05/11/2013

Επίκαιρη ερώτηση Χ.Καφαντάρη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας: Προβλήματα που δημιουργούνται για τη δημόσια υγεία με το επιχειρούμενο κλείσιμο του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Η Αγ. Βαρβάρα»

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας και σε εφαρμογή μνημονιακών δεσμεύσεων, το νοσοκομείο Δυτ. Αττικής «η Αγ. Βαρβάρα» οδηγείται σε κλείσιμο και οι εργαζόμενοι του, τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας- απόλυσης.

Η Δυτ. Αττική χάνει ένα ιστορικό νοσοκομείο (λειτουργεί από το 1903), που χρόνια καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις υγειονομικές ανάγκες των Δήμων της Δυτ. Αθήνας, καθώς και των όμορων Δήμων του Πειραιά. Επιπρόσθετα, το εν λόγω νοσοκομείο παρέχει και εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, παρέχοντας σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό έργο.

Σε συνέχεια της με αριθ. πρωτ. 12505/3.7.2013 ερώτησης, που καταθέσαμε με θέμα: Αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Δυτ. Αττικής «η Αγ. Βαρβάρα» και

Με δεδομένο ότι:

•    Το νοσοκομείο η Αγ. Βαρβάρα είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην Ελλάδα το οποίο λειτουργεί υποστηρικτικά στο επίσης μοναδικό «Κέντρο Χρονίων Παθήσεων», όπου νοσηλεύονται και ασθενείς με την νόσο Hansen. Το δε δερματολογικό τμήμα του νοσοκομείου, είναι υπεύθυνο, σύμφωνα με τον νόμο, για την διάγνωση-θεραπεία των ασθενών, που νοσούν από την νόσο αυτή.

•    Κλείνοντας το νοσοκομείο κλείνει το κέντρο αναφοράς μοριακής διάγνωσης ιογενών ηπατιτίδων (A,B,C) Δυτικής Αθήνας, που παρέχει υποστηρικτικές λειτουργίες για άτομα που νοσούν από ιογενείς ηπατίτιδες και βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης της μονάδας 18 Άνω του Ψ.Ν.Α. (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής) και των έγκλειστων των φυλάκων Κορυδαλλού.

•    Κλείνει το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα Κέντρο Αναφοράς Μοριακής Διάγνωσης για την ηπατίτιδα Δ και

•    Κλείνει το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα κέντρο διάγνωσης λύσσας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την διατήρηση και την ενίσχυση της λειτουργίας των εξειδικευμένων τμημάτων για την κάλυψη των θεραπευτικών και διαγνωστικών αναγκών, ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων και των πασχόντων από τη νόσο Χάνσεν; Ποια θα είναι η τύχη του Κέντρου αποκατάστασης Χανσενικών;

2.  Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την ενίσχυση της λειτουργίας των αναβαθμισμένων εργαστηρίων του ως άνω ιδρύματος και ειδικότερα του κέντρου αναφοράς μοριακής διάγνωσης ιογενών ηπατιτίδων (A,B,C), καθώς και της ηπατίτιδας Δ; Ποια είναι τα σχέδιά του για το μοναδικό στην Ελλάδα κέντρο διάγνωσης λύσσας;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Καφαντάρη