10/12/2014

Σχετικά με την τροπολογία για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, και με το τέλος της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, η Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Η υπερψήφιση της τροπολογίας για τις εκπαιδευτικές άδειες, η οποία σήμανε το τέλος της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, αποτελεί μία μεγάλη νίκη του ίδιου του Ρωμανού, του κινήματος αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Η τελική οπισθοχώρηση της Κυβέρνησης δείχνει πόσο έωλα ήταν τα επιχειρήματά της. Έπρεπε να φτάσουμε στην ύστατη στιγμή, με τη ζωή του Νίκου Ρωμανού να κρέμεται από μία κλωστή, για να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά του;

Ο Νίκος Ρωμανός και το κίνημα αλληλεγγύης δεν πέτυχαν μία ατομική νίκη, μία κατ' εξαίρεση προνομιακή μεταχείριση. Πέτυχαν μία νίκη θεσμικού χαρακτήρα. Διευκολύνεται πλέον η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών. Το μέτρο αυτό αναμένεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τους κρατούμενους, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία, καθώς η εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό βήμα για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Η χθεσινή παρουσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, όπου με τόλμη, αξιοπρέπεια και μαχητικότητα αποδόμησε τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης, υπερασπίστηκε τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και ανέδειξε τις αντιθέσεις των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, συγκαταλέγεται στις πολύ καλές στιγμές του ΣΥΡΙΖΑ, μας κάνει υπερήφανους και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται μία σοβαρή και αγωνιστική αντιπολίτευση και πώς πρέπει να συνεχίσουμε.

Η σημερινή εξέλιξη δίνει νόημα και πραγματικό περιεχόμενο στο σύνθημά μας: “η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας”.