ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/11/2013

Συνέντευξη Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» (Δ. Καμπουράκης, Γ. Οικονομέας)



«Η ψευτο-διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τρόικας ξεκίνησε ως φαρσοκωμωδία και τελειώνει ως τραγωδία σε βάρος του λαού και της χώρας»

Σχετικά με το «λουκέτο» σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΕΜΠ.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο μπορεί και πρέπει να ανοίξει, αρκεί η κυβέρνηση, η οποία δημιούργησε αυτήν την κατάσταση και «έριξε λάδι στη φωτιά», να πάρει τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες. Και η μοναδική πολιτική πρωτοβουλία που επιβάλλεται σήμερα είναι ο υπουργός Παιδείας να πάρει πίσω τις διαθεσιμότητες και να ανταποκριθεί στην νέα πρόσκληση των πρυτάνεων για συζήτηση. Και αν όχι ο υπουργός Παιδείας, επειδή ήδη από χθες το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει παραιτηθεί και έχει κάνει έκκληση για απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της χώρας, την ύστατη αυτή ώρα οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος ας πάρουν έστω μια πρωτοβουλία και ας ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόταση. Πιστεύουμε ότι εάν τεθούν ανοιχτά τα προβλήματα, οι αρνητικές συνέπειες των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, συζητηθούν και αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις, είναι δυνατόν να υπάρξει διέξοδος. Με χρήση όμως της αστυνομίας, των ΜΑΤ και της εισαγγελίας μέσα στα πανεπιστήμια δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο.

Σχετικά με την «πρόσκληση για αποστασία» σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι θα πάρουμε ή δεν θα πάρουμε κάποιον από τους βουλευτές που δυσκολεύονται να συνεχίζουν να στηρίζουν καταστροφικές πολιτικές. Καταγράφουμε απλώς μια πραγματικότητα. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι, λογικά, πάρα πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως και της ΝΔ, να μην αντέχουν να πάρουν άλλα μέτρα σε βάρος του λαού και της χώρας, που οδηγούν στην καταστροφή. Επομένως, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα συνεχίσουν να τα ψηφίζουν ή όχι.

Όσον αφορά τη λεγόμενη αποστασία, αυτά είναι βαρείς χαρακτηρισμοί που λέγονται για τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Καταρχάς, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει αποστατήσει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Προεκλογικά μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, απαγκίστρωση από το μνημόνιο και μη λήψη νέων μέτρων και τώρα κάνει τα αντίθετα. Από την άλλη, ως προς τη ΝΔ, δεν είναι δυνατόν να μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Ο κ. Σαμαράς είχε φύγει, είχε εκδιωχθεί από τη ΝΔ το 1993 και, μαζί με τον κ. Σιμπιλίδη, είχε αποκαλεστεί από τη ΝΔ όχι μόνο αποστάτης, αλλά είχε κατηγορηθεί επίσης και για πολλά άλλα πράγματα. Επομένως, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, όταν χρησιμοποιούν ιστορικά φορτισμένους όρους που καμία σχέση δεν έχουν με τη σημερινή πραγματικότητα.

Σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απευθύνει πρόσκληση σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προσχωρήσουν σε αυτόν. Αυτό που τους καλούμε να κάνουν είναι να σταματήσουν να υπηρετούν την καταστροφή, να σταματήσουν να συμπεριφέρονται σαν απλή συνιστώσα της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία είναι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η πιο δεξιά κυβέρνηση από το ʼ74 και μετά, διότι ο λαός οδηγείται στην καταστροφή.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι εμείς είμαστε πάρα πολύ ειλικρινείς. Και επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι δικός μας στόχος είναι να ανατραπούν αυτή η κυβέρνηση, οι πολιτικές της και η τρόικα. Και οι τρόποι για να το κάνουμε αυτό σε μια δημοκρατία είναι, ως γνωστόν, δύο: ο πρώτος είναι μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Γιʼ αυτό και κάναμε πρόταση μομφής, με την οποία αποδυναμώσαμε την κυβέρνηση. Ήδη από τους 179 βουλευτές που την στήριζαν τον Ιούνιο του 2012 έφθασε στους 154. Επομένως, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ οριακό σημείο. Και εμείς έτσι θα συνεχίσουμε. Σε όποιο νομοσχέδιο προτείνει η κυβέρνηση, είτε για τον νέο φόρο ακινήτων –τη σταδιακή δήμευση ακίνητης περιουσίας– είτε για την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών είτε για την απελευθέρωση των απολύσεων είτε για τη μείωση των συντάξεων, θα καταθέτουμε προτάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συνάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, για ονομαστικές ψηφοφορίες. Και κάθε ονομαστική ψηφοφορία θα την μετατρέπουμε εκ των πραγμάτων σε πρόταση δυσπιστίας.

Ο δεύτερος τρόπος, ο οποίος είναι και ιδιαίτερα δοκιμασμένος στην Αριστερά, είναι ο κινηματικός. Θα στηρίξουμε τους αγώνες του λαού, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των νέων, των ατόμων με αναπηρία που αγωνίζονται για το ψωμί τους και την αξιοπρέπειά τους. Και με αυτούς τους αγώνες θα υπάρξει πίεση και συμβολή, ώστε να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση.

Σχετικά με το θέμα Μουλόπουλου-Τατσόπουλου.

Εμείς όποια προβλήματα προκύπτουν τα συζητάμε στα συλλογικά μας όργανα. Σήμερα έχουμε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα κουβεντιάσουμε ήρεμα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εκφράζουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τα έξω.

Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία δεν ενδιαφέρεται αυτήν τη στιγμή για το εάν ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται με κάποιον τρόπο ή εάν κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει με άλλον τρόπο σε σχέση με ορισμένα θέματα. Την ελληνική κοινωνία την ενδιαφέρουν τα προβλήματά της, τα αδιέξοδά της και το τι προτάσεις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπισή τους. Τι εναλλακτική λύση έχει για τη σωτηρία της χώρας από τα μνημόνια και τις επαχθείς δανειακές συμβάσεις. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα.

Σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα θα ορίσουμε ένα πρόγραμμα δράσης καθώς και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε το επόμενο διάστημα, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας που είναι η ανατροπή της κυβέρνησης, η ανατροπή της τρόικας και η ανατροπή των μνημονίων.

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαγράφουμε. Συζητάμε στα συλλογικά μας όργανα ήρεμα και ψύχραιμα τα όποια προβλήματα προκύπτουν και αναζητούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις σε μια περίοδο δύσκολη για τον λαό. Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ προτεραιότητα έχουν τα προβλήματα του λαού.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς.

Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι δήθεν διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας ξεκίνησαν σαν φαρσοκωμωδία και καταλήγουν σε μια κακοπαιγμένη, δυστυχώς, τραγωδία για τον ελληνικό λαό. Κατά τη δική μας άποψη, ήδη έχει αποδειχθεί τις τελευταίες ημέρες ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης έχουν μετατραπεί σε κόκκινες μεταξωτές κορδέλες, με τις οποίες προσπαθούν να συσκευάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού. Αυτό το λέμε, διότι η κυβέρνηση ξεκίνησε υποστηρίζοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι μόνο 500 εκατομ. ευρώ και, συνεπώς, ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Ήδη έχει υποχωρήσει στο 1,3 δισεκ. ευρώ, σε συμφωνία με την τρόικα, και οι πληροφορίες λένε ότι αύριο κιόλας θα ανεβάσει το έλλειμμα στα 1,7 δισεκ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει νέα μέτρα. Και τα νέα μέτρα έχουν όνομα και επώνυμο. Είναι η άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών, κατά συνέπεια ο κίνδυνος να κατασχέσουν οι τράπεζες τα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών. Είναι ο νέος φόρος ακινήτων, που ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια σταδιακή δήμευση περιουσίας. Είναι η άρση της απαγόρευσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Είναι οι μειώσεις των συντάξεων και μια σειρά άλλων νέων μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού. Επομένως, η λύση είναι να φύγουν όλοι μαζί. Και η κυβέρνηση και η τρόικα και τα μνημόνιά τους και να εφαρμοστεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά τα νοικοκυριά και να μπορούν τα νέα παιδιά να βρουν μια δουλειά.

Σχετικά με την ενοποίηση στην πρωτοβάθμια υγεία.

Εμείς έχουμε πει στη Βουλή ότι είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε την ενοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αρκεί αυτή η ενοποίηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αναβάθμισής της. Αυτό που διαπιστώνουμε όμως είναι το εξής: έχουν γίνει τρεις μελέτες. Δύο από επιτροπές ελλήνων επιστημόνων και μία από τη λεγόμενη task force. Οι δύο επιτροπές είπαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ότι πρέπει να γίνει ενοποίηση προς την κατεύθυνση αναβάθμισης των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, χωρίς μείωση των δαπανών, οι οποίες γίνονται για να εξυπηρετηθεί αυτή η ανάγκη των πολιτών. Από την άλλη, η task force μίλησε για ενοποίηση εδώ και τώρα με μείωση δαπανών, διαθεσιμότητες και απολύσεις.

Ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, όταν ανέλαβε καθήκοντα, είπε ότι δεν θα προωθηθεί η μελέτη της task force. Ήρθε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μίλησε με εμένα και τον συνάδελφό μου κ. Ξανθό και του θέσαμε το ζήτημα, λέγοντάς του ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε έναν σοβαρό διάλογο για το εάν και με ποιον τρόπο πρέπει να γίνει αυτή η ενοποίηση προς την κατεύθυνση της στήριξης και της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του λαού. Ζητήσαμε όμως να μας πει πρώτα κάποια πράγματα, όπως εάν θα μειωθούν οι δαπάνες σύμφωνα με τα όσα ζητούν η task force και η τρόικα. Γιατί, εάν πρόκειται να συμβεί αυτό, και πολυιατρεία θα πρέπει να κλείσουν και γιατροί θα πρόκειται να απολυθούν. Μας απάντησε ότι θα έρχεται κάθε εβδομάδα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για να μας ενημερώνει και να κουβεντιάζουμε. Ωστόσο, ο κ. υπουργός έχει να φανεί στην επιτροπή 45 ημέρες και, από τότε, το μόνο που έκανε ήταν να βγει στα κανάλια και να πει ότι ανταγωνίζεται τον Τόμσεν για το ποιος θα κάνει απολύσεις. Και είπε ευθέως τι θέλει να κάνει. Ότι δηλαδή προχωράει σε αυτήν την ενοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όχι με στόχο να την αναβαθμίσει προς όφελος του ελληνικού λαού, ο οποίος σήμερα υποφέρει και σε αυτόν τον τομέα, αλλά για να προβεί σε διαθεσιμότητες, τις οποίες έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, και να προχωρήσει σε απολύσεις. Καθαρές απολύσεις. Εμείς στεκόμαστε απέναντι σε αυτήν τη μνημονιακή κατεύθυνση, εφόσον εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς. Με λιγότερους γιατρούς, με λιγότερες δαπάνες και με λιγότερα πολυιατρεία η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αναβαθμίζει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά οδηγεί τον ελληνικό λαό σε κοινωνική γενοκτονία και ευθανασία.

Εμείς έχουμε πει ότι πρέπει να γίνει μεταρρύθμιση στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να στηριχθούν τόσο ο δημόσιος χαρακτήρας της όσο και οι πολίτες, που ιδιαίτερα στην περίοδο του μνημονίου έχει ανέβει και ο δείκτης νοσηρότητάς τους, γιατί εάν κάποιος δεν έχει χρήματα και δουλειά, είναι πιο εύκολο να αρρωστήσει. Επομένως, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει μια αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό που έχουμε πει εμείς είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση με τα όσα κάνει η κυβέρνηση που υλοποιεί την πρόταση της task force, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνουν διαθεσιμότητες και απολύσεις όχι μόνο γιατρών αλλά και συνολικά προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, να κλείσουν μονάδες υγείας και να εκχωρηθούν δραστηριότητες του ΕΟΠΥΥ στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτήν την κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση εμείς είμαστε παντελώς αντίθετοι.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ