09/08/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Αποζημίωση αγροτών λόγω καταστροφής της παραγωγής ελαιοκάρπου στην Κρήτη

Σύμφωνα με αναφορές και υπομνήματα από όλους τους παραγωγικούς και τοπικούς φορείς της Κρήτης η φετινή ελαιοπαραγωγή έχει υποστεί καταστροφή από 65 ως και 100% . Αιτία αυτής της μεγάλης καταστροφής είναι ο καύσωνας και οι ισχυροί νότιοι θερμοί άνεμοι που επικράτησαν στην περιοχή την εποχή της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.

Οι εκτιμήσεις των φορέων υπολογίζουν την απώλεια σε 65 -70 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου αξίας 150 – 200 εκατομμυρίων ευρώ. Οι απώλειες εισοδήματος για τους παραγωγούς θα είναι τεράστιες. Αν λάβουμε υπόψη το ρόλο που διαδραματίζει η παραγωγή ελαιολάδου στη οικονομική ζωή του νησιού, από τη συλλογή και την επεξεργασία ως την εμπορία και τις εξαγωγές, γίνεται αντιληπτό ότι οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές και θα έχουν επίπτωση σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σε πολλούς κλάδους.

Πολλά ελαιοτριβεία δεν θα λειτουργήσουν καθόλου ή θα υπολειτουργήσουν με συνέπεια την αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις προς τρίτους και πάρα πολλοί εποχικά εργαζόμενοι στη συλλογή και την επεξεργασία ελιάς θα μείνουν άνεργοι. Επίσης επιχειρήσεις τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου θα μείνουν χωρίς αντικείμενο.

Παρά το μέγεθος της καταστροφής υπάρχουν δυσκολίες για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ λόγω ασαφειών του κανονισμού σχετικά με τις αποζημιώσεις δενδροκαλλιεργειών. Αν και υπάρχει πρόβλεψη για ζημιές από τον παγετό, που καλύπτει κυρίως ζημιές των παραγωγών στη βόρεια Ελλάδα, δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο και για ζημιές από  καύσωνα, θερμούς και ισχυρούς άνεμους ή ισχυρή ακτινοβολία που μπορεί να πλήξουν του ελαιοπαραγωγούς που βρίσκονται στη Νότια Ελλάδα. Η διάκριση αυτή επιβάλλεται να αρθεί άμεσα με αλλαγή του κανονισμού ώστε να ισχύει για όλα τα καιρικά φαινόμενα αυτό που ισχύει για τον παγετό. Οι κλιματικές αλλαγές επιβάλλουν να ληφθούν υπόψη ο καύσωνας και οι θερμοί και ισχυροί άνεμοι ως αποζημιώσιμο αίτιο.

Εκτός των παραπάνω σοβαρών προβλημάτων ήρθε να προστεθεί και η παντελής έλλειψη προστασίας από το δάκο (δακοκτονία), που είναι αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ, για το υπόλοιπο 20-30% της φετινής ελαιοπαραγωγής που είχε διασωθεί σε κάποιες περιοχές, στο διάστημα που πέρασε (Ιούνιος-Ιούλιος). Η αδικαιολόγητα καθυστερημένη προκήρυξη και ανάθεση του έργου της δακοκτονίας η οποία φέτος ξεκίνησε τον Ιούνιο και τελικά δεν ανέδειξε εργολάβους, όπως στο Ρέθυμνο, είχε σαν αποτέλεσμα την μη διενέργεια ψεκασμών και ήδη αρχές Αυγούστου υπάρχει ολική προσβολή και καταστροφή του ελαιοκάρπου που είχε απομείνει.

Επειδή για την Κρήτη η παραγωγή ελαιολάδου και η ελαιοπαραγωγή αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος για τους αγρότες αλλά και για πολλούς κλάδους της τοπικής οικονομίας,

Επειδή το ελαιόλαδο αποτελεί εξαγωγικό εθνικό προϊόν και απασχολεί εποχιακά μεγάλο αριθμό εργατών.

Επειδή ο κανονισμός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει όλα τα αίτια καταστροφής της ελαιοπαραγωγής

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

-    Προτίθεται να στείλει άμεσα γεωπόνους από τις κρατικές υπηρεσίες για την διαπίστωση, καταγραφή και εκτίμηση της υπάρχουσας ζημιάς στην ηρτημένη  εσοδεία, δηλαδή τα προϊόντα που δεν έχουν ωριμάσει και δεν έχουν ακόμη συγκομισθεί από τα φυτά, ώστε να αποζημιωθεί αυτή άμεσα από τον ΕΛΓΑ;

-    Προτίθεται να επιταχύνει τις διαδικασίες για ένταξη στα ΠΣΕΑ της καταστροφής στο φυτικό κεφάλαιο της Κρήτης ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες;

-    Προτίθεται να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλο τον καλλιεργητικό κύκλο της ελιάς (ανθοφορία, καρπόδεση, συγκομιδή) και να έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/13 ώστε να καλυφθούν οι παραγωγοί για την φετινή καταστροφή;

-   Προτίθεται να επεξεργαστεί οικονομικές διευθετήσεις δανείων και λοιπών χρεών και ενισχύσεις για όσους θα υποστούν μεγάλες απώλειες στο εισόδημά τους λόγω της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής;

-     Προτίθεται κατά την διάρκεια του χειμώνα, που αντιστοιχεί στην περίοδο της συγκομιδής (Νοέμβριος-Φεβρουάριος) και που φέτος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ¨νεκρή¨, να οργανώσει από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» σεμινάρια αμειβόμενης εκπαίδευσης σχετικά με την ελιά και το ελαιόλαδο, από προγράμματα της Ε.Ε., ούτως ώστε και οι ελαιοπαραγωγοί  να εκπαιδευτούν και να προσποριστούν ένα εισόδημα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος