ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/04/2014

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (Λυριτζής – Οικονόμου)





-    Ανακοινώνετε αν δεν κάνω λάθος αύριο το ευρωψηφοδέλτιο. Μέχρι να το ανακοινώσετε πέρασε από χίλια δυο μύρια κύματα. Έχουν ζητηθεί οι παραιτήσεις υποψηφίων σας από τη Ν.Δ., του κ. Χριστόπουλου, έχετε παραιτήσει υποψηφίους στο ευρωψηφοδέλτιο και στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο, έχετε αλλάξει υποψήφιο, μπήκαν πρόσθετοι υποψήφιοι και μάλιστα μεγάλα ονόματα όπως ο κ. Γλέζος που δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό… Ανακατωσούρα.


Το θέμα των παραιτήσεων που ζητάει η Ν.Δ. το κάνει τα τελευταία δύο χρόνια .. Για μένα έχει ζητήσει τρεις φορές να παραιτηθώ όπως και για τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα.. Μόνο ο κ. Τσίπρας την έχει γλιτώσει μέχρι τώρα και απορώ δηλαδή πώς έχει ξεφύγει.

Για να πιάσω όμως το νήμα λίγο από την προηγούμενη παρέμβαση και να έρθω και στα δικά μας, γιατί έχει μια σημασία αυτή η δήλωση, νομίζω ότι η κυρία Μπακογιάννη από τη δική της οπτική λέει μια αλήθεια. Τι δηλαδή; Όχι ότι ποσοτικά πλέον η Ν.Δ. είναι ένα μικρό κόμμα. Αυτό πάνω-κάτω το έχουμε αντιληφθεί όλοι και από τα αποτελέσματα, ότι έχει αλλάξει ο πολιτικός χάρτης.. Το «μικρό πια κόμμα» μεταφράζεται ως εξής.  Ότι έχει συρρικνωθεί πια η ταυτότητα της Ν.Δ., το εύρος της απεύθυνσης, οι δεσμοί με την κοινωνία, με μεσοστρώματα, με ορισμένες κατηγορίες. Έχει δε αντικατασταθεί και ο κεντρικός πολιτικός λόγος αυτού του κόμματος με μια ακροδεξιά αργκό. Αυτό προφανώς μεταφράζεται σε ένα άλλου τύπου κόμμα. Και δεν είναι θα έλεγα και τυχαίο ότι σήμερα βλέπετε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, αντιλαμβανόμενος την απόστασή του από το εκλογικό σώμα της παλιάς  δεξιάς παράταξης, αναζητά τρόπους πια να καμουφλαριστεί, μιλώντας για «Νέα Ελλάδα», νέα σχήματα κ.λπ.

Είπατε πριν από λίγο ότι υπάρχει και νέο θέμα. Πώς είναι δυνατόν να αποτελεί καινούργια είδηση μια σε ανύποπτο χρόνο υποτιθέμενη τοποθέτηση του κ. Κούλογλου για το θέμα της FYROM.. Λέω υποτιθέμενη γιατί ήδη από χθες έχει απαντήσει…


-    Η κα Ασημακοπούλου το έθεσε…


Ναι καλά… Αυτό δεν λέει τίποτα. Δεν αποτελεί είδηση, η οποία να χρήζει της ίδιας προβολής, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού το ΄89 στην «Εποπτεία» που χαρακτήριζε τουρκική τη μειονότητα στη Θράκη;


-    Πάλι τα ίδια.. Έχει διαψευστεί…


Ας πούμε λοιπόν ότι και τα δύο είναι υποτιθέμενα. Γιατί το ένα λοιπόν είναι μια καθημερινή είδηση εδώ και δεκαπέντε μέρες; Χθες παρακολούθησα την κυρία Σαμπιχά για δεύτερο Σαββατοκύριακο να δίνει πρωί-πρωί συνέντευξη με τον υπότιτλο, όχι εκπρόσωπος Ρομά κ.λπ.,  αλλά ως πρώην υποψηφία ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει πια άλλη ταυτότητα για την κυρία Σαμπιχά. Δεν ξέρω αν έχει ψηφίσει ποτέ της. Άκουσα τη ρώτησαν, έχετε ψηφίσει ποτέ ΣΥΡΙΖΑ; Δεν απαντάει, γιατί δεν έχει ψηφίσει.


-    Εσείς την κάνατε υποψήφια…


Το ένα λοιπόν αποτελεί πρώτη είδηση, το άλλο το ξεχνάμε.. Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς ως πολιτική προσωπικότητα…


-    Θέλω να μου απαντήσετε αν οι θέσεις Χριστόπουλου είναι και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ… Για μένα το σοβαρό αυτό είναι…


Θα σας πω.. Ο Σαμαράς λοιπόν ο οποίος είναι ο μοιραίος άνθρωπος που ευθύνεται για μια πολιτική ήττα, εύχομαι να μην είναι μόνιμη και οριστική, για το θέμα της FYROM, ο οποίος έριξε μια κυβέρνηση, ανταλλάσσει φοβερούς χαρακτηρισμούς με τον τέως, τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. τον κ. Μητσοτάκη, Και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τα ΜΜΕ. Αλλά κάποια στιγμή ανακαλύπτουμε κάτι που είχε πει ο κ. Κούλογλου…


Μιλτ. Βαρβιτσιώτης: Συγκρίνετε τον κ. Χριστόπουλο με τον κ. Σαμαρά;


Π. Σκουρλέτης:  Εσείς τον συγκρίνετε…


Μιλτ. Βαρβιτσιώτης- Ο κ. Σαμαράς έχει καταφέρει να κερδίσει δύσκολες εκλογικές μάχες…


Π. Σκουρλέτης: Τι λέει σήμερα ο κ. Σαμαράς για το θέμα της FYROM, της ονομασίας;…. Τι λέει.. Κι αν αυτά είναι αυτά που υποστήριζε όταν έριχνε την κυβέρνηση Μητσοτάκη..


-    Ο ΣΥΡΙΖΑ    … ήταν πάντα υπέρ του αυτοπροσδιορισμού. Στο όνομα του αυτοπροσδιορισμού δικαιούνται ή κατά τη γνώμη σας σωστά επελέγη το όνομα Μακεδονία από την πλευρά των γειτόνων μας ή όχι;..


Σας είπα ποια είναι η θέση μας πριν από λίγο. Άρα το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεν έχω ακούσει τον κ. Σαμαρά τι λέει ακόμα και τώρα.

Πάμε τώρα στα θέματα της Θράκης.  Κατηγορείτε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ενέδωσε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου. Γιατί; Διότι ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει μια υποψηφιότητα η οποία να είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας στη Θράκη, η οποία εκ των πραγμάτων λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς τις προθέσεις των ακραίων κύκλων του τουρκικού προξενείου που ως γνωστόν μέσω του DEB πάνε να κατεβάσουν το κόμμα  του Σαδίκ.

Ποιο είναι το υποκριτικό όμως; Ότι δεκάδες υποψήφιοι, τώρα, τωρινοί στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. πάνε και δίνουν συγχαρητήρια, καταθέτουν τις ευχές τους για την επιτυχία αυτού του κόμματος. Άρα λοιπόν αυτό που πριν από λίγο ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε, να μην εισάγουμε τον τούρκικο παράγοντα στην αναμεταξύ μας αντιπαράθεση, το κάνει σε μέγιστο βαθμό η Ν.Δ.


-    Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Θράκη;…


Η θέση μας λοιπόν είναι, καμία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Εμείς θεωρούμε ότι το αμάγαλμα της μειονότητας είναι δεδομένο.  Το μέτωπό μας είναι σε κάθε είδους εθνικισμό. Νομίζω ότι με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο ο κ. Χριστόπουλος αναγκάστηκε πέντε φορές να κάνει δήλωση. Αλλά τι να κάνουμε;….


-    Επιμένετε στη θέση του που είναι απέναντι από τη δική σας…..


Λάθος κάνετε.. Έθεσε θέμα Λωζάννης;… Όχι.


-    Όχι δεν έθεσε θέμα Λωζάννης. Η άποψή του όμως είναι πεντακάθαρη κι όταν τον ρώτησα εδώ την Παρασκευή, εάν η  θέση του ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέει δεν το ξέρω…


Σε ποιο πράγμα;…


-    Στο θέμα για το τι είναι η μειονότητα στη Θράκη. Είναι ένα τουρκικό πράγμα ή είναι αυτό που είπατε τώρα εσείς;


Από ποιες υπομειονότητες αποτελείται η μουσουλμανική μειονότητα; Είναι ενιαία;  Είναι τουρκογενείς, είναι Πομάκοι, είναι Ρομά…


-    Δεν είναι τούρκικο πράγμα όμως…


Συμφωνώ απολύτως Άρα λοιπόν;…


-    Η αριστερά επιλέγει τους υποψηφίους της με βάση τα εθνοτικά τους χαρακτηριστικά ή με βάση την κοινωνική τους θέση και τις απόψεις τους; Διότι σας κατηγορούν ότι ακολουθείτε το δρόμο του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., επιλέγοντας πολιτικάντικα υποψηφίους από τη μειονότητα και όχι με βάση το τι είναι, αν είναι αριστερός, αν είναι εργαζόμενος, αν είναι καταπιεσμένος…


Εμείς; Λάθος κάνετε. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος ο οποίος άνοιξε δρόμους στην κατεύθυνση μιας αρμονικής συνύπαρξης της μειονότητας με την πλειονότητα, χωρίς διακρίσεις, χωρίς να κερδοσκοπεί..  Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα. Ο κύριος Χασάν Χασάν τι είναι; Ο οποίος φωτογραφίζεται τώρα;.. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τι είναι; Δεν μας απαντούν σ’  αυτά … Δεν απαντήσανε καθόλου σε επισταμένες ερωτήσεις.




-    Έχει εμφανιστεί μια καινούργια υποψηφιότητα στον Πειραιά.. Άκουσα και για το ψηφοδέλτιο του κ. Δρίτσα….


Το διευρύνει…


-    Αυτό είναι ένα πρόπλασμα πιθανής συνεργασίας με τη ΔΗΜ.ΑΡ, στο μέλλον;


Ο Πειραιάς; Νομίζω ότι δεν μπορεί να συσχετιστεί έτσι. Το άλλο είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να απαντήσει η ΔΗΜ.ΑΡ. Κάνει κινήσεις θα έλεγα αντιφατικές…


-    Εσείς για την καινούργια υποψηφιότητα τι σχόλιο κάνετε;.. Του κ. Μώραλη


Οι υποψηφιότητες πρέπει κατ΄ αρχήν να εκφράζουν ζωντανές τοπικές δυνάμεις, να σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για το δήμο, για την περιοχή, να έχουν άποψη για τα πράγματα της πόλης Θεωρώ αρνητικό φαινόμενο άλλου είδους κέντρα, τα οποία ξεκινάνε από διαφορετικές αφετηρίες που  δεν σχετίζονται με τις πραγματικές αντιπαραθέσεις να θέλουν να κάνουν ουσιαστικά μια προσομοίωση ενός  μοντέλου πολιτικής το οποίο δεν το έχουμε ξαναδεί. Δηλαδή, για παράδειγμα, στην Ιταλία υπάρχει το φαινόμενο Μπερλουσκόνι..


-    Είναι αντίστοιχο φαινόμενο λέτε αυτό στον Πειραιά;…


Θα έλεγε κανείς ότι αξίζει να το δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στον Πειραιά και τι είναι αυτό.. Ξέρετε ότι στις δημοτικές εκλογές δεν ψηφίζουμε ούτε για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, ούτε για το κύπελλο, ποιος θα παίξει μπάλα, ποιος θα τραγουδήσει καλύτερα. Ψηφίζουμε για την πόλη, ψηφίζουμε για τα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα. Άρα η υποψηφιότητα Μώραλη νομίζω ότι άλλες σκοπιμότητες εξυπηρετεί..


-    Να απαντήσετε και σ΄ αυτό που είπε ο κ. Κουτσούμπας νωρίτερα, που ήταν πολύ σκληρός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρό σας συγκεκριμένα, λέγοντας ότι ο πρόεδρός σας κάνει το κοκοράκι στην Ελλάδα, αλλά έξω κάνει την κότα…


Ναι.. Δεν το άκουσα αυτό.. Αλλά άκουσα λίγο μπαίνοντας στο στούντιο στο τέλος που με άλλα λόγια ουσιαστικά διατύπωσε αυτή τη λογική.  Για το ΚΚΕ σήμερα δεν υπάρχει καμία κατ΄ ουσίαν διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Επειδή όμως οι στιγμές και οι εποχές που ζούμε είναι ιστορικές,  θεωρώ ότι το λάθος αυτό είναι πραγματικά ιστορικό που διαπράττει.

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι μπαίνουμε σε μια νέα μνημονιακή εποχή. Έρχεται ένα νέο μεσοπρόθεσμο το οποίο μας το αποκρύπτουν, δια της σαλαμοποιήσεως μας το παρουσιάζουν λίγο-λίγο. Μιλάνε για ένα πακέτο μέτρων 7 δις εντός του τρέχοντος έτους, για ομαδικές απολύσεις, για νέες μειώσεις συντάξεων..


-    Το διαψεύδουν…


Αυτό να το πει ο κ. Στουρνάρας ο οποίος, όταν του ζητήσαμε να μας παρουσιάσει το κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα, μας είπε ότι θα το βλέπετε κατά περίπτωση όταν θα υλοποιείτε αυτή η πολιτική στη Διαύγεια. Αυτό λένε στους Έλληνες πολίτες πριν τις ευρωεκλογές.

Αν λοιπόν μπροστά σ΄ αυτή την πραγματικότητα ο κ. Κουτσούμπας θεωρεί ότι έχει την πολυτέλεια το ΚΚΕ να στέκεται ως Πόντιος Πιλάτος ανάμεσα στην αριστερά η οποία διεκδικεί για πρώτη φορά μεταπολεμικά μέσα από εκλογές την κυβέρνηση και την πιο ακραία συντηρητική ταξική πολιτική που έχει ζήσει ο ελληνικός λαός, τη Ν.Δ., ίσες αποστάσεις…. τότε με γεια του με χαρά του.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ