ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/07/2014

Ομιλία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, την Τρίτη 8/7/2014 και Τετάρτη 9/7/2014, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το Νομοσχέδιο για τη «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας»



Κατά τη χθεσινή, δεύτερη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το Νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ», ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, μεταξύ άλλων, ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει τα δελτία του ΑΔΜΗΕ για να διαπιστωθεί αν συνέτρεχε κίνδυνος αδυναμίας ηλεκτροδότησης της χώρας, ώστε να δικαιολογηθεί η επιστράτευση των απεργών.

Αναφέρθηκε επίσης, στο γεγονός ότι, ενώ αυτή την περίοδο εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης του εισαγγελέα του Γεν. Δικαστηρίου της ΕΕ ενάντια στην απόφαση του Δικαστηρίου το οποίο είχε δικαιώσει την ΔΕΗ και είχε αποφανθεί ότι η ΔΕΗ δεν έχει δεσπόζουσα θέση στους λιγνίτες και συνεπώς δεν παραβιάζει καμία συνθήκη της ΕΕ, η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την καταστροφική της απόφαση, δίνει επιχειρήματα στον εισαγγελέα να καταδικαστεί η ΔΕΗ, ενώ όφειλε να υπερασπιστεί τις θέσεις της δημόσιας αυτής επιχείρησης, με δεδομένο μάλιστα ότι το Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχός της. Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση στην ουσία λειτουργεί ως συνήγορος του εισαγγελέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι ως υπερασπιστής του δημοσίου συμφέροντος.

Στη συνέχεια, επεσήμανε την άποψη συνταγματολόγων ότι καμία κυβέρνηση δεν δύναται να κατεβάσει το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από 51% σε δημόσιες επιχειρήσεις, όπως έχει πράξει η κυβέρνηση, τόσο με τη ΔΕΗ όσο και με τον ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, αναφέρθηκε στο τίμημα που έχει θέσει η κυβέρνηση ως κατώφλι για την πώληση του 30% της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά ότι πρόκειται για ξεπούλημα, καταθέτοντας μάλιστα και εμπεριστατωμένη μελέτη του Χρήστου Παπαγεωργίου, πρώην γενικού διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία προσδιορίζεται ότι η καθαρή αξία μόνο των λιγνιτικών κοιτασμάτων, αυτό που αντιστοιχεί στο 30%, είναι 27,31 δισεκατομμύρια ευρώ!!

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, ο Θανάσης Πετράκος, κάλεσε για άλλη μία φορά την κυβέρνηση να αποσύρει το Νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τη ΔΕΗ ως ενιαία επιχείρηση στο δημόσιο και στον ελληνικό λαό, σύγχρονη, ανασυγκροτημένη, χωρίς πελατειακές δουλείες και μακριά από τα «κοράκια» που τόσα χρόνια την λυμαίνονται και τώρα την εποφθαλμιούν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Θανάση Πετράκου στο ακόλουθο link:
https://www.youtube.com/watch?v=lSrGs6PPEpY


Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:
 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας παρακαλέσω, επειδή δεν έχουμε κάνει καμμία δευτερολογία ούτε επί της αρχή και ούτε προτίθεμαι να κάνω επί των άρθρων, να ενοποιηθούν οι δευτερολογίες μου με την εισήγηση.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζητήσαμε πάλι εχθές να κατατεθούν τα δελτία του ΑΔΜΗΕ για να διαπιστωθεί αν συνέτρεχε κίνδυνος παρατεταμένης αδυναμίας ηλεκτροδότησης της χώρας, ώστε να δικαιολογηθεί η επιστράτευση των απεργών. Δεν κατατέθηκαν. Ζητάμε έστω και τώρα να κατατεθούν.

Δεύτερον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Υπουργέ, το νομοσχέδιό σας, αν το διαπιστώσατε, δεν έχει τη συναίνεση ούτε καν ανθρώπων και Βουλευτών που βρίσκονται στον δικό σας ιδεολογικό χώρο.

Υπήρξαν μερικές σημαντικές ομιλίες από τρεις βουλευτές που βρίσκονται  ευρύτερα στον ιδεολογικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας -οι δύο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα- από όπου προκύπτει και αυτοί αμφισβητούν αυτά που  κάνετε με το επιχείρημα ότι η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση στον λιγνίτη.

Κύριε Υπουργέ, το γενικό δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αποφανθεί και έχει απορρίψει την προσφυγή της Κομισιόν. Και την ώρα που ο εισαγγελέας έκανε αίτηση αναίρεσης της απόφασης, εσείς δίνετε επιχειρήματα στον εισαγγελέα. Ξέρετε πώς λέγεται αυτό;

Θα σας περιγράψω τι κάνετε και θα μου πείτε εσείς πώς λέγεται. Είναι εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου η Κυβέρνηση. Συνεπώς, είναι υποχρεωμένη να υποστηρίζει τη ΔΕΗ, η οποία έχει προσφύγει και απαιτεί να μην γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα. Κι εσείς δίνετε επιχειρήματα στον εισαγγελέα. Άρα, λειτουργείτε όχι ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, αλλά ως εκπρόσωποι του εισαγγελέα της Κομισιόν, του γενικού δικαστηρίου.

Δεύτερον, αν καταλάβατε καλά, εχθές ένας έγκριτος συνάδελφος ο οποίος είναι καθηγητής συνταγματολόγος τίναξε στον αέρα την πράξη 15/ 24-07-2013  του Υπουργικού Συμβουλίου. Σας είπε ουσιαστικά ότι δεν δικαιούται καμμία Κυβέρνηση να κατεβάσει το ποσοστό του δημοσίου στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού κάτω από το 51%.

Εσείς, όμως, έχετε πάει το 17% στο ΤΑΙΠΕΔ. Άρα, το τρίτο στοιχείο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου τινάζεται στον αέρα.

Δεύτερον, ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι μονοπώλιο, και εκεί δεν έχει πλέον το δημόσιο την πλειοψηφία. Του αφήσατε 34%. Και αυτό τινάζεται στον αέρα.

Εγώ όμως θεωρώ, παρότι δεν είμαι έγκριτος νομικός, ούτε καν νομικός, με βάση την απλή λογική ότι με δεδομένο ότι το 46,5% της εγκατεστημένης ισχύος ανήκει στους ιδιώτες και το 66% -σε λίγο- της ΔΕΗ στους ιδιώτες, ουσιαστικά επειδή το ποσοστό του δημοσίου είναι πολύ κάτω από 51% και πολύ κάτω από 34% στο σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος της χώρας, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να επιμείνετε και οφείλετε να αποσύρετε πλήρως το νομοσχέδιο.

Τρίτο ζήτημα: Μας είπατε ότι κάνατε μεγάλο αγώνα και τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν στη ΔΕΗ, δηλαδή, το 1,5 δισεκατομμύριο που βάλατε ως κατώφλι. Έχουμε 1,5 δισεκατομμύριο επί 34%: Αυτό ανήκει στο δημόσιο. Αν κάνουμε τον πολλαπλασιασμό, τρεις επί δεκαπέντε μας κάνει σαράντα πέντε, δηλαδή 470 εκατομμύρια. Δηλαδή, γι’ αυτό πουλάτε το 30%; Για 470 εκατομμύρια; Για 470 εκατομμύρια πουλάτε το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, των εργαζομένων και τα δύο εκατομμύρια Έλληνες πολίτες; Γι’ αυτό τους πουλάτε;

Μας είπατε ότι κατέθεσε ο κύριος Υπουργός χθες τις περίφημες προσθήκες και μας έλεγε σήμερα ότι λέμε ψέματα και ότι με τις προσθήκες αυτές διασφαλίζονται οι τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι, οι πάντες.

Θέλουμε, κύριε Παπαγεωργίου, να πείτε στον κ. Μανιάτη ότι γνωρίζουμε ανάγνωση και γραφή και επειδή γνωρίζουμε ανάγνωση και γραφή, όλα αυτά που κατέθεσε ως προσθήκες αφορούν τη θυγατρική της ΔΕΗ, τη νέα καθετοποιημένη εταιρεία που θα δημιουργηθεί, όσο είναι θυγατρική της ΔΕΗ. Μέχρι εκεί. Αυτό, όμως, είναι αυτονόητο, δεν χρειαζόταν να μας το καταθέσει ως προσθήκη. Αφού είναι θυγατρική της ΔΕΗ, προφανώς θα ισχύουν όλα τα ζητήματα. Επειδή, όμως, είναι δεδομένη, προαποφασισμένη και δημοσιοποιημένη η πρόθεσή σας να πουλήσετε τη νέα καθετοποιημένη εταιρεία, τίποτα δεν ισχύει μετά. Τίποτα δεν φέρατε.

Κύριε Υπουργέ, πριν εισέλθω στα άρθρα, θέλω να πω ότι ένα μόνο άρθρο έπρεπε να φέρει η Κυβέρνηση, αυτό που θα γράφει ότι «το παρόν νομοσχέδιο αποσύρεται». Αυτό είναι το άρθρο που έχετε υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό να φέρετε. Ως εκ τούτου, η όποια τοποθέτησή μας επί των άρθρων δεν έχει το νόημα ούτε της νομιμοποίησης του νομοσχεδίου ούτε της προσπάθειας βελτίωσης των άρθρων, γιατί το έγκλημα είναι μέγα και δεν βελτιώνεται ένα έγκλημα.

Μας είπε ο κ. Μανιάτης ότι είναι εμφυλιοπολεμική η τοποθέτησή μας, λέγοντας ότι πρόκειται για ξεπούλημα και επίσης ότι αυτό που πουλάτε είναι αναλογικό. Πουλάτε, όμως, μονάδες συνολικής ισχύος 2.768 MW στο μίγμα. Μέσα σε αυτό το καλάθι, τα 2.768 MW, τα ποσοστά είναι αυτά που σας είπε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος. Υπερέχουν τα υδροηλεκτρικά και τα λιγνιτικά και είναι εκτός οποιασδήποτε ρύθμισης τα 2.000 MW που είναι στα νησιά, που είναι αυτό που λέμε «οι κακοί πελάτες», όχι ότι οι άνθρωποι είναι κακοί πελάτες, αλλά εκεί το κόστος του ρεύματος είναι πολύ μεγάλο. Άρα, πώς πουλάτε αναλογικά;

Δεύτερον, μας είπατε ότι δεν είναι ξεπούλημα. Σας απάντησε ο Πρόεδρός μας αν είναι ή δεν είναι ξεπούλημα, λέγοντάς σας ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ξεπουλήσετε, να χαρίσετε δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας, να πουλήσετε έναν ολόκληρο νομό, το Νομό της Φλώρινας, να πουλήσετε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικά, αποθέματα λιγνίτη.

Πείτε μας, λοιπόν, μόνο και μόνο αυτό. Δεν θα σας πω στο τι λένε οι φιλικοί προς εσάς όπως ο κ. Φώσκολος, που είπε ότι είναι με τον κύριο Πρωθυπουργό και συνομιλεί κάθε μέρα. Εγώ θα καταθέσω στα Πρακτικά την εμπεριστατωμένη μελέτη του πρώην Γενικού Διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτ. Μακεδονίας, του κ. Χρήστου Παπαγεωργίου, ο οποίος προσδιορίζει την καθαρή αξία των λιγνιτικών κοιτασμάτων, αυτό που αντιστοιχεί σε αυτό το 30%, στα 27,31 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό μόνο για τα λιγνιτικά. Δεν λέμε για τα νερά, τα οποία είναι ανεκτίμητης αξίας, δεν λέμε για όλα τα υδροηλεκτρικά, για τα οποία είπαμε χθες πόσο έχει κατασκευαστεί το καθένα, δεν μιλάμε για τις μονάδες.

Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Πετράκος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Μας λέτε ότι τα κάνετε αυτά για να έχει ρευστότητα η ΔΕΗ, να φτιάξει την ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ IV, δηλαδή να πάρει 470 εκατομμύρια. Αυτό θα πάρει, γιατί αυτό αντιστοιχεί, όπως σας είπα, στο 34%. Αν σας πιστέψουμε ότι θα πάνε τα χρήματα, αυτό αντιστοιχεί.

Δεν μιλάμε για όλα αυτά, αλλά από πού ως πού προκύπτει ότι η αξία της νέας καθετοποιημένης εταιρείας είναι η λογιστική της αξίας; Σας είπα και χθες ότι εμείς όσο και να την πουλάγατε θα λέγαμε όχι, γιατί η χώρα χρειάζεται «εθνικό πρωταθλητή» για να προχωρήσει. Μια ΔΕΗ σύγχρονη, ανασυγκροτημένη, χωρίς τις πελατειακές δουλείες και χωρίς δίπλα-δίπλα τα «κοράκια», τις ιδιωτικές εταιρείες που απομυζούν τη ΔΕΗ, αυτούς τους «τύπους» που θέλουν τώρα να την πάρουν.

Αυτή την ΔΕΗ χρειάζεται η χώρα, αλλά με τη δική σας λογική. Δεν έχει καμία λογική η λογιστική αξία. Και σας το επισημαίνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αυτό.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, θα τελειώσω.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Να τελειώσω όμως, γιατί μας λένε ότι δεν είναι ξεπούλημα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Και με  τη δική τους, λοιπόν, λογική είναι ξεπούλημα, διότι η λογιστική αξία δεν έχει καμία σχέση. Η αξία αντικατάστασης, είναι στοιχείο που προσδιορίζει την αξία και όχι η λογιστική αξία.

Κύριοι συνάδελφοι, αυτοί όμως στην λογιστική αξία δεν περιλαμβάνουν και δεν αποτιμούν την άδεια και την υποδομή για την κατασκευή της «Μελίτης II», που έχει κατασκευαστεί κατά 70%, την αξία των ορυχείων που δεν έχουν ανοίξει, την αξία των υποδομών. Όλα αυτά δεν αποτιμούνται και γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, και με τη δική σας λογική είναι ξεπούλημα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Πηγαίνω στο άρθρο 9.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου.

Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει θέμα ότι παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, διότι υποχρεώνει εκόντες άκοντες επί έξι μήνες να βρίσκονται στη νέα εταιρεία, δηλαδή θέλουν δεν θέλουν, δύο εκατομμύρια πελάτες. Αυτό αποτιμάται στη λογιστική αξία, πέραν των άλλων, πέραν της ουσιώδους παραβίασης; Δεν αποτιμάται.

Γι’ αυτό, λοιπόν, σας παρακαλώ, όπως τονίσαμε και όπως τόνισε ο Πρόεδρός μας, δεν πρόκειται να βρείτε χρήσιμους ηλίθιους. Το παρόν, καθώς και τα τρία σκέλη της πράξης Υπουργικού Συμβουλίου –και με τη «βούλα» μάλιστα και έγκριτου συνταγματολόγου- θα ακυρωθούν, γιατί δεν έχουν καμία αξία, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΕΗ θα επανέλθει ως ενιαία δημόσια επιχείρηση.

Να πάρετε την έκθεση του κ. Παπαγεωργίου.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

……

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Είπε ο κ. Κουκουλόπουλος ότι η πρόταση που κατέθεσα ήταν προσχηματική. Άρα, διαστρέβλωσε τα λεγόμενά μου. Με βάση τα όσα είπατε εσείς, μπορώ αυτό να το διευκρινίσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ορίστε, λοιπόν, έχετε το λόγο επί προσωπικού.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ο κ. Κουκουλόπουλος, ως παλαιότερος Βουλευτής από εμένα γνωρίζει ότι πρόταση δημοψηφίσματος μπορεί να κατατεθεί επί ψηφισθέντος νόμου, ο οποίος δεν έχει παράξει νομικά αποτελέσματα. Άρα, ουδεμία δυνατότητα υπάρχει και δεν καταλαβαίνω τον έρωτα που έχει για την πρόταση του ΚΚΕ να γίνει δημοψήφισμα επί νόμων, όπου έχουν παραχθεί νομικά αποτελέσματα. Δημοψήφισμα μπορεί να γίνει επί ψηφισθέντος νόμου, που δεν έχει παράξει νομικά αποτελέσματα και αυτός είναι ο συγκεκριμένος.

Το Γραφείο Τύπου
 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ