30/07/2014

Δήλωση της Μαρίας Μπόλαρη, βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων στην Central Parking System

Δήλωση της  Μαρίας Μπόλαρη, βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων στην Central Parking System

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από έναν από τους χώρους στάθμευσης που διαχειρίζεται η εταιρεία Central Parking System (CPS) στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στην εν λόγω εταιρεία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η CPS κοινοποίησε στους εργαζόμενους την προειδοποιητική απόλυσή τους με χρονικό ορίζοντα 4 μηνών προκειμένου να καταβάλλει μειωμένη αποζημίωση αξιοποιώντας στο έπακρο το πρόσφατο αντεργατικό μνημονιακό πλαίσιο.

Η εργοδοσία, έχοντας σχεδόν εξασφαλισμένη την ανανέωση της σύμβασης με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, προκειμένου να μπορέσει να απολύσει το σύνολο των εργαζομένων χωρίς να δεσμεύεται από τις προστατευτικές διατάξεις για τις ομαδικές απολύσεις, φρόντισε εγκαίρως να «σπάσει» την εταιρεία σε 3 κομμάτια μεταφέροντας εκεί κατά βούληση εργαζόμενους.  Έτσι, όσοι και όσες επαναπροσληφθούν, θα είναι με μειωμένο μισθό και μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. Σε περίπτωση δε άρνησης των εργαζομένων, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα πρόσληψης νέων εργαζόμενων αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.

Στο πλευρό των απεργών της CPS βρέθηκαν μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων στις Εταιρείες του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, συνδικαλιστές από άλλους χώρους και η βουλευτής Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη, που σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Το παράδειγμα της Central Parking System είναι ενδεικτικό του τι συμβαίνει σήμερα στους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με την ανοχή της διοίκησης του αεροδρομίου, οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται διάφορα τμήματά του, έχουν μετατρέψει το Ελευθέριος Βενιζέλος σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, όπου μοναδικός νόμος είναι τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Με τα ποσοστά ανεργίας στο 30%, οι εργοδότες αξιοποιούν στο έπακρο όλη τη μνημονιακή εργαλειοθήκη που ισοπέδωσε το εργατικό δίκαιο: καταχρηστικές και “ευέλικτες” ομαδικές απολύσεις, μειωμένες αποζημιώσεις, ακύρωση κατοχυρωμένων εργασιακών δικαιωμάτων, πρόσληψη φθηνού εργατικού δυναμικού. Μεθοδεύσεις που πέρα από την ανοιχτή υποστήριξη της κυβέρνησης, επιβάλλονται με εκφοβισμό ή αποκλεισμό από τις συνεντεύξεις προσλήψεων όσων συνδικαλίζονται, διεκδικώντας αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα.

Ήδη από χθες, εννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας, ζητώντας να σταματήσει αυτό το αίσχος στην CPS. Παράλληλα, επειδή για τις συνθήκες εργασίας στις εταιρείες του αεροδρομίου θεωρούμε ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τις επόμενες μέρες θα προβούμε σε σχετικό διάβημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και χαιρετίζει τόσο τη σημερινή, όσο και τις επόμενες κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν το Σωματείο Εργαζομένων στην Central Parking System και τα υπόλοιπα σωματεία. Είμαστε βέβαιοι ότι οι μικροί και μεγάλοι αγώνες που αναπτύσσονται καθημερινά στις εργασιακές γαλέρες του ιδιωτικού τομέα, η συσπείρωση των συναδέλφων στα συνδικαλιστικά τους όργανα και η αποκάλυψη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, προσθέτει κρίσιμες δυνάμεις στον πολιτικό αγώνα για την ανατροπή της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτός είναι και ο μόνος σίγουρος δρόμος για να καταργηθεί όλο το πλέγμα των αντεργατικών νόμων που δημιούργησαν μαζί με την τρόικα και βασική προϋπόθεση για ένα θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει τους μισθούς, τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ως εναρκτήρια πράξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς».