15/10/2014

Ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Αρρυθμίες στο πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων

ΕΡΩΤΗΣΗ και

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Αρρυθμίες στο πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων

Ξεκίνησε προ ημερών στο ν. Λάρισας, με σοβαρότατες αρρυθμίες στη διαδικασία, το πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με φορέα διαχείρισης την εταιρία KAFSIS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ (Διαχείριση Πάσης Φύσεως Αποβλήτων - Ζωικών Υποπροϊόντων).

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το πρόγραμμα, διάρκειας ενός έτους, είναι πιλοτικό υπό την αιγίδα της Ε.Ε και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφορά στην περισυλλογή και διαχείριση νεκρών βοοειδών και αιγοπροβάτων, το κόστος για τον κτηνοτρόφο είναι μηδενικό, ενώ ο φορέας διαχείρισης προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό.

Όμως ήδη τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, οι καταγγελίες που φτάνουν από τους κτηνοτρόφους είναι πολλές. Άλλοι καταγγέλλουν ότι ενώ παίρνουν τηλέφωνο για άμεση περισυλλογή, ο εκπρόσωπος της εταιρίας απαντά ότι δε γίνεται σε λιγότερο από μία με δύο ημέρες. Μάλιστα σε πρόσφατη ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, υπήρξε περίπτωση που το φορτηγό έκανε 5 μέρες να φτάσει στον κτηνοτρόφο και τα ζώα είχαν πλέον φτάσει σε κατάσταση σήψης. Σε άλλους έδιναν οδηγίες να κόψουν απλώς το κεφάλι του νεκρού ζώου και το υπόλοιπο να το πετάξουν, ενώ σε άλλους πρότειναν να πάνε να τα θάψουν μόνοι τους. Πέραν αυτού, για όλη τη Θεσσαλία η εταιρία διαθέτει μόλις ένα φορτηγό-ψυγείο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο το έργο της περισυλλογής, ενώ ορισμένα από τα συμβεβλημένα σφαγεία έχουν σταματήσει να κάνουν παραλαβές, αφού δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν λόγω του αριθμού των προς σφαγή ζώων.

Όλο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που οι κτηνοτρόφοι έχουν ενημερωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι ισχύουν και συγκεκριμένα: Κατόπιν κλήσεως στο τηλεφωνικό κέντρο 2108960100, θα μεταβαίνει ο φορέας διαχείρισης στον κάθε κτηνοτρόφο για την παραλαβή του νεκρού ζώου με φορτηγά που διαθέτουν ψυγεία. Στο τέλος της ημέρας, αφού έχουν περισυλλέγει τα νεκρά ζώα από όλες τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θα πηγαίνουν στην μονάδα αποτέφρωσης της συνεργαζόμενης εταιρείας. Εκεί θα λαμβάνεται δείγμα εγκεφαλικού ιστού, το οποίο θα πηγαίνει σε πιστοποιημένο εργαστήριο του κράτους για ανάλυση, όπου και θα εξετάζεται αν το εκάστοτε ζώο είναι ύποπτο για διάφορες ασθένειες και στη συνεχεία θα αποτεφρώνεται.

Επειδή προκύπτουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τον ίδιο το διεθνή διαγωνισμό, τους όρους τους και την ανάθεση του προγράμματος στην εν λόγω εταιρία,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Ποιός προκήρυξε και πότε διενεργήθηκε ο εν λόγω διαγωνισμός; Ποιες εταιρίες κατέθεσαν προσφορές και με ποια διαδικασία αναδείχτηκε εν τέλει ως φορέας διαχείρισης η εταιρία KAFSIS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ;

2.    Ποιο είναι το συνολικό κόστος του προγράμματος πανελλαδικά, δεδομένου ότι κρούσματα καταρροϊκού πυρετού δεν υπάρχουν μόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια;

3.    Σε ποιες άλλες Περιφέρειες δόθηκαν κονδύλια για την υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων και ποια είναι τα ακριβή ποσά που εγκρίθηκαν ανά Περιφέρεια;

4.    Έχει υπογραφεί σύμβαση με τον φορέα διαχείρισης του προγράμματος; Εάν ναι, τι ακριβώς προβλέπει αυτή;

5.    Διενεργούνται έλεγχοι για την τήρηση των συμβατικών όρων εκ μέρους της εταιρίας και από ποια Υπηρεσία; Προβλέπονται σχετικές κυρώσεις περί τη μη τήρηση των όρων της σύμβασης και εάν ναι, σε ποιες ενέργειες προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει για την επιβολή τους;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Παρακαλούμε όπως καταθέσετε στο Σώμα:

Αντίγραφο της υπογραφείσας σύμβασης με την εταιρία KAFSIS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ.

Η ερωτώσα και αιτούσα βουλευτίνα

Διώτη Ηρώ