαύρο» στις οθόνες.

Και κάτι ακόμη να μου πείτε, κύριε Καψή. Δεν ήσασταν εσείς τότε, αλλά φαντάζομαι ότι γνωρίζετε. Πώς, μέσα από ποιες διαδικασίες ορίστηκε ως πάροχος δικτύου η κοινοπραξία των ιδιωτικών καναλιών; Πώς είναι δυνατόν και ποια λογική περί υγιούς ανταγωνισμού μπορεί να αποδεχθεί ο πάροχος δικτύου να ταυτίζεται με τον πάροχο περιεχομένου;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προσπαθήσατε να κρύψετε την ιδεοληπτική σας συμπεριφορά πίσω από το πέπλο της σπάταλης διοίκησης της ΕΡΤ. Μάλιστα. Μόνο που στο σπίτι του κρεμασμένου εσείς μιλάτε για σκοινί.

Ξέρετε, δεν θα ασχοληθώ καθόλου με το θέμα του κ. Κεδίκογλου, ούτε με τα ψέματα που για άλλη μία φορά είπε και από αυτό εδώ το βήμα, από τη Βουλή. Το θέμα δεν είναι ο κ. Κεδίκογλου, αλλά μία τακτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΡΤ, την οποία όχι μόνο ακολούθησε, αλλά υπερέβαλε κιόλας η Κυβέρνησή σας στον ένα χρόνο που είστε στην Κυβέρνηση και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης με το προσωπικό ειδικών θέσεων, που αφορούσε λίγους, «ημέτερους» και καλοπληρωμένους, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία δούλευε με ελάχιστα χρήματα και με ανθρώπους από αυτό το προσωπικό των ειδικών θέσεων που δεν παρουσιάζονταν καν στο Ραδιομέγαρο ή που όταν παρουσιάζονταν, βρίσκονταν εκεί για να εκπροσωπήσουν κόμματα, καθώς και με σπατάλες στις εξωτερικές παραγωγές. Μέσα σε ένα χρόνο προλάβατε να κάνετε πολλά από αυτά που έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Θελήσατε, όμως, τις δικές σας αμαρτίες να τις φορτώσετε στις πλάτες των εργαζομένων. Πιστέψατε ότι ο κόσμος θα έβλεπε με αυτόν τον τρόπο στα πρόσωπα των δυόμισι χιλιάδων απολυμένων τα δικά σας πρόσωπα, τα δικά σας ανομήματα, τα πρόσωπα των καλοπληρωμένων «παπαγάλων» σας στην ΕΡΤ, τα πρόσωπα των αργόμισθων στην ΕΡΤ, τα πρόσωπα των λίγων και εκλεκτών σας στην ΕΡΤ.

Ο κόσμος, όμως, δεν είδε τους λίγους και εκλεκτούς, είδε τους πολλούς και τους απελπισμένους. Είδε τους έντιμους εργαζόμενους που πετιούνται στο δρόμο και στο πρόσωπό τους αναγνώρισε ο κόσμος και το δικό του μέλλον, της αβεβαιότητας, της ανεργίας, το μέλλον της φτώχειας, της αναξιοπρέπειας. Κυρίως, όμως, αναγνώρισε και το φρικιαστικό μοντέλο μιας ανάπηρης δημοκρατίας, όπου θα κυβερνάτε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, θα αποφασίζετε και θα διατάζετε, γράφοντας ακόμη και το Σύνταγμα στα παλιά σας τα παπούτσια.

Και ο κόσμος αντέδρασε. Δεν ήταν δύο χιλιάδες με το ζόρι αυτοί που αντέδρασαν, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Σαν το μαθητούδι μπροστά στον επιθεωρητή Σόιμπλε χθες, με το μπλοκάκι του, ο Πρωθυπουργός έλεγε, όπως μας πληροφορούν τα μέσα ενημέρωσης και οι εφημερίδες: «Μην ανησυχείτε, κύριε επιθεωρητά, όλα πάνε καλά, δεν αντιδρά ο κόσμος». Ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους για την ΕΡΤ δεν ήταν δύο ή τρεις χιλιάδες, ήταν δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, απʼ άκρο σε άκρο σε όλη την Ελλάδα.

Έμαθε ο κόσμος το Ραδιομέγαρο, τα δημόσια κτήρια της Ραδιοτηλεόρασης και στήριξε αυτόν τον αγώνα. Βεβαίως, δεν ήταν μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο ένα απίστευτο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης μέχρι και τη βελγική ραδιοτηλεόραση που εξέπεμπε στα ελληνικά.

Βεβαίως, ήταν οι άνθρωποι της τέχνης, του πολιτισμού, οι διανοούμενοι, ήταν οι δημιουργικοί και δημοκρατικοί πολίτες αυτοί που αντέδρασαν. Και ήρθε αυτό που δεν περιμένατε. Αυτό που δεν περιμένατε ήταν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτών που ενεργοποιήθηκαν.

Ενδεχομένως, να παρέλειψε να πει στον επιθεωρητή Σόιμπλε ο Πρωθυπουργός μία πολύ μικρή λεπτομέρεια. Η Κυβέρνησή σας έπεσε. Η τρικομματική σας Κυβέρνηση δεν υπάρχει πια και αυτό οφείλεται στην αντίδραση του ελληνικού λαού και των εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Να σας πω και κάτι άλλο. Αν δεν είχατε τον κ. Βενιζέλο όμηρο με την υπόθεση στη λίστα Λαγκάρντ και την πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ εθισμένους σε κυβερνητικές καρέκλες, τώρα θα είχαμε εκλογές.

Όμως μην αναθαρρείτε. Σας θυμίζω ότι η Κυβέρνηση Παπαδήμου, που ήσασταν και εκεί Υπουργός, κύριε Καψή, είχε πάρει 253 ψήφους εδώ μέσα και έπεσε, όχι 153.

Δεν μπορείτε να αντέξετε, διότι ασκείτε μία πολιτική που είναι αντίθετη με τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Θα χρειαστώ λίγα λεπτά ακόμη, κύριε Πρόεδρε.

Θα μου δώσετε λίγο χρόνο ακόμη, διότι θέλω να αναφερθώ και στη χθεσινή επίσκεψη του κ. Σόιμπλε και να πω ότι πραγματικά είναι λυπηρό, δυσάρεστο, θλιβερό ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε να αναγκάζεται να κάνει αναφορά περί ύπαρξης θέματος σε ό,τι αφορά το κατοχικό δάνειο και ο Πρωθυπουργός να έχει μονάχα να του πει ότι «πάμε καλά, εφαρμόζουμε το πρόγραμμα». Κουβέντα, τσιμουδιά! Είπε ότι αναγνωρίζουμε τα χρέη μας, ότι θα τα πληρώσουμε μέχρι τελευταία δεκάρα, ότι θα εφαρμόσουμε λιτότητα, ότι θα κόψουμε μισθούς, θα κόψουμε συντάξεις, αλλά τσιμουδιά γιʼ αυτό το μεγάλο ιστορικό ζήτημα!

Κυρίες και κύριοι, θα μας κρίνουν η ιστορία και ο λαός. Όμως, εγώ θέλω να κάνω μία αναφορά και στο βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι πετυχαίνει το πρόγραμμα και πάμε καλά. Το πρόγραμμά σας πετυχαίνει μονάχα σε ότι αφορά την αύξηση της ανεργίας, σε ότι αφορά τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη διεύρυνση της φτώχειας, την ύφεση. Σε αυτά τα καταφέρνετε καλύτερα απʼ ότι και ο κ. Σόιμπλε περίμενε. Στα δημόσια οικονομικά, όμως, η ύφεση φέρνει πτώση των εσόδων και απόκλιση από τους στόχους. Οι δαπάνες πιάνουν τους στόχους τους, αν τους πιάνουν, μόνο και μόνο επειδή έχετε προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών και δεν καταβάλλετε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επειδή αφήνετε την υγεία, τα ταμεία και την παιδεία να είναι σε ελεύθερη πτώση, μόνο και μόνο γιʼ αυτό και θέλετε να κρύψετε το πρόβλημα κάτω από το χαλί ή να βάλετε το κεφάλι κάτω από την άμμο,  όπως η στρουθοκάμηλος. Όμως, αυτά έχουν κοντά ποδάρια.

Τι μάθαμε, λοιπόν, από τη χθεσινή επίσκεψη; Αυτό που κρύβατε, ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό και προβλέπεται και για το 2013 και για το 2014 και για το 2015 και για το 2016. Κυκλοφορούν διάφορα νούμερα, αλλά δεν θέλω να ασχοληθώ με αυτά τα νούμερα.

Θέλω να ασχοληθώ με τη διατύπωση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, διότι όλοι προεξοφλούν και ο ίδιος το γνωρίζει -και εσείς το ζητάτε διακαώς- ότι θα υπάρξει «κούρεμα», καθώς το χρέος που έχει συσσωρευτεί με αυτό το πρόγραμμα μετάλλαξης της οικονομίας, με την ύφεση που προκάλεσε, δεν μπορεί να βγει. Καθώς η ύφεση προχωρά και η ανεργία καλπάζει, οι επιλογές είναι δύο: Είτε αναδιάρθρωση των διακρατικών δανείων και των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες είτε νέος δανεισμός με το χρέος να αγγίζει το 200% τα επόμενα χρόνια. Αυτά δεν τα λέμε εμείς, είναι η εκτίμηση της CITIGROUP.

Εσείς οι ίδιοι, λοιπόν, διαρρέετε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα γίνει «κούρεμα» των δανείων και ο κ. Σόιμπλε έρχεται εδώ να σας πει «μη λέτε δημόσια κακές λέξεις», διότι το να παίρνουμε, λέει, βοήθεια και συγχρόνως να ζητούμε «κούρεμα» είναι ηθικά απαράδεκτο.

Για να δούμε λοιπόν τι είδους βοήθεια παίρνουμε. Ούτε για την αποπληρωμή των χρεολυσίων δεν επαρκεί αυτή η βοήθεια που παίρνουμε, όχι για βοήθεια στον λαό.

Το 2014 έχουμε να πάρουμε 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 8,9 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ -οι περίφημες δόσεις- σύνολο 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πληρωμές τόκων προβλέπονται 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ και χρεολυσίων στα παλιά ομόλογα που κρατάνε κυρίως κεντρικές τράπεζες και στα δάνεια σχεδόν 18 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ σε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σύνολο γύρω στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ χρεολύσια και 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ τόκοι.

Με δυο λόγια, για να μην μπερδευόμαστε με αριθμούς, το ΔΝΤ μας δανείζει για να το πληρώνουμε και η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μια μικρή συμμετοχή για να πληρώνουμε τις κεντρικές τράπεζες. Με άλλα λόγια, από αυτή την περιβόητη βοήθεια, την οποία παίρνουμε για να σταθούμε, για να σωθούμε, ο ελληνικός λαός δεν παίρνει καμία υποστήριξη και καμία βοήθεια.

Το πρόγραμμά σας καταρρέει για μια ακόμη φορά έχοντας πετύχει μόνο τους στόχους εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας και εσείς επιλέγετε μόνο την ελεημοσύνη στον αυτοκράτορα, μήπως δεήσει μετά από τις γερμανικές εκλογές να κάνει κάτι μπας και διατηρηθείτε στις καρέκλες σας. Αλλά ο πολιτικός σας χρόνος τελειώνει.

Μια Κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να σταματήσει αυτή την καταστροφή σύντομα θα είναι Κυβέρνηση του τόπου.

Επανέρχομαι στο θέμα της ΕΡΤ. Προχωρήσατε λοιπόν στις 11 Ιουνίου σε μια πράξη αδιανόητη, μια αδιανόητη αντιδημοκρατική πρακτική που ακόμα κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακόμα κι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αισθάνθηκαν την ανάγκη να καταδικάσουν.

Από τότε τι κάνατε; Αρνηθήκατε να έρθει στη Βουλή τέσσερις φορές η τροπολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που καταργεί την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αρνηθήκατε να εφαρμόσετε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και εκπέμψατε παρανόμως και από ιδιωτικό στούντιο ένα πειρατικό σήμα, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, με αισθητική που παραπέμπει στα κανάλια της Σοβιετικής Ένωσης της δεκαετίας του 1970 και στα κινούμενα σχέδια του Μπόλεκ και Λόλεκ

Εκπέμψατε χωρίς φορέα, εκπέμψατε από ιδιώτη χωρίς σύμβαση ή με σύμβαση που κανείς δεν έχει, εκπέμψατε δήθεν σήμα δημόσιας τηλεόρασης χωρίς να ξέρουμε ποιοι δουλεύουν και από ποιον πληρώνονται -ακούμε κάτι φαιδρότητες περί εθελοντών- εκπέμψατε ένα κακέκτυπο τηλεόρασης με κασέτες, χωρίς να έχετε καμία πρόνοια για το ραδιόφωνο, ένα κακέκτυπο με ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό -τίποτα δεν έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια- τα τηλεοπτικά προϊόντα που η ΕΡΤ είχε εξασφαλίσει μοιράζονται δεξιά κι αριστερά σε ιδιωτικούς σταθμούς στο ένα τρίτο και στο ένα τέταρτο της αξίας τους, όπως αθλητικοί αγώνες και γεγονότα, καταληστεύετε το αρχείο της ΕΡΤ εκπέμποντας ταινίες και σειρές από αυτό το παράνομο κακέκτυπο, δημιουργοί σάς καταγγέλλουν και σας μηνύουν που εκπέμπετε από αυτό το υβρίδιο τα δημιουργήματά τους και τις ταινίες τους.

Και μετά από όλα αυτά, εσείς, κύριε Υπουργέ, νομίζετε ότι βρέχει -δεν μας φτύνει κανείς, βρέχει. Στην καλύτερη περίπτωση δεν απαντάτε σε όλα αυτά, κρύβεστε. Όλα αυτά που σας περιέγραψα είναι ο ορισμός της πειρατείας. Και σήμερα τι θέλετε; Να νομιμοποιήσετε την πειρατεία σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς δίνουμε μια μάχη, υπερασπιζόμαστε την ύπαρξη του δημόσιου χώρου, της δημόσιας περιουσίας, της δημοκρατίας. Δεν μας φοβίζετε με απαγορεύσεις, με αυταρχισμούς. Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες, έχουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και έχουμε και την εμπιστοσύνη των πολιτών, που πλέον έχουν καταλάβει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη.

Αλλά επιτρέψτε μου, πριν κατέβω απʼ το βήμα, επειδή έχουν μια αξία αυτοτελή αυτές οι συνεδριάσεις κι οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, να σας δώσω κι ένα σκαρίφημα των δικών μας επιδιώξεων για την ΕΡΤ.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση που εμείς οραματιζόμαστε και θα ανασυγκροτηθεί από τους ανθρώπους της, δεν θέλουμε να είναι και δεν θα είναι όχημα προπαγάνδας, πολιτιστικής παρακμής και μηχανισμός πελατειακών εξυπηρετήσεων. Σας το λέμε ξεκάθαρα ότι δεν θα δεχθούμε αποφάσεις που τις θεωρούμε κατάφωρα παράνομες και αντισυνταγματικές, δεν θα ανεχθούμε την απαξίωση και τη διάλυση της ΕΡΤ, δεν θα αναγνωρίσουμε τα παράνομα υβρίδια που μας εξευτελίζουν διεθνώς.

Δεν θα γυρίσουμε όμως και την ΕΡΤ στην ΕΡΤ που εσείς είχατε απαξιώσει. Αντιθέτως, έχουμε σχέδιο για την αναγέννηση της ΕΡΤ, με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των πόρων της, ως μία αχτίδα ποιότητας, πολυφωνίας, έγκυρης και αντικειμενικής ενημέρωσης αλλά και ως φάρο πολιτισμού και ποιοτικής ψυχαγωγίας.

Η διαφορά μας, η διαφορά φιλοσοφίας που έχουμε, είναι ότι εμείς οραματιζόμαστε μία ΕΡΤ αντικειμενική και πλουραλιστική, όχι παράρτημα του δικού μας Γραφείου Τύπου, όπως ήταν παράρτημα του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας τον τελευταίο χρόνο, αλλά πραγματικά ανεξάρτητη, αντικειμενική, στα πρότυπα μεγάλων έγκυρων, ανεξάρτητων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Το όραμά μας είναι σαφές, οι στόχοι μας είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα απεγκλωβιστεί η ΕΡΤ από τον στενό κυβερνητικό εναγκαλισμό, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο το υπάρχον δυναμικό αλλά και η τεράστια υλικοτεχνική υποδομή, θα αυξηθεί η εσωτερική παραγωγή. Σε μια εποχή που ο πολιτισμός θεωρείται πολυτέλεια η ΕΡΤ με το ανθρώπινο δυναμικό της και την τεχνογνωσία της μπορεί να στηρίξει μία νέα, αναγκαία πολιτισμική αναγέννηση στον τόπο μας.

Θα αυστηροποιηθούν οι δομές ελέγχου των προμηθειών και των εξωτερικών παραγωγών, που αποτέλεσαν στο παρελθόν μηχανισμό εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Θα υπάρξει εγγύηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ και δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.

Κυρίως όμως θα υπάρχει δημόσια λογοδοσία και διαφάνεια και επιτέλους θα σταματήσει το καθεστώς της πειρατείας και της παρανομίας των ιδιωτικών ΜΜΕ. Οι πάροχοι δικτύου θα είναι διαφορετικοί από τους παρόχους περιεχομένου.

Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο. Να ξέρετε λοιπόν ότι σε ό,τι αφορά τις προθέσεις μας, σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο της ΕΡΤ, πολύ σύντομα -ό,τι κι αν αποφασιστεί θα το σεβαστούμε- αλλά πολύ σύντομα να ξέρετε ότι το ρολόι θα γυρίσει στις 11 Ιουνίου. Πολύ σύντομα θα αποκατασταθεί η νομιμότητα, πολύ σύντομα η δημοκρατία θα κερδίσει τα μνημόνια και τον αυταρχισμό και θα επαναλειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, η πραγματική όμως δημόσια ραδιοτηλεόραση, όχι τα κακέκτυπα που σήμερα ετοιμάζεστε να ψηφίσετε.

Και θα επαναλειτουργήσει από τους δικούς της ανθρώπους, όχι από μονταζιέρες κι από εγκάθετους και θα λειτουργήσει με τη στήριξη και με την ακόμα μεγαλύτερη αποδοχή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Διότι πρέπει να ξέρετε ότι το διάστημα που κλείσατε την ΕΡΤ περισσότεροι πολίτες μέσω διαδικτύου παρακολουθούν το εκπεμπόμενο σήμα της δημόσιας τηλεόρασης από ό,τι παρακολουθούσαν πριν.

Αυτό λοιπόν είναι το σχέδιό μας, αυτό το σχέδιο υποσχόμαστε ότι θα το κάνουμε πράξη. Δεν θα αναγνωρίσουμε παράνομες απολύσεις, θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση, σε μια ΕΡΤ πλουραλιστική, δημόσια, με δημόσια λογοδοσία κι αυτό πολύ σύντομα θα γίνει, όταν ο ελληνικός λαός δώσει εντολή να σταματήσει η καταστροφή και μια δημοκρατική κυβέρνηση να αναδιοργανώσει τη δημοκρατία και τον τόπο.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κύριε  Υπουργέ, καταθέσατε μια σειρά από επιχειρήματα, αλλά κι εσείς ο ίδιος, μέσα από την επιχειρηματολογία σας, αναγνωρίσατε το ναρκοθετημένο πεδίο στο οποίο επιλέξατε να εργαστείτε.

Η μομφή που κατέθεσα, δεν ήταν μομφή σε ότι αφορά τις απόψεις ή τις πράξεις σας. Αυτό που είπα είναι ότι, όταν  εδώ υπάρχει μια φανερή σύγκρουση συμφερόντων, διότι  έρχεστε εδώ να υπηρετήσετε ένα σχέδιο, που δεν είναι το δικό σας σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο το οποίο είναι συγκροτημένο, με συγκεκριμένη κατεύθυνση, το κλείσιμο της ΕΡΤ, η υποβάθμιση της ΕΡΤ - και μη μου πείτε ότι θα φτιάξετε μια νέα τηλεόραση, ότι ο νέος φορέας θα είναι ποιοτικά καλύτερος με τις μισές δαπάνες από ότι προβλέπεται και με το μισό προσωπικό από ότι ήταν η ΕΡΤ, μη μου πείτε ότι έχετε αυτή τη φιλοδοξία – το κλείσιμο, λοιπόν, της ΕΡΤ είναι, εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις, όφελος προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες τους. Εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις.

Συνεπώς, τα παραδείγματα τα οποία μου θέσατε είναι παραδείγματα άστοχα. Διότι εσείς δεν αναλάβατε Διευθυντής της Αυγής. Δεν αναλάβατε Διευθυντής ενός εντύπου ενός κόμματος. Ούτε καν Διευθυντής της ΕΡΤ, το οποίο  θα το θεωρούσα λογικό. Αναλαμβάνεται τον κρίσιμο πολιτικό ρόλο να υλοποιήσετε ένα σχέδιο, το οποίο εκ των πραγμάτων υποβαθμίζει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και εκ των πραγμάτων εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Και είχα την ευγένεια να διακρίνω τις προθέσεις σας από το εξ αντικειμένου ασυμβίβαστο της ανάληψης αυτής της θέσης με την προηγούμενη πορεία που είχατε ως τώρα, κ. Καψή.

Και μιας και αναφερθήκατε και πήρατε το λόγο, θα ήθελα ειλικρινά να δώσετε κάποιες απαντήσεις στα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που σας έθεσα. Ερωτήματα που έχουν τεθεί και από γραπτές ερωτήσεις των Βουλευτών μας και αφορούν στο δημοσιονομικό κόστος που θα έχει όλη αυτή η περιπέτεια στον ελληνικό λαό. Δε μιλώ για το πολιτικό κόστος, για το κόστος της δημόσιας εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό. Μιλώ για το δημοσιονομικό κόστος αυτών των επιλογών.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ