ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/10/2014

Αποσπάσματα συνέντευξης του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ (Άρης Πορτοσάλτε)




-    κ. Σκουρλέτη καλημέρα σας. Έχει δημιουργήσει αίσθηση το γεγονός ότι πήρατε ένα δημοσίευμα προ 20ημέρου και αυτό το διατυπώσατε ως θέση, ως ερώτημα, ως αμφιβολία, ως προς την διερεύνηση ή ως δεδομένο ότι, δηλαδή, έχει βγει παγκάρι, κουμπαράς για να χρηματιστούν βουλευτές προκειμένου να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας;


Σε μια δημόσια συζήτηση, αναφέρομαι στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega χθες το πρωί, όταν η συζήτηση ήρθε και στο θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, έκανα αναφορά στο συγκεκριμένο δημοσίευμα το οποίο, αν δεν κάνω λάθος, κλείνει ένα μήνα ακριβώς σήμερα.

Κατ’ αρχήν, θα περίμενα αυτή την ετεροχρονισμένη ευαισθησία που έδειξε ο Πρωθυπουργός, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, να τη δείξει η κυβέρνηση την επομένη κιόλας του δημοσιεύματος. Κι όταν μάλιστα αυτό δεν είναι το μόνο δημοσίευμα. Έχει υπάρξει και δεύτερο. Επώνυμη αρθρογραφία, του κ. Κωνσταντόπουλου στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», που υπαινίσσεται πιέσεις προς βουλευτές, έτσι ώστε να ψηφίσουν τελικά το άτομο που θα προταθεί εκ μέρους της κυβέρνησης.

Νομίζω, λοιπόν, ότι στο δημόσιο διάλογο νομιμοποιείται να κάνει κάποιος αναφορά σε ένα δημοσίευμα.


-    Εσείς, γιατί αφήσατε ένα χρονικό περιθώριο, είδατε ότι δεν αντιδρά η κυβέρνηση, γιατί δεν βγήκατε στο πενθήμερο να πείτε «ρε παιδιά αυτή η εφημερίδα, για την οποία μπορεί να πει κανείς πολλά, γράφει αυτό εδώ, το ψάχνει κανείς;»


Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται αυτές τις μέρες, είτε στη Βουλή είτε οπουδήποτε αλλού, υπάρχουν σαφείς αναφορές για ορθόδοξες και ανορθόδοξες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για  να πείσουν βουλευτές. Και μαζί, νομίζω, μπορεί να έχουμε χρησιμοποιήσει αυτήν την φράση σε κάποια από τις πολλές συνεντεύξεις μας….

Το ερώτημα είναι το εξής κ. Πορτοσάλτε. Γιατί έτσι ξαφνικά η κυβέρνηση;…. Ο λαός θα είχε απαντήσει με τη γνωστή φράση: «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται». Από εκεί και πέρα, βεβαίως, από τη στιγμή που υπήρξε η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και παρενέβη, να τη βοηθήσουμε όλοι.


-    Όταν λέτε «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται», …… τώρα, σε τι εγκαλούμε τη κυβέρνηση; Ότι δεν αντέδρασε; Τι να αντιδράσει, αφού το κάνει; Δεν αντέδρασε γιατί…..


Με τις χθεσινές πρωτόγνωρες δηλώσεις για Πρωθυπουργό, να βγαίνει μετά από εισαγγελική έρευνα…..

Το «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται» πηγαίνει στον κ. Σαμαρά. Γιατί ο κ. Σαμαράς είχε κατηγορηθεί το ’93 από τον κ. Μητσοτάκη ότι είχε ρίξει με τέτοιες μεθόδους την κυβέρνηση. Το θυμόσαστε, αυτό λέω.


-    Εσείς, απ’ ότι καταλαβαίνω, υιοθετείτε μια αντίληψη που λέει «βουρ στον πατσά, βουρ στο ψαχνό» και να τους αφήσουμε σε ησυχία…..


Το τι υιοθετώ ή δεν υιοθετώ, επιτρέψτε μου να το εκφράσω εγώ, είναι δικό σας το συμπέρασμα……


-    Μισό λεπτό. Λέτε ότι εγκαλείτε την κυβέρνηση είτε γιατί «έχει τη μύγα και μυγιάζεται» και όλα αυτά, είτε γιατί χρησιμοποίησε ανοίκειες εκφράσεις. Αλλά εσείς υιοθετείτε για δεύτερη φορά, έχει προηγηθεί ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν σχέσεις διαπλοκής, που πιθανότατα υπάρχουν κ. Σκουρλέτη αλλά δεν κατονομάζει τίποτα. Λέτε απλώς ότι θα επιλέξουμε το χρόνο που θα πούμε ποιοι είναι οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες και δεύτερον - δεν έχουμε σταματήσει να μιλάμε γι’ αυτό - επικαλείστε ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας….


Δύο δημοσιεύματα….


-    Ναι, δυο δημοσιεύματα αλλά κυρίως μιας εφημερίδας, το ότι ο κ. Πρόεδρος, ο κ. Κωνσταντόπουλος το πήρε και το έκανε περιεχόμενο συνεντεύξεώς του, κι εκείνος το πήρε από κάπου, εκτός και αν έχει στοιχεία, θα περιμέναμε από τον θεσμικό κ. Κωνσταντόπουλο να τα πει εκεί που θα έπρεπε να τα πει. Εσείς, λοιπόν, παίρνετε ένα δημοσίευμα και κάνετε ακριβώς το ίδιο για το οποίο κατηγορείτε την κυβέρνηση. Δηλαδή,  έχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο ο κ. Γεώργιος Κουρής, εκδότης της εφημερίδας, ότι είδε πράγματι το παγκάρι, ή κάποιος του είπε ότι ο τάδε επιχειρηματίας, στον τάδε γάμο στις Σπέτσες, κυκλοφορούσε με τα παγκάρια και μάζευαν τα λεφτά με το δίσκο;


Δεν μπορώ να σας απαντήσω, να σας πω την αλήθεια. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν καταλαβαίνω γιατί είναι αδίκημα ή, εν πάση περιπτώσει, πολιτικό ατόπημα η αναφορά σε ένα δημοσίευμα.…. όταν μάλιστα ζούμε στην Ελλάδα κ. Πορτοσάλτε και η διαπλοκή, το μαύρο χρήμα,  είναι το συνώνυμο του πολιτικού συστήματος εδώ και δεκαετίες.


-    κ. Σκουρλέτη, δεν αμφιβάλουμε γι’ αυτό. Ονομάστε το.


Δεν αμφιβάλετε γι’ αυτό; Τότε γιατί πέφτετε από τα σύννεφα;


-    Δεν έχετε καταλάβει. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα γιατί λέει ο κ. Δραγασάκης ότι υπάρχουν διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες με την κυβέρνηση ή γιατί λέτε εσείς ότι πιθανώς επικαλούμαι ένα δημοσίευμα που λέει ότι βγήκε παγκάρι και μάζευαν λεφτά για τους βουλευτές. Σας εγκαλούμε γιατί δεν λέτε ονόματα, όχι γιατί δεν περνάει από το μυαλό μας ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό. Αλίμονο. Πείτε το όνομα για να ησυχάσουμε όλοι.


Επειδή εμείς δεν είμαστε ανακριτές, ούτε δικαστικοί, ούτε αστυνομικοί,  επιθεωρητές, αλλά κάνουμε πολιτική και θα το κάνουμε με τους όρους και το χρόνο που θα εκτιμήσουμε εμείς. Τελεία και παύλα.


-    Ναι, αλλά έτσι κ. Σκουρλέτη, αν μεθαύριο στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, εις βουλευτής ψηφίσει ανεξάρτητος, ψηφίσει για πρόεδρο ή κάποιος δεν ψηφίσει, θα σημαίνει ότι θα έχουν χρηματιστεί μία από τις δύο πλευρές ή και από τις δύο;


Εσείς το λέτε αυτό.


-    Όχι εσείς το λέτε. Εσείς το αφήνετε να διασπαρθεί όμως.


Κατά τη γνώμη μου, αυτό το οποίο θα πρέπει να σκεφτεί ο κάθε βουλευτής, ο κάθε ένας από τους 300, είναι τα σημερινά στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη φτώχεια στην Ελλάδα και αν θα πρέπει, μέσω της ψήφου τους για την ανάδειξη νέου Προέδρου, να δώσει παράταση ζωής σε αυτή την καταστροφική πολιτική. Αυτό είναι το πρώτο και κύριο κατά τη γνώμη μου.


-    Αυτό είναι δίκη προθέσεων κ. Σκουρλέτη. Κατανοείτε τι μου λέτε τώρα;


Δίκη προθέσεων είναι η πολιτική τοποθέτηση ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι στα όρια της φτώχειας, τι λέτε κ. Πορτοσάλτε; Για πέστε το αυτό και στο ραδιόφωνο. Τι υπερασπίζεστε αυτή τη στιγμή δηλαδή; Την ανθρωπιστική κρίση;….. Τι λέτε τώρα; Δίκη προθέσεων είναι το αναφαίρετο δικαίωμά μου να  κάνω κριτική σε μια πολιτική η οποία έχει διαλύσει την ελληνική κοινωνία;


-    Κριτική μπορείτε να κάνετε από το πρωί μέχρι το βράδυ διαρκώς και αδιαλείπτως. Δεν σας το στερεί κανείς, ούτε από μένα το στερείτε το να κάνω κριτική δόξα το Θεό έως τώρα. Δεν είναι ότι απλώς κάνετε κριτική, εσείς λέτε εκ των προτέρων ότι έγραψε κάποιος  - και δη η κόντρα του Γ.Κουρή, ο οποίος έχει προσφέρει ταμάλα στον τόπο με όλες τις αντιλήψεις του…και μου κάνει και εντύπωση αυτό, πώς ένα αριστερό κόμμα επικαλείται ένα τέτοιο έντυπο – και λέει προσέξτε, να ξέρεις κ. βουλευτά, εσύ που θα υποστηρίξεις αυτή την ανερμάτιστη πολιτική που φτωχοποιεί τους Έλληνες, κοίτα μην τα έχεις πάρει κιόλας γιατί θα πλανάται κάτι, ότι μπορεί να τα έχεις αρπάξει, όπως έγραψε ο Γ.Κουρής στην “Contra News”, την οποία επικαλείστε.


…..Παρακολουθώ τους συνειρμούς και τις σκέψεις σας και δεν οφείλω να το σχολιάσω από τη στιγμή που έκανα μια πολιτική τοποθέτηση και για το ένα και για άλλο ζήτημα. Από εκεί και πέρα εσείς κρίνετε. Έχετε καθημερινά μικρόφωνο, κάνετε τα ερωτήματά σας και τα σχόλιά σας.


-    Αυτό είναι αριστερή πολιτική;


Δεν περιμένω πιστοποιητικά αριστερής πολιτικής και το λέω ειλικρινά και από εσάς, επιτρέψτε μ ου , αλλά πολύ περισσότερο από την κυβέρνηση. Η δική μας αριστερή πολιτική βασίζεται στην έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης.


-    Δε νομίζετε ότι με αυτήν την τακτική και με το να έχουμε αμφιβολία για τους πάντες και τα πάντα με αναπόδεικτες βεβαιότητες ότι μπολιάζουμε και την κάνουμε την κοινωνία και την πολιτική ζωή τρισχειρότερη;


Ακούσατε τα 2/3 της πρωθυπουργικής ομιλίας την προηγούμενη Παρασκευή; Αυτό τι ήταν;  Μια επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αναπόδεικτες διχαστικές αναφορές και καταγγελίες. Και μου λέτε τώρα ότι εμείς μπολιάζουμε την πολιτική ζωή του τόπου;


-    Επειδή αυτές τις μέρες ακούγεται και αυτό περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, βέβαια δεν έχουμε μάθει ακόμα για ποιον σκοπό, αλλά εσείς πως τα ακούτε όλα αυτά;


Είναι μια εκ νέου προσπάθεια όσων μας οδήγησαν έως εδώ και στα σημερινά αδιέξοδα να βρουν μια φόρμουλα ώστε να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να μπορέσουν με έναν άλλο πλάγιο τρόπο να συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Σε καμιά περίπτωση, αυτή η πρόταση δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ.


-    Εσείς πάντως έχετε σκοπό…


Εμείς έχουμε σκοπό να ανατρέψουμε το μνημόνιο και δεν έχουμε σκοπό να εφαρμόσουμε το μνημόνιο, όπως το έκαναν οι προηγούμενοι.


-    Ενδεχόμενη έξοδος από το ΔΝΤ και δανεισμός από τις αγορές και βάζω ένα διαζευκτικό ανάμεσα. Το προτιμάτε από τα δύο; Να εξακολουθούμε να παίρνουμε με επιτόκιο από τους εταίρους μας ή να βγούμε στις αγορές;


Επιλέγουμε μια διαφορετική σχέση με τους εταίρους η οποία προϋποθέτει την κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών. Άρα, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως το θέτετε μέσα από ένα ερώτημα. Διότι αυτή τη στιγμή και η έξοδος από το ΔΝΤ αμφισβητείται. Αν και κατά πόσο είναι ουσιαστική και επηρεάζει το πραγματικό περιεχόμενο των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Διότι, απ’ ό,τι κατάλαβα από τις εκατέρωθεν δηλώσεις δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα ως προς τον βασικό του πυρήνα, την αντίληψή του, τα μέτρα, τα προαπαιτούμενα. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν αλλάζουν και απλώς λένε ότι βγαίνουμε εκτός μνημονίου. Αν δεν πρόκειται για λογοπαίγνιο, πρόκειται απλώς να υιοθετήσουμε το να συνεχίσουμε να κινούμαστε στη βάση ενός νέου μνημονίου, αλλά να μην το πούμε μνημόνιο. Μια τέτοια προσέγγιση, προφανώς, έχει πολιτική σκοπιμότητα.


-     Αν η έξοδος από το ΔΝΤ αναγγελθεί ως γεγονός από την πλευρά της κυβέρνησης ..


Πρέπει να απαντήσει που θα βρει τα λεφτά.


-    Από τις αγορές..


Είναι τόσο απλό λέτε;


-    Ή δανείζεσαι από τις αγορές ή δανείζεσαι μέσω ενός προστατευόμενου περιβάλλοντος, όπως αυτό που είμαστε το ονομαζόμενο μνημονιακό που έως τώρα λέγαμε ότι έρχεται από τοκογλύφους δανειστές. …


Εδώ πάμε να εφαρμόσουμε το εξής. Και να έχουμε τις αντικοινωνικές επιπτώσεις μιας ακραίας μνημονιακής πολιτικής και να δανειζόμαστε από τους τοκογλύφους. Δηλαδή, να κάνουμε ακόμα πιο εκρηκτικό του μίγμα. Διότι υποτίθεται ότι το μνημόνιο και οι ακραίες πολιτικές εφαρμόστηκαν επειδή δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές. Αυτός δεν ήταν ο λόγος που μπήκαμε σε αυτή την επιτήρηση;


-    Φαντάζομαι όμως ότι και εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε ενσωματώσει ότι εποπτεία και εντός ευρωζώνης υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει.


Ναι, αλλά όχι σαν αυτή της τρόικα. Και το ζητούμενο, λοιπόν, για την Ευρώπη και το έχουμε πει σε πάρα πολλούς τόνους και πάρα πολλές ευκαιρίες είναι πως συνολικά, γιατί δεν είναι μόνο ελληνικό το ζήτημα, θα απεμπλακούμε από την ακραία νεοφιλελεύθερη στρατηγική.


-    Όταν λέτε διαγραφή εννοείτε ότι σου χρωστάω 10, σου δίνω 5. Σωστά;


Όταν λέμε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους εννοούμε ότι καθόμαστε κάτω και διαπραγματευόμαστε και εμείς καταθέτουμε την άποψη της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους.


-    Δηλαδή κόβω από τα 10 τα 5 γιατί υπάρχει και η περίπτωση να επιμηκύνω την περίοδο αποπληρωμής...


Οποιεσδήποτε εναλλακτικές προτάσεις για κάποιο ενδιάμεσο διάστημα θα πρέπει να υπηρετούν το στόχο της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.


-    Με μονομερή απόφαση ή με συμφωνία με τους δανειστές;


Όταν λέμε για διαπραγμάτευση δεν κολλάει το θέμα της μονομερούς απόφασης. Μονομερής θα είναι η κατάργηση εφαρμοστικών μνημονιακών νόμων, αλλά η διαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι μονομερής απόφαση και δεν είναι και μονομερές το πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αφορά όλη την Ευρώπη και ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό.  


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ