29/01/2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας: Στο δρόμοι οι 35 εργαζόμενοι της εταιρείας "Νέα Γενιά Αμάραντος Α.Ε.- Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Κομμωτικής Τέχνης και παροχής υπηρεσιών κομμωτηρίου"

Η εταιρεία «Νέα Γενιά Αμάραντος Α.Ε.- Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Κομμωτικής Τέχνης και παροχής υπηρεσιών κομμωτηρίου», συμφερόντων Διονύση Αμάραντου,  προχώρησε τον Ιανουάριο του 2014 σε αιφνιδιαστικό κλείσιμο και των τριών σχολών που διατηρούσε σε Αθήνα-Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία απασχολούσε 35 εργαζόμενους στους οποίους χρωστούσε δεδουλευμένα έως και 2 ετών, τα ένσημα των τριών τελευταίων μηνών ενώ δεν προχώρησε ούτε στην καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων με την ανακοίνωση της απόλυσής τους.

Από το 2012 η εταιρεία είχε προχωρήσει σε εικονική μετατροπή των συμβάσεων εργασίας τους από 8ωρες σε 5ωρες ενώ τον Φεβρουάριο του 2013, και χωρίς να έχει εξοφλήσει προηγούμενες οφειλές της  προς τους εργαζομένους, προχώρησε σε μείωση μισθών 22% και το Μάιο του ίδιου έτους επέβαλε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.

Οι εργαζόμενοι αρνούμενοι να δεχθούν τις παράνομες «απολύσεις» έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας ενώ οι εργαζόμενοι στη σχολή της Θεσσαλονίκης είχαν ήδη προβεί σε αντίστοιχη ενέργεια από τις αρχές του μήνα λόγω ανεξόφλητων οφειλών και μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων 2013, πρακτική που επιφέρει και ποινικές κυρώσεις βάσει του άρθρου 8. παρ.1 του Ν.2336/95.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία οφείλει επίσης στο ΙΚΑ περίπου 3,8 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και  μεγάλα ποσά στις κρατικές υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, εφορία).

Βάσει καταγγελιών των εργαζομένων ο ιδιοκτήτης άνοιξε πρόσφατα επιχείρηση υπό νέα επωνυμία προκειμένου να απαλλαγεί από τα χρέη τους προς εργαζόμενους, δημόσιο και προμηθευτές ενώ έχει προχωρήσει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες πρακτικές.

Επειδή, το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι εργοδότες καταφεύγουν σε αντίστοιχες μεθοδεύσεις προκειμένου να αποφεύγουν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους.

Επειδή, αυτή τη στιγμή οι 35 εργαζόμενοι της εταιρείας αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης αφού τους οφείλονται δεδουλευμένα πολλών μηνών, ένσημα και η αποζημίωση απόλυσης

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει προκειμένου να καταβληθούν οι νόμιμες οφειλές της εταιρείας «Νέα Γενιά Αμάραντος Α.Ε.- Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Κομμωτικής Τέχνης και παροχής υπηρεσιών κομμωτηρίου» προς εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο και προκειμένου να αποτραπούν οι απολύσεις τους;

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει προκειμένου να σταματήσουν οι νομικίστικες μεθοδεύσεις με τις οποίες οι εργοδότες προσπαθούν να αποφεύγουν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης