ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/11/2014

Αποσπάσματα από την εισήγηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής




Ως προς τα άρθρα του νομοσχεδίου, θα επαναλάβω ότι διαλαμβάνονται διατάξεις που είναι ύποπτες και οι οποίες σας επιτρέπουν και επιτρέπουν, γενικά, να ιδρυθούν επιχειρήσεις απονομής χάριτος ή μετρίασης της ποινής ανάλογα με την υπόθεση.

Σας είπα και κατά τη διάρκεια της Επιτροπής ότι υπάρχουν δημοσιεύματα του Ιουλίου 2014, με τα οποία καταγράφεται και καταγγέλλεται μια επιχείρηση τακτοποίησης ημετέρων μέσα από την απονομή χάριτος. Τα καταθέτω στα Πρακτικά.

Πρέπει να εξηγήσετε, με βάση αυτά τα στοιχεία που δεν έχουν καμμία σχέση με την δικαιοπολιτική στόχευση και αποστολή της διαδικασίας χάριτος, πώς δρομολογείτε επέκταση της δυνατότητας απονομής χάριτος σε σχέση και με αποφάσεις άλλων κρατών-μελών.

Ελπίζω οι πρώτοι που θα επωφεληθούν από τις διαδικασίες αυτές να μην είναι οι καταδικασθέντες για εγκλήματα διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος από δικαστήρια άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Σας είπαμε, επίσης, εισηγητικά -το επαναλαμβάνω, γιατί είναι αδύνατον, φυσικά, να αναφερθώ σε ένα-ένα τα άρθρα- ότι είναι αδιανόητα τα άρθρα εκείνα με τα οποία επιτρέπετε την αναπροσαρμογή της ποινής επί τα βελτίω, χωρίς συνεκτίμηση παραμέτρων καθοριστικών για την βαρύτητα, την ποινική αξίωση της Πολιτείας.

Σας είπαμε, επίσης, εισηγητικά -δεν απαντήσατε τίποτε γι’ αυτά τα θέματα, βεβαίως- ότι δε νοείται διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ Εισαγγελέως Πρωτοδικών και αρμοδίων Αρχών άλλων χωρών. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην ποινική δικονομία και συνιστά διαδικασία η οποία διαρρηγνύει τον πυρήνα των εγγυήσεων της ποινικής δικονομίας, της έγγραφης ποινικής προδικασίας και της ποινικής διαδικασίας, αφού εγκαθιδρύει μια προφορική επικοινωνία μεταξύ Αρχών, της οποίας μάλιστα δεν υπάρχει εγγύηση ότι λαμβάνει γνώση ο ενδιαφερόμενος.

Τέλος, σας είπαμε ότι κακώς επιβαρύνετε τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών με μια πρωτόγνωρη διαδικασία, όταν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας είναι εγκαταλελειμμένοι, στην πραγματικότητα, να αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δικογραφίες χωρίς υποστήριξη, πολλές φορές, ακριβώς, για να μη διερευνώνται ορισμένες δικογραφίες και να χάνονται στον όγκο του φόρτου εργασίας.

Λέγοντας αυτά, σας ξεκαθαρίζω ότι στα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου σας εμείς θα απόσχουμε της ψηφοφορίας, διαμαρτυρόμενοι ακριβώς για τον πρόχειρο, ανεύθυνο και πραγματικά σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο επιθυμείτε και επιταχύνετε τη νομοθέτηση σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Από εκεί και πέρα, θα καταγράψουμε την αρνητική μας ψήφο σε συγκεκριμένα άρθρα που τα θεωρούμε και ιδιαιτέρως προβληματικά στον πυρήνα τους.

Δεδομένης της αλλοπρόσαλλης διαδικασίας που έχει υιοθετηθεί, θα μου επιτρέψετε να τοποθετηθώ επί της αρχής για τρεις από τις τροπολογίες που αποτελούν στην πραγματικότητα και νομοσχέδια. Πρόκειται:

-    για την τροπολογία που αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια και τα δάνεια επαγγελματιών,

-    την τροπολογία που αφορά τη μερική εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων οι οποίες αφορούν τις περικοπές που είχαν γίνει στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και

-    την τροπολογία που αφορά τη διαφήμιση στα Μέσα Ενημέρωσης που διαπίστωσα ότι η αρμοδία Υπουργός επιχείρησε να αποφύγει ως προς την ουσία της και ως προς την καταβολή της.

Πρώτη τροπολογία: επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια επαγγελματιών.

Επισημαίνω ότι ακόμα δεν έχουμε ακούσει αρμόδιο Υπουργό να τοποθετείται και να την παρουσιάζει, αν και διανύουμε, ήδη, τη δεύτερη ημέρα συζήτησης.

Επισημαίνω ακόμη, ότι ζητήσαμε να συζητηθεί η τροπολογία στην Επιτροπή και το απορρίψατε εσείς, οι κυβερνητικοί Βουλευτές, οι οποίοι επισπεύδετε αυτήν την τροπολογία. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια τροπολογία με την οποία παραδίδετε «γη και ύδωρ» στους τραπεζίτες, αφού τους αναγνωρίζετε τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζουν ποια επιχείρηση θα επιβιώσει και ποια θα πεταχθεί στον Καιάδα. Εγκαταλείπετε, δηλαδή, επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες στο έλεος των τραπεζών και των τραπεζιτών, όπως ακριβώς έχετε κάνει με τους πολίτες, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί απ’ αυτούς όχι απλώς να βιώνουν ακραίες συνθήκες απόγνωσης και εξαθλίωσης, αλλά να οδηγούνται και σε αυτοκτονίες.

Σε ποιους τραπεζίτες τώρα εσείς παραδίδετε το μέλλον των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών; Στους ίδιους τραπεζίτες με τους οποίους ανταλλάσσετε εξυπηρετήσεις. Στους ίδιους τραπεζίτες και στις διοικήσεις τραπεζών που χορήγησαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως δάνεια στα κόμματά σας με εγγύηση τη μελλοντική κρατική επιδότηση –δηλαδή, ουσιαστικά παραβίασαν τους κανόνες για τη διασφάλιση εγγυήσεων για τη χορήγηση δανείων. Στους ίδιους τραπεζίτες που απαλλάξατε με αντισυνταγματική, εκπρόθεσμη τροπολογία τριών Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας –να μην τα ξεχνάμε αυτά- τον Απρίλιο του 2013. Στους ίδιους τραπεζίτες για τους οποίους καταγγέλλεται όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά ήδη και από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ότι τους ωφελήσατε παρά το καθήκον σας και παρά το νόμο.

Καταθέτω στα Πρακτικά το έγγραφο του κυρίου Ρακιντζή, στον οποίον είχαμε παραδώσει και τη «Μαύρη Βίβλο της Ντροπής», όπου καταγράφουμε αυτά τα αίσχη σας.

Όταν κάναμε τη διαδικασία έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ -στην οποία εμπλέκεται επίσης ο όμιλος EFG, εμπλέκεται δηλαδή η Eurobank- τι διαπιστώσαμε; Ότι μέλη διοικήσεων τραπεζών ουσιαστικά τοποθετούνται οι αποτυχόντες πολιτευτές σας, πρώην Βουλευτές σας, πρώην στελέχη των Υπουργείων σας.

Να αναφέρω τον κ. Πλασκοβίτη, εμπλεκόμενο στη λίστα Λαγκάρντ και ψευδορκήσαντα στην Επιτροπή, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος;

Τον κ. Γεωργακόπουλο, πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, που τώρα είναι σε εταιρεία ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς;

Τον κ. Πρωτόπαπα;

Τον κ. Παπουτσή, ο οποίος τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα;

Τον κ. Ζανιά, πρώην Υπουργό Οικονομικών και πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος έγινε Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών;

Να αναφέρω τον κ. Μάναλη που ορίσατε ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ, τον απαλλάξατε από τη διαχειριστική του ευθύνη και εν συνεχεία μεταπήδησε στην Attica Bank;

Ή να αναφέρω την αντίστροφη διαδικασία αποκατάστασης τραπεζιτών σε κυβερνητικές θέσεις, με προεξάρχον παράδειγμα, βέβαια, τον κ. Παπαδήμο που έγινε και Πρωθυπουργός της χώρας μέσα από μία διαδικασία συνταγματικής εκτροπής;

Δεν εγγυάσθε την ισότητα και τη διαφάνεια στη χορήγηση των επιχειρηματικών δανείων και στην παρακολούθησή τους. Αυτό που καταγράφεται είναι ότι κάποιοι παίρνουν δάνεια χωρίς εγγυήσεις ή με ανεπαρκείς εγγυήσεις, την ίδια ώρα που άλλοι ασφυκτιούν. Αυτό που καταγράφεται είναι ότι αυτοί τους οποίους εξυπηρετείτε πάλι με τροπολογίες -όπως η τροπολογία για τα μέσα ενημέρωσης- είναι οι ίδιοι που βρίσκονται να φοροδιαφεύγουν.

Καταθέτω το δημοσίευμα του «Βήματος» για τους καυτούς λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ, όπου αναφέρεται πρώτη-πρώτη η περίπτωση δύο εκδοτών, κατασκευαστών.

Δεν ξέρετε ποιοι είναι; Δεν είναι οι ίδιοι που θέλατε να ωφελήσετε με την τροπολογία του Αυγούστου για τα μέσα ενημέρωσης, η οποία παρασιωπήθηκε απ’ όλα τα συστημικά μέσα και στην οποία φέρνετε τώρα τροπολογία, που πολύ γενικώς επιχείρησε να παρουσιάσει η κυρία Βούλτεψη;

Θα κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε σε σχέση με τις αποκαλύψεις για το όργιο φοροαποφυγής που είχε στηθεί –που έχει στηθεί- «θεσμικά» στο Λουξεμβούργο; Θα κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε σε σχέση με την προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων επιχειρήσεων, μεταχείριση άμεσα σχετιζόμενη με τη διαπλοκή των κυβερνητικών συνιστωσών και στελεχών με αυτές;

Θα κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι στο εξωτερικό βρίσκονται μη φορολογημένα δυσθεώρητα ποσά επιχειρηματιών που εδώ χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους; Ή θα εγκαταλείψουμε εκείνους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη δυσκολία και τον ορυμαγδό φορολογικών υποχρεώσεων που έχετε επιβάλει; Θα τους βάλουμε στην ίδια θέση με εκείνους που βρίσκονται διαρκώς ωφελημένοι;

[…]

Κατέθεσε σχετική μηνυτήρια αναφορά ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο κ. Κουρουμπλής, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Και ελπίζω η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να επιδείξει ζέση και διάθεση διερεύνησης αυτού του πάρα πολύ σημαντικού θέματος που συνδέεται και με τη δυσχερή κατάσταση, στην οποία κάποιοι περιήγαγαν τη χώρα.

[…]

Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Έχει αποτυπωθεί στην πρώτη πρόταση νόμου που καταθέσαμε τον Αύγουστο του 2012 σε σχέση με την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των υπερχρεωμένων πολιτών. Μια πρόταση νόμου που απορρίψατε, ενώ περιλάμβανε την διαγραφή χρεών για εκείνους που δεν είχαν τη δυνατότητα και εγγύηση μη επιβάρυνσης για μεγαλύτερο τμήμα από το 30% των ετησίων αποδοχών των πολιτών.

Καταθέσαμε, όμως, και αναλυτικά παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, πριν από ελάχιστο χρόνο, τη δική μας αντίληψη γι’ αυτό που ονομάζουμε μια σύγχρονη σεισάχθεια, μια νέα σεισάχθεια που θα περιλάβει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και, ως γενική αρχή, αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το ένα τρίτο του ετήσιου εισοδήματος. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη σύσταση δημοσίου ενδιάμεσου φορέα –δεν μπορεί οι τράπεζες να κάνουν αυτήν τη δουλειά- διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.  Δεν προτείναμε έναν φορέα τύπου «κακής» τράπεζας, αλλά αντίθετα ένα διαχειριστή κάθε είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών, τις οποίες εσείς έχετε αφήσει ανεξέλεγκτες, ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.

[…]

Το ζήτημα της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων, το οποίο τίθεται από την τροπολογία την οποία φέρνετε για τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και τους δικαστικούς λειτουργούς, αποκαλύπτει την αντίληψή σας σε σχέση με την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς, δεν θέλετε μία Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, δεν θέλετε να υποχρεώνεστε στην εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Θέλετε μία «α λα καρτ» από την Κυβέρνησή σας εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, όπως αυτή που εγγυηθήκατε με την επιστολογραφία σας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου ουσιαστικά είπατε –υπέγραψε ο κ. Σαμαράς, ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Προβόπουλος- ότι δικαστικές αποφάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την ακύρωση περικοπών ή την ακύρωση αποκρατικοποιήσεων συνιστούν εμπόδια στην ολοκλήρωση του Προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου και ότι θα υπάρξουν αντίμετρα της Κυβέρνησης προς «άρση των εμποδίων». Δηλαδή, επιφυλάσσετε στον εαυτό σας το προνόμιο να εφαρμόζετε όποια απόφαση θέλετε, όπως θέλετε και όποτε θέλετε.

Γι’ αυτόν το λόγο αρνείστε να εφαρμόσετε δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτές που έχουν δικαιώσει εργαζομένους της ΕΡΤ και σας υποχρεώνουν σε επαναπρόσληψη και καταβολή των αποδοχών τους, όπως αυτές έχουν δικαιώσει σχολικούς φύλακες, τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά ακόμη και την απόφαση του Αρείου Πάγου για το χαράτσι.

[…]

Κλείνω, λέγοντάς σας το εξής: Προφανώς -και αυτό καταδεικνύεται και από την αντιμετώπισή σας για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών- θεωρείτε ότι μπορείτε να χειραγωγείτε τη Δικαιοσύνη.

Εμείς σας έχουμε πει και το έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι ενδεείς δικαστές είναι επιρρεπείς δικαστές. Εσείς θέλετε τέτοιους δικαστές, είναι ξεκάθαρο. Εμείς θα σταθούμε εγγυητές της διάκρισης των εξουσιών και αταλάντευτα θα σας θέτουμε προ των ευθυνών σας για την εγγύηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ