13/12/2013

Ανακοίνωση της ΕΕΚΕ Παιδείας και Θρησκευμάτων: Ο Υπουργός Παιδείας «απολύει» τουλάχιστον 464 εκπαιδευτικούς της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Την ώρα που τα Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας οδηγούνται σε διάλυση ως επακόλουθο της αυθαίρετης και σκανδαλώδους κατάργησης δημοφιλών τομέων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της διαθεσιμότητας 1.864 εκπαιδευτικών, με χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας ακόμα και σε πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα, με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και με επερχόμενες συγχωνεύσεις που θα υποβαθμίσουν περαιτέρω τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση, οι παλινωδίες του Υπουργού Παιδείας και η αναντιστοιχία λόγων και έργων αναφορικά με το θέμα της διαθεσιμότητας, δεν έχουν τελειωμό.

Η προσφιλής στην κυβέρνηση τακτική του εμπαιγμού και της παραπλάνησης της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας με επικοινωνιακά τερτίπια, «δεσμεύσεις» που αναιρούνται και κρυμμένα νοήματα, αποκαλύφθηκε και στην ομιλία του κ. Αρβανιτόπουλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2014.

Την ίδια στιγμή που υπογράμμιζε αυτολεξεί και με στόμφο ότι «η διαθεσιμότητα ήταν για το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εθνική υποχρέωση», όπως επίσης ότι «η διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απολύσεις», μόλις λίγες φράσεις μετά αυτοακυρώθηκε αποκαλύπτοντας πως έχουν εγκριθεί μόνο 1.250 επανατοποθετήσεις εκπαιδευτικών από τους 1.864 που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο του 2013 και αναμένεται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η έγκριση άλλων 150 θέσεων, αφήνοντας- αν τελικά ευοδωθούν οι εξαγγελίες- τουλάχιστον 464 εκπαιδευτικούς εκτός διαδικασιών επανατοποθέτησης, δείχνοντάς τους ουσιαστικά το δρόμο της απόλυσης. Είναι σαφές σε όλους πως η έννοια της «εθνικής υποχρέωσης» που επικαλέστηκε ο Υπουργός Παιδείας σημαίνει απολύσεις εκπαιδευτικών, την ώρα που οι δραματικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τα μαθήματα που μένουν αδίδαχτα και οι απαράδεκτες καταργήσεις τμημάτων συνθέτουν το σκηνικό της αποσάθρωσης των ΕΠΑ.Λ. ανά την επικράτεια οδηγώντας χιλιάδες μαθητές σε απόγνωση και πολλούς σε πρόωρη εγκατάλειψη.

Ο Υπουργός δεν θα μείνει στην ιστορία μόνο για την ανακολουθία των πεπραγμένων και των λόγων του, αλλά κυρίως ως ο Νέρων της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία βρίσκεται σήμερα στα όρια της διάλυσης και σε πλήρη απαξίωση προς όφελος των ιδιωτικών φορέων κατάρτισης, για τους οποίους ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει επιδείξει το προσωπικό του ενδιαφέρον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει σε όλους τους τόνους τις διαθεσιμότητες και τις αντιπαιδαγωγικές, λογιστικής λογικής μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας που απομακρύνουν τους μαθητές από το Λύκειο και τους οδηγούν στη φτηνή και υποβαθμισμένη κατάρτιση. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι για εμάς κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει και ότι όλοι οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στην θέση τους. Συνεχίζουμε τον αγώνα για ποιοτική και αποτελεσματική δημόσια παιδεία.