ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

26/11/2014

Την ώρα που η Δικαιοσύνη προτείνει παραπομπές για τη Siemens, η Κυβέρνηση φροντίζει οι υπαίτιοι να πέσουν στα μαλακά - Τοποθετήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου και απαντήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής




Θέμα: Την ώρα που η Δικαιοσύνη προτείνει παραπομπές για τη Siemens, η Κυβέρνηση φροντίζει οι υπαίτιοι να πέσουν στα μαλακά - Τοποθετήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου και απαντήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής


ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ξεκινώ λέγοντας, κύριε Πρόεδρε, ότι, εσείς, σαν Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής, να πράξετε το καθήκον σας και να διαμαρτυρηθείτε στους αρμόδιους Υπουργούς οι οποίοι, την ώρα που συνεδριάζει η Επιτροπή μας και επεξεργάζεται νομοθετικές προτάσεις, επιλέγουν να παρακάμπτουν την Επιτροπή αυτή και να εισάγουν στην Ολομέλεια τροπολογίες ντροπιαστικές οι οποίες δεν συζητιούνται, δεν υφίστανται, άρα, τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ψηφίζονται, ξεπλένοντας ευθύνες προσώπων από αυτά τα οποία, υποτίθεται, ότι αυτό το νομοσχέδιο επιδιώκει να υποχρεώσει να επιστρέψουν τα κλεμμένα.

Παράδειγμα, ζωντανό, χθεσινό και σημερινό: Τροπολογία, πολλοστή, κατά σειρά, με την οποία νομοθετείται, ότι μια σειρά πράξεων απευθείας αναθέσεων συγκεκριμένων έργων, συμβάσεων που δεν έχουν συναφθεί, εκταμίευσης χρημάτων για πληρωμή τηλεοπτικών στούντιο σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, εκταμίευσης χρημάτων προς εξασφάλιση της εκπομπής ψηφιακού φάσματος κ.λπ. Μια σειρά, δηλαδή, ενεργειών που άπτονται της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και προσκρούουν στο νόμο, όπως τώρα ισχύει, θεωρούνται, λέει, νόμιμες. Αυτή είναι η εκπρόθεσμη τροπολογία την οποία κατέθεσαν προχθές, με αριθμό 295 και γενικό αριθμό 2040, ο κ. Χαρδούβελης, ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Βρούτσης και ο κ. Σταμάτης.

Είναι ή  δεν είναι αρμοδιότητα αυτής της Επιτροπής η νομοθέτηση σχετικών διατάξεων που έχουν να κάνουν με το έκτρωμα που λέγεται ΝΕΡΙΤ και γενικά με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση; Γιατί, για τρίτη συνεχή φορά, επιχειρείται να περάσει διάταξη με την οποία νομιμοποιούνται, εκ των υστέρων, παράνομες ενέργειες που αφορούν τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος;

Αυτά τα χρήματα κ. Υπουργέ, ποιος θα τα επιστρέψει, αφού φροντίζετε οι δαπάνες να θεωρούνται νόμιμες; Δεύτερον, περνάει διάταξη με την οποία, αρκεί να δημοσιευθούν στη Διαύγεια, δύο μήνες μετά, πράξεις και έχουν ήδη, κατά παράνομο τρόπο, διεκπεραιωθεί, χωρίς να έχουν δημοσιευθεί στη Διαύγεια.

Ποιόν θέλετε να πείσετε; Αυτά συζητιούνται αυτή τη στιγμή στην Ολομέλεια. Είναι τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Έρευνα. Ποιον θέλετε να πείσετε κύριοι της Κυβέρνησης; Ότι, δήθεν, μεριμνείτε για την ανάκτηση των κλεμμένων, την περιφρούρηση και την προστασία του δημοσίου χρήματος, από τη στιγμή που το διασπαθείτε και μετά ξεπλένετε αυτούς που το κάνουν αυτοβούλως ή για λογαριασμό σας και, εν προκειμένω τον Ειδικό Διαχειριστή της ΕΡΤ.

Ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης πάλι φέρνει εκπρόθεσμη τροπολογία στην Ολομέλεια, ενώ έχουμε Επιτροπή, στην οποία τα βάζει όλα μαζί: διατάξεις που αφορούν πάλι την εκλογή Προϊσταμένων από τους Δικαστές, διατάξεις που αφορούν τον Οργανισμό Δικαστηρίων, διατάξεις που αφορούν τον ν.4055 και σήμερα ήρθε και τις απέσυρε. Μία που τις έβαλε χθες, μία που τις απέσυρε σήμερα. Επίσης, τις διατάξεις που αφορούν την τροποποίηση της νομοθεσίας σχετικά με την δημοσίευση φωτογραφιών.

Αυτός ο τρόπος νομοθέτησης είναι άκρως προσβλητικός για την κοινοβουλευτική τάξη, κυρίως όμως είναι δηλωτικός της αντίληψης που σας διακατέχει και η οποία αμφίσταται παρασάγγας από κάθε έννοια περιφρούρησης του δημοσίου συμφέροντος και του δημοσίου χρήματος. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι, όταν με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε και την άτακτη νομοθέτηση και την πολυνομία και την άναρχη νομοθέτηση και την αδυναμία εκ μέρους των εκτελεστικών οργάνων και των δικαστικών οργάνων να παρακολουθήσουν αυτά που νομοθετείτε, είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει και η ανομία και η παρανομία και η ασυδοσία σε σχέση με την περιφρούρηση και διασφάλιση του δημοσίου χρήματος.

Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο, για να διατυπώσω μόνο ερωτήματα και στην δευτερολογία μου, αν λάβω οποιαδήποτε απάντηση θα προβώ και σε τοποθετήσεις.

Ερώτημα πρώτο: κύριε Υπουργέ, ποιος σας εισηγήθηκε αυτές τις διατάξεις; Διότι από τις τοποθετήσεις προέκυψε πόσο προβληματικές είναι και πόσο αμφίστανται από εκείνα που έπρεπε να προβληματίζουν και τους αρμοδίους και τις υπηρεσίες σας. Φαντάζομαι ότι ο κ. Λυμπερόπουλος που είναι σύμβουλός σας, αποσπασμένος από εσάς αλλά και μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, θα σας είχε τουλάχιστον ενημερώσει για τις απόψεις της Ένωσής Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως εκφράστηκαν χθες. Άρα, δεν μπορεί να τις αγνοείτε.

Ποιος λοιπόν σας εισηγήθηκε αυτές τις διατάξεις; Πως προκύπτουν τέτοιες διατάξεις και νομοθετούνται, όταν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και εφαρμοστές του νόμου, επισημαίνουν πόσο ύποπτες είναι; Βεβαίως, να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όλοι αντιλαμβάνονται σε εκείνους που υπάρχει σύγκρουση καθηκόντων και συμφερόντων, πώς ερμηνεύονται συγκεκριμένες τοποθετήσεις. Όταν υπάρχει σύγκρουση καθηκόντων είναι πολύ εύκολο να ερμηνευθούν συγκεκριμένες τοποθετήσεις. Εκείνες όμως οι τοποθετήσεις, οι οποίες ήταν απολύτως εναργείς ήταν οι τοποθετήσεις και των εκπροσώπων των Δικαστών και των εκπροσώπων των Εισαγγελέων, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται με ποιο σκεπτικό εσείς εισηγείσθε μία τόσο ευμενή μεταχείριση σε πρόσωπα υπόλογα για οικονομικά αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος και μάλιστα επισείοντα ποινή καθείρξεως.

Ερώτημα δεύτερο: στην υπόθεση της Siemens για την οποία διατυπώθηκε εισαγγελική πρόταση μόλις προχθές, θα επωφεληθούν ή δεν θα επωφεληθούν οι υπαίτιοι και οι υπόλογοι από αυτές τις διατάξεις; Είναι για αυτούς ευμενείς ή δεν είναι; Είναι για τον κ. Τσουκάτο ευμενείς αυτές οι διατάξεις ή δεν είναι;

Ερώτημα τρίτον: σε όλες τις υποθέσεις των εξοπλιστικών είναι ή δεν είναι αυτές οι διατάξεις εφαρμόσιμες; Θα επωφεληθούν όλοι εκείνοι που ενέχονται στις υποθέσεις των εξοπλιστικών ή δεν θα επωφεληθούν;

Ερώτημα τέταρτο: υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Θα επωφεληθούν ή δεν θα επωφεληθούν οι καταθέτες της λίστας οι οποίοι έχουν αποκρύψει χρήματα μεταξύ των οποίων είναι συναλλασσόμενοι και εμπλεκόμενοι σε διαπλοκή με την Κυβέρνησή σας καναλάρχες και κατασκευαστές.

Υπόθεση Υποβρυχίων: κλείσατε και την Βουλή για να μην ελεγχθεί. Είναι ανοιχτή η υπόθεση και το ξέρετε, είναι ανοιχτή στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Θα επωφεληθούν ή δεν θα επωφεληθούν οι υπόλογοι και οι υπαίτιοι; Απαντήστε συγκεκριμένα και όχι αφηρημένα, διότι αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι για την τελευταία ερώτηση που θα σας κάνω.

Υπόθεση ENERGA – HELLAS POWER: εισάγεται στις 16 Ιανουαρίου του 2015. Θα επωφεληθούν ή δεν θα επωφεληθούν εκείνοι οι οποίοι παραπέμπονται από αυτές τις διατάξεις; Απαντήστε μας αν θα επωφεληθούν ή όχι και ποιος σας εισηγήθηκε να επωφεληθούν τόσο σκανδαλωδώς εκείνοι οι οποίοι είναι υπόλογοι ενώπιον την ελληνικής Δικαιοσύνης. Διότι προκύπτει ξεκάθαρα ότι δεν σας το εισηγήθηκαν ούτε οι δικαστικές ούτε οι εισαγγελικές γνώσεις, προκύπτει ξεκάθαρα ότι υπάρχει κραυγαλέα αναντιστοιχία μεταξύ της πρόνοιας που εσείς λαμβάνετε για αυτά τα πρόσωπα και της ποινικής αξίωσης της πολιτείας, όπως υπάρχει κραυγαλέα αντίφαση μεταξύ της εξουθενωτικής μεταχείρισης που επιφυλάσσετε για παραβάσεις και παραβάτες σε βαθμό πλημμελήματος ή και πταίσματος, εν σχέσει με αυτά τα βαρύτατα κακουργήματα που συνδέονται, και το ξέρετε ότι συνδέονται, με τη χρεοκοπία της χώρας μας.

Αν αυτή η διαφθορά στην οποία πρωτοστάτησαν και επιδόθηκαν οργιωδώς τα στελέχη των κομμάτων σας και τα κόμματά σας, δεν είχε υπάρξει, είναι βέβαιο ότι δεν θα είχαμε οδηγηθεί και στην χρεοκοπία.

Κύριε Υπουργέ, όταν είναι αποδεδειγμένο και συνομολογημένο ότι από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens πήγαιναν πακτωλοί χρημάτων μέσω των ταμιών των κομμάτων σας, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα κόμματά σας, δεν μπορεί να προσποιήστε ότι δεν καταλαβαίνετε, ούτε να ελπίζετε ότι εμείς και οι πολίτες δεν καταλαβαίνουμε, ότι για άλλη μία φορά ενεργείτε προς όφελος εκείνων με τους οποίους διαχρονικά διαπλέκεστε.

[…]

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): […] Μη λέτε, όμως, ότι θέλουμε να εξυπηρετήσουμε κάποιους συγκεκριμένους. Φυσικά, όσοι εμπλέκονται με τη δικαιοσύνη και έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα θα έχουν μια επιεική μεταχείριση αν φέρουν τα χρήματα πίσω. Δεν το αρνήθηκε κανείς αυτό, ούτε ανακαλύψαμε τώρα τον Άρη. Τον έχουμε ανακαλύψει πολλά χρόνια πριν.

[…]  Όσον αφορά το θέμα της SIEMENS, μέχρι τώρα επενδύατε, ως ΣΥΡΙΖΑ ότι η υπόθεση της SIEMENS θα τεθεί στις καλένδες ή και θάφτηκε. Τώρα αλλάξατε ρότα, βλέπετε ότι η μεν Πολιτεία έκανε το καθήκον της με το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, που έκανε αυτή η Κυβέρνηση και έδωσε όπλα στη Δικαιοσύνη. Και από την άλλη μεριά, η Δικαιοσύνη με τι ψυχραιμία και νηφαλιότητα, έχει διαλευκάνει την υπόθεση και τους παραπέμπει. Τώρα δεν μας βολεύει αυτό, και αλλάξαμε ρότα αυτή είναι η πραγματικότητα και καλύτερα θα ήταν κανείς, να ήταν πιο προσεκτικός.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ : Δεν καταλάβατε ή κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ : Απήντησα σε όλα, είπα δεν φοβάται η κυβέρνηση να πει και βεβαίως θα επωφεληθούν μερικοί από τη νομοθεσία αυτή, αλλά πρωτίστως θα φέρουν τα χρήματα. Όσα έκλεψαν θα τα φέρουν πίσω, τότε θα επωφεληθούνε είναι ένα κίνητρο. Δεν το θέλουμε να το δούμε εδώ, και η Βουλή ας αποφασίσει. […]

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, για να μη δημιουργείτε εντυπώσεις κ. Αθανασίου, η Τροπολογία την οποία καταθέσατε εσείς έχει ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, δηλαδή χθες, και ώρα κατάθεσης 6 το απόγευμα. Δηλαδή, την ώρα που ξεκινούσε η συζήτηση άλλου άσχετου νομοσχεδίου για την Έρευνα. Έχει δε, νομίζω ότι το βλέπετε και από εκεί, τεράστια τη σφραγίδα «Εκπρόθεσμος». Αυτή είναι αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και είναι και ελεγκτέα συμπεριφορά εκ μέρους σας, διότι είχατε κάθε ευχέρεια, τροπολογίες και προτάσεις που άπτονται του έργου και της αρμοδιότητας αυτής εδώ της Επιτροπής, να τις φέρνετε για να συζητούνται σε αυτήν εδώ την Επιτροπή. Όποτε έχετε αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, εν συνεχεία έχετε αναγκαστεί να απολογηθείτε λέγοντας ότι «εκ παραδρομής» ξεχάσατε τρεις γραμμές και απέκτησαν υπερασπιστικά επιχειρήματα εκείνοι που ελέγχονται για οικονομικά αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου. Ας μην κοροϊδευόμαστε, λοιπόν, τουλάχιστον εδώ και τουλάχιστον οι γνωρίζοντες.

Για να μην πω ότι χθες την καταθέσατε 6 η ώρα το απόγευμα και σήμερα το πρωί ήρθατε να αποσύρετε τις 2 από τις 6 παραγράφους της. Και μόνο αυτός ο τρόπος είναι ενδεικτικός της σοβαρότητας με την οποία αναλαμβάνετε την ευθύνη να εισάγετε νομοθετήματα στην Ολομέλεια και να επιδιώκετε να ψηφισθούν από Βουλευτές αδιάβαστους. Διότι δεν είναι ποτέ δυνατόν, σε ένα νομοσχέδιο με 50 άρθρα που αφορούν την έρευνα, να εισάγονται περίπου 80 Τροπολογίες, Υπουργικές και Βουλευτικές, πάσης φύσεως και μορφής, στόχευσης και κινήτρων και να θεωρεί κανείς ότι προλαβαίνει ο οποιοσδήποτε να τις επεξεργασθεί. Τώρα, για να καταλάβω ποιο ήταν το επιχείρημά σας, γιατί το θέσατε το δίλημμα και προσπαθήσατε να το λειάνετε, είπατε να πούμε τι προτιμάμε, «φυλακή ή επιστροφή χρημάτων;».

Και μετά, επειδή αντιληφθήκατε πόσο ωμό είναι αυτό το δίλημμα και τίνων τις βουλήσεις αντικατοπτρίζει, είπατε «ή και τα δύο». Στην πραγματικότητα κύριε Υπουργέ, πρέπει να μας απαντήσετε ποιος το θέτει αυτό το δίλημμα; Διότι, ελεγκτέοι για τέτοιου είδους αδικήματα είναι κυρίως δικοί σας εταίροι, δικά σας κομματικά στελέχη. Εάν θέλετε να μας πείτε ότι ας πούμε ότι ο κ. Τσουκάτος, ισχυρός άνδρας και δεξί χέρι κ. Σημίτη, για αυτήν την υποπερίπτωση της υπόθεσης Siemens, δηλαδή για την υπόθεση για την οποία έγινε πρόταση παραπεμπτική προχθές, του Οικονομικού Εισαγγελέα, του κ. Μπρή, για 64 πρόσωπα. Μην προσποιείσθε ότι αυτή είναι ολόκληρη η υπόθεση Siemens. Η υπόθεση αυτή γνωρίζετε, ότι αφορά συγκεκριμένη σύμβαση του Ο.Τ.Ε.. Δεν είναι ολόκληρη η υπόθεση Siemens, είναι η υπόθεση που αφορά κάποια εκατομμύρια ευρώ και όχι το σύνολο των μιζών και της ζημίας που έχουν δοθεί στην υπόθεση Siemens. Για αυτή λοιπόν την υπόθεση που εκκρεμεί από το 1998 στη Δικαιοσύνη, για την οποία η Δικαιοσύνη πάσχισε μέχρι να τη φέρει εδώ, σε πείσμα παρεμβληθησών πρωτοβουλιών, από τα Κόμματα σας και από τις Κυβερνήσεις σας.

Μας λέτε ότι 16 χρόνια μετά, το 2014 η επιλογή μας είναι ή να πάνε φυλακή ή να φέρουν πίσω τα λεφτά, ο κ. Τσουκάτος, που πριν δύο μήνες ήταν στο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Ή και τα δύο, άλλα με λίγη φυλακή και προφανώς και με λίγα χρήματα. Ακούστε, αυτά δεν πείθουν κανέναν.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Εάν οι ποινές είναι τόσο χαμηλές ….

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: […] Σας είπα προηγουμένως ότι κάποιες άλλες τοποθετήσεις είναι ευεξήγητες υπό άλλο πρίσμα, οι φορείς όμως αρμοδίως δεν τοποθετήθηκαν θετικά για τέτοιου είδους εκπτώσεις, οι οποίες καταλύουν την ποινική αξίωση της Πολιτείας και δημιουργούν αμείλικτα ερωτήματα με το ποσό ενεργή είναι - που είναι ενεργότατη- η διαπλοκή μέχρι και σήμερα και μέχρι που παρεισφρέει στην ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών. Η Siemens είναι ή δεν είναι μέχρι και σήμερα συμβαλλόμενη της Κυβέρνησής σας; Η Siemens είναι ή δεν είναι, μέχρι και σήμερα, επωφελούμενη νομοθετικών πρωτοβουλιών που η Κυβέρνηση Σαμαρά λαμβάνει; Η Siemens είναι ή δεν είναι μέχρι και σήμερα άκρως ωφεληθείσα από τον άκυρο συμβιβασμό που επιδιώξατε να συναφθεί και ο οποίος δεν έχει καν υλοποιηθεί; Με τυμπανοκρουσίες διαφημίζατε θέσεις εργασίας, 700 θέσεις εργασίας θα έφτιαχνε  η Siemens δήθεν για να εξιλεωθεί για τη διαφθορά και προβήκατε σε παραίτηση των οικονομικών απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου έναντι της Siemens και προσποιηθήκατε ότι ζητάτε δήθεν από τη Siemens δημιουργία θέσεων εργασίας και αυτές οι θέσεις εργασίας ουδέποτε υλοποιήθηκαν, διότι ο συμβιβασμός αυτός είναι άκυρος. Δεν αντιλαμβάνεσθε ότι δεν πείθετε κανέναν; Το ελληνικό Δημόσιο είχε όλα τα στοιχεία για να ασκήσει αγωγή κατά της  Siemens με βάση το υπερνομοθετικό  και ισχύον εν Ελλάδι νομοθετικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς και καταφέρατε,  κατάφερε μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, όχι απλώς να μην ασκήσει αγωγή, αλλά να ασκήσει η Siemens στο ελληνικό Δημόσιο. Ολιγωρείτε προκλητικά επί δεκαετίες και αυτό δεν είναι γιατί είναι δεμένα τα χέρια σας από τη νομοθεσία, ούτε από την απροθυμία των υπόλογων, είναι δυστυχώς υπαγορευμένο από τη δική σας απροθυμία να στραφείτε εναντίον εκείνων με τους οποίους είστε σε ενεργό συνάφεια και διαπλοκή.

[…]

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Για την τροπολογία που κατέθεσα είπα ότι είναι εκπρόθεσμη. Δεν αρνούμαι ότι είναι εκπρόθεσμη. Είπα, όμως, ότι όταν είπε το προεδρείο πότε  οι υπουργοί θα τις αναπτύξουν, ήμουν εκεί να την  αναπτύξω να την ακούσουν όλοι. Δεν βλέπω το πρόβλημα. Είναι πρώτη φορά που κατατέθηκε εκπρόθεσμη τροπολογία;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ : Απαγορεύεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, κ. Υπουργέ, γι' αυτό.




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ