13/07/2014

Δήλωση της Μαρίας Μπόλαρη, βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, για τη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο εμπόριο

Δυναμική απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου, έδωσαν σήμερα οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι, με την εξαιρετικά μαζική και μαχητική τους διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, περιφρούρησαν αποφασιστικά και αποτελεσματικά το δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας, που έχει κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες και θυσίες.

Ήδη διάφορα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, κατ’εντολή του Μαξίμου και των μεγαλοεργοδοτών, ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι απείλησαν πελάτες, εμποδίζοντας τον τουρισμό και την «ανάπτυξη». Η γνωστή μνημονιακή προπαγάνδα δεν πείθει πια κανέναν. Η «μαύρη» παραπληροφόρηση-όπως άλλωστε και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-συναντά την πλήρη απαξίωση της κοινωνίας.

Στο πλευρό των απεργών, βρέθηκε και η βουλευτής Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη, δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση ήταν από τις πιο δυναμικές, αλλά και από τις πιο αποτελεσματικές. Μεγάλα καταστήματα όπως το Zara, το Mango, το Public, το Πλαίσιο, αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά. Ταυτόχρονα, έγινε ξεκάθαρο πως διάφοροι μεγαλοεργοδότες θησαυρίζουν. Με απλήρωτους εργαζόμενους που είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν και την Κυριακή, με “4ωρους” εργαζόμενους που ανακυκλώνονται, με ευθείες απειλές για όποιον και όποια τολμήσει να προβεί στην παραμικρή συνδικαλιστική δράση. Αποδεικνύεται επίσης, με τι εργαλεία “μειώνει” την ανεργία ο κ. Βρούτσης: με απασχολήσιμους και ανακυκλώσιμους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εντός και εκτός Βουλής, θα παλέψει μαζί με τους εμποροϋπάλληλους για τα αυτονόητα δικαιώματά τους. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, την τρόικα και την εργοδοσία ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους, τόσο στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όσο και στην προωθούμενη επιχείρηση κατάργησης και των υπόλοιπων συλλογικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, μιας και είναι ξεκάθαρο ότι ετοιμάζουν την τυπική ακύρωση του δικαιώματος της απεργίας και την επαναφορά του “λοκ-άουτ”.

Ξέρουν καλά ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να παλεύουν και να αντιστέκονται στην ισοπέδωση εργατικών κατακτήσεων ετών και θέλουν να τους αφαιρέσουν κάθε συλλογικό όπλο. Είναι βαθιά νυχτωμένοι, αν θεωρούν ότι όλο αυτό το αντεργατικό-αυταρχικό πλαίσιο θα γίνει ανεκτό. Δεν θα τους περάσει!»