25/09/2013

Ερώτηση βουλευτ ων ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας: Πλήρης ανάπτυξη και λειτουργία της νομαρχιακής μονάδας Υγείας ΕΟΠΥΥ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας ότι κανείς δεν πρόκειται να κλείσει τις Μονάδες Υγείας (Πολυιατρεία) του ΕΟΠΥΥ, ο κ. υπουργός, με την απόφασή του να εντάξει όλο το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ (υγειονομικό και διοικητικό) στη κινητικότητα-διαθεσιμότητα του δημόσιου τομέα, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Κλείνουν  το πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ  και παραδίδεται η πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε μεγάλες επιχειρήσεις υγείας από τις οποίες θα επιλέξει να «αγοράζει» υπηρεσίες ο νέος ΕΟΠΥΥ, με περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών, που ήδη ταλαιπωρούνται και πληρώνουν από την τσέπη τους, έχοντας μειωμένες παροχές.

Παράλληλα, είναι  ανεπίτρεπτο να παρακολουθούμε καθημερινά μια πραγματικότητα αποδόμησης και εξαθλίωσης των ιατρείων, που προσβάλλει βάναυσα εργαζόμενους και ασφαλισμένους. Ωστόσο, ακόμα και αυτός ο αποδομημένος σήμερα ΕΟΠΥΥ, χωρίς προμήθειες, χωρίς μηχανήματα, χωρίς τεχνική υποστήριξη, εξυπηρετεί το 25% των ασφαλισμένων και αποτελεί το ανάχωμα για τη συγκράτηση των τιμών και τη μεταφορά της ιατρικής και νοσηλευτικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ιδιώτες.

Ο ΕΟΠΥΥ Αγ. Παρασκευής  επί της οδού Μεσογείων 454 εξυπηρετεί  ασφαλισμένους  από τα Μεσόγεια  (από Μαραθώνα)  μέχρι και την περιοχή Παπάγου. Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία,  το τελευταίο εξάμηνο εξυπηρέτησε περί τους  192.000 ασφαλισμένους. Υπάρχουν δε στοιχεία και για ασφαλισμένους από Εύβοια (Κάρυστο) και ακόμη και από Τήνο, που εξυπηρετήθηκαν από την εν λόγω Νομαρχιακή  Μονάδα Υγείας.

Ωστόσο  οι ελλείψεις  της εν λόγω  Μονάδας  είναι σημαντικές.

•    Τα μικροβιολογικά εργαστήρια  υπολειτουργούν  εδώ και καιρό, αν και υπάρχει αντίστοιχο επιστημονικό προσωπικό, λόγω έλλειψης υλικών  και αντιδραστηρίων.

•    Υπάρχουν ελλείψεις  σε συγκεκριμένα ιατρεία, όπως   ορθοπεδικό, ενδοκρινολογικό και γαστρεντερολογικό.

•    Κάποια ιατρεία  της Μονάδας  συστεγάζονται  στον ίδιο χώρο (δωμάτιο)  με σοβαρές συνέπειες  (ακόμη και παραβίαση του ιατρικού απορρήτου).

•    Οι αποσπάσεις σε ΚΕΠΑ ιατρών της εν λόγω Μονάδας δημιουργούν  προβλήματα στην εξυπηρέτηση ασθενών, λόγω ακύρωσης  των ραντεβού.

•    Μετά την απομάκρυνση  των διοικητικών υπηρεσιών  από το κτίριο έμειναν ανεκμετάλλευτοι χώροι στο ισόγειο και ημιώροφο, ενώ δεν έχει μεταφερθεί ακόμη  το φυσικοθεραπευτήριο   του  ΤΑΠ ΟΤΕ, που με βάση το έγγραφο ΣΧΔ/150/3.7.2013 θα υπάγεται στην ΝΜΥ Αγ. Παρασκευής και θα αποτελεί  υπηρεσία του τμήματος  Ιατρικής  Περίθαλψης και Προληπτικής  Ιατρικής  της παραπάνω Μονάδας.

•    Δεν υπάρχει ακτινολογικό εργαστήριο στην εν λόγω Μονάδα Υγείας, αν και στο υπόγειο του κτιρίου υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος, με συνέπεια την μη πλήρη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται  ο κ. Υπουργός:

•    Τι  μέτρα προτίθεται  να πάρει ώστε να αναβαθμισθεί  ο ΕΟΠΥΥ  Αγ. Παρασκευής  και να εξυπηρετεί πλήρως  τους ασφαλισμένους  της ευρύτερης περιοχής, στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας ;

•    Πως θα εξασφαλισθεί η δωρεάν και αξιόπιστη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους ασφαλισμένους, μετά τις αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί στον ΕΟΠΥΥ και πως θα διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας των  εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ;

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Χαρούλα Καφαντάρη