27/01/2014

Ανακόλουθες οι εξαγγελίες του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον αθλητισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε σχέση με τις κυβερνητικές επιλογές για το ίδιο θέμα

Ανακοίνωση της ΕΕΚΕ Αθλητισμού και του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Πριν από μερικές ημέρες ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στα θέματα που αφορούν στον αθλητισμό. Η παρουσίαση αυτών των προτεραιοτήτων έρχεται εντούτοις σε πλήρη αντίθεση με τις κυβερνητικές επιλογές για τον αθλητισμό, όπως αυτές αποκρυσταλλώθηκαν τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός δήλωσε ότι δίνει «ιδιαίτερη σημασία και στην αντιμετώπιση των φαινομένων φαρμακοδιέγερσης στον αθλητισμό τα οποία έρχονται στο φως, διαχέονται σε πολύ περισσότερα του ενός αθλήματα και προκαλούν σοκ στην κοινή γνώμη (…) η Ελληνική Προεδρία είναι αποφασισμένη να συντονίσει τις προσπάθειες όλων μας, προς την σωστή κατεύθυνση, σε στενή συνεργασία με την WADA και με το Συμβούλιο της Ευρώπης». Θα πρέπει να υπογραμμιστεί εντούτοις ότι πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση αποφάσισε την περικοπή της χρηματοδότησης του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ κατά περίπου 75%, ενώ ήδη από πέρσι δεν έχει συμμορφωθεί στις υποδείξεις της WADA για επαρκή χρηματοδότηση του εργαστηρίου αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ,  με κίνδυνο άρσης της διαπίστευσής της σε αυτό.

Σε ότι αφορά τις ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις ο Υπουργός σημείωσε ότι «ο αθλητισμός με την δυναμική του και τις υποδομές του μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση ότι θα συντονιστούμε καλύτερα, θα αξιοποιήσουμε τις υποδομές μας, τις εγκαταστάσεις μας, θα προγραμματίσουμε εκδηλώσεις κοινού ενδιαφέροντος και θα βγάλουμε μπροστά το έμψυχο δυναμικό μας ως Ευρώπη». Παρόλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπως και το Ολυμπιακό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, ενώ ετοιμάζεται να ξεπουλήσει ότι μπορεί από την αθλητική υποδομή της χώρας.

Η διάσταση λόγων και έργων της ελληνικής κυβέρνησης στον αθλητισμό είναι εμφανής και σε ότι αφορά στην ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. είναι υποκριτική. Ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται σε συνθήκες κατάρρευσης και η μόνη σωτηρία είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη απομάκρυνση της συγκυβέρνησης από την ηγεσία του τόπου, με πολιτική ανατροπή και κυβέρνηση της αριστεράς.