07/11/2014

Καθυστέρηση στη λειτουργία του κολυμβητηρίου Αγρινίου και τα προβλήματα που δημιουργούνται στα αθλητικά σωματεία που χρησιμοποιούν την πισίνα του - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

- Πολιτισμού και Αθλητισμού

- Εσωτερικών

Θέμα: Καθυστέρηση στη λειτουργία του κολυμβητηρίου Αγρινίου και τα προβλήματα που δημιουργούνται στα αθλητικά σωματεία που χρησιμοποιούν την πισίνα του.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το δημοτικό κολυμβητήριο στο Δ.Α.Κ. (Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο) Αγρινίου εμφανίζει καθυστέρηση στη λειτουργία του. Μέσα Οκτωβρίου είναι συνήθως η εποχή που το κολυμβητήριο ανοίγει για να υποδεχτεί τα αθλητικά σωματεία της πόλης, που δραστηριοποιούνται στην κολύμβηση, αλλά και οποιονδήποτε θέλει να κολυμπήσει το χειμώνα. Φέτος, όμως, δεν έχει ανοίξει ακόμη της πόρτες του και η καθυστέρηση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και στα αθλητικά σωματεία που χρησιμοποιούν την πισίνα του, και σε ενήλικες που θέλουν να αθληθούν.

Υπήρχε πρόγραμμα ελεύθερης κολύμβησης και θεραπευτικής κολύμβησης για ιατρικούς λόγους, που φέτος δεν έχει αρχίσει ακόμη. Οι αθλητικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής προπονούν παιδιά ηλικίας 6 με 7 και 9 έως 12 ετών, με ζήλο για τον υγρό στίβο και με αγωνιστικές βλέψεις για την κολύμβηση. Οι γονείς τους εμπιστεύονται τα σωματεία όπου προπονούνται, γι’ αυτό αναγκάζονται να πηγαίνουν για προπονήσεις δύο φορές την εβδομάδα σε κολυμβητήρια κοντινών πόλεων ή σε υπαίθριες εγκαταστάσεις, ευάλωτες στις καιρικές συνθήκες. Είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι προπονήσεις τους στο κλειστό κολυμβητήριο, καθώς μέχρι τώρα οι αθλητές των σωματείων αυτών έχουν κατακτήσει πανελλαδικές διακρίσεις, συμμετέχοντας σε όλες τις περιφερειακές, αλλά και σε άλλες διοργανώσεις υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα.

Με πολύ κόπο λοιπόν, αλλά και θέληση, τα παιδιά συνεχίζουν τον αγώνα τους στα κολυμβητήρια άλλων πόλεων, εκτός Αγρινίου. Οι γονείς τους επιβαρύνονται με τα έξοδα μετακίνησης και το άγχος της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου, αφού τα σωματεία είναι αδύνατον να καλύψουν τα έξοδα. Επιπλέον, τις ημέρες της προπόνησης, τα παιδιά λείπουν σχεδόν 6 ώρες από το σπίτι τους, παιδιά 9 έως 12 ετών που έχουν σχολικές υποχρεώσεις. Είναι φανερό ότι οι εργασίες συντήρησης και επισκευής θα έπρεπε να ξεκινήσουν νωρίτερα, ώστε το κολυμβητήριο να παραμείνει κλειστό μόνο για μικρό διάστημα, προκειμένου να μπορέσουν τα αντίστοιχα σωματεία να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Επειδή η πολιτεία πρέπει να μεριμνά και να προστατεύει την άθληση των πολιτών της, ειδικά όταν πρόκειται για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως ανήλικα παιδιά,

Επειδή ο αθλητισμός για  όλους είναι μια ανοικτή πρόσκληση για τους πολίτες και, ταυτόχρονα, μια ευχή για ουσιαστική αναβάθμιση της αθλητικής ζωής του τόπου,

Επειδή τα σωματεία της πόλης του Αγρίνιου που ασχολούνται με τον υγρό στίβο, χρίζουν καλύτερης αντιμετώπισης γιατί προσφέρουν κοινωνικό έργο στην ευρύτερη περιοχή της πόλης,

Επειδή η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συντηρήσει τις αθλητικές της υποδομές, στο πλαίσιο των οικονομικών περιορισμών που υφίσταται,

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

1. Υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την αντιμετώπιση των άμεσων λειτουργικών προβλημάτων, στις οποίες θα ξαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο του Αγρίνιου;

2. Θα μπορέσει να λειτουργήσει το κολυμβητήριο απρόσκοπτα και με ασφάλεια, ώστε να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση όλων των αθλουμένων όταν λάβει την αναγκαία αδειοδότηση;

3. Υπάρχει αντίστοιχο κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε η λειτουργία του κολυμβητηρίου να είναι ασφαλής για την προπόνηση των αθλητών και τη φιλοξενία όλων των ηλικιακών ομάδων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφύλλου Μαρία