ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/04/2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ REAL FM (Κάτια Μακρή)




-    Η κυβέρνηση εξωραΐζει απολύτως τη συμφωνία με την τρόικα αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, εσείς λέτε ότι είναι όλα μαύρα. Πρέπει να είναι άσπρα ή μαύρα τα πράγματα; Ενδιάμεσο δεν υπάρχει;


Νομίζω ότι είναι σε απόλυτη συνέχεια όλων όσων έχουμε γνωρίσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και όσα πρόκειται, απ΄΄ όσο φαίνεται, να εξακολουθήσουν να γίνονται και από δω και μπρος.

Και εξηγούμαι. Ανακοινώθηκε ότι αυτή την περιβόητη δόση θα την πάρουμε σπασμένη στα τρία, αφού προηγουμένως υπάρξουν 12 προϋποθέσεις, ένα μεσοπρόθεσμο που θα δούμε τους αμέσως επόμενους μήνες και άφησαν ανοιχτό και το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου με όρους τρόικας και μνημονίου.

Άρα αντιλαμβάνεστε ότι τα συγχαρητήρια έχουν και μια δόση κοροϊδίας. Τους είδαμε κιόλας να πίνουν κάτω από την Ακρόπολη, προφανώς έπιναν στην υγεία των κορόιδων, του ελληνικού λαού που επί 4 χρόνια τον δανείζουν για να επιστρέφουν πίσω τα χρήματα και να αυξάνει το χρέος του.


-    Όμως όπως λέτε άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου… δεν ήταν…


Αυτό να το πείτε στην κυβέρνηση η οποία λέει ότι έχουμε οριστικά φύγει από τα μνημόνια. Και σας ερωτώ, οριστικά φεύγουμε από το μνημόνιο δεν σημαίνει να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι; Να σταματήσουν οι επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής; Να εγκαταλειφθούν οι ακραίες πολιτικές λιτότητας; Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν γίνεται.


-    Το να φύγουμε από το μνημόνιο όμως δεν σημαίνει ότι λύσαμε το οικονομικό μας πρόβλημα. Απλώς βρήκαμε έναν άλλο τρόπο δανεισμού …


Το να φύγουμε από το μνημόνιο σημαίνει ακριβώς ότι θα ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο απέναντι σ΄ αυτόν της ακραίας αντικοινωνικής πολιτικής της λιτότητας, που είναι το σχέδιο της κας Μέρκελ και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.


-    Ο κ. Στουρνάρας χθες προανήγγειλε επίσημα αυτό το οποίο όλοι ξέραμε, ότι θα βγούμε στις αγορές. Το προσδιόρισε μάλιστα ότι θα γίνει και το επόμενο δίμηνο.  Θυμάμαι τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στη Real News  προ δύο ή τριών εβδομάδων που έλεγε ότι θα είναι μια στημένη έξοδος αυτή στις αγορές. Εξακολουθείτε να το πιστεύετε ότι θα είναι στημένο;…


Όλα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο ετοιμάζεται.  Ότι θα είναι μια κίνηση όπου θα ξέρουμε εκ των προτέρων τους αγοραστές των πολύ συγκεκριμένων εκδόσεων των ομολόγων που θα γίνουν. Δεν θα είναι δηλαδή μια ανοιχτή απεύθυνση στις αγορές. Και θα έχει καθαρά και μόνο πολιτικό συμβολισμό. Στην πραγματικότητα, όμως την ίδια ώρα θεωρώ ότι διαμορφώνεται ο νάρθηκας μιας διαρκούς λιτότητας για τη χώρα μας, που θα έχει έναν ορίζοντα 50 ετών.


-    Εγώ να επιμείνω λίγο σ΄ αυτό. Επειδή πάντα προετοιμάζονται οι έξοδοι στις αγορές, ακόμα και μ΄αυτά τα έντοκα που βγαίνουμε τα τρίμηνης διάρκειας ή τα δίμηνης διάρκειας.. Γιατί λέτε ότι θα είναι στημένη; Δηλαδή θα υπάρχει συνεννόηση της κυβέρνησης…


Και συγκεκριμένων αποδεκτών. Ναι. Με συγκεκριμένους Οίκους…


-    Με σκοπό όμως τι; Το κέρδος;..


Με σκοπό τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων και μόνο.


-    Και λέτε ότι μετά αμέσως θα πάμε σ΄ένα μνημόνιο υποθέτω…


Λέω ότι ούτως ή άλλως, με τον τρόπο που φαίνονται ότι ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα είναι σε μια διαρκή επιτήρηση και ουσιαστικά η περιβόητη αναδιάρθρωση του χρέους, έτσι όπως την θέλει η κα Μέρκελ και οι σημερινές κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη, ισοδυναμεί με μια πολιτική διαρκούς λιτότητας.


-    Πάντως επειδή πρέπει να δανειστούμε και όλες οι χώρες δανείζονται, δεν θα αποτελέσουμε εξαίρεση σ΄ αυτό.. θα δανειστούμε. Δύο τρόποι υπάρχουν. Ή από τις αγορές ή από την τρόικα. Ή με ένα επιτόκιο της τάξης.. θα το δούμε ποιο θα είναι ή με το επιτόκιο της τρόικας. Υπάρχει τρίτη λύση κατ΄ εσάς. Γιατί λέτε η έξοδος στις αγορές είναι στημένη, να μην δανειστούμε κι από την τρόικα. Άρα ποια είναι η λύση;….


Η προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να μπορέσει ισότιμα να απευθυνθεί στις αγορές να δει τι κάνει είναι να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική που κυριολεκτικά την ισοπεδώνει και την πνίγει .Και βλέπετε ότι αντί να φεύγουμε απ΄ αυτή την πολιτική, αντί να την εγκαταλείψουμε τρέχοντας, κανείς δεν την αμφισβητεί Όταν για παράδειγμα, θυμάμαι τον κ. Βενιζέλο πριν από δύο βδομάδες να λέει ότι ένα ενδεχόμενο κούρεμα του χρέους είναι μια «επιθετική κίνηση» προς τους δανειστές…


-    Σε εμάς, στη Real News το είπε…


Ακριβώς… Κι όταν χθες ο κ. Σαμαράς, αντί να πάει να πει στον κ. Σόιμπλε ότι, κοιτάξτε, μας βάλατε και ακολουθήσαμε μια πολιτική κάτω από τη δική σας πίεση, κάτω από τους δικούς σας εκβιασμούς, η οποία μας διέλυσε σαν κοινωνία, αντίθετα του λέει, ‘κάναμε ότι έπρεπε, τώρα είναι η σειρά σας».. Δεν νομίζω ότι αυτή η ομάδα μπορεί να διαπραγματευτεί


-    Όταν λέει όμως, υποθέτω, ότι κάναμε ότι έπρεπε..


Ότι δεν έπρεπε, κάναμε…


-    Εννοεί τα δημοσιονομικά μας. Με κάποιον τρόπο έπρεπε να το κάνουμε αυτό.. Να μαζέψουμε τα δημοσιονομικά μας Είχαμε ένα δυσθεώρητο έλλειμμα. Πώς μπορούσαμε να ζούμε έτσι;


Το «μαζεύω τα δημοσιονομικά» σχετίζεται άμεσα με το ποια πολιτική με οδηγεί σ΄ αυτό το νοικοκύρεμα. Αν λοιπόν η ανεργία είναι στο 30%, αν είμαστε πρωταθλητές στις αυτοκτονίες, στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, στη μετανάστευση των νέων ανθρώπων, τότε κάτι λάθος γίνεται, κάτι τραγικά λάθος γίνεται.


-    Ουσιαστικά προεξοφλείτε ότι μετά τις ευρωεκλογές και νέο δάνειο έρχεται και νέα μέτρα έρχονται.


Ναι βεβαίως. Και θεωρώ ότι αυτό που θα κριθεί σ΄αυτές τις εκλογές είναι ακριβώς η επιλογή ή να συνεχίσουμε σ΄ αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο και να εμπεδωθεί αυτή η μνημονιακή πολιτική, αυτή η βάρβαρη πολιτική της λιτότητας ή να αναζητήσουμε τον εναλλακτικό δρόμο. Κι αυτό το στοίχημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά το σύνολο της Ευρώπης.


-    Με αυτή την πόλωση που είδαμε το Σαββατοκύριακο στη Βουλή θα πάμε στις ευρωεκλογές; Με ένα πολύ σκληρό ροκ, που έλεγε και ο Λαλιώτης;


Η πόλωση που δημιουργήθηκε είναι ευθέως ανάλογη της σκληρότητας και της βαρβαρότητας των μέτρων και της πολιτικής που εφαρμόζεται. Αντί λοιπόν να κουβεντιάζουμε και να αντιπαρατεθούμε πάνω σ΄ αυτά τα προβλήματα που προκύπτουν απ΄ αυτή τη βάρβαρη πολιτική, η κυβέρνηση επέλεξε να ευτελίσει τις διαδικασίες του ελληνικού Κοινοβουλίου., Να μην αφήσει περιθώριο να συζητήσουμε ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο αφορά τις τράπεζες, τα ταμεία, τα εργασιακά, συγκεκριμένα επαγγέλματα και κατηγορίες απασχολουμένων. Ούτε 24 ώρες δεν είχαν μπροστά τους οι βουλευτές να κουβεντιάσουν και άρον-άρον, κάτω υποτίθεται από τον εκβιασμό της δόσης την οποία θα παίρναμε τη Δευτέρα, να αποφύγει τη συζήτηση επί της ουσίας των προβλημάτων.


-    Τελικά με τη δική σας τακτική για την πρόταση δυσπιστίας καταλήξατε να συζητάτε τρεις ώρες στη Βουλή για το διαδικαστικό και τελικά το πολυνομοσχέδιο και ελάχιστα να συζητηθεί και χωρίς τη δική σας παρουσία, γιατί αποχωρήσατε…


Όχι.. Καταλήξαμε όλη η ελληνική κοινωνία να συνειδητοποιήσει ποιο είναι το μεγάλο κόλπο που έγινε με τις τράπεζες, αυτό το δώρο στους τραπεζίτες-ολιγάρχες, σ΄ αυτούς που παλιότερα οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως του Κων/νου Καραμανλή τους ονόμαζαν «νταβατζήδες», γιατί αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή είναι προκλητικά, να χαρίζεται δημόσιος πλούτος στις διοικήσεις των τραπεζών και με πολύ λιγότερα χρήματα απ΄ότι έβαλε το ελληνικό κράτος να έχουν ξανά πίσω τον μετοχικό έλεγχο των τραπεζών. Αυτό το πράγμα είναι χωρίς προηγούμενο. Αυτό λοιπόν αποκαλύφθηκε και το ξέρει πλέον η ελληνική κοινωνία. Όπως αποκαλύφθηκε τι πρόκειται να γίνει με τη μείωση των τριετιών κατά 50% για τους μακροχρόνια άνεργους., δημιουργώντας έναν μηχανισμό συμπίεσης των μισθών στο κατώτατο επίπεδο.


-    Θεωρείτε ότι ήταν λάθος σας αυτές οι κινήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο;


Απόλυτα σωστές.


-    Να σας ρωτήσω κάτι άλλο.. Χθες πάλι μια δήλωση του κ. Σταθάκη.. και λέω πάλι γιατί και κατά το παρελθόν έχει συμβεί αυτό.. πάλι μια δήλωση του κ. Σταθάκη στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ.. λέγοντας ότι είναι τεχνική λεπτομέρεια το αν θα καταργηθεί η όχι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.. προκάλεσε μια συζήτηση μεγάλη..

-   

Άκουγα για τον κ. Σταθάκη πριν από λίγο στον τηλεοπτικό σταθμό του STAR που συμμετείχε σ΄ένα πάνελ και απαντούσε σ΄αυτά τα θέματα, αλλά κυρίως έχω διαβάσει την χθεσινή συνέντευξη που λέτε. Έχω βαρεθεί πλέον αυτή τη σαλαμοποίηση των συνεντεύξεων Σταθάκη, η οποία είναι συστηματική. Προφανώς εκτιμούν ότι ο πολιτικός του λόγος έχει μια διεισδυτικότητα, ενοχλεί αυτό τα διάφορα κέντρα που επικοινωνιακά χειρίζονται τα θέματα της κυβέρνησης και κάθε φορά επιλέγουν επιλεκτικές αναφορές, τι κάνοντας; Προσπαθώντας να κρύψουν τη συνολική πρόταση Σταθάκη. Ο Γ. Σταθάκης είπε ευθέως ότι χρειάζεται μια τομή στο φορολογικό σύστημα. Και ότι μέσα σ΄αυτή την αναγκαία μεταρρύθμιση που θα υπάρξει, προφανώς ξαναβλέπει συνολικά τα πράγματα με ένα διαφορετικό τρόπο.


-    Είναι σαλαμοποίηση των δηλώσεών του ή είναι ότι ο κ. Σταθάκης κάνει μια στροφή στο ρεαλισμό της οικονομικής πολιτικής …..


Καμία στροφή ούτε του κ. Σταθάκη Πρόκειται για μια μεθοδευμένη τακτική απέναντι σε μια σειρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχει τις δικές της σκοπιμότητες.


-    Πάντως έχει εμπεδωθεί περίπου ότι υπάρχουν δυο απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά η μία μπορεί να είναι μειοψηφική και η άλλη πλειοψηφική, αλλά ότι υπάρχουν δύο απόψεις…


Διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορα θέματα είναι γνωστό ότι υπάρχουν, γιατί αυτές έχουν κατατεθεί και στο συνέδριό του και σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες. Εμείς δεν κάνουμε κλειστά συνέδρια και κυρίως κάνουμε συνέδρια δημοκρατικά που συζητάμε πολιτικά ζητήματα. Δεν αποφασίζουμε δια βοής όπως παλιότερα ή εν πάση περιπτώσει ο διάλογος είναι ζωντανός και ανοιχτός. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Σημασία έχει ότι οι αποφάσεις μας δεσμεύουν όλους και όλες.


-    Κι ένα τελευταίο ερώτημα.. Επειδή διάβασα στο Protagon.gr του κ. Θεοδωράκη δηλαδή την άποψη και το άρθρο ενός πολύ στενού του συνεργάτη, του κ. Δημ. Κυριακόπουλου, με τίτλο «Πού το πάτε σύντροφοι», που ουσιαστικά κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στέλνει στελέχη του σε συγκεντρώσεις του κ. Θεοδωράκη για να κάνουν, εντός ή εκτός εισαγωγικών, προβοκατόρικες ερωτήσεις και να του διαλύουν τις συγκεντρώσεις. Τι γίνεται;.. Τι κατηγορία είναι αυτή;


Νομίζω ότι πρόκειται για επικοινωνιακές μπούρδες κάποιων περί τον κ. Θεοδωράκη. Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα


-    Γιατί όμως τώρα ξαφνικά ο κ. Θεοδωράκης τα βάζει..


Παλιότερα μας τα έλεγε και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πεταλωτής μας τα έλεγε, ο κ. Λοβέρδος. Θυμόσαστε ότι κάποια εποχή κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πάει και διαλύει τις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ. Ξαναζεσταμένο φαί από έναν χώρο που θέλει να ονομάζεται ότι φέρνει κάτι καινούργιο, αλλά τελικά είναι τόσο επιδερμικός ο πολιτικός του λόγος, τόσο αβαθής και τόσο παλιός…


-    Τα ποσοστά τους δεν είναι καθόλου επιδερμικά και αμελητέα…


Αφήστε να το δούμε γιατί και παλιότερα.. θυμάμαι άλλα κόμματα τα οποία δημοσκοπικά εμφανίζονταν με πολύ μεγάλα ποσοστά  και δεν τόλμησαν καν να δοκιμαστούν στις εκλογές..


-    Φαντάζομαι ο Στ. Θεοδωράκης θα δοκιμαστεί στις εκλογές.,..


Αρκεί να μας πει και τι θέλει, γιατί μέχρι τώρα δεν το έχουμε καταλάβει…


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 





Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ