25/04/2013

Ερώτηση Στ. Σαμοϊλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Σημαντικά προβλήματα προξενεί η λανθασμένη εσωτερική διάταξη του προσωπικού της Αστυνομίας στην Κέρκυρα

Παρʼ όλες τις εξαγγελίες του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για απεμπλοκή του αστυνομικού προσωπικού από δευτερεύοντα καθήκοντα και δραστηριοποίηση στα κύρια αστυνομικά καθήκοντα, συμβαίνει το αντίθετο. Όλο και περισσότερο ενεργό προσωπικό, απασχολείται σε εργασίες γραμματειακής υποστήριξης, επίδοσης εγγράφων, μέτρα τάξης σε γήπεδα, σκοπιές, με αποτέλεσμα να είναι φανερή η έλλειψη αυτών των αστυνομικών από το δρόμο. Η υπερσυσσώρευση ενεργού προσωπικού, στις Υπηρεσίες της Πόλης της Κέρκυρας, αποδυναμώνει το έμψυχο δυναμικό των περιφερειακών Αστυνομικών Τμημάτων, με αποτέλεσμα τη μηδενική σχεδόν παρουσία στην ύπαιθρο. Αν σε αυτό προστεθεί και η αποδυνάμωση -  στα όρια της διάλυσης - των Συνοριακών Τμημάτων, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ουσιαστική παρουσία της Αστυνομίας στην περιφέρεια του νησιού, είναι σίγουρα ανεπαρκής.

Επιπρόσθετα, οι αστυνομικές εξορμήσεις, όταν πραγματοποιούνται, γίνονται με κύριο στόχο τη βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων (κλήσεις) και μηνύσεων σε καταστήματα για υγειονομικούς ελέγχους, ενώ κινητές μονάδες δεν δραστηριοποιούνται εκτός της Πόλης.

Οι συνέπειες αυτής της “απουσίας”, δεν είναι μόνο η έξαρση κλοπών, διαρρήξεων, ακόμη και ένοπλων ληστειών, που είναι ιδιαίτερα οξυμένες τον τελευταίο καιρό στην Κέρκυρα, με το συνακόλουθο αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργείται στους πολίτες.  Κυρίως είναι η αδυναμία της Αστυνομίας να επικεντρώσει τις προσπάθειές της – ως οφείλει – στον τομέα πρόληψης και αποτροπής. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αντί να ενισχύσει τον τομέα της πρόληψης, ενισχύει τον τομέα της αδικαιολόγητης καταστολής. Θεωρούμε δηλαδή απαράδεκτο, από τη μια να έχουμε μια Αστυνομία που αδυνατεί να εποπτεύσει επαρκώς την περιφέρεια και από την άλλη να επιδίδεται σε προκλητικές επεμβάσεις μέσα στο χώρο της Πρυτανείας, χάριν διαμόρφωσης ενός κλίματος τρομοκρατίας.

Για τον ίδιο λόγο, εκτιμούμε ότι εξαιτίας της συγκεκριμένης κατάστασης, ενισχύονται απαράδεκτα φαινόμενα πάσης φύσης αυτόκλητων προστατών, από πολίτες που «ενεργούν» αυτοβούλως και αυτοδικούν, μέχρι και μέλη της “Χρυσής Αυγής”, που επιβάλουν βίαια το δήθεν «δίκαιο της ιδεολογίας τους».

Εξίσου όμως σημαντική συνέπεια, είναι ότι η διάθεση που διαμορφώνεται στο προσωπικό της Αστυνομίας, είναι κάθε άλλο παρά καλή. Αν συνυπολογίσουμε ότι ένας εργαζόμενος καλείται να λειτουργήσει υπό το καθεστώς υποστελεχωμένων υπηρεσιών, με εργασιακά δικαιώματα που συνεχώς συρρικνώνονται, με άδικο ασφαλιστικό σύστημα  (μη ενοποίηση των φορέων υγείας και συνταξιοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων Αστυνομίας πόλης - Χωροφυλακής), με εργασία που δεν αναγνωρίζεται ως “επικίνδυνο επάγγελμα” και με ελλιπέστατο  υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τότε αυξάνει τις πιθανότητες να μετατρέψει την εργασία του σε κυριολεκτικό πάρεργο.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, για τη βελτίωση της εσωτερικής αναδιάταξης του προσωπικού της Αστυνομίας στην Κέρκυρα, με στόχο την ενίσχυση της περιφέρειας;

2.    Τι προτίθεται να πράξει για την επαρκή στελέχωση των 4 Περιφερειακών Τμημάτων και των 2 Συνοριακών Τμημάτων της Κέρκυρας;

3.    Πώς και πότε θα επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα της ενοποίησης των φορέων υγείας και συνταξιοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων Αστυνομίας πόλης – Χωροφυλακής;

Ο ερωτών βουλευτής

Στέφανος Σαμοΐλης