10/03/2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Εργασίας - Πολιτισμού: Εργατικό ατύχημα στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014, κατά τη διάρκεια γενικής πρόβας (με παρουσία κοινού) της παραγωγής «Νυχτερίδα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μετά από πτώση σκηνικού, προκλήθηκε σοβαρότατος τραυματισμός εργαζόμενου.

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Τραγουδιστών Μελοδράματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (το μόνο από τα σωματεία της Λυρικής που προέβη σε καταγγελία, λόγω γενικευμένου κλίματος εργοδοτικών πιέσεων),  το ατύχημα αυτό ήταν αποτέλεσμα της ελλιπούς τήρησης των μέτρων ασφαλείας από μέρους της Διοίκησης. Από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα, καθώς, λίγα λεπτά νωρίτερα από την κατάρρευση του σκηνικού, η σκηνή ήταν γεμάτη από τους συντελεστές της παράστασης.

Στη συνέχεια, αντί να σφραγιστεί η σκηνή και να έρθει ειδικό κλιμάκιο για την πραγματοποίηση αυτοψίας, δόθηκε εντολή να απομακρυνθεί το κατεστραμμένο σκηνικό, να καλυφθεί η τρύπα που δημιουργήθηκε από την πτώση αντικειμένου βάρους σχεδόν ενός τόνου και να γίνει κανονικά η παράσταση της Παιδικής Σκηνής τη μεθεπόμενη μέρα του περιστατικού (Κυριακή 23/2), με μόνο την τυπική υπογραφή του Τεχνικού Διευθυντή της ίδιας της Λυρικής.

Και όλα αυτά, πριν γίνει η αυτοψία από αρμόδιο κλιμάκιο του ΣΕΠΕ, πιθανότατα για να μην αποδειχθεί η έλλειψη δικλείδων ασφαλείας και κυρίως για να μη χαθούν τα έσοδα της παράστασης.

Το παραπάνω γεγονός, είναι φυσιολογικό επακόλουθο των κυβερνητικών επιλογών που παραδίδουν τις πολιτιστικές δομές στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων και της πολιτικής των Διοικήσεων αυτών των δομών,  που βλέπουν τον πολιτισμό ως «εμπόρευμα», θέτοντας το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των εργαζομένων.

Το περίφημο «success story» που διατυμπανίζουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, χτίζεται πάνω στις απολύσεις, τις μειώσεις αποδοχών, την υπερεντατικοποίηση της εργασίας, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους εργασιακούς χώρους και τον δραστικό περιορισμό των απαιτούμενων ελέγχων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Επειδή, η διαδικασία που ακολούθησε η Διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μετά το ατύχημα, αντίκειται στο άρθρο 43 παρ.2α του Ν. 3850/2010, που ορίζει ότι «ο εργοδότης οφείλει… εφόσον πρόκειται περί σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου, να τηρεί αμετάβλητα όλα τα στοιχεία που δύναται να χρησιμεύουν για εξακρίβωση των αιτίων του ατυχήματος».

Επειδή, δεν υπήρχε ιατρός εργασίας ή νοσηλευτής κατά τη διάρκεια της παράστασης, όπως προβλέπει η Σ.Σ.Ε., τη στιγμή μάλιστα που στο θέατρο δούλευαν πάνω από 200 εργαζόμενοι και παρακολουθούσαν την παράσταση γύρω στους 700 θεατές.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.    Σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους, επιβάλλοντας τις αρμόδιες από το νόμο κυρώσεις;

2.    Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τόσο στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όσο και ευρύτερα, να εξαλείψουν τους κινδύνους νέων εργατικών ατυχημάτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπόλαρη Μαρία