04/07/2014

Ερώτηση Κ. Ιγγλέζη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας: Προβλήματα με το Ε.Κ.Α.Β. και τα διαθέσιμα ασθενοφόρα στη Χαλκιδική

Τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός της Χαλκιδικής αυξάνεται δραματικά, αγγίζοντας μέγεθος αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης. Παρά τις αυξημένες ανάγκες κατά την τουριστική περίοδο, ο αριθμός των διαθέσιμων ασθενοφόρων παραμένει εγκληματικά μικρός, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις και καταγγελίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν μέχρι στιγμής εκπονήσει μελέτη κάλυψης της περιοχής με ασθενοφόρα, και ουδέποτε έχει γίνει επίσημος απολογισμός σχετικά με τη συνολική πραγματική δύναμη διασωστών στη Χαλκιδική.

Με δεδομένη την τραγική υποστελέχωση των πληρωμάτων διασωστών και την ιδιαίτερη γεωγραφική διαμόρφωση της Χαλκιδικής, όπου ο μέσος όρος αποστάσεων είναι 120 με 150 χιλιόμετρα και κατά συνέπεια ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης περιστατικού 3 με 4 ώρες, η πιθανότητα απώλειας ζωών είναι τραγικά υψηλή.

Αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική κινούνται 3 με 5 ασθενοφόρα ανά βάρδια, όταν στη Θεσσαλονίκη για αντίστοιχο πληθυσμό είναι διαθέσιμα 20 ασθενοφόρα. Επιπροσθέτως, το αρμόδιο κέντρο κλήσεων και κίνησης ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β. απαγορεύει τις ανταποκρίσεις μεταξύ ασθενοφόρων Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις διακομιδής ασθενών σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης να μειώνονται τα διαθέσιμα οχήματα στη Χαλκιδική.

Επειδή, οι ελλείψεις και δυσλειτουργίες των υπηρεσιών υγείας θέτουν σε άμεσο και αδικαιολόγητο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές,

Επειδή, το τουριστικό προϊόν δεν πρέπει να περιορίζεται στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες, αλλά να εξασφαλίζει την προστασία της υγείας τουριστών και κατοίκων,

Επειδή, η Χαλκιδική, όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, παρουσιάζει σημαντικότατη – αλλά καταγεγραμμένη και προβλέψιμη - διακύμανση πληθυσμού, και κατ΄επέκταση αναγκών, κατά τη διάρκεια του έτους,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Γιατί δεν έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις ή μετακινήσεις προσωπικού ώστε να στελεχωθούν σε αποτελεσματικό βαθμό τα πληρώματα διασωστών;

β) Γιατί ο αριθμός των διαθέσιμων ασθενοφόρων παραμένει ο ίδιος κατά τους θερινούς και χειμερινούς μήνες, ενώ ο πληθυσμός και οι αντίστοιχες ανάγκες αυξάνονται δραματικά;

γ) Πως σκοπεύει το Υπουργείο, έστω και αργά καθώς βρισκόμαστε ήδη εν μέσω τουριστικής περιόδου, να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα στη Χαλκιδική ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα της εγκληματικής αμέλειας του κρατικού μηχανισμού;

δ) Σκοπεύει το Υπουργείο να μελετήσει σοβαρά και σε βάθος τις ανάγκες της Χαλκιδικής, με δεδομένο τις μεγάλης κλίμακας διακυμάνσεις του πληθυσμού λόγω έντονης τουριστικής δραστηριότητας, και να εκπονήσει σχέδιο κάλυψης των αναγκών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου;

Η ερωτώσα βουλευτίνα

Κατερίνα Ιγγλέζη