ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/12/2013

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ



βίντεο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτη φορά βλέπω μία ομιλία 72 λεπτών και την κατάθεση διαδοχικών εγγράφων στα Πρακτικά χωρίς ο ομιλών να πει τίποτα το ουσιαστικό για την ταμπακιέρα.

Τίποτα! Ούτε κουβέντα.

Εγώ θα καταθέσω λίγα στα Πρακτικά, κύριε Βενιζέλο, αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω ειλικρινά το εξής: Υπερασπιστήκατε με πάθος το νόμο του 2010 που κύρωσε το σχέδιο σύμβασης το οποίο εσείς διαπραγματευτήκατε. Είστε περήφανος γι’ αυτό; Είστε περήφανος για το αποτέλεσμα του σχεδίου σύμβασης, του νόμου που ψηφίσατε και της τροπολογίας που εσείς φέρατε, σε σχέση με το αποτέλεσμα που υπάρχει σήμερα;

Είστε περήφανος που δόθηκαν 360 εκατομμύρια ευρώ σε καιρό κρίσης σε κάποιους που δεν ξέρουμε πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή, που τέσσερα υποβρύχια παραμένουν μισοτελειωμένα, αλλά δεν παραδίδονται στο Πολεμικό Ναυτικό, που χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι δεν έχουν να κάνουν Χριστούγεννα και που μας εγκαλούν και από πάνω στα Διεθνή Δικαστήρια για αποζημίωση άλλου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ;

Είστε περήφανος γι’ αυτό το κατόρθωμα το οποίο έχετε επιφέρει; Μιλήσατε εβδομήντα δύο λεπτά, για να το υπερασπιστείτε. Όμως, πολλά από τα λεπτά τα οποία χρειαστήκατε εδώ, χωρίς όμως να δώσετε ούτε μία απάντηση για την ταμπακιέρα, ήταν για άλλη μία φορά για να αφήσετε αήθη υπονοούμενα απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, στους συνεργάτες του, στη στρατηγική του, στις στοχεύσεις του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ήρθατε εδώ να μας κατηγορήσετε ότι εμείς αναδεικνύουμε το μείζον αυτό εθνικό θέμα, γιατί αφορά το Πολεμικό Ναυτικό και την εθνική ασφάλεια, διότι –λέει- μας υποκινούν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Σε ποιους αναφέρεστε; Στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Πρώτα και κύρια, μάλλον για τον κ. Ταβουλάρη θα έπρεπε να απευθυνθείτε στον κύριο Πρωθυπουργό. Όπως γνωρίζετε, ήταν στενός του συνεργάτης στην Πολιτική Άνοιξη. Λάθος πόρτες χτυπάτε.

Δεύτερον, αυτήν την τροπολογία –όχι νόμο- για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας εσείς την ψηφίσατε. Θέλετε να εντάξετε και το θέμα της Ελευσίνας; Βεβαίως, να ενταχθεί στην υπό εξέταση πρόταση για εξεταστική, να την ψηφίσουμε μαζί.

Τρίτο –και σημαντικότερο- ποιος είναι αυτός που στην πραγματικότητα δουλεύει για τη διευκόλυνση αυτών των ανταγωνιστικών συμφερόντων των Ναυπηγείων της Ελευσίνας; Μα, προφανώς εσείς που διαλύσατε τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά! Όχι εμείς που ζητούμε να υπάρξει επόμενη μέρα για τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά!

Αφήσατε αήθη υπονοούμενα για έναν εξαίρετο αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αεροπόρο, τον Γιάννη Ταφύλλη, που μας τιμάει η παρουσία του στο τμήμα Ενόπλων Δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί άραγε; Διότι ο κ. Ταφύλλης ήταν ο άνθρωπος ο οποίος όντας αξιωματικός της Αεροπορίας έφερε στην επιφάνεια τα περιβόητα προβλήματα της αγοράς του αιώνα, δηλαδή τα Μιράζ 2000, τα προβλήματα του ραντάρ, την υπόθεση «Τυφλά Μιράζ», όπως ονομάστηκε αργότερα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εν πάση περιπτώσει, αν έχετε οποιοδήποτε συγκεκριμένο στοιχείο, να το καταθέσετε εκεί που πρέπει. Φαντάζομαι ότι ο κ. Ταφύλλης και όλοι όσοι για τους οποίους αφήνετε τέτοιου είδους υπονοούμενα θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους με κάθε ένδικο μέσο που έχουν.

Ας έρθουμε, όμως, τώρα στο θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Αλήθεια, κύριε Βενιζέλο, πότε λέτε την αλήθεια και πότε λέτε ψέματα για αυτό το θέμα;

Το 2005 στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα με δική σας πρώτη υπογραφή, λέγατε: Ο θεσμός των αντισταθμιστικών ωφελημάτων έχει, όπως προέκυψε, εθνική σημασία για την οικονομία, κυρίως όταν το αντικείμενο των προγραμμάτων είναι η μεταφορά προωθημένης τεχνολογίας στον αμυντικό τομέα και σε άλλους τομείς –πόρισμα του ΠΑΣΟΚ το 2005. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Αργότερα αλλάξατε άποψη και ισχυριστήκατε ότι με την κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων ωφελήθηκε το δημόσιο. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι μέσα από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα υπήρξαν ύποπτοι και παράνομοι δίαυλοι μαύρου χρήματος.

Όμως, έρχεται το ΣΔΟΕ και οι ελεγκτές του που αξιολογούν τα ποσά των συμβάσεων και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που δεν υλοποιήθηκαν –όχι αυτά που υλοποιήθηκαν με τον τρόπο που υλοποιήθηκαν και ούτε αυτά μπορούμε να τα ελέγξουμε- και έρχεστε με την τροπολογία αυτήν και τα χαρίζετε στους Γερμανούς, δηλαδή 264 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι η ίδια «αμαρτωλή» τροπολογία που ένα μήνα μετά την ψήφιση νόμου στη Βουλή που αφορούσε ως αντισυμβαλλόμενους με το ελληνικό δημόσιο την Abu Dhabi Mar, για την οποία είχε γνωμοδοτήσει και η Lazard και άρα ήταν αξιόχρεη και άρα επείσθη η Ολομέλεια –όπως επείσθη τότε η πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, όχι άλλα κόμματα-, και αλλάζετε την Abu Dhabi Mar με την Privinvest και ταυτόχρονα δίνετε δώρο τα 264 εκατομμύρια ευρώ που το ΣΔΟΕ έχει προσδιορίσει ως οφειλές.

Μας είπατε πριν από λίγο ότι δεν είχε προκληθεί καμία κοινοβουλευτική δραστηριότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε και αναρωτηθήκατε: Πώς ξαφνικά τώρα το θυμηθήκατε το θέμα;»

Έχω να σας καταθέσω την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στην Ολομέλεια, στις 2-11-2010. Αναφέρει, λοιπόν:

«Πρέπει να εκφράσω τη λύπη μου διότι αυτά που συμβαίνουν με δύο τροπολογίες συνιστούν ένα μείζον κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, η πλειοψηφία της Κυβέρνησης, μια συμφωνία που μεταβίβαζε τα ναυπηγεία από την HDW σε μια εταιρεία αραβικών συμφερόντων, την Abu Dhabi Mar και άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο, το οποίο στηλιτεύσαμε βεβαίως, να υπάρχει  στο μέλλον και συνδεδεμένη εταιρεία. Και ξαφνικά, δεν  στέγνωσε το μελάνι από την υπογραφή της συμφωνίας, και η Abu Dhabi Mar μετατράπηκε σε Privinvest, δηλαδή μια άλλη εταιρεία όχι από το Άμπου Ντάμπι, αλλά από το Λίβανο.»

Και παρακάτω έλεγε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Υπάρχουν φορολογικές παραβάσεις, οι οποίες έχουν εντοπιστεί από το ΣΔΟΕ και έρχεται μια ρύθμιση εδώ για να παραγραφούν, να διαγραφούν με μιας, μονοκονδυλιά. Μπορούν να γίνονται αυτά τα πράγματα;», διερωτάτο. «Θα ήθελα να μας απαντήσετε, να δώσετε μια εξήγηση». Ευγενικός πάντα ο κ. Λαφαζάνης, αλλά δεν χρειάζεται κανείς να είναι αγενής για να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Έρχομαι, όμως, στην ουσία όσων δεν απαντήσατε, παρά τα 72 και πλέον λεπτά χρόνου ομιλίας που σας διέθεσε ευγενικά το Προεδρείο.

Κύριε Βενιζέλο, επτά μέρες πριν από την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή έχουμε τη μεταβίβαση του 75% των μετοχών της ΕΝΑΕ στην εταιρεία με την επωνυμία Hern. Ιδού το μητρώο των μετοχών, το οποίο καταγράφει την πράξη στις 22-9-2010. Το 75% των μετοχών των ΕΝΑΕ περνάει τελικά πριν τη ψήφιση –προσέξτε!- όχι στην privinvest, για την οποία εσείς φέρατε τροπολογία στη Βουλή, αλλά σε μία εταιρεία Hern 2. Θυμίζω ότι η Hern ήταν η πρώτη εταιρεία που κατείχε τα ΕΝΑΕ, των Γερμανών. Τώρα είναι Hern 2. Είναι των ίδιων; Λέω ίσως, δεν ξέρω. Να μας πείτε. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Ψηφίζεται ο νόμος και στις 20 Οκτωβρίου του 2010, προκειμένου να εκτελεστεί η σύμβαση, η Abu Dhabi Mar και η HDW στέλνουν στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης επιστολή, κατά την οποία αναφέρουν: «Οι όροι ολοκλήρωσης, closing conditions, από τη δική μας πλευρά έχουν εκπληρωθεί». Ποιοι είναι αυτοί οι όροι; «Η Abu Dhabi Mar ή μια εταιρεία συνδεδεμένη με την Abu Dhabi Mar να αποκτήσει το 75,1% των μετοχών των ΕΝΑΕ. Προς το σκοπό πληροφόρησης το αποκτών μέρος είναι η εταιρεία Privinvest».

Αυτό σας το στείλανε διότι ήταν όρος της σύμβασης. Το μετοχολόγιο λέει Hern. Ο όρος της σύμβασης, η επιστολή λέει Privinvest. Εδώ είναι απάτη. Είναι απάτη προς το ελληνικό δημόσιο. Τη γνωρίζατε; Ερώτημα είναι, αλλά δεν απαντήσατε. Ή το ένα έγγραφο που καταθέτω είναι πλαστό ή το άλλο έγγραφο που σας έστειλαν είναι πλαστό. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιμένει, διότι υπάρχει η αγωγή των εργαζόμενων, για τους οποίους τόσο κόπτεστε –δεν μας αγαπάνε εμάς, αλλά εσάς, τους προστάτες τους- προς τα ΕΝΑΕ.

Η αγωγή έγινε 5 Ιανουαρίου 2011 και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει απόφαση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η ΕΝΑΕ μεταβιβάστηκε στις 22/9/2010 το 75% των μετοχών της εναγομένης στην εταιρεία με την επωνυμία Hoern, η οποία εν συνεχεία αγοράστηκε από την PRININVEST στα πλαίσια της μεταβίβασης πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας. Κατ’ ακολουθίαν, σήμερα η εταιρεία Hoern είναι κύρια κάτοχος του 75,1% των μετοχών των ΕΝΑΕ».

Έθεσα κάποια ερωτήματα και προς τον Υπουργό και προς εσάς. Σε ποιον ανήκουν τα Ναυπηγεία σήμερα; Με ποιον σκιαμαχείτε; Δεν ξιφομαχείτε στις μονομαχίες. Δεν είναι με εμένα η μονομαχία, με αυτούς είναι η μονομαχία για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Καταθέτω την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Έρχεται, όμως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στις 20/1/2011 και σας καταθέτει γραπτή ερώτηση, κύριε Υπουργέ, κύριε Αντιπρόεδρε, με θέμα «Οι καταγγελίες για μαϊμού μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την Thyssenkrupp στον εαυτό της», όπου αναφέρεται στις καταγγελίες των εργαζομένων και ρωτά αν αληθεύει τελικά ότι τα Ναυπηγία Σκαραμαγκά μεταβιβάστηκαν από την Thyssenkrupp σε θυγατρική της και επομένως στον εαυτό της. Να το colpo grosso! Μην ψάχνετε το μυστικό στον Κόλπο, βορειότερα να το ψάξετε, πάνω από το Ρήνο.

Τι απαντάτε, κύριε Αντιπρόεδρε, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο; «Είναι λυπηρό και παράδοξο το γεγονός ότι ο κύριος ερωτών Βουλευτής που συμμετείχε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματός του στη συζήτηση και ψήφιση του ν. 3885/2010 μεταφέρει με τη μορφή ερώτησης καταγγελίες συνδικαλιστικής παράταξης». Και παρακάτω λέτε ότι η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των ΕΝΑΕ τον Οκτώβριο του 2010 έγινε στο Όμιλο Abu Dhabi Mar. Αυτά απαντάτε.

Το καταθέτω κι αυτό στα Πρακτικά.

Ερώτημα: Ξέρατε τι απαντάτε ή ήσασταν παραπλανημένος; Και δεύτερο ερώτημα: Αξίζει τον κόπο να γίνει, κύριοι της ΔΗΜΑΡ, Εξεταστική Επιτροπή γι’ αυτά ή είναι πόλωση; Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι πόλωση;

Πάμε, λοιπόν, παρακάτω. Μας είπατε ότι εφόσον υπάρχει νόμος, πρέπει να τελειώσει εδώ η κουβέντα. Το είπατε στα δέκα λεπτά και θα ήμασταν ευτυχείς, αλλά δεν τελείωσε στα δέκα λεπτά η κουβέντα. Εφόσον υπάρχει νόμος είπατε, ο κάθε Υπουργός που δεν τον εφαρμόζει παρανομεί. Αλήθεια, γι’ αυτό στείλατε επιστολή στις 17 Απριλίου 2012 στον κ. Αβραμόπουλο να εφαρμόσει το νόμο επειδή παρανομούσε που δεν τον εφήρμοζε; Μετά την εκταμίευση 360 εκατομμυρίων ευρώ, έπρεπε να εκταμιευθούν και άλλα; Είναι λίγο μετά απ’ όταν ο κ. Μιχελάκης βγήκε και κατήγγειλε και του λέτε: «Είχα διαμορφώσει την πεποίθηση ότι κοινός σκοπός μας ήταν η πλήρης και υπέρ των συμφερόντων του δημοσίου, αναμφίβολα, εφαρμογή του ισχύοντος νόμου».

Η Νέα Δημοκρατία –λέγατε τότε με τις δηλώσεις σας αυτές- παρεμποδίζει την εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου θέτοντας σε κίνδυνο τα συμφέροντα του δημοσίου βέβαια, γιατί πάντα αυτό μας νοιάζει και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Και συνεχίζετε: «Είμαι βέβαιος φυσικά ότι η δήλωση αυτή ήταν ακριβής και υπηρετεί απλώς μικροκομματικές επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Είμαι βέβαιος ότι εσείς ως αρμόδιος και υπεύθυνος Υπουργός αγωνίζεσθε για την πλήρη και ορθή εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου». Γιατί αυτή η πρεμούρα για την εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου και από τον τότε Υπουργό της Κυβέρνησης Παπαδήμου, τον κ. Αβραμόπουλο, δηλαδή για την εκταμίευση και άλλων πληρωμών; Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς καταθέτουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό για το αν ισχύει το γεγονός ότι οι Γερμανοί βρήκαν ένα παρένθετο, έβαλαν μέσα το brand name «Abu Dhabi Mar» προκειμένου να ξεγελαστεί η ελληνική Βουλή και να ψηφίσει, για να συνεχίσουν και να πάρουν παραγγελία ακόμη ενός δισεκατομμυρίου, να γλιτώσουν από αντισταθμιστικά ωφελήματα, από φορολογικές παραβάσεις, από τόκους υπερημερίας, προκειμένου όμως στο τέλος αφού πάρουν και άλλα τόσα 360 εκατομμύρια, να αφήσουν διά του κ. Σάφα τα υποβρύχια να σκουριάζουν. Όλα αυτά τα διαχειρίστηκαν, κάποιοι έχουν την ευθύνη.

Ή ήσασταν και εσείς θύμα, κύριε Βενιζέλο, του colpo grosso και άρα πρέπει να ζητήσετε από τον ελληνικό λαό συγνώμη για την αφέλειά σας ή ήσασταν και εσείς στο κόλπο. Επειδή, όμως, όλοι εσείς που θα ψηφίσετε σε λίγο προφανώς και δεν ήσασταν στο κόλπο, σας καλώ να ξανασκεφθείτε την ψήφο σας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ