ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/07/2014

Εισήγηση του Θανάση Πετράκου στην β΄ ανάγνωση της επιτροπής για το νομοσχέδιο για την λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ»



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Κύριοι της κυβέρνησης,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, Κύριε Υπουργέ,

Έχουμε υποχρέωση ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ως βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου όχι μόνο να προασπίσουμε στο όνομα του Ελληνικού Λαού την δημόσια Περιουσία, την μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας, την ΔΕΗ, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και το δικαίωμα όλων των ελλήνων πολιτών να έχουν πρόσβαση  στο υπ αριθμόν 2 δημόσιο αγαθό που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο πρέπει να

προσφέρεται στην φτηνότερη τιμή και με όσο τον δυνατόν φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο. Αλλά έχουμε υποχρέωση να υπερασπίσουμε και να προασπίσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού, τα οποία βάναυσα καταπατά η κυβέρνηση.

Κυβέρνηση απομονωμένη που χωρίς κανένα λαϊκό έρεισμα, στριμωγμένη από τη γενική κατακραυγή όλης της κοινωνίας για το εθνικό έγκλημα της διάλυσης και πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, χωρίς προσχήματα, καταφεύγει στο πιο ακραίο μέτρο αυταρχισμού, στην επιστράτευση των αγωνιζόμενων εργαζομένων της ΔΕΗ.
Όμως κύριοι της κυβέρνησης, εκτός από το ότι  δεν έχετε κανένα πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να επιστρατεύετε τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι, το μόνο που έκαναν ήταν να υπερασπίζονται τη δημόσια περιουσία από το ξεπούλημα, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τη δυνατότητα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή τόπου διαμονής, να έχουν πρόσβαση σε φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα,. Ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο εσείς, με τις πολιτικές που σας έχουν επιβάλλει τα αφεντικά σας, έχετε στερήσει από περίπου 300.000 οικογένειες, στην Ελλάδα του 2014, δεν έχετε και καμία δικαιολογία για την επιστράτευση, ούτε καν νομιμοφανή.

Ισχυρίζεστε ότι «στην δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων». Την ίδια στιγμή που αρνείστε να εφαρμόσετε την απόφαση του δικαστηρίου για τις καθαρίστριες, αλλά και για τους υπαλλήλους της ΕΡΤ. Ο επιλεκτικός σεβασμός των δικαστηρίων, κατά το δοκούν, δείχνει σε ποια δημοκρατία πιστεύει η κυβέρνηση.

Αναφέρει το ΦΕΚ της επιστράτευσης ότι «ο Πρωθυπουργός αφού έλαβε υπόψη την υπ΄αριθμ. 3908/5−7−2014 εισήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής" και στη συνέχεια αμέσως μετά, το ΦΕΚ γράφει για "Την επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των εργαζομένων στις εταιρίες ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και δημόσια υγεία λόγω της παρατεινόμενης αδυναμίας ομαλής ηλεκτροδότησης της Χώρας και της εξ αυτής έκθεσης των καταναλωτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων πληθυσμού σε σοβαρούς κινδύνους υγείας". Ο ισχυρισμός αυτός, πάνω στον οποίο στηρίχτηκε η επιστράτευση είναι πλήρως ανυπόστατος διότι, οι 13 θερμικές μονάδες της ΔΕΗ που έχουν βγει εκτός λόγω της απεργίας, στερούν από το σύστημα περίπου 3.400 MW. Όμως, η συνολικά διαθέσιμη ισχύς του συστήματος των θερμικών μονάδων ξεπερνά τις 10.000 MW. Άρα μένουν 6.600 MW διαθέσιμα. Συν 1.400 MW από εισαγωγές, μας κάνουν 8.000 ΜW. Όμως, τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ λένε ότι το ύψος του φορτίου αιχμής που χρειαζόταν η χώρα ήταν 6.850 MW στις 10 το βράδυ του Σαββάτου και η εκτίμηση για την Δευτέρα ήταν, ότι θα χρειαζόταν φορτίο στην ώρα αιχμής 7250 MW.,  δηλ. ήδη υπερκαλύπτονται οι ανάγκες, χωρίς να υπολογίζει κανείς φωτοβολταϊκά (για την ημέρα), και αιολικά που δίνουν πάνω από 2.000 MW ισχύος επιπλέον (ή πάνω από 1.000 τη νύχτα).
Από τη στιγμή λοιπόν που υπερκαλύπτονται οι ανάγκες του δικτύου, έχοντας κι έναν "αέρα" περίπου 25%, προς τι οι "πορτοκαλί συναγερμοί" και τα προγράμματα διακοπών ρεύματος για να δικαιολογηθεί η επιστράτευση λόγω των κινδύνων για την δημόσια τάξη και την δημόσια υγεία;

Συνεπώς τίθεται μείζον θέμα για τον κ. Μανιάτη ψευδούς εισήγησης και βεβαίωσης, αλλά και για τον κ. Σαμαρά.

Ζητούμε να κατατεθεί η εισήγηση του κ. Μανιάτη.

Συμπέρασμα:

Η κυβέρνηση εμπαίζει τον Ελληνικό λαό και ψεύδεται για μία ακόμα φορά. Συνεπώς η επιστράτευση είναι 100% αυθαίρετη, αυταρχική, πραξικοπηματική, αντισυνταγματική και παράνομη αφού δεν υπάρχει καμία πραγματική αιτιολογία. Απαιτούμε λοιπόν να αρθεί τώρα η επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ, στον ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΔΗΕ.

Ερχόμαστε σήμερα, για 4η φορά να συζητήσουμε για το έγκλημα που ετοιμάζεστε να διαπράξετε εναντίον του ελληνικού λαού, ξεπουλώντας τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας μας, τη ΔΕΗ. Σας καταγγέλλουμε πάλι. Είστε μειοψηφία, δεν έχετε κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να προχωρήσετε στην εκποίηση της ΔΕΗ. Καταλάβετέ το επιτέλους! Ολόκληρος ο ελληνικός λαός είναι αντίθετος στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και την ολοκληρωτική παράδοση του ενεργειακού τομέα, στα ιδιωτικά μονοπώλια. Αυτό άλλωστε εκφράστηκε στη συνάντηση της Τετάρτης με σαφήνεια από όλους ανεξαιρέτως τους θεσμοθετημένους φορείς. Σας καλούμε για ακόμη μία φορά λοιπόν, να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλους ότι, η δημιουργία και πώληση της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, θα σημάνει ουσιαστικά την πλήρη ιδιωτικοποίηση, το πλήρες ξεπούλημα του ενεργειακού τομέα της χώρας μας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή της ασφάλεια.

Η κυβέρνηση, χωρίς καμία πλέον νομιμοποίηση, ξεπουλά, σαν να ήτανε τσιφλίκι της, δημόσια  περιουσία  ανυπολόγιστης  αξίας. Τις  πιο σύγχρονες μονάδες  παραγωγής, υδροηλεκτρικά, ορυχεία, δικαιώματα  στους  λιγνίτες αλλά και τη  διαχείριση των  υδάτων.  Αυτό συνεπάγεται νέες μεγάλες αυξήσεις σε όλα τα τιμολόγια, δραματική αύξηση της ενεργειακής πενίας του λαού και πλήρη έλεγχο του ηλεκτρενεργειακού συστήματος από τους ιδιώτες. Είναι δεδομένο δε, ότι το υψηλότερο ενεργειακό κόστος για τους αγρότες, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, θα μειώσει την ανταγωνιστικότητά τους.

Ξεκινήσατε με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ – θέμα βέβαια το οποίο εκκρεμεί και θα κριθεί, αρνητικά για σας, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, στα δικαστήρια τον Σεπτέμβριο. Συνεχίζετε τώρα με την, κατ’ όνομα μόνο, μικρή ΔΕΗ, στην οποία ωστόσο μεταβιβάζετε το πιο παραγωγικό κομμάτι και αφήνετε μία, ΔΕΗ Α.Ε., με το δημόσιο να έχει τον έλεγχο μόνο του 34%, αποψιλωμένη, έτοιμη και αυτή, με μαθηματική ακρίβεια, να εκποιηθεί στα αρπακτικά που καραδοκούν.

Πανηγυρίζετε μάλιστα, θέλει να του πούμε και μπράβο ο κ. Υπουργός, για το αντίτιμο που θα εισπράξει η ΔΕΗ ΑΕ, τίμημα περίπου ίσο με τον τζίρο της εταιρίας το πρώτο τρίμηνο του 2014, για μια εταιρία που ο ετήσιος κύκλος εργασιών ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στα 6 δις ευρώ. πανηγυρίζετε, που χαρίζετε στα ιδιωτικά συμφέροντα το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας. 10 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, 450 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη. Αλήθεια, πόση είναι η αξία του λιγνίτη που ξεπουλάτε; Όλα πακέτο στους ιδιώτες. Μαζί και το πελατολόγιο. 2 εκατομμύρια πελάτες, για 4 τουλάχιστον μήνες, παραδίδοντας τα προσωπικά τους δεδομένα, πρακτική με την οποία, όπως γνωρίζετε αλλά αποκρύπτετε, διαφωνεί ακόμη και η Κομισιόν. Ίσως θα έπρεπε να την ενημερώσετε ότι αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, αποτελεί, άκουσον-άκουσον, «κορυφαία πράξη ανταγωνισμού», όπως ο ίδιος μας είπε εδώ την προηγούμενη εβδομάδα!!! Πράγματι, κορυφαία πράξη ανταγωνισμού, ιδιαίτερα όταν υπάρχει η πρόβλεψη, η ΔΕΗ Α.Ε. να μην μπορεί να ασκήσει για 6 μήνες μετά την απόσχιση, οποιαδήποτε επιθετική εμπορική πρακτική, την οποία φυσικά θα μπορεί να ασκήσει η μικρή ΔΕΗ.

Θα ανοίξει η αγορά της ενέργειας μας λέτε, θα υπάρξει ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές. Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον κόσμο, εσείς και τα μισθωτά «παπαγαλάκια» σας από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Η αγορά της ενέργειας είναι ανοιχτή εδώ και 13 χρόνια στη χώρα μας και το αποτέλεσμα ήταν, από το 2001 ως το 2013, αυξήσεις στο ρεύμα 102% για τα νοικοκυριά και 76,3% για τη βιομηχανία. Έχω ήδη αναλύσει σε προηγούμενη Συνεδρίαση τους λόγους που οδήγησαν σε αυτές τις αυξήσεις. Θα αρκεστώ να επαναλάβω μόνο ότι, πέραν του γεγονότος ότι η ηλεκτρική ενέργεια έχει την ιδιαιτερότητα επειδή δεν αποθηκεύεται και ή Ελλάδα είναι μικρή χώρα, συνεπώς δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένας με την υγιή έννοια του όρου ανταγωνισμός, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από το κόστος παραγωγής. Αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από το κόστος καυσίμου και το κόστος του κεφαλαίου. Το κόστος εργασίας συμμετέχει ελάχιστα: Στις Μονάδες αερίου και στις λιγνιτικές μονάδες είναι κάτω τού 8%. Στις υδροηλεκτρικές είναι ακόμα μικρότερο.

Με δεδομένο λοιπόν ότι:

α) το κόστος του λιγνίτη και του αερίου είναι το ίδιο για όλους, το δε κόστος του νερού είναι μηδενικό για όλους, και

β) το κόστος κεφαλαίου είναι μεγαλύτερο στους ιδιώτες γιατί θέλουν να αποσβέσουν τα χρήματά τους σε πολύ μικρότερο χρόνο (10-12 χρόνια) σε σχέση με τη ΔΕΗ (25 χρόνια),

είναι προφανές ότι δεν θα προκύψει μείωση της τιμής του ρεύματος, αλλά αύξηση.

Η αγορά είναι ήδη ανοικτή συνεπώς, κύριοι συνάδελφοι και αυτό το άνοιγμα το πληρώνουμε ήδη ακριβά.

Αναφέρεστε στην Αιτιολογική Έκθεση στην ευρωπαϊκή εμπειρία, αναφέρθηκε και ο κ. Μανιάτης στο παράδειγμα της ιταλικής N.L (ENEL), της οποίας το 30% του ενεργειακού της δυναμικού πωλήθηκε το 1999 σε ιδιώτες. Την παραλλήλισε με τη δική μας ΔΕΗ, την εκθείασε για τα όσα έχει πετύχει σε διάφορες οικονομίες του κόσμου. Ένα πράγμα μόνο παρέλειψε να μας πει. Πόσο μειώθηκαν οι τιμές του ρεύματος για τους καταναλωτές.

Ας τον παραπέμψουμε λοιπόν σε στοιχεία από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΝΤΕRΝΑΤΙΟΝΑL ENERGY AGENCY=IEA), τα οποία δείχνουν για την Ιταλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, (με εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, την Ολλανδία), δραματική αύξηση των τιμολογίων, ως αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών στον τομέα της ενέργειας. Για την Ιταλία συγκεκριμένα, από το 2004 ως το 2012, η τιμή λιανικής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 44,5%, τρέχοντας, όπως και σε όλη την Ευρώπη γρηγορότερα από τον τιμαριθμικό δείκτη. Μιλάμε δηλαδή για πραγματικές ανατιμήσεις και όχι μόνο ονομαστικές. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκήθηκαν και ασκούνται τα τελευταία, τουλάχιστον 10 χρόνια, κύριοι συνάδελφοι.

Συνεπώς, και στην Ελλάδα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος νομοτελειακά θα αυξηθούν! Γιατί;

Γιατί χάνονται οι οικονομίες κλίμακας.

Γιατί η Χώρα θα στερηθεί σημαντικότατο τμήμα της «φθηνής» της παραγωγής, η οποία της επέτρεπε να ασκεί κοινή τιμολογιακή πολιτική, ιδιαίτερα προς όφελος της νησιωτικής Ελλάδας, όπου

Γιατί τα ελλείμματα της ΔΕΗ από τα κοινωνικά τιμολόγια και τις ΥΚΩ θα αυξηθούν.

Γιατί επιπροσθέτως υποχρεώνεται, βάσει του σχεδίου της ΡΑΕ, στη δημοπράτηση φθηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ), σε τιμές κάτω του κόστους, επιβάρυνση που καταλήγει πάλι στον καταναλωτή.

Γιατί το επιδιωκόμενο Ενιαίο μοντέλο των Ευρωπαϊκών αγορών (target model) με τις συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειες στο Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο Ενέργειας, έχει ως σκοπό τη σύγκλιση των τιμών (price coupling) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γιατί οι συνολικές χρεώσεις που συνδέονται με το ηλεκτρικό ρεύμα προσδιορίζονται με βάση την κερδοφορία των ιδιωτών παραγωγών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες με την επίκληση του ιδεολογήματος ότι από τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ, θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και σαν αποτέλεσμα του αυξημένου ανταγωνισμού θα μειωθούν οι τιμές του ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές. Αυτό το ιδεολόγημα πουθενά δεν αποδεικνύεται στην πράξη σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη χώρα μας. Εάν η ύπαρξη 2 – 3 ανταγωνιστών, έναντι του ενός, θα μείωνε τις τιμές, τότε θα έπρεπε να έχουμε εδώ και χρόνια φθηνά καύσιμα (ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡΟΙΛ), φθηνό φυσικό αέριο (GAZPROM, ΑΛΓΕΡΙΑ),  φθηνό τσιμέντο (ΤΙΤΑΝ, LAFARGE), φθηνά τρόφιμα (3-4 αλυσίδες σουπερμάρκετ), φθηνές τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ, VODAFONE, WIND) , φθηνές μπετόβεργες (ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, SOVEL), φθηνό γιαούρτι (ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, ΝΟΥΝΟΥ, ΟΛΥΜΠΟΣ), κτλ.  Όμως δεν έχουμε!

Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς θα ανέβει διότι τον ιδιοκτήτη της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ» όσο είναι χαμηλά στον τελικό καταναλωτή θα τον ενδιαφέρει αποκλειστικά να ανεβάσει την τιμή της χονδρεμπορικής για να κερδίζει από αυτή. Η ΔΕΗ σήμερα κρατάει την τιμή της αγοράς χαμηλά όπως έκαναν και τα ΕΛΠΕ όταν ήταν δημόσια.

Κοντολογίς, αυτή η «αναγκαστική» πώληση της «μικρής ΔΕΗ», ούτε αναγκαστική είναι, ούτε θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ούτε είναι σίγουρο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν γίνει θα καταστρέψει μια υγιή επιχείρηση, τη μεγαλύτερη παραγωγική εταιρεία της χώρας!

Προσπάθησε να απαντήσει ο κ. Μανιάτης ότι η δημιουργία της νέας εταιρίας και η πώλησή της, δεν αποτελεί ξεπούλημα. Εμείς αποδεικνύουμε ότι αποτελεί ξεπούλημα διότι: Επιδιώκετε να πουλήσετε την Μικρή ΔΕΗ σε τίμημα πολύ κάτω της πραγματικής αξίας. Η πραγματική αξία ή είναι η μισή αξία από αυτή που το έχεις στα βιβλία σου ή πιθανώς στο 1/3 της πραγματικής του. Διότι η λογιστική αξία (book value) των πάγιων της εταιρείας στις 31.03.2014 ήταν €13 δις. και η λογιστική αξία των ιδίων κεφαλαίων ήταν €5,5 δις. Και όταν λέμε λογιστική αξία εννοούμε την αξία στην περίπτωση που η εταιρεία πτωχεύσει ή είναι κοντά στην πτώχευση, όχι όταν αυτή «ζει και βασιλεύει» (π.χ., η μετοχή της ΔΕΗ πενταπλασιάστηκε από τα χαμηλά του Καλοκαιριού του 2012 μέχρι σήμερα). Άρα δεν θα ήταν παράλογο να θεωρήσουμε ότι η πραγματική αξία των παγίων της εταιρείας είναι αρκετά υψηλότερη και από τα €13 δις. Επομένως και η αξία των ιδίων κεφαλαίων είναι αρκετά πάνω από τα €5,5 δις.

Επίσης, σήμερα η κυβέρνηση, μιλώντας για την λογιστική αξία της ΔΕΗ, εννοεί μόνο την αξία των παγίων.

Δεν συμπεριλαμβάνεται και δεν αποτιμάται:

  1. Η άδεια για την κατασκευή της Μελίτης 2
  2. Η αξία των ορυχείων που δεν έχουν ανοίξει
  3. Η αξία των υποδομών που είναι σημαντική παρόλο που έχει αποσβεστεί
Βέβαια θα έρθει κάποιος τραπεζίτης και θα μας πει ότι η αξία της ΔΕΗ θα μπορούσε να υπολογισθεί με βάση τα αναμενόμενα έσοδα, κόστη και επενδύσεις της εταιρείας, όπως επίσης και με τον εκτιμώμενο κίνδυνο αυτής.

Αυτά θα εξαρτηθούν κυρίως από τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που κανονίζει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Άρα η σημερινή αποτίμηση της «μικρής ΔΕΗ» βασίζεται στο βαθμό ανεξαρτησίας της «ανεξάρτητης» ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, της ΡΑΕ.

Ποιός θα αγοράσει τη «μικρή ΔΕΗ» (σε λογική τιμή) όταν η λειτουργία του υπάρχοντος σταθμού ΜΕΛΙΤΗΣ Ι (330 MW), αλλά και του νέου σταθμού ΜΕΛΙΤΗΣ ΙΙ (450 MW), για τον οποίον υπάρχει άδεια και είναι μέρος του πακέτου της «μικρής ΔΕΗ», εξαρτιόνται από τον νικητή του διαγωνισμού για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, αφού χωρίς αυτό οι 2 σταθμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν;

Επιπλέον, πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες ότι η «Μικρή ΔΕΗ» θα γίνει σε λίγο πιο μεγάλη και από την λεγόμενη «Μεγάλη ΔΕΗ» διότι εκτός από τους λόγους που έχουμε αναφέρει:

  • Το προτεινόμενο προς πώληση μείγμα σταθμών παραγωγής δεν περιέχει ΚΑΝΕΝΑΝ από τους πλέον κοστοβόρους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ, αυτούς που ευρίσκονται στα Ελληνικά νησιά. Η ΔΕΗ διατηρεί στα νησιά και κυρίως στην Κρήτη, και τη Ρόδο, σταθμούς παραγωγής συνολικής ισχύος 1.800 MW, περίπου. Αυτοί οι σταθμοί χρησιμοποιούν το μαζούτ ή το πετρέλαιο για καύσιμη ύλη με αποτέλεσμα το μέσο κόστος παραγωγής 1 MWh να ξεπερνά τα 200 Ευρώ, όταν, π.χ., το κόστος παραγωγής ενός ΥΗΣ δεν ξεπερνά τα 20 Ευρώ / MWh! Άρα για πιο αντιπροσωπευτικό μείγμα παραγωγής μιλάμε; Δίνουμε το φιλέτο και η ΔΕΗ κρατά τον «κατιμά».
  • Επίσης, η πλήρως ιδιωτική ΔΕΗ θα κινείται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς στις προσλήψεις, στην μισθοδοσία των στελεχών κ.λ.π.
  • Η ΔΕΗ το μεγαλύτερο μέρος της το επαναεπενδύει.
Είναι σαφές κύριοι της κυβέρνησης ότι η επιλογή ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και τώρα της διάλυσης της ΔΕΗ, εντάσσεται  στη στρατηγική διάλυσης και παράδοσης συνολικά του ενεργειακού τομέα της χώρας μας, σε συγκεκριμένα συμφέροντα (Μυτιληναίος, Λάτσης, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης), τα οποία την τελευταία δεκαετία, μόνα ή παρέα με ξένα, αντίστοιχου οικονομικού μεγέθους, επιχειρηματικά σχήματα, έχουν διεισδύσει και κερδοσκοπούν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.

Τους προειδοποιούμε όλους, για ακόμη μία φορά, ότι η πράξη της Κυβέρνησης θα ακυρωθεί και καλά θα κάνουν τα κερδοσκοπικά αρπακτικά κεφάλαια να το καταλάβουν ότι χτίζουν στην άμμο.  Δεν πρόκειται να αποκτήσουν κανένα κομμάτι της ΔΕΗ.

Για μια ακόμη φορά επίσης, τονίζω ότι εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ούτε την μεταβίβαση και πώληση του 17% των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ, ούτε τη δημιουργία και ιδιωτικοποίηση της «Μικρής ΔΕΗ» η οποία, σημειωτέον, είναι η καλή ΔΕΗ. Δεσμευόμαστε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσια ιδιοκτησία, ως ενιαίας επιχείρησης του ελληνικού λαού και καλούμε τον ελληνικό λαό σε ξεσηκωμό, προκειμένου να προστατέψει ο ίδιος το ενεργειακό, άρα και το οικονομικό, αναπτυξιακό μέλλον της χώρας μας.

Καλούμε και εσάς, την μειοψηφική στην κοινωνία συγκυβέρνηση, να εισακούσετε το παλλαϊκό αίτημα φορέων, οργανώσεων, δήμων, περιφερειών, απλών πολιτών, ολόκληρου του ελληνικού λαού και να προβείτε άμεσα στη διενέργεια δημοψηφίσματος, ώστε να ακούσετε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, το εκκωφαντικό «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού, στα ύπουλα παιχνίδια σας με το ενεργειακό μέλλον της χώρας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ