04/06/2014

Ερώτηση Δ. Κοδέλα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας: Σοβαρά προβλήματα στελέχωσης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αργολίδας

Θα έπρεπε να είναι από όλους παραδεκτό ότι ο πολιτισμός της κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει και υπερασπίζεται τα άτομα που έχουν ανάγκη την ιδιαίτερη φροντίδα της πολιτείας όπως οι ψυχικά πάσχοντες. Η υπόθεση της ψυχικής υγείας δεν είναι θέμα ευαισθησίας του καθενός αλλά πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα και η χρηματοδότηση των δομών ψυχικής υγείας δεν αποτελεί κόστος, αλλά “κοινωνική επένδυση”. Παρ' όλα αυτά, η υποστελέχωση της ψυχικής υγείας είναι έντονη ειδικά την περίοδο των μνημονίων και των μεταρρυθμίσεων στην ψυχική υγεία και την υγεία γενικότερα και αφορά από τις διευθύνσεις ως τις μονάδες ψυχικής υγείας.

Στην Αργολίδα ήδη από το 2007 εγκρίθηκε με Κ.Υ.Α. η σύσταση Κέντρου Ψυχικής Υγείας στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία-Πρόνοια 2000-2006, και δημοσιεύθηκαν οι θέσεις του ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Παρόλα αυτά παραμένουν έως σήμερα κενές οι θέσεις του Διευθυντή Ψυχιατρικής, του Επιμελητή Β' Ψυχιατρικής και του Επιμελητή Παιδοψυχιατρικής καθώς οι υποψήφιοι για τις θέσεις ειδικότητας Ψυχιατρικής δεν απεδέχθησαν το διορισμό τους, ενώ για την θέση της Παιδοψυχιατρικής η προκήρυξη απέβη δύο φορές άγονη. Επιπλέον, οι θέσεις λοιπού προσωπικού έχουν εν γένει καλυφθεί όμως εκκρεμούν οι θέσεις ενός ψυχολόγου, δύο ειδικών παιδαγωγών και δύο κοινωνικών λειτουργών.

Επίσης, οφείλει το υπουργείο να προχωρήσει σε σύσταση θέσεων ειδικοτήτων θεραπείας μέσω τέχνης (δραματοθεραπεία, εικαστική ψυχοθεραπεία κ.λπ.) προκειμένου το Κ.Ψ.Υ. να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Επειδή, η αυτονότητη ανάγκη λειτουργίας του Κ.Ψ.Υ. απαιτεί την άμεση κάλυψη των θέσεων του ιατρικού προσωπικού καθώς και του λοιπού προσωπικού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Θα προχωρήσει στην άμεση επαναπροκήρυξη των ιατρικών θέσεων και θέσεων λοιπού προσωπικού ώστε το Κ.Ψ.Υ. να ξεκινήσει τη λειτουργία του και να παρέχει τις υπηρεσίες του στους πολίτες της Αργολίδας που τις έχουν ανάγκη;

2.    Θα προχωρήσει το υπουργείο σε σύσταση θέσεων ειδικοτήτων θεραπείας μέσω τέχνης;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Κοδέλας