26/04/2013

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τον σύλλογο των συνταξιούχων της Εμπορική Τράπεζα για το Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενη από τους βουλευτές Δημ. Στρατούλη, Αλέξη Μητρόπουλο και Χαρά Καφαντάρη συναντήθηκε στα γραφεία της Βουλής με το προεδρείο του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας που τους ενημέρωσαν για την κατάσταση του ΕΤΑΤ.

Το κλιμάκιο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η απόφαση του Υπ. Εργασίας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης του ΕΤΑΤ ως προς την επικουρική σύνταξη στο ΕΤΕΑ δημιουργεί για το πρώτο συνθήκες κατάρρευσης και στην ουσία κατάργησής του. Η βιωσιμότητα του ΕΤΑΤ υπονομεύεται από το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, PSI+, τις εθελούσιες εξόδους που πραγματοποίησε η εμπορική τράπεζα στο διάστημα 2007-2012 και με την είσπραξη πλέον των εισφορών των εργαζομένων της Alpha Bank και της ΑΤΕ όχι από αυτό αλλά από το ΕΤΕΑ. Με αυτόν τον τρόπο βάζουν σε κίνδυνο τις ίδιες τις συντάξεις 3.200 συνταξιούχων και 2.000 εργαζομένων-ασφαλισμένων στο ΕΤΑΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα πάρει το επόμενο διάστημα όλες τις αναγκαίες κοινοβουλευτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για να επισπευτεί η αναγκαία οικονομική μελέτη για τον προσδιορισμό του κόστους των εθελούσιων εξόδων που πραγματοποίησε η Εμπορική Τράπεζα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΤΑΤ με την ενίσχυσή του με τους αναγκαίους πόρους και σε κάθε περίπτωση για να αποτραπεί ο επαναϋπολογισμός και η μείωση των συντάξεων με τη διαφύλαξη του υπολογισμού τους σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ (άρθρο 61 του Ν. 3371/2005).

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα αναμείνει τις τελικές προτάσεις του συλλόγου συνταξιούχων εμπορικής τράπεζας για να προχωρήσει τις δικές του πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν την ύπαρξη και  το επίπεδο των συντάξεών τους καθώς επίσης και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.