ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

24/01/2014

Ερώτηση Κ. Μπάρκα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Επανεξέταση αιτήσεων καταβολής εξισωτικής αποζημίωσης των παραγωγών νομού Πρέβεζας για το έτος 2008



Η καταβολή εξισωτικών αποζημιώσεων είναι ένας θεσμός ο οποίος δίνει κίνητρα σε παραγωγούς να μεταφέρουν ή να διατηρούν την παραγωγή τους σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Λόγω των μειονεκτημάτων που έχουν οι εν λόγω περιοχές αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί που εγκαθίστανται σε αυτές κάθε χρόνο τους καταβάλλονται εξισωτικές αποζημιώσεις. Οι αποζημιώσεις αυτές έχουν σκοπό να καλύψουν-εξισώσουν την διαφορά με τους παραγωγούς που βρίσκονται σε πεδινές περιοχές.

Το 2008, 297 παραγωγοί από το νομό Πρέβεζας κρίθηκαν πρωτοβάθμια απορριπτέοι και κατέθεσαν ενστάσεις μέσω της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις τους σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Η διορία για την καταβολή της ένστασης ήταν 10 μέρες από την έκδοση της πρώτης απόφασης. Παρ’ όλα αυτά και οι 297 ενστάσεις απορρίφθηκαν, και η αιτιολογία από μεριάς Υπουργείου ήταν ότι ήταν όλες εκπρόθεσμες.

Επειδή είναι τουλάχιστον περίεργο και οι 297 παραγωγοί να είχαν καταθέσει ενστάσεις εκπρόθεσμα

Επειδή η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης αποτελεί επιπλέον κίνητρο για την συνέχιση της παραγωγής σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές

Επειδή η παραγωγή σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές είναι ήδη πολύ περιορισμένη και τέτοια αντιμετώπιση από τη μεριά των αρμόδιων Υπουργών εγκυμονεί κινδύνους για την πλήρη εξαφάνιση της

Ερωτώνται οι κ .κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να επανεξεταστούν οι ενστάσεις των παραγωγών του νομού Πρέβεζας, και να τους καταβληθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις εφόσον πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια;

Ο Ερωτών βουλευτής

Μπάρκας Κώστας



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ