ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/04/2014

Διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα σε Kontra Channel, Action 24, Extra 3




βίντεο


MΑΧΗ ΝΙΚΟΛΑΡΑ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας Παρακολουθείτε μαγνητοσκοπημένη τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κυρίου Αλέξη Τσίπρα. Ερωτήσεις στον κ. Τσίπρα θα υποβάλουν οι δημοσιογράφοι, ο κ. Μάκης Κουρής, ο κ. Άκης Παυλόπουλος, ο κ. Βασίλης Ταλαμάγκας. Μεταδίδεται ταυτόχρονα η συνέντευξη αυτή στα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας της Αττικής, το ACTION 24, το EXTRA 3 και το KONTRA CHANNEL.

Η δική μου παρουσία είναι καθαρά συμβολική σε αυτή την περίσταση και ευχαριστώ πάρα πολύ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους συναδέλφους και τα κανάλια που εκπροσωπούν, που δίνουν την ευκαιρία στην ελεύθερη ΕΡΤ να δηλώσει ότι οι εργαζόμενοί της παραμένουν προσηλωμένοι στο δημόσιο χαρακτήρα του ραδιοτηλεοπτικού φορέα που χρηματοδοτείται από τους πολίτες και ελλείψει ενός δημόσιου φορέα που αυτή τη στιγμή να είναι αποδεκτός από όλους, θέλουμε οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, όσοι συμβάλουμε στο αυτοδύναμο πρόγραμμα της ΕΡΤ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στις περιφερειακές ΕΡΑ να δηλώσουμε ότι αγωνιζόμαστε για να ξανανοίξει η ΕΡΤ με πολύ καλύτερους όρους απ΄ αυτούς που είχαν επιβάλει οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα με τον σφιχτό εναγκαλισμό τους και ελπίζουμε κ. πρόεδρε ότι είναι κι αυτό μια δική σας δέσμευση με δεδομένο ότι έχετε προγραμματικά εξαγγείλει ότι αν εκλεγείτε θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ. Και κλείνοντας, για να μην σας απασχολήσω άλλο και ευχαριστώ και πάλι για την υπομονή σας, θα ήθελα να πω ότι όλοι εμείς στην ΕΡΤ πιστεύουμε ότι  τα δημόσια αγαθά και τα κοινωνικά αγαθά απειλούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη συνολικά. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι ένα από αυτά με ότι σημαίνει αυτό για την ποιότητα της ενημέρωσης του πολίτη αλλά και για την ποιότητα της δημοκρατίας. Και επειδή πιστεύουμε ότι αυτό ακριβώς είναι το θέμα, η ποιότητα της δημοκρατίας, γι αυτό συνεχίζουμε να παλεύουμε γι αυτό.

Ο λόγος στους συναδέλφους γιατί οι πολιτικές εξελίξεις είναι και καυτές.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ, ΤΗ ΧΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχήν,  να σας πω ότι είμαστε κι εμείς σοκαρισμένοι από αυτές τις αποκαλύψεις. Και νομίζω ότι εδώ, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο κ. Μπαλτάκος,  υφίσταται μείζον πολιτικό, ηθικό και θεσμικό θέμα.

Νομίζω ότι αυτές οι αποκαλύψεις, που είναι αδιάψευστες, μαρτυρούν τον τρόπο με τον οποίον σκέφτεται ο πρωθυπουργός σε ένα ζήτημα μείζον, κατά την άποψή μας, για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, που είναι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Και θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Εμείς δεν ανακαλύψαμε την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής μετά την αποτρόπαια δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Εμείς την γνωρίζαμε χρόνια τώρα. Και, βεβαίως, εμείς δεν περιμέναμε αυτό το αποτρόπαιο γεγονός για να καταδικάσουμε τη δράση της και για να ζητήσουμε η δράση της να τεθεί ενώπιον του νόμου.

Όλα όσα  βγήκαν σήμερα στη δημοσιότητα αποδεικνύουν πρώτον, τις εκλεκτικές συγγένειες, τις οποίες καταγγέλλαμε τόσο καιρό, ανάμεσα στην κυβέρνηση Σαμαρά, γιατί ο κ. Μπαλτάκος είναι στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης,  και στη Χρυσή Αυγή, τον διαρκή δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους.

Έτσι μάλιστα κατανοούμε πλήρως και για ποιο λόγο ο κ. Μπαλτάκος ήταν αυτός ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους,  off the record, off camera, όχι on camera αλλά είναι αδιάψευστο αυτό,  -το είχαμε καταγγείλει τότε-  «μην μας ζορίζετε και πολύ γιατί θα συνεργαστούμε με την Χρυσή Αυγή και  θα κυβερνήσουμε ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλειοψηφία».

Ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Ο κ. Μπαλτάκος είναι στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Ο κ. Μπαλτάκος είναι Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης. Κανένας πρωθυπουργός δεν έχει γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, που είναι νευραλγική θέση,  έναν οποιονδήποτε, πέρα από έναν πολύ έμπιστο και στενό συνεργάτη.

Ως εκ τούτου, για μας είναι σαφές ότι πρώτον, φανερώνει τις εκλεκτικές αυτές συγγένειες που είχαμε καταγγείλει και στο παρελθόν –και σας έφερα και παραδείγματα-, δεύτερον, φανερώνει τον καιροσκοπισμό του κ. Σαμαρά.

Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να αντιμετωπίσει την Χρυσή Αυγή και να τη θέσει ενώπιον του νόμου, όχι για να αντιμετωπίσει την εγκληματική της δραστηριότητα, αλλά για να μειώσει τα εκλογικά της ποσοστά. Αυτό βγαίνει από  όλη αυτή τη συνομιλία, και για να αντιμετωπίσει την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και να είναι η επόμενη κυβέρνηση

Και, δεύτερο και πιο ουσιαστικό, αν θέλετε, απ’ όλη αυτή τη διαδικασία φανερώνει και τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη.

Πιστεύω ότι μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, πρώτον ο κ. Μπαλτάκος, ο κ. Αθανασίου και ο κ. Δένδιας δεν μπορούν ούτε στιγμή, ούτε ώρα να παραμένουν  στη θέση τους. Οφείλουν να παραιτηθούν, και για λόγους ευθιξίας,   αν θέλετε. Και ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Η υπόθεση αυτή οφείλει να διερευνηθεί σε βάθος, με κάθε θεσμικό τρόπο και όσον αφορά το πολιτικό της σκέλος και  όσον αφορά το θεσμικό της σκέλος, δηλαδή τη σχέση της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη.

 

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Μπορεί να μείνει η κυβέρνηση;

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να μείνει αυτή η κυβέρνηση για πολλούς λόγους. Ο μεγαλύτερος λόγος για τον όποιον δεν μπορεί να μείνει αυτή η κυβέρνηση είναι γιατί εξυπηρετεί ντόπια και ξένα συμφέροντα. Είναι ότι υπάρχει μια προφανής δυσαρμονία ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και την κυβερνητική πολιτική. Δυσαρμονία που με βάση το Σύνταγμά μας, όταν διαπιστώνεται, ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες. Βεβαίως εμείς την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία την έχουμε ζητήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό για τη μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, όταν προεκλογικά υποσχέθηκε επαναδιαπραγμάτευση και μετεκλογικά φανέρωσε μια άλλη στρατηγική. Όλα όσα όμως έρχονται στο φως της δημοσιότητας έρχονται να βαρύνουν σε ένα βουνό που έχει πέσει στις πλάτες της κυβέρνησης, σε έναν τεράστιο όγκο, ένα βαρύ φορτίο που νομίζω ότι δεν μπορεί να περάσει έτσι

 

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ. Κ. Πρόεδρε, για να το ξεκαθαρίζουμε, γιατί πολλά θα λεχθούν, πολλά ήδη  λέγονται και πολλά θα λεχθούν στις επόμενες ώρες, ίσως και μέρες. Πιστεύετε ότι στο συγκεκριμένο θέμα της ΧΑ η δικαιοσύνη λειτούργησε καθ’ υπαγόρευσιν κάποιου κι αν ναι, ποιού;

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ  Αυτό δεν μπορώ να το πω, και θα ήμουν ανεύθυνος αν αυτή τη στιγμή έκανα μια τέτοια κρίση. Ακούσαμε βεβαίως όλοι την εξομολόγηση του κ. Μπαλτάκου. Από κει και πέρα δεν μπορώ να γνωρίζω, και σε καμία περίπτωση δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω εάν πράγματι οι δικαστές ενήργησαν ακριβώς έτσι όπως περιγράφει ο κ. Μπαλτάκος. Γι αυτό και είπα πριν από λίγο ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, με κάθε θεσμικό τρόπο που μπορεί να γίνει αυτή η διερεύνηση, κι όσον αφορά το πολιτικό σκέλος κι όσον αφορά το θεσμικό.

 

Β.ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Πριν από λίγο μας έλεγε βουλευτής Ν.Δ. στη Βουλή Γιατί ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ παρόλα αυτά υπέρ της ασυλίας της Χ.Α.; Παρά τις ενστάσεις…

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Γιατί είναι έτερον εκάτερον. Διότι όταν η δικαιοσύνη –που επαναλαμβάνω, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα κρίνουμε την στάση της και τα κίνητρά της, εμείς έχουμε υποχρέωση να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Όταν λοιπόν η δικαιοσύνη ζητά από τους έλληνες βουλευτές να άρουν την ασυλία προκειμένου να διερευνήσουν τις αξιόποινες πράξεις βουλευτών, εμείς οφείλουμε να άρουμε αυτή την ασυλία, πόσο δεν μάλλον όταν γνωρίζουμε ότι δεν είναι βουλευτές ενός εξωραϊστικοί ομίλου που έγινε κόμμα, είναι οι βουλευτές μιας οργάνωσης η οποία έχει εγκληματική δραστηριότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, την οποία εμείς γνωρίζουμε και την έχουμε βιώσει αν θέλετε

Ως εκ τούτου, έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σ’ αυτούς που μεταχειρίζονται τη δικαιοσύνη σα να είναι τσιφλίκι τους.

 

 

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:.. Θέλω να ξεκαθαρίσω πώς συμπεραίνετε  ότι η εξομολόγηση Μπαλτάκου, όλο αυτό το βίντεο το οποίο έχουμε δει όλοι μας τις τελευταίες αρκετές ώρες, συνδέει τον ίδιον τον κ. Σαμαρά ή την κυβέρνηση με την Χ.Α. Και το λέω γιατί; Γιατί η κυβέρνηση λέει το εξής και παίρνω το δικό της επιχείρημα. Ότι ο κ. Μπαλτάκος ανέλαβε την ευθύνη να έχει αυτή την συνομιλία με τον κ. Κασιδιάρη. Είναι ζήτημα του κ. Μπαλτάκου τι κάνει όταν δεν είναι στη θέση του. Και άρα αναλαμβάνει και την ευθύνη και φεύγει, πάει στο καλό, πάει στο σπίτι του ο κ. Μπαλτάκος και τελειώνει η υπόθεση εδώ. Από την άλλη πλευρά, τις συνομιλίες αν τις διαβάσουμε συγγένεια πώς προκύπτει; Μπορεί να προκύπτει πολιτική εμμονή του κ. Σαμαρά εναντίον της Χ.Α….

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:  Τι θέλετε να πείτε δηλαδή; Ότι ο κ. Μπαλτάκος είναι ένας τρελός,  ο οποίος τυχαία βρέθηκε σ ΄ αυτή τη θέση, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε σ΄αυτή τη θέση, δεν ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τις ιδέες και τις απόψεις του κ. Μπαλτάκου, ο πρωθυπουργός δεν άκουσε τις καταγγελίες μας ότι ο στενός του συνεργάτης έχει συγγενική ιδεολογική, πολιτική σχέση αν θέλετε με την Χ.Α. Δεν άκουσε τις καταγγελίες μας ότι είπε στους δημοσιογράφους «μην μας ζορίζετε, θα συνεργαστούμε με την Χ.Α.». Δεν ήξερε τίποτε απ΄ όλα αυτά. Αυτό θέλετε να μου πείτε.

Λοιπόν αυτό είναι μια αφήγηση η οποία δεν είναι πιστευτή ούτε σε παιδιά του δημοτικού.  Πιστεύω ότι δεν είναι πιστευτή και στον ελληνικό λαό.

 

Μ.ΚΟΥΡΗΣ:  Υπάρχει όμως μια παράγραφος, απάντηση στον κ. Κασιδιάρη που λέει ο κ. Μπαλτάκος σχετικά με το αν είχε συναίσθηση του τι γίνεται ο πρωθυπουργός. «Όχι, στην αρχή δεν είχε. Τώρα όμως που είδε τα γκάλοπ αυτός νομίζει σαν μεγαλοαστός πως είναι ότι όλα αυτά τα τρομερά μου λέει  2%θα πάνε, του λέω εγώ 20% θα πάνε. Μου λέει εσύ είσαι…»

 

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Νομίζω ότι αυτό το σχολίασα πιο πριν. Αυτό που έχει αξία όμως να προσθέσω είναι ότι αυτή η καιροσκοπική αντιμετώπιση, για την εξυπηρέτηση δηλαδή μικροκομματικών σκοπιμοτήτων ενός μείζονος προβλήματος της δημοκρατίας, που είναι η εγκληματική δράση της Χ.Α. , θέτει σε κίνδυνο και την ποινική διαδικασία που ξεκίνησε.

Εμείς το θέμα αυτό το έχουμε αντιμετωπίσει με μια στάση αρχής. Είπαμε από την πρώτη στιγμή, η Χ.Α. ενώπιον του νόμου, όχι εκτός νόμου. Γιατί το είπαμε αυτό;  Το είπαμε αυτό, πρώτον, επειδή πιστεύουμε ότι η δημοκρατία έχει κανόνες και δεν μπορούμε να δικάζουμε την άποψη, αλλά την πράξη. Δεύτερον, το είπαμε αυτό ακριβώς επειδή πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι μια τέτοιου είδους αντιμετώπιση μπορεί να γιγαντώσει το φαινόμενο της απήχησης της Χ.Α. στην κοινωνία, παρά να το περιορίσει. Να έχει δηλαδή τα αντίθετα αποτελέσματα.

 

Μ.ΚΟΥΡΗΣ: Σε συνδυασμό μ΄ αυτά που λέτε, οι πληροφορίες, λίγο πριν αρχίσει η εκπομπή, η συνέντευξη, λένε ότι υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που έχουν οι βουλευτές της Χ.Α. και μάλιστα τα έχουν εντάξει, τα έχουν στείλει ήδη στον φάκελο στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ. Αυτά θα τα δούμε…

 

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Μια ερώτηση.. Αν πιστεύετε κ. Πρόεδρε ότι με όλο αυτό το σκηνικό ήδη και στην αίθουσα της ολομέλειας ο εκπρόσωπος της Χ.Α.  μίλησε για πολιτικές διώξεις.. Αν πιστεύετε, αν έχει περάσει από το μυαλό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι όλο αυτό το σκηνικό μπορεί να βοηθήσει κάπου αυτό το πολιτικό μόρφωμα, την Χ.Α. Γιατί μιλούν για διώξεις .. κ.λπ.

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ – Κοιτάξτε.. Ο κ. Δένδιας είχε στην κατοχή του 32 φακέλους. Γιατί τους κρατούσε αυτούς τους 32 φακέλους ενάμισι χρόνο και δεν τους είχε δώσει στον εισαγγελέα από τη στιγμή που τους πήρε στα χέρια του; Τους κρατούσε στα συρτάρια του και τους πήγε στον εισαγγελέα όταν αποφάσισε ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να τους πάει στον εισαγγελέα, μετά την αποτρόπαια δολοφονία Φύσσα. Και για να εξυπηρετήσει δυστυχώς όχι το σχέδιο να αντιμετωπίσει την εγκληματική δράση και να προστατεύσει την κοινωνία, αλλά να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Από κει και πέρα είναι βαριά η κουβέντα πολιτικές διώξεις. Διότι οι βουλευτές που κατηγορούνται και διερευνάται από τη δικαιοσύνη η δράση τους, διερευνούνται συγκεκριμένα στοιχεία, αυτά τα στοιχεία πρέπει η δικαιοσύνη απερίσπαστα να τα ελέγξει και να αποφανθεί. Πολιτική δίωξη θα ήταν η απόφαση ή η επιλογή, κατά παράβαση του Συντάγματος, να τεθεί ένα πολιτικό κόμμα εκτός νόμου. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με μια τέτοια προοπτική.  Αλλά η διερεύνηση από τη δικαιοσύνη της εγκληματικής δραστηριότητας και των ποινικών αδικημάτων βουλευτών ή μελών μιας οργάνωσης με εγκληματική συμπεριφορά δεν αποτελεί πολιτική δίωξη.

 

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ… Εμένα μου κάνει εντύπωση, για παράδειγμα, .. Μου λένε τώρα.. ότι παραιτήθηκε ο κ. Μπαλτάκος…

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ .. Αναμενόμενο, αλλά δεν αρκεί…

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Στην πολιτική δεν μπορείς να μιλάς με τα αν και με υποθέσεις. Όταν καταθέσαμε την πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση είχαμε έναν πάρα πολύ σοβαρό λόγο να το κάνουμε.  Διότι έκλεινε ένας κύκλος αυταρχισμού, καταπάτησης του Συντάγματος και των συνταγματικών ελευθεριών. Ήταν, και συμβολικά αν θέλετε, η στιγμή που  έκλεινε ο κύκλος του εγκλήματος σε σχέση με τη δημόσια τηλεόραση προς όφελος ορισμένων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων και πέρα και έξω από κάθε λογική δημοσιονομικής εξοικονόμησης, διότι, όπως καλά γνωρίζετε, η ΕΡΤ δεν χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό.  Δεν χρηματοδοτείτο, διότι σταμάτησε πια. Άρα είχαμε κάθε δίκιο και κάθε λόγο να προχωρήσουμε σ΄ αυτή την ενέργεια.

Αλλά εδώ με ρωτάτε για κάτι, όταν πριν από λίγες μέρες, ενώ είχαμε το θεσμικό, συνταγματικό δικαίωμα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής να θέσουμε στην κρίση των βουλευτών τον ρόλο και τη στάση του υπουργού των Οικονομικών, του κ. Στουρνάρα, σε σχέση με τις επιλογές του που ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο, με διάφορα νομικίστικα έωλα επιχειρήματα, αυτό το συνταγματικό δικαίωμα, αυτό το δικαίωμα που μας δίνει ο κανονισμός μας στερήθηκε από την κυβέρνηση και από τον πρόεδρο της Βουλής.

Μου ανάβετε φυτίλια τώρα με την ερώτηση που μου κάνατε. Διότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία εκφυλισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Τέσσερα χρόνια μνημονίου, σαράντα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, 400 εφαρμοστικοί νόμοι 180 απ΄ αυτούς τους εφαρμοστικούς νόμους μόλις τα δύο τελευταία χρόνια. Εννέα νομοσχέδια που αλλάζουν άρδην τη ζωή μας και ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, να έρχονται όπως αυτό προχθές, 3 η ώρα τα ξημερώματα και μέσα σε λίγες ώρες να είναι αναγκασμένοι οι βουλευτές όλων των κομμάτων να ψηφίσουν, χωρίς να έχουν διαβάσει, χωρίς να ξέρουν, με τη διαρκή δαμόκλειο σπάθη του ότι δεν θα πάρουμε τη δόση –κι αυτό ψευδώς, όπως αποδείχθηκε προχθές. Δεν υπάρχει άμεσα δόση. Δεν υπήρχε ζήτημα μη εκταμίευσης αν γινόταν μια τριήμερη διαδικασία για να συζητήσουν οι βουλευτές, να ενημερωθεί ο κόσμος, να ενημερωθούν οι ίδιοι οι βουλευτές τι ψηφίζουν.

Εδώ λοιπόν βρισκόμαστε σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία η οποία έχει απαξιωθεί, έχει εκφυλιστεί. Έχει τεράστια ευθύνη γι αυτό η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής και το Προεδρείο της Βουλής. Τροπολογίες έρχονται αεροπλανικά την τελευταία στιγμή χωρίς να τις γνωρίζει κανείς. Όλα αυτά απαξιώνουν την κοινοβουλευτική διαδικασία. Και μέσα σ΄ όλα αυτά ήρθε και η απαγόρευση ενός θεσμικού δικαιώματος που διαθέτει, όχι μόνο η  αντιπολίτευση, 50 βουλευτές μπορούν να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας σε έναν υπουργό, σε οποιονδήποτε υπουργό. Μας κατέθεσαν το επιχείρημα ότι υπήρξε η πρόταση δυσπιστίας ενάντια στην κυβέρνηση πριν από έξι μήνες. Ο Κανονισμός της Βουλής όμως σαφώς ορίζει ότι όμοια πρόταση, δηλαδή πρόταση δυσπιστίας ενάντια στην κυβέρνηση, δεν μπορείς να καταθέσεις μέσα σε έξι μήνες. Η διαφορά είναι ότι η μία πρόταση οδηγεί, αν εγκριθεί, σε πτώση της κυβέρνησης, η άλλη οδηγεί σε παραίτηση υπουργού και όχι σε πτώση της κυβέρνησης.

 

Β.ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: .. Σ΄ αυτό ακριβώς που είπατε, για να μην φύγουμε.. Η αποτίμηση η δικιά σας από την προχθεσινή πρόταση ποια είναι; Δηλαδή τι πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απ΄ όλη αυτή τη διαδικασία όπως έγινε;

 

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ   Έπεσαν οι μάσκες. Αυτό πήραμε. Δεν το πήρε το ΣΥΡΙΖΑ. Το πήρε ο ελληνικός λαός. Έπεσαν οι μάσκες διότι φανερώθηκε ότι η κυβέρνηση φυγομάχησε, διότι έτρεμε την πιθανότητα, εγώ λέω βεβαιότητα, ο υπουργός των Οικονομικών και βασικός υπεύθυνος  αυτών των διατάξεων και της διάλυσης της κοινωνικής.. και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου και της εκχώρησης των τραπεζών σε κερδοσκοπικά συμφέροντα, ντόπια και ξένα,  δεν θα έχαιρε της εκτίμησης 151 βουλευτών.

 

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Σ΄ αυτό που είπατε προηγουμένως, 40 ΠΝΠ, 400 εφαρμοστικοί νόμοι… όλα αυτά σε τέσσερα χρόνια. Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση, εσείς ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορέσατε να σταματήσετε, να ανατρέψετε τίποτε…

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ   Δυο χρόνια είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση.

Κοιτάξτε.. Ορισμένα πράγματα υπερβαίνουν τις δυνάμεις μιας θεσμικής παρέμβασης και παρουσίας και τις δυνατότητες.  Η προοπτική της ανατροπής συμβαδίζει απόλυτα με την κοινωνική κινητοποίηση, με τη λαϊκή κινητοποίηση.

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ  Συνεπώς ..Δεν πρέπει να οικτίρουμε το λαό μας γιατί βγήκε στους δρόμους. Όπου πηγαίνω στην Ευρώπη, οι δυνάμεις της Αριστεράς και όχι μόνο και τα συνδικάτα μου αναγνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε και ήταν πρωτοπόρος στη αντίσταση, με μεγαλειώδεις πορείες, με κινητοποιήσεις, με το Σύνταγμα να είναι επί δύο μήνες υπό διαρκή κατάληψη και κινητοποίηση.. Και βεβαίως αυτό οδήγησε σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο εξέπληξε όλη την Ευρώπη και άλλαξε τα πολιτικά δεδομένα.

 

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ – Εσείς βγήκατε από τη Βουλή να πάτε στο Σύνταγμα.. Δεν είχε 500 χιλιάδες κόσμο…

 

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ – 500 χιλιάδες κόσμος δεν είχε, έχετε δίκιο σ’  αυτό. Εγώ πρέπει να αποδεχτώ την πραγματικότητα, πρέπει να την αναλύσω κατ΄ αρχήν ποια είναι πραγματικότητα. Ότι υπάρχει μία κόπωση των κινητοποιήσεων και των αγώνων, μία απογοήτευση, μια βουβή οργή όμως παράλληλα παραμένει στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Και υπάρχει και κάτι επικίνδυνο και για μας.  Να είμαι ειλικρινής. Ποιο είναι το επικίνδυνο για μας.  Μια λογική ανάθεσης. Ότι αφού δεν βγαίνει τίποτα, τη μια βγαίνουμε τρώμε ξύλο, την άλλη τρώμε χημικά, την άλλη ξανατρώμε ξύλο, την άλλη ξανατρώμε χημικά και αυτοί μέσα ψηφίζουν ερήμην μας, η πλειοψηφία εννοώ, ε, η μόνη λύση θα είναι να έρθουν οι εκλογές να τους μαυρίσουμε και να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως και είναι αυτή η λύση. Αλλά ξέρετε κάτι; Εμείς θα χρειαστούμε αυτό το λαό να κινητοποιείται, όπως κινητοποιήθηκε το ΄11 και το ΄12, όταν γίνουμε κυβέρνηση. Περισσότερο από τώρα. Και θα σας εξηγήσω γιατί. Διότι εμείς θα έρθουμε να κάνουμε πολύ μεγάλες συγκρούσεις. Όχι μόνο με τους εταίρους. Εκεί αν θέλετε είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί η Ελλάδα παραμένει συστημικός κίνδυνος και την φοβούνται, να βρούμε μια βιώσιμη λύση η οποία θα είναι επωφελής για τη χώρα.

Οι μεγάλες συγκρούσεις θα γίνουν εδώ στο εσωτερικό.  Μ΄ αυτή την ολιγαρχία που κυβερνά αυτή τη χώρα και πριν το μνημόνιο και κατά τη διάρκεια του μνημονίου συμπεριφέρεται ωσάν τους μαυραγορίτες της Κατοχής που θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους πάνω στα ερείπια μιας χειμαζόμενης κοινωνίας.

 

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει η ανάγνωση που λέει ότι φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τον κόσμο να κατακλύσει το Σύνταγμα ενάντια στην κακή κυβερνητική πολιτική, αλλά είτε ο τρόπος με τον οποίον το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε γιατί οι προτάσεις που βάζει στο τραπέζι δεν πείθουν, δεν είναι αρκετά προκειμένου να κατεβάσουν τον κόσμο…

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

 

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - Αφήστε τις δημοσκοπήσεις να τις συζητήσουμε ξεχωριστά αν θέλετε, για δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι, κατά την άποψή μου, ότι πλέον δεν μπορούν να αποτελέσουν με αντικειμενικότητα ένα εργαλείο εκτίμησης της πραγματικής τάσης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, για τον πολύ απλό λόγο, αν δείτε τα στοιχεία, θα ανακαλύψετε ότι περίπου το 50% των ερωτηθέντων απαντά. 40 με 50%. Και απ΄ αυτό το ποσοστό που απαντά, έχω την αίσθηση ότι αυτοί που επιλέγουν να μην απαντήσουν είναι τα πιο αποκλεισμένα στρώματα, οι πιο δυσαρεστημένοι και οι πιο απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα, αυτοί που επιλέγουν να απαντήσουν, απαντούν με τον τρόπο που απαντούν, δίνουν κάποια στοιχεία. Δεν θέλω να αμφισβητήσω την εγκυρότητα αυτών των δημοσκοπήσεων. Να πω όμως ότι αυτές οι εταιρείες, οι συγκεκριμένες, τον Μάιο του ΄12, όταν είχαμε το αποτέλεσμα το εκλογικό που είχαμε και ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε τελικά στο 17%, έδιναν μια βδομάδα πριν τις εκλογές 6% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λοιπόν, ας αφήσουμε κατά μέρος τις δημοσκοπήσεις και ας δούμε την πραγματική δημοσκόπηση που είναι η επαφή μας με τον κόσμο.  Ο κόσμος λοιπόν τι λέει; Εγώ θα είμαι δίκαιος. Δεν θα πω ότι ο κόσμος λέει… Ο κόσμος λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση. Το λέει αυτό. Αυτό που ο κόσμος δεν έχει πειστεί ακόμα αν θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να μας βγάλει απ΄ αυτή την τεράστια κρίση την οποία βιώνουμε.

Προσέξτε.. Γιατί ο κόσμος έχει αυτή την… αν θέλετε επιφύλαξη. Διότι βομβαρδίζεται καθημερινά από μηνύματα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ως επί το πλείστον, τα μέσα της διαπλοκής λέω εγώ, και θα σας εξηγήσω γιατί μετά, από τον φόβο και τον τρόμο ότι έτσι και δεν υποκύψουμε και δεν συνεχίσουμε στους μνημονιακούς μονοδρόμους, θα έρθει η καταστροφή και θα είναι μεγαλύτερη απ΄ αυτή που βιώνουμε.

 

 

 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

 

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ. Να βάλουμε έναν πήχη εδώ  και μετά να βάλουμε και ορισμένα ζητήματα οικονομικής φύσεως… Πού βάζει τον πήχη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας για τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές που έρχονται.. Πώς θα είναι για σας πετυχημένες αυτές οι εκλογές; Ποιο θα είναι το μέτρο; Θα συγκρίνουμε τις προηγούμενες εκλογές;.. Πώς θα το καθορίσουμε;…

 

Μ. ΚΟΥΡΗΣ: Για να δώσει συνολική απάντηση ο πρόεδρος.. Το κριτήριο θα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ή και των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών. Αν στις περιφερειακές ή τις δημοτικές ο     ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει σημαντικό αριθμό περιφερειών ή δήμων και πάλι η άλλη πλευρά…

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ- Να απαντήσω.. Κατ΄ αρχήν ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις εκλογές. Να είμαστε πρώτο κόμμα. Να κερδίσουμε τις εκλογές.

 

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ- Με μια μονάδα…

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ  Με μία ψήφο. Όσο μεγαλύτερη όμως είναι η διαφορά, να το κατανοήσουν όλοι οι τηλεθεατές που μας βλέπουν, τόσο πιο γρήγορα θα φύγει αυτή η κυβέρνηση που μας τυραννά και θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις.

Άρα σε αυτές τις ευρωεκλογές για πρώτη φορά δεν ψηφίζουμε μόνο για να εκλέξουμε κάποιους ευρωβουλευτές. Ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Ψηφίζουμε για την Ελλάδα. Ψηφίζουμε για το μήνυμα στην Ευρώπη. Ψηφίζουμε για μια άλλη Ευρώπη.  Όσο μεγαλύτερη είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε  αυτές τις εκλογές,  που για πρώτη φορά θα έχουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα μας, για πρώτη φορά η αριστερά θα είναι νικήτρια των εκλογών και για πρώτη φορά πολλοί συμπολίτες μας θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και αριστερά χωρίς να είναι αριστεροί.

 

Μ. ΚΟΥΡΗΣ – Η κυβέρνηση θα αδιαφορήσει.. Πήρα το μήνυμα θα πει και…

 

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ – Με την εφαρμοζόμενη πολιτική δεν θα είναι εύκολο να πει, πήρα το μήνυμα, και να στρίψει δια του αρραβώνος.

Και άρα λοιπόν αυτό που καταθέτω ως πήχη αν θέλετε, ο πήχης μας είναι να τελειώνουμε μ΄ αυτή την κυβέρνηση. Ο πήχης μας αυτός είναι. Στις 25 του μήνα εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει για να φύγουν. Να μην ψηφίσει γιατί δεν θα έχει να κάνει κάτι καλύτερο. Να μην ψηφίσει αν νομίζει ότι όλα πάνε καλά στη χώρα, αν νομίζει ότι είναι καλύτερο να πάει εκδρομή εκείνη τη μέρα. Αν νομίζει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν πάει άλλο, θα πάει να ψηφίσει για να φύγουν…

 

 

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ..  Θα δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες εξελίξεις.. Εμένα όμως μου κάνει εντύπωση όταν από τη μία έχουμε μια κυβέρνηση την οποία περιγράφετε ως απόλυτα κακή, ως υπηρέτη συμφερόντων και όλα τα υπόλοιπα, έχουμε μια ανεργία στο 27,6%, έχουμε ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, έχουμε την ύφεση που έχουμε, τα λουκέτα.. και από την άλλη πλευρά έχουμε την αντιπολίτευση η οποία συζητά για διαφορά μιας ψήφου. Το κανονικό δεν θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή… να έχει αποκτήσει μια ψαλίδα να το πω έτσι  5, 6, 7 μονάδων.. Να είναι καθαρό το …

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ – Θα ήταν λογικό. Ακριβώς επειδή πιστεύω ότι είναι λογικό, πιστεύω ότι αυτό θα φανεί στην κάλπη.

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ

 

 

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Επειδή μιλήσατε για αριστερά πριν.. στην πρόταση μομφής την τελευταία στη Βουλή ο κ. Κουβέλης, η ΔΗΜΑΡ δεν συμπορεύτηκε. Πώς βλέπετε τη στάση της ΔΗΜΑΡ.. πώς νιώθετε εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ, ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη στάση της ΔΗΜΑΡ.. Κι ένα σχόλιο, το έχετε πει πολλές φορές και για το ΚΚΕ.. Αν είναι εξελίξεις πολιτικές μπροστά θα μας χρειαστούν…

 

Μ. ΚΟΥΡΗΣ Κι αν αυτή η αριστερά μπορεί να ενωθεί ή να υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ τους.. μια επαφή..

 

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ  Έχω την αίσθηση ότι η ενότητα της αριστεράς έγινε πράξη τον Ιούνη στις εκλογές, στην κάλπη. Διότι το ποσοστό αυτό που πήρε το ΣΥΡΙΖΑ, το 27%, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη μετακίνηση ψηφοφόρων απ΄ όλες τις δυνάμεις της αριστεράς προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο όμως.

Με ρωτήσατε για τον κ. Κουβέλη. Θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής. Νομίζω ότι βρίσκεται σε ένα στρατηγικό δίλημμα ο κ. Κουβέλης και το κόμμα του. Το δίλημμα δεν αφορά μόνο το κόμμα του. Αφορά και τις εξελίξεις στον τόπο και υπ΄ αυτή την έννοια μας απασχολεί όλους.  Το ερώτημα είναι αν θα αποφασίσει να προσανατολιστεί στο να γίνει για άλλη μια φορά ο ίδιος ενδεχομένως χρήσιμος σε ένα πολιτικό σύστημα που όλοι καταλαβαίνουν ότι πνέει τα λοίσθια, μόνο που δεν έχει βγάλει ταμπέλα, προσεχώς κατεδάφιση.. Να γίνει χρήσιμος, μπαίνοντας μάλιστα και σε διαδικασίες, όπως ακούγονται, για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, άρα για να στηρίξει για μια δεύτερη φορά που τώρα πια δεν υπάρχουν δικαιολογίες.. Όλοι έχουμε δει πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.. Ο ίδιος αποχώρησε από την κυβέρνηση .. Αν θα επιλέξει λοιπόν να γίνει χρήσιμος για την περαιτέρω διαιώνιση αν θέλετε αυτού του πολιτικού συστήματος που καταρρέει, έστω και για λίγο, ή αν θα επιλέξει να ξαναγυρίσει στην κοίτη του και να συμβάλει κι ο ίδιος σε μια προοπτική, όπως μπορεί, με τις απόψεις του βεβαίως, μια προοπτική ιστορική αν θέλετε, η αριστερά στον τόπο για πρώτη φορά να αναλάβει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή την ευθύνη της διακυβέρνησης για να προσπαθήσει να αλλάξει τα κακώς κείμενα, να σταματήσει την καταστροφή και αν θέλετε να αναλάβει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή την ευθύνη της διακυβέρνησης και να αναλάβει μια εντολή κοινωνικής σωτηρίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Είναι ένα πολύ σημαντικό δίλημμα στρατηγικό και προσωπικό. Άρα πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος αυτό.

 

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ   Ως κόμμα υπάρχουν όροι ήδη.. Το βάζετε ως κόμμα, ως πρόσωπο.. Ως τι;

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Είναι στρατηγικό και πολιτικό το δίλημμα κατ΄ αρχήν. Άρα το κόμμα του οφείλει να το απαντήσει. Φαντάζομαι ότι παίζει βαρύνοντα ρόλο στο κόμμα του και σ΄ ένα βαθμό αφορά και το πρόσωπό του το δίλημμα, στο βαθμό που ακούγονται σενάρια για τη χρησιμοποίησή του σε διαδικασίες που αφορούν το ίδιο το πολίτευμα.

 

Β. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ – Για το ΚΚΕ

 

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ  Για το ΚΚΕ.. Μας εκπλήσσει διαρκώς δυσάρεστα. Αυτό το κόμμα είναι ιστορικό, έχει βαθιές ρίζες και δεν υπήρξε ποτέ κοινωνική σύγκρουση που να μην ήταν στην πρώτη γραμμή, κοινωνική και πολιτική σύγκρουση που να μην προστατεύει το δίκαιο των εργαζόμενων και της κοινωνίας, με όποιες απόψεις είχε. Δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια είναι σαν να έχει πάθει vertigo, σαν να θεωρεί ότι ο εχθρός του δεν είναι ο ταξικός αντίπαλος, αλλά ο εχθρός του είναι οι άλλες αριστερές δυνάμεις που έχουν διαφορετική άποψη. Αυτό δεν μπορώ να το χωνέψω. Με πληγώνει, με στενοχωρεί. Ξέρετε ότι ποτέ δεν αναφέρομαι ή δεν θέλω να αναφερθώ. Αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ένα δίκαιο αγώνα για λογαριασμό της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που πλήττεται και διαρκώς το ΚΚΕ –εγώ δεν λέω να μην κάνει κριτική, να μην έχει άλλη άποψη, αλίμονο.. Κι όχι ότι κι εμείς δεν κάνουμε λάθη…

 

Μ. ΚΟΥΡΗΣ:  Ποιος ο λόγος

 

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ – Δεν μπορώ να σας πω το λόγο, ειλικρινά. Έχω εκπλαγεί από αυτή τη θέση και στάση. Πιστεύω ότι είναι μια καιροσκοπική αντιμετώπιση και θέλω επίσης να πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κομμουνιστών και των αγωνιστών, των μελών του ΚΚΕ δεν την πιστεύουν αυτή τη γραμμή.

 

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ – Σας λένε πάντως ότι έχετε αλλάξει εσείς.. Λένε δηλαδή ότι εσείς έχετε πάει πιο κοντά στις επιλογές τις ευρωπαϊκές, έχετε γίνει συνομιλητής των ισχυρών της Ευρώπης και άρα αυτό εκ των πραγμάτων αποκλείει ή εκμηδενίζει τα όποια περιθώρια συζήτησης μαζί τους..

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ  Αν ειλικρινά αυτός είναι ο λόγος, τότε θα έπρεπε να ακολουθεί μια διαφορετική στάση και στρατηγική. Θα έπρεπε να επιζητεί το διάλογο και τη συνεργασία προκειμένου να μας τραβήξει στο σωστό δρόμο. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος. Κι αν θέλετε εγώ δεν δέχομαι αυτή την κριτική. Οφείλουμε να δούμε τις μεγάλες δυσκολίες που  έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως μια αυριανή κυβέρνηση που  θα έρθει να αντιμετωπίσει μια κοινωνία διαλυμένη, έναν παραγωγικό ιστό κατεστραμμένο… Είπατε  κι εσείς 30% ανεργία, ενάμιση εκατομμύριο οι άνεργοι, τρία εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ασφαλιστικές εισφορές. Είναι η πιο δύσκολη στιγμή για οποιαδήποτε κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει ένα σχέδιο ανάταξης. Άρα, αυτό σημαίνει ότι οι συγκρούσεις μας και το σχέδιο εξόδου μας που είναι καλά μελετημένο.. Δεν μπορεί εδώ να μιλάμε με λόγια του αέρα.. Πρέπει να είναι καλά μελετημένο για να είναι πετυχημένο. Και σας είπα πιο πριν θα συγκρουστούμε και έξω και μέσα. Άρα δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση που αύριο θα γίνει κυβέρνηση να λέει, δεν θα πάω να μιλήσω, δεν θα πάω να διαπραγματευτώ, θα σηκωθώ να φύγω.. Άμα τους πούμε αυτό, ξέρετε τι θα πούνε; ..  Χαιρόμαστε για τη στάση σας, θα πούνε…

 

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες είδα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην κεφαλή των συλλαλητηρίων και σκεφτόμουν το εξής. Αν ο Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός θα ήταν στο δείπνο. …Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα διαδήλωναν εκείνη την ώρα;

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Θα είχαμε μεγάλη ανάγκη τις διαδηλώσεις τους. Αν ήμουν πρωθυπουργός και είχαμε τους υπουργούς Οικονομικών εδώ στην Αθήνα οι οποίοι θα ερχόντουσαν για να επιβάλουν μια τέτοια πολιτική, θα είχε ανάγκη όχι τους βουλευτές, αλλά 500.000 κόσμου στο δρόμο. Θα τους παρότρυνα εγώ να βγουν στο δρόμο. Η αντίληψη που έχουμε είναι εντελώς διαφορετική. Θεωρούμε ότι η λαϊκή κινητοποίηση είναι όπλο μια κυβέρνησης που θέλει να προστατέψει τα λαϊκά συμφέρονται και δεν είναι απειλή. Αυτοί φοβούνται το λαό, ακριβώς γιατί δεν είναι με τα συμφέροντα του λαού, αλλά είναι με την άλλη πλευρά. Και δεν υπήρξε και ποτέ διαπραγμάτευση. Αυτό το τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει τη μια πλευρά αδειανή και κάθονται όλοι από την μια μεριά. Θα επιδιώκαμε τη λαϊκή κινητοποίηση, διότι θα είχαμε κοινά συμφέροντα διεκδίκησης.

 

ΚΟΥΡΗΣ: Στο τραπέζι ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σας κάλεσαν;

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν μας κάλεσαν. Αλίμονο, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τέτοιου είδους τραπέζια.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

 

ΚΟΥΡΗΣ: Ακούσαμε καλά λόγια και ότι βγαίνουμε στις αγορές. Εσείς λέτε ότι είναι σκηνοθετημένα…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν αιφνιδιαζόμαστε απ’ όλα αυτά. Πριν ξεκινήσει αυτή η προπαγάνδα για έξοδο στις αγορές εγώ πριν 3 βδομάδες σε συνέντευξή μου είχα πει ότι εδώ υπάρχει ένα σχεδιάκι μιας στημένης και όχι πραγματική εξόδου στις αγορές και έχει βρεθεί ήδη και ο οίκος με 5% επιτόκιο ένα μικρό ποσό κοντά στα 5δις για 5ετή ομόλογα. Είναι μια στημένη έξοδος που έχει να κάνει με προεκλογική διευκόλυνση για το success story νούμερο 2. Να ξαναστηθεί η ιστορία επιτυχίας με 2 τρόπους. Με το πλεόνασμα που δίνεται η δυνατότητα κατόπιν πολιτικής συμφωνίας να παρουσιαστεί. Η πολιτική συμφωνία, όμως, είχε ένα δούναι και λαβείν. Το λαβείν ήταν να δοθεί το πλεόνασμα μια βδομάδα πριν τις εκλογές. Το δούναι, όμως, ήταν αυτά που ψηφίστηκαν προχθές. Την ίδια στιγμή που σου δίνουν πλεόνασμα για να μοιράσεις, παίρνουν από την τσέπη του φορολογούμενου άμεσα 2δις και μεσο-μακροπρόθεσμα πάνω από 15δις.

 

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς λέγατε ότι δεν θα υπάρξει πλεόνασμα.

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι λογιστικό εφεύρημα. Αν ήμασταν εμείς κυβέρνηση μπορεί να μην μας το αναγνώριζαν. Διότι, πλεόνασμα το οποίο συγκαταλέγει και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου τι είδους πλεόνασμα είναι αυτό; Γιατί δεν συγκαταλέγεται στο έλλειμμα και μετράται στο πλεόνασμα; Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να αμφισβητήσω το πλεόνασμα. Ας πούμε ότι υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι το μέτρο της δυστυχίας, του πόνου, της κοινωνικής καταστροφής που έχει υποστεί ο λαός όλα αυτά τα χρόνια. Αν αύριο λέγαμε να κλείσουν κι άλλα 3 νοσοκομεία, να κοπούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις των 360 ευρώ και να πάνε στα 150 ευρώ, θα είχαμε μεγαλύτερο πλεόνασμα.

 

ΚΟΥΡΗΣ: Είστε υπέρ της εξόδους στις αγορές ή όχι;

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η απάντηση δεν  μπορεί να είναι με ιδεολογικά κριτήρια. Αυτό μπορεί να το κρίνει κανείς κατά την περίσταση και ανάλογα με το πώς πηγαίνει η οικονομία. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής. Βγήκαμε από τις αγορές το 2010, διότι οι αγορές μας είπαν ότι το χρέος είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια. Πόσο χρέος είχαμε το 2010; 120% του ΑΕΠ. Και υποτίθεται ότι ξαναμπαίνουμε στις αγορές το 2014 όταν το χρέος είναι 170%. Μήπως τελικά το πρόβλημα δεν ήταν η αδυναμία δανεισμού, αλλά ότι έπρεπε να γίνει αυτό το πείραμα, το έγκλημα και να εφαρμοστεί το μνημόνιο; Να μοιράσουν κομμάτι – κομμάτι, φέτα- φέτα το δημόσιο πλούτο της χώρας και να την μετατρέψουν σε μια αποικία χρέους με εργαζόμενους των 360 ευρώ, ανασφάλιστους και με διαρκή την ανασφάλεια. Εγώ λέω ότι αυτός ήταν ο σκοπός.

 

Β. ΤΑΛΑΜΑΝΓΚΑΣ: Για να υπάρξει ανασύνταξη συμφωνείτε ή όχι ότι πρέπει να υπάρχει τραπεζικός τομέας; Τι θα κάνετε με τις τράπεζες;

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι δυνατόν να σας πω ότι δεν πρέπει να υπάρχει τραπεζικός τομέας; Οι τράπεζες είναι εργαλείο για την ανάπτυξη. Έχουμε σηκώσει πάρα πολύ ψηλά του τόνους για τις τράπεζες, διότι κατανοούμε ότι είναι η καρδιά της κρίσης και είναι ένα εξαιρετικά αναγκαίο εργαλείο για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι εγκληματικό, αλλά δεν έχει γίνει και πουθενά αλλού. Κι αλλού στον κόσμο υπήρξαν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και μπήκε το δημόσιο να καλύψει τα σπασμένα. Έγινε και στις ΗΠΑ. Έγινε περιορισμένα και στην Ισπανία. Τα αντίστοιχα ταμεία όταν μετά ανακτήθηκαν από ιδιώτες οι μετοχές βγήκαν με κέρδος, όχι με ζημία. Εδώ θα βγούμε με ζημία. Το πρώτο έγκλημα ήταν το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία, τσάκισε τους μικρο-ομολογιούχους δημιούργησε πρόβλημα στις τράπεζες. Είπαν όμως τότε ότι θα ανακτηθούν οι μετοχές στην τιμή κτήσης και τώρα έρχεται και ολοκληρώνεται αυτό το έγκλημα με ένα δεύτερο έγκλημα που είναι η παροχή δυνατότητας σε ιδιώτες να αγοράζουν σε πολύ χαμηλότερες τιμές απ’ αυτές που επένδυσε το δημόσιο. Το ελληνικό δημόσιο που έχει βάλει ορισμένες δεκάδες δις που μεταφέρονται αυτούσια στο χρέος, αυτά τα 50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πηγαίνουν στο χρέος από την τσέπη του φορολογούμενου. Έχει ήδη βάλει κάποια ποσά στο ΤΧΣ, δεν έχει όμως ασκήσει το κράτος έλεγχο στο ΤΧΣ, παρά μονάχα οι τροϊκανοί. Και όχι μόνο αυτό. Τώρα υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν κερδοσκοπικά funds είτε αυτά αφορούν την εγχώρια πλουτοκρατία, είτε του εξωτερικού και να αγοράζουν σε μισή τιμή.

Ένα παράδειγμα μόνο. Η Eurobank. Το ελληνικό δημόσιο έχει βάλει πάνω από 11δις στην Eurobank για να καλύψει το funding gap, αλλά και για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Τώρα, λοιπόν, με τη νέα εξέλιξη με περίπου 2.5δις θα μπορεί να έρθει ένα κερδοσκοπικό fund και να πάρει το 51% και εμείς που έχουμε βάλει 11δις θα έχουμε το 49%. Αυτά δεν έχουν γίνει πουθενά.

 

B. ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Δέχεστε κριτική ότι το κάνετε λίγο καθυστερημένα αυτό.

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καθόλου καθυστερημένα. Θα σας θυμίσω ότι αρχές Γενάρη κάνουμε ερώτηση στον πρωθυπουργό ο οποίος δεν έχει πατήσει ποτέ στη βουλή για να απαντήσει. Είναι κρυπτόμενος. 44 ερωτήσεις έχουν γίνει στον πρωθυπουργό και δεν έχει έρθει ούτε μια φορά. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Ο Σημίτης είχε έρθει σε 71 ερωτήσεις. Ο Καραμανλής σε 21. Ο Παπανδρέου σε 17. Ο Παπαδήμος σε 3 μήνες είχε έρθει 3 φορές. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει ούτε σε 1. Αρχές, λοιπόν Γενάρη τα είπα αυτά μέσα στη βουλή. Είπα στον κ. Στουρνάρα: μην προχωράτε σε αυτό το έγκλημα. Είναι αδιανόητο να προχωρήσετε σε αυτό το έγκλημα.

Κι, όμως, προχωράνε. Και όχι μόνο αυτό. Δίνουν αυτοαμνήστευση. Αυτοαμνηστεύονται. Δίνουν ποινική ασυλία σε όσους θα εμπλακούν. Δηλαδή, στη Διοίκηση του Ταμείου, το οποίο θα αποφασίσει και θα εγκρίνει μια διαδικασία ζημίας του ελληνικού δημοσίου. Αυτό, βεβαίως, αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας. Διότι, αυτοί στην πραγματικότητα παραδέχονται ότι θα υπάρξει κακουργηματική απιστία εις βάρος του δημοσίου μέσα από αυτή τη διάταξη, την προβλέπουν και την παραδέχονται και γι’ αυτό δίνουν ασυλία απέναντι σε κάθε ποινική ευθύνη για ζημία του ελληνικού δημοσίου. Το παραδέχονται και δίνουν αμνήστευση. Το Άρθρο, όμως 47 του Συντάγματος είναι απολύτως σαφές και λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασυλία για ποινικό αδίκημα με νόμο, ιδιαίτερα όταν το ποινικό αδίκημα είναι κακουργηματική απιστία εναντίον του δημοσίου.

Εμείς λέμε ένα πράγμα. Σ’ αυτή τη χώρα θα εφαρμοστούν οι νόμοι. Σ’ αυτή τη χώρα θα εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Ας του έχουν καλά υπόψη τους τα στελέχη.

 

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σημαίνει και ποινικές διώξεις;

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σημαίνει ότι όταν πάνε να εγκρίνουν αυτοί οι τεχνοκράτες, νομίζοντας ότι έχουν αυτήν την ασυλία και ξέρετε ότι τέτοιου είδους ασυλία δεν έχει δοθεί, οι βουλευτές δεν έχουν τέτοια ασυλία. Οι βουλευτές ότι έχουν ασυλία σημαίνει ότι πρέπει να ψηφίσει η βουλή. Γι’ αυτούς ποιος θα ψηφίσει;

 

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε για ποινικές ευθύνες μόνο των τεχνοκρατών. Όταν μιλήσατε για ποινικές ευθύνες και για εγκλήματα…

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ας πάμε σ’ αυτό και θα πω και για τα άλλα. Ας σας πω ένα πολύ απλό πράγμα. Όταν κάποιος πολίτης κάνει μια μηνυτήρια αναφορά γιατί ζημιώνεται ή κάποιος μέτοχος νομίζεται ότι θα υπάρξει δικαστήριο στην χώρα που θα λειτουργήσει κατά παράβαση του Συντάγματος επειδή είχαν την ευφυή ιδέα να φέρουν ένα νόμο, έτσι όπως τον έφεραν, που τους δίνει αμνήστευση; Εγώ δεν το πιστεύω.

Αυτό όμως που προέχει είναι οι συσχετισμοί δύναμης και όλες αυτές είναι πολιτικές αποφάσεις. Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι όταν υπάρξει μια κυβέρνηση με την καθαρή λαϊκή εντολή και βάλει τέλος στην καταστροφή και θα ελέγξει όλους όσοι παραβίασαν Σύνταγμα και ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο. Εμείς θα το κάνουμε με όσα μέσα μας παρέχει ο νόμος, το Σύνταγμα, οι κανονισμοί. Διότι, σε αυτή τη χώρα υπάρχει δημοκρατία και πιστεύουμε ότι υπάρχει και δικαιοσύνη.

 

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε όποιο επίπεδο; Γι’ αυτό ρώτησα εάν στέλνετε τα μηνύματά σας, τις προειδοποιήσεις που διατυπώνετε μόνο στους τεχνοκράτες και αν μιλάτε για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και άλλων;

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν έχω καμιά διάθεση να στείλω εκβιαστικά μηνύματα. Λέω τα απλά. Αυτά που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα. Έχω πει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε ως κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και αν θέλετε για να απονεμηθεί δικαιοσύνη και να διερευνηθούν οι υπαίτιοι και βεβαίως να αποδοθούν οι ευθύνες από εκεί που πρέπει. Δεν θα τις αποδώσουμε εμείς. Δεν είμαστε δικαστές. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να υπάρξει από τη νέα βουλή με τους νέους συσχετισμούς μια εξεταστική για το πώς φτάσαμε ως εδώ και το ποιες ευθύνες υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, αν υπάρξουν ενδείξεις πολιτικών ευθυνών και πολιτικά πρόσωπα η δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα κρίνει και όχι εμείς.

Τις τελευταίες μέρες, όμως, βλέπω -και διαρκώς το ζήτημα αυτό δεν τίθεται από εμάς – αυτό που λέει ο λαός μας ότι όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται. Ήρθε και ο Βενιζέλος στη βουλή και δυο φορές αναφέρθηκε σε αυτό, χωρίς να το θίξει κανένας άλλος, όταν εξηγούσε γιατί πρέπει να απορριφθεί η μομφή κατά του κ. Στουρνάρα. Εξηγούσε για ποιο λόγο δεν μπορεί αναδρομικά να αρθεί η παραγραφή η οποία έχει συντελεστεί. Ποιος του έθεσε αυτό το ζήτημα;  Γιατί το απάντησε; Έχει κάποια ανησυχία; Προφανώς, θα έχει κάποια ανησυχία. Όλα αυτά, φανερώνουν την ενοχή τους.

 

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που προχωρήσαμε και στη διαδικασία της δυσπιστίας, διότι εδώ φαίνεται ότι υπάρχει και προσωπικός λόγος. Ο κ. Στουρνάρας είναι αυτός ο οποίος διαπραγματεύεται με την τρόικα. Αυτός ο οποίος ή θα βάλει κόκκινες γραμμές ή δεν θα βάλει. Ή θα ζητήσει ή δεν θα ζητήσει, ή θα διεκδικήσει ή όχι. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε το θέμα του Διοικητή της ΤτΕ που ασφαλώς αφορά την ελληνική κυβέρνηση, αλλά εμπλέκεται στη διαδικασία και η ΕΚΤ που είναι κομμάτι της τρόικα. Εφόσον δηλώνει ρητώς και κατηγορηματικώς ο κ. Στουρνάρας ότι ενδιαφέρεται γι’ αυτή τη θέση, προφανώς υπάρχει ζήτημα, διότι με την τρόικα συνεννοείται και από την τρόικα θα πάρει το πράσινο φως για να πάει εκεί, από την τρόικα θα διευκολυνθεί εφόσον η ΕΚΤ είναι μέρος της τρόικα. Άρα, ο ίδιος στη διαπραγμάτευση μπορεί και να λειτουργεί δολίως, μη βάζοντας τις γραμμές που πρέπει να βάλει, προκειμένου να ευνοηθεί και να αποκτήσει μια μονιμότερη για 5 χρόνια και να ελέγχει την ελληνική  οικονομία ο άνθρωπος που έχει την αποκλειστική ευθύνη για το που την οδήγησε έως τώρα. Άρα, η πρόταση μομφής ήταν απολύτως δικαιολογημένη και σε πολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο.

 

 

 

-               ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω ακούσει σε πολλές συνεντεύξεις σας και στο enikos.gr με τον κ. Χατζηνικολάου με πολίτες που ήταν παρόντες στο στούντιο και στη βουλή να λέτε ότι θα αποκαταστήσετε τις αδικίες που έχουν γίνει και τις άδικες απολύσεις. Αναρωτιέμαι αν πολλές φορές πέφτετε στην παγίδα της υποσχεσιολογίας. Το λέω αυτό, γιατί φαντάζομαι ότι αν παραλάβετε μια χώρα την οποία περιγράφετε στα όρια της κατάρρευσης, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκαταστήσετε όσες αδικίες έχετε υποσχεθεί. Για παράδειγμα, αν αύριο ήσασταν κυβέρνηση, μπορούσατε αύριο να επαναπροσλάβετε καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνομικούς και όποιους άλλους έχουν απολυθεί από το δημόσιο το τελευταίο διάστημα;

 

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ- Βεβαίως. Είναι πολιτική επιλογή να γίνει αυτό. Οι απολύσεις που γίνονται, ιδίως το τελευταίο διάστημα, δεν έρχονται για να πιάσουν κάποιο δημοσιονομικό στόχο. Διότι, ο αρχικός στόχος ενός συρρικνωμένου δημοσίου έχει επιτευχθεί. Ο αρχικός στόχος της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων έχει επιτευχθεί. Άρα, εδώ πρόκειται για ένα σχεδιασμό που απαντά σε άλλου είδους στοχεύσεις.

Πρώτον, απαντά στην ιδεοληψία ότι πρέπει να τελειώνουν και να βάλουν στην κρεατομηχανή χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, γιατί ανθρώπινες ζωές καταστρέφονται ανθρώπων που τους πετάνε στο δρόμο. Δεύτερον, διότι επαναλαμβάνω ότι ο στόχος δεν είναι η έξοδος από την κρίση, η δημοσιονομική εξυγίανση ή ένα καλύτερο δημόσιο. Ο στόχος είναι εσωτερική υποτίμηση. Η μετατροπή της Ελλάδας σε μια χώρα με φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, με μεγάλη ανεργία και με ένα δημόσιο το οποίο θα ανταποκρίνεται μονάχα στις ανάγκες του κερδοσκοπικού κεφαλαίου και όχι στις ανάγκες της κοινωνίας. Διότι αν ήθελαν να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες, τις οποίες εγώ δεν αρνούμαι και δεν λέω ότι μέχρι το 2009 ήταν καλό και ήταν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση αυτών που το έφτιαξαν και δεν υπερασπιζόμαστε αυτό το δημόσιο και θέλουμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο, αν ήθελαν να κάνουν αλλαγές στο δημόσιο δεν θα έπαιρναν το μαχαίρι και θα έκοβαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους και μάλιστα χωρίς αξιολόγηση, χωρίς κριτήρια και αξιοκρατία, διώχνουν ανθρώπους με διδακτορικά. Γιατί δεν πάνε να διώξουν τους δεκάδες εξ’ όσων γνωρίζω μετακλητούς υπαλλήλους που έχουν οι υπουργοί και τους συμβούλους ώστε να κόψουν τις σπατάλες; Γιατί δεν κάνουν μια σοβαρή έκθεση για το πώς μπορεί να αναδιοργανωθεί το ελληνικό δημόσιο, ώστε να είναι αποτελεσματικό για τον πολίτη, παρά μόνο κόβουν χρήσιμες κοινωνικές υπηρεσίες;

Αλλά ας απαντήσω και στο ερώτημα για το πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε δημοσιονομικά στις υποσχέσεις που έχουμε δώσει.

-  ΚΟΥΡΗΣ: Μιλάτε για το δημόσιο και απαντούν αυτοί του ιδιωτικού τομέα ότι είμαστε 1,5 εκατ. άνεργοι και για εμάς δεν μιλάει κανείς.

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - Όχι δεν μιλάει κανείς. Μισό λεπτό. Εμείς λέμε ότι οι αδικίες του μνημονίου πρέπει να αποκατασταθούν και είναι υποχρέωσή μας. Όταν φεύγει χωρίς λόγο ένας άνθρωπος που προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Ο σχολικός φύλακας είναι χρήσιμος για τα παιδιά μας που πάνε στο σχολείο. Τι να κάνουμε; Οι καθηγητές στα ΤΕΛ είναι χρήσιμοι και μαθαίνουν στα παιδιά μας γράμματα και πρέπει να τους έχουμε. Οι αδικίες θα αποκατασταθούν.

Από εκεί και πέρα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια καταρρέουσα κοινωνία. Άντε και αποκαταστάθηκαν οι αδικίες σε ό,τι αφορά το δημόσιο τομέα. Όλα τα υπόλοιπα; Πρέπει να καταλάβουμε ένα πράγμα. Το μνημόνιο, που μάλιστα μας λένε ότι τελειώνει, δεν είναι ένας νόμος. Πριν σας μίλησα για 400 εφαρμοστικούς νόμους. Το μνημόνιο είναι ένα πλέγμα νόμων που έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς. Και για να γκρεμιστεί αυτό το καθεστώς δεν θα αρκεί μέσα σε μια μέρα η κατάργηση κάποιων νόμων ή των νόμων που το έφεραν στη βουλή. Για αρκετό χρονικό διάστημα θα γίνει μια προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και αλλαγής του πλαισίου μέσα στο οποίο θα δομείται η κοινωνία και η οικονομία.

Αυτό το πλέγμα των σχέσεων που έφερε και εγκαθίδρυσε το μνημόνιο έχει και ένα ιδιαίτερο ταξικό πρόσημο. Πείτε  μου γιατί διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις. Γιατί αφανίζεται το επάγγελμα των φαρμακοποιών; Γιατί αφανίζεται το επάγγελμα του αρτοποιού; Γιατί οι κτηνοτρόφοι και η ελληνική παραγωγή γκρεμίζεται; Προφανώς, για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα κερδοσκοπικά συμφέροντα απ’ έξω και από μέσα. Τα επιχειρηματικά συμφέρονται κάποιων που έχουν όφελος από το να πουλάνε ψωμί και φάρμακα σε σουπερμάρκετ, κάποιων μεσαζόντων που θα έχουν όφελος να εισάγουν γάλα, κάποιων μεγάλων trust που θα αναλάβουν να κάνουν και εταιρίες ταξί. Θέλουν κέρδη.

 

 

-       ΚΟΥΡΗΣ: Το σλόγκαν είναι ότι πέφτουν οι τιμές, θα κερδίσουν οι καταναλωτές.

-       

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό δεν έχει αποδειχθεί. Όπου εφαρμόστηκαν τέτοιου είδους νεοφιλελεύθερα μέτρα, τέτοιου είδους εργαλεία απορρύθμισης της κοινωνίας δεν έχει αποδειχθεί. Και αυτό είναι φανερό. Συγκρίνετε τις τιμές που είχαμε πριν από 4 χρόνια, έπεσαν πουθενά; Επειδή ταξιδεύω πηγαίνω και βλέπω. Στα σουπερμάρκετ στο εξωτερικό είναι πολύ φθηνότερα τα προϊόντα απ’ ό,τι εδώ.

 

-       ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ: Την επόμενη μέρα το πρωί. Δάνεια, κάρτες που τα πήρε ο κόσμος με άλλους μισθούς και τώρα τα εισοδήματα έχουν πέσει. Τι θα κάνετε; Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έχουν γίνει βήματα, αλλά ο κόσμος και η αγορά ζητάει πολύ περισσότερες δόσεις…. Τώρα τελευταία πέρα από τη νεανική ανεργία έχουμε και την ανεργία των 50….Έχετε υπολογίσει ποιο είναι το εισόδημα της οικογένειάς σας; Με πόσα περνάτε;

 

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες. Ένας λόγος που είμαστε τόσο σκληροί με το θέμα των τραπεζών και λέμε ότι δεν μπορεί άλλος να πληρώνει και άλλος να κερνάει είναι γιατί αν δεν έχουμε τον εθνικό έλεγχο της καρδίας της οικονομίας και των τραπεζών που στο κάτω – κάτω τις έχουμε πληρώσει δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που πλήττονται.

Η δική μας θέση είναι για μια νέα σεισάχθεια. Για μερική ή σε κάποιες περιπτώσεις και ολική διαγραφή χρεών.

 

-       ΚΟΥΡΗΣ: Αυτό το κόστος ποιος θα το πληρώσει;

 

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Υπάρχει μια σύγχρονη βιβλιογραφία και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 2 τρόποι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κόκκινων δανείων που έχουν φτάσει κοντά στο 70%. Αυτό είναι και όρος για την εξυγίανση των τραπεζών και να σταματήσουν οι τράπεζες να εγγράφουν κόκκινα δάνεια. Ο τρόπος που  μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό είναι είτε με μια δημόσια τράπεζα η οποία θα αναλάβει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και με κοινωνικά κριτήρια θα προχωρήσει, αλλά παίρνοντας τα κόκκινα δάνεια θα αποκτήσει τα καλά και θα μπορεί να δανειστεί και αυτό είναι το μοντέλο που ακολούθησαν οι ΗΠΑ μετά την κρίση ΄29 με την κυβέρνηση Ρούσβελτ που ήρθε και αντιμετώπισε με ένα new deal, με μια νέα αντίληψη τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στην οικονομία. Το άλλο μοντέλο είναι αυτό που εφαρμόστηκε τώρα στις ΗΠΑ με τον Ομπάμα, όπου υπήρξε μια νομοθετική ρύθμιση που υποχρέωνε τις τράπεζες με βάση κάποια κοινωνικά κριτήρια  να προχωρήσουν σε διακανονισμούς που προέβλεπαν για διαδικασία «σεισάχθειας», δηλαδή διαγραφής χρεών. Αυτή είναι μια αναγκαία διαδικασία και δεν μπορούμε αλλιώς να προχωρήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αν δεν έχουμε τον έλεγχο των τραπεζών.

Αυτό είναι και ένα στοιχείο επανεκκίνησης της οικονομίας γιατί θα ελαφρυνθούν νοικοκυριά. Για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση χρειάζεται να τονωθεί η ενεργός ζήτηση. Χρειάζεται λοιπόν αυτός που παίρνει 5ευρώ να μπορεί να τα σπαταλήσει. Αν τα παίρνει για να ξεχρεώνει δάνεια ή αν τα παίρνει για να τα βάζει στο σεντούκι, η οικονομία δεν κινείται. Ξεχάστε το. Ούτε επενδύσεις θα έρθουν, ούτε τίποτα. Άρα, για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα χρειαστούν οι δημόσιες επενδύσεις. Ένα σχέδιο δημόσιων επενδύσεων.

Η συλλογιστική μας είναι εξής. Έχουμε μια καταστροφική μνημονιακή πολιτική που πρέπει να σταματήσει και για εμάς αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Βγαίνουμε κυβέρνηση, πάμε στους εταίρους και τους λέμε αυτό μας οδήγησε σε καταστροφή και το λέτε και εσείς οι ίδιοι, το αναγνωρίζουν οι εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταργούμε το μνημόνιο και σταδιακά όλες αυτές τις ρυθμίσεις που έχουν φτιάξει αυτό το καθεστώς και πηγαίνουμε στη βουλή και ψηφίζουμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο δεν το διαπραγματευόμαστε.

Εμείς δεν έχουμε στο μυαλό μας ότι θα πάμε στους ευρωπαίους και θα τους πούμε χρηματοδοτήστε μας για να φτιάξουμε σοσιαλισμό. Τον σοσιαλισμό θα τον φτιάξουμε όταν θα πατήσουμε στα πόδια μας. Και θα τον φτιάξουμε γιατί το μέλλον της ανθρωπότητας δεν είναι αυτός ο ανταγωνισμός. Είναι η αλληλεγγύη. Το μέλλον του κόσμου δεν είναι ο νεοφιλελεύθερος, βάναυσος, ο καζινοκαπιταλισμός που ζούμε σήμερα, να παίρνουμε τη ζωή του άλλου προκειμένου να έχουμε κέρδος.

Αλλά παραδέχομαι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους αλλαγές στηριζόμενοι στα δανεικά και πρέπει να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας. Δεν θα πάμε να κάνουμε μια αντιπαράθεση Ελλάδας – Γερμανίας. Σ’ αυτό θα έχουμε και συμμαχίες. Ο Στάινμπουργκ στην αντιπαράθεση με την Μέρκελ πήγε και είπε ότι χρειάζεται ένα επενδυτικό πακέτο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Βλέπω ότι και ο Ρένζι στην Ιταλία με τον οποίο διαφωνούμε και φαντάζομαι και οι άλλοι πρωθυπουργοί του Νότου την ιδέα οι δημόσιες επενδύσεις να βγουν έξω από την καταγραφή του ελλείμματος θα την χαιρετήσουν. Δεν μπορούμε να ανοικοδομήσουμε την οικονομία με τη λογική των πλεονασμάτων του 3,5% και του 4,5% σε μια οικονομία που είχε 6 χρόνια ύφεση, που έχει 30% ανεργία.

Με ρωτήσατε πριν πως θα τα βγάλεις πέρα. Δεν θα πω ψέματα. Έχω τη βουλευτική αποζημίωση. Παρ’ όλα αυτά, δίνουμε το 50% στο κόμμα και σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν μπορώ να πω ότι τα βγάζω εύκολα πέρα. Πόσο μάλλον οικογένειες που βρίσκονται χωρίς μισθό. Δεν θέλω να πω ότι είμαι στις ευάλωτες κατηγορίες. Αλίμονο γι’ αυτούς που μας ακούνε. Έχω, όμως, την εικόνα. Ούτε στην Εκάλη ζω, ούτε στην Κηφισιά, ούτε σε γυάλα. Άρα, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια δυσκολία σε όλους, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν σταματήσει να έχουν εισόδημα.

 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Αν δεν κάνω λάθος ρωτήσατε για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Η χρηματοδότηση των κομμάτων έχει μειωθεί 65%. Και καλά έκανε και μειώθηκε 65%. Όταν έχει μειωθεί 40% -50% το εισόδημα του εργαζόμενου δεν μπορεί να μη μειωθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων. Εμείς λέμε ότι σωστά μειώθηκε. Λέμε, όμως, ότι η κατάργηση της χρηματοδότησης υποκρύπτει άλλου είδους μεθοδεύσεις. Ζητάμε από τον κόσμο να είναι προσεκτικός. Γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστάνε. Η ΝΔ 130 εκατ., το ΠΑΣΟΚ 120 εκατ. σε τράπεζες που τις χρεώνεται ο φορολογούμενος. Καταλαβαίνω ότι εδώ υπάρχει ένα σχεδιάκι. Αλλάζοντας ονόματα, το ΠΑΣΟΚ φεύγει και έρχεται η ΕΛΙΑ. Η ΝΔ λέει θα φύγει και θα έρθει μια Νέα Ελλάδα. Θα αλλάξουν και ΑΦΜ και θα φεσώσουν με τα χρέη τους το λαό. Εμείς όταν από ΣΥΝ γίναμε ΣΥΡΙΖΑ διατηρήσαμε τον ΑΦΜ, πήραμε όλα τα βάρη. Και επειδή έχουν εκχωρήσει γιατί έτσι πήραν τα δάνεια όλη την κρατική χρηματοδότηση στις τράπεζες δεν τους νοιάζει και να μειωθεί. Αυτό, όμως, είναι ζήτημα δημοκρατίας. Να μας πουν πως πληρώνουν τη Συγγρού, πως πληρώνουν τη Χαριλάου Τρικούπη, αφού εκχωρήσει όλα τα δάνειά τους στις τράπεζες, διότι υπάρχει μαύρο πολιτικό χρήμα.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

 

Να πω και δυο λόγια για τα φορολογικά, διότι υπάρχει μια παραπληροφόρηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει να φορολογήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει τον πλούτο, τα κέρδη, όχι την παραγωγή. Και βεβαίως, τον μεγάλο συσσωρευμένο πλούτο. Για να δούμε τι γίνεται με τις λίστες Λαγκάρντ, τις λίστες Λιχτενστάιν και όλα αυτά. Το ΣΔΟΕ τι έχει κάνει; Τι έχει φέρει στη βουλή για τη διευκόλυνση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων με τις ενδοομιλικές συναλλαγές, τις τριγωνικές συναλλαγές, τις offshore εταιρίες. Αυτά θα τελειώσουν με μια κυβέρνηση που θα θελήσει να βρει πόρους για να τους αναδιανείμει. Θα επαναφέρουμε το αφορολόγητο στις 12.000, θα διευκολύνουμε με φοροαπαλλαγές τους μη έχοντες και τα χαμηλά εισοδήματα, θα μειώσουμε το ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, θα καταργήσουμε το αυτόφωρο για χρέη μέχρι 150.000 ευρώ προς το δημόσιο. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η άθλια μεσαιωνική συμπεριφορά για κάποιον που χρωστάει στην κάρτα του 3000 ευρώ, όταν αυτοί που χρωστάνε εκατομμύρια αφήνονται ελεύθεροι. Έχουμε ένα φορολογικό σχέδιο ριζικής αναδιανομής και μεταρρύθμισης με στόχο να φορολογηθεί ο πλούτος και όχι η μεσαία και χαμηλή διαστρωμάτωση.




ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ

 

Και κάτι ακόμα γιατί η συνέντευξη που σας δίνω έχει και μια συμβολική αξία. Ξέρετε ότι από αύριο θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη η θέση μας σε ορισμένα ΜΜΕ. Θα ενοχληθούν που σας δίνω αυτή τη συνέντευξη. Δεν υπάρχει καμιά λογική αντεκδίκησης. Σε αυτή τη χώρα, όμως, πρέπει επιτέλους να υπάρξουν κανόνες. Αυτό που γίνεται με τις ψηφιακές συχνότητες είναι απαράδεκτο για μια δημοκρατία. Σε Μπανανίες συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Με φωτογραφικές διατάξεις να πάρουν την παροχή δικτύου οι πάροχοι περιεχομένου. Και δεν θα σταθώ στις φωτογραφικές διατάξεις και ότι για αυτό το λόγο μπορεί να έκλεισε και η ΕΡΤ για να μην είναι στα πόδια τους. Θα πω  μόνο το εξής γιατί μιλάμε για το που θα βρούμε τα λεφτά, για το πώς θα μπορέσουμε να βρούμε χρήματα για να δώσουμε στους φτωχούς. Η εταιρεία που κλήθηκε να από το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων για να εκτιμήσει πόσο έπρεπε να ήταν το τίμημα για τη μεταβίβαση των ψηφιακών συχνοτήτων για μια 15ετία και δεν είναι τυχαία εταιρεία και εκτίμησε ότι το τίμημα θα έπρεπε να είναι 715 εκατ. Ξέρετε ποιο ήταν το τίμημα αυτού του διαγωνισμού; 18,4 εκατ. Δηλαδή,  μιλάμε για μια ζημία του ελληνικού δημοσίου 700 περίπου εκατομμύρια, 1,5 φορά πάνω από το πλεόνασμα που θα μοιράσουν με τυμπανοκρουσίες. Σε αυτή τη χώρα πρέπει να μπουν κάποτε κανόνες. Σε αυτή τη χώρα πρέπει να ισχύσουν οι κανόνες. Όχι να λεηλατούμε τη μεσαία τάξη και να αφήνουμε ασύδοτους αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με κανέναν, αλλά πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτό το τρίγωνο της αμαρτίας που δεν είναι άλλο από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που καταρρέει, τις τράπεζες που τις χρηματοδοτεί αδρά με χρήματα του ελληνικού λαού και τις καταχρεωμένες επιχειρήσεις των ΜΜΕ που παίρνουν δάνεια  από τις χρεωκοπημένες τράπεζες, ενώ κάποιες υγιείς δεν μπορούν να πάρουν δάνεια.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ



 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ