06/11/2014

Σχετικά με την εκτέλεση δικαστικής απόφασης υπέρ της Κοινοπραξίας Καζίνο Αθηνών - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

-Οικονομικών

-Τουρισμού

Θέμα: «Σχετικά με την εκτέλεση δικαστικής απόφασης υπέρ της Κοινοπραξίας Καζίνο Αθηνών»

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου («Εφημερίδα των Συντακτών», 1/11/2014) το Υπουργείο Οικονομικών έχει εκταμιεύσει ποσό άνω των 30 εκατ. € στο Υπουργείο Τουρισμού - το οποίο έχει ήδη αποφασίσει την έγκριση της δαπάνης -  για την εκτέλεση δικαστικής απόφασης, η οποία ωστόσο δεν έχει τελεσιδικήσει, υπέρ μιας κοινοπραξίας που συστάθηκε πριν από 20 χρόνια.

Συγκεκριμένα, η Κοινοπραξία «Καζίνο Αθηνών» συστάθηκε για να αναλάβει την κατασκευή καζίνο στην περιοχή «Φλοίσβος» του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Το έργο αυτό, ωστόσο, ακυρώθηκε έπειτα από αγώνες των πολιτών και σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν άφηνε περιθώρια διεκδίκησης αποζημιώσεων από την κοινοπραξία. Η κοινοπραξία ωστόσο προσέφυγε στη δικαιοσύνη και με βάση την 1409/2009 αναγνωριστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, δικαιούται αποζημίωσης ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης της απόφασης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί εντός του τρέχοντος μηνός.

Ωστόσο, προκαλεί πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι το Δημόσιο φέρεται να μην έχει εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεσή του και συγκεκριμένα να μην έχει ασκήσει αίτημα αναστολής εκτέλεσης της συγκεκριμένης απόφασης. Το γεγονός αυτό είναι τουλάχιστον προκλητικό, αν ληφθεί υπόψη ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξαντλεί την αυστηρότητά του όταν πρόκειται για αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους (καθαρίστριες Υπ. Οικονομικών, ασφαλιστικά ταμεία), προβάλλοντας το επιχείρημα ότι εκτρέπεται η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού – και μάλιστα για πολύ μικρότερα ποσά. Εξάλλου το Υπ. Οικονομικών δεν έχει εκτελέσει ακόμα και τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ, όπως η πρόσφατη για τους ενστόλους.

Ερωτήματα επίσης δημιουργούνται σε σχέση με το αν πράγματι συνεχίζει να υφίσταται νομικά η κοινοπραξία  και ιδιαίτερα όταν τα μέλη της φέρονται να έχουν πτωχεύσει.

Επειδή:

-    Η απόφαση του Εφετείου είναι αναγνωριστική και εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας

-    Εγείρονται ερωτήματα σε σχέση με την νομική υπόσταση της κοινοπραξίας

-    Δεν εφαρμόζονται ανάλογες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-    Για ποιο λόγο δεν εξαντλήθηκαν όλα τα νόμιμα μέσα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου; Διερευνήθηκε η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης; Αν όχι, θα αναζητηθούν ευθύνες;

-    Με ποιο σκεπτικό προχώρησαν τώρα στην εκταμίευση ποσού άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τελεσιδικήσει η υπόθεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας;

-    Έχει διερευνηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών το υφιστάμενο καθεστώς της κοινοπραξίας και των μελών της;

-    Σε ποιον/ους θα αποδοθεί το ποσό, σε περίπτωση που η κοινοπραξία δεν υφίσταται και τα μέλη της έχουν πτωχεύσει; Σε ποιον/ους θα εκδοθεί φορολογική ενημερότητα για να εισπράξουν το ποσό;

-    Προτίθενται να εκτελέσουν κατά τον ίδιο τρόπο ανάλογες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν διάφορες κατηγορίες εργαζόμενων και συνταξιούχων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τσακαλώτος Ευκλείδης