ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/01/2015

Συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον Real Fm (Κ. Μακρή)



 

  • Υποθέτω ότι πιστεύετε πως το δημοσκοπικό αποτέλεσμα και το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμο.

Είναι μη αναστρέψιμο και θεωρώ ότι θα διευρύνεται καθώς θα πηγαίνουμε προς την κάλπη.

 

  • Σε περίπτωση, όμως, μη αυτοδυναμίας σκέφτεστε πράγματι για δεύτερες εκλογές ή θεωρείτε ότι ο χρόνος θα είναι τόσο πιεστικός που θα αναζητήσετε συμμαχίες από τα κόμματα που θα μπουν στη βουλή.

 

Το μυαλό μας είναι καρφωμένο στην αυτοδυναμία και όλες μας οι προσπάθειες κατατείνουν στο να γίνει πραγματικότητα αυτός ο στόχος.

 

  • Σε περίπτωση, όμως, που δεν γίνει πραγματικότητα;

 

Αν και δεν θεωρώ ότι δεν θα πιάσουμε πάνω από 151 έδρες, εμείς έχουμε κάνει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όλες εκείνες τις δυνάμεις που υπάρχει κοινός προγραμματικός τόπος.

 

  • Άρα δεν θα μπείτε στον πειρασμό για δεύτερες εκλογές προκειμένου να εξασφαλίσετε την αυτοδυναμία.

 

Μα είναι δυνατόν να μιλάμε για δεύτερες εκλογές προτού πάμε στις πρώτες;

 

  • Μπορούμε να μιλήσουμε με όλα τα σενάρια και όλες τις πιθανότητες και είναι ερωτήματα που υπάρχουν και το ξέρετε.

 

Είναι ερωτήματα, αλλά είναι εντελώς υποθετικά και νομίζω ότι ο κόσμος είναι αυτός που θα διαμορφώσει και τις εξελίξεις. Άρα, θεωρώ ότι πράγματι ο ελληνικός λαός επειδή δεν έχει τη διάθεση για απανωτές εκλογικές διαδικασίες θα λύσει τα χέρια στον ΣΥΡΙΖΑ και θα διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κοινοβουλευτικά αυτοδύναμος.

 

  • Άκουσα τον κ. Τσίπρα στην ομιλία του το Σάββατο που αρχίζει και ξεδιπλώνει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και κατά τη γνώμη μου είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Μίλησε για 10 υπουργεία. Σήμερα με την υπάρχουσα δομή τα υπουργεία είναι 18. Καταλαβαίνω ότι το Υπ. Μακεδονίας και Θράκης είναι εύκολο να το καταργήσει κανείς γιατί ούτως ή άλλως δεν εξυπηρετεί και κάτι συγκεκριμένο. Από εκεί και πέρα, ποια είναι τα υπουργεία τα οποία θα καταργήσετε;

 

Η λογική του μικρού αριθμού των υπουργείων βασίζεται στην εξής προσέγγιση. Θέλουμε να ενοποιήσουμε συναφείς τομείς του κυβερνητικού έργου, συναφή υπουργεία, να υπάρχει ένας πολιτικός προϊστάμενος υπουργός έτσι ώστε να μην υπάρχει διάχυση ευθυνών, να είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση και να λειτουργούν τα πράγματα πιο σφικτά και αποτελεσματικά. Αυτή είναι η λογική. Για παράδειγμα το Υπουργείο Εσωτερικών δεν θα πρέπει να είναι διαφοροποιημένο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτή είναι η ουσία της λογικής, δεν θα σας παρουσιάσω τώρα το ακριβές οργανόγραμμα, αλλά σας παρουσιάζω ακριβώς τη λογική του. Από εκεί και πέρα, προφανώς θα υπάρχουν Αναπληρωτές Υπουργοί έτσι ώστε να υπάρχουν και αμέσως από κάτω άνθρωποι που θα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη στον τομέας τους.

 

  • Γιατί αυτό έγινε και δοκιμάστηκε. Δηλαδή θυμάμαι επί Παπανδρέου για παράδειγμα ότι είχε καταργήσει του Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας – αν το θυμάμαι σωστά – είχε καταργήσει το Υπουργείο Τουρισμού και τα είχε για την ακρίβεια συγχωνεύσει με του Υπουργείο Πολιτισμού ή με άλλα Υπουργεία. Και αυτό αποδείχθηκε ότι στην πράξη δεν λειτούργησε στο ελληνικό δημόσιο. Εσείς θεωρείται ότι είναι λάθος;

 

Δεν λειτούργησε για άλλους λόγους. Για λόγους που έχουν να κάνουν με προσωπικές φιλοδοξίες και για τακτοποίηση τέτοιου είδους πολιτικών προσδοκιών ενός πολιτικού προσωπικού. Εάν θέλουμε να φτιάξουμε ένα σχήμα το οποίο να είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό και επαναλαμβάνω να μην διαχέονται οι ευθύνες για συναφή αντικείμενα θα πρέπει να επιχειρήσουμε ένα τέτοιο σφικτό σχήμα.

 

  • Αυτό θα το κάνετε από την πρώτη μέρα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος αν εσείς βεβαίως είστε το πρώτο κόμμα και φτάσετε στο σχηματισμό κυβέρνησης ή λόγω των συνθηκών στην οικονομία είναι μεταγενέστερο σχέδιο;

 

Η αποτύπωση αυτής της λογικής θα φανεί προφανώς και στη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης.

 

  • Ας πάμε και στο θέμα της οικονομίας και όπως θα είδατε και εσείς στον κυριακάτικο τύπου για τις υποχρεώσεις που θα έχει η χώρα μέσα στο 2015. Μέχρι το καλοκαίρι είναι 21δις και μέχρι το τέλος του χρόνου είναι περίπου 31 δις. Και αν σε αυτά προσθέσω και τα 11δις που κοστίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις εξαγγελίες της ΔΕΘ πάμε σε ένα μυθικό ποσό το οποίο όλοι αναρωτιόμαστε που θα το βρείτε.

 

Είναι λάθος η πράξη της άθροισης διότι το πρόγραμμα της ΔΕΘ δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τις υποχρεώσεις του κράτους και της χώρας έναντι των δανειστών. Είναι λάθος να το αθροίζουμε και είναι σα να λειτουργούμε με τη λογική «3 το λάδι, 3 το ξύδι, 3 και το λαδόξυδο». Το πρόγραμμα της ΔΕΘ βασίζεται σε πόρους οι οποίοι προέρχονται από τα έσοδα του ελληνικού κράτους αποκλειστικά και με βάση την παρούσα κατάσταση της οικονομίας…

Το ΤΧΣ υπάρχει και είναι ένας ειδικός λογαριασμός με χρήματα που προορίζονται για το τραπεζικό σύστημα. Και ξέρετε πότε δεν θα υπάρξει; Εάν βγει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θέλει να επιστρέψει αυτά τα χρήματα και να τα ξαναδανειστεί και να αποτελέσει αυτός ο νέος δανεισμός το άλλοθι μιας νέας επιτήρησης και ενός νέου μνημονίου. Άρα, λοιπόν, είναι δυο διαφορετικές προσεγγίσεις. Από εκεί και πέρα, η χώρα έχει υποχρεώσεις μέχρι και το 2022 και είναι πολλές οι υποχρεώσεις. Και όσο πλησιάζουμε σε μεταγενέστερο χρόνο αυτές οι υποχρεώσεις αυξάνονται. Άρα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Εμείς λέμε ότι πλέον είναι πασιφανές και το ομολογούν όλοι ότι το μέγεθος του χρέους είναι τέτοιο που δεν υπάρχει συνταγή που να το καταστήσει βιώσιμο. Και είναι μόνο μια. Το να κουρευτεί το μεγαλύτερο μέρος από αυτό.

 

  • Ναι σ’ αυτό όμως δεν βρίσκετε συμμάχους και δεν συζητάνε καθόλου το θέμα του κουρέματος.

 

Σε αυτό το θέμα για πρώτη φορά βρίσκουμε τόσες πολλές φωνές από τον διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο που συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Όπως ο κ. Ρεν μόλις χθες.

 

  • Ο κ. Ρεν όμως ήταν αυτός που ευχόταν κουράγιο στους έλληνες..

 

Είδατε, λοιπόν, πως αλλάζουν τα πράγματα και το 2012 δεν είναι ίδια με το 2015;

 

  • Ναι, αλλά, και πάλι ο κ. Ρεν δεν σας φτάνει ως σύμμαχος. Και ο κ. Ρεν λέει επίσης ότι η χώρα μας πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει και στο οποίο εσείς δεν είστε σύμφωνοι.

 

Σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερες φωνές απ’ ό,τι το 2012 και τότε ίσως να ήταν απειροελάχιστες οι οποίες θέτουν το θέμα του επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων στρατηγικών. Στην ουσία δηλαδή να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο η περίπτωση του ελληνικού χρέους. Το οποίο ελληνικό χρέος εμείς λέμε και δεν θα πάψουμε να το τονίζουμε ότι αποτελεί έκφραση του ευρύτερου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού προβλήματος. Μόνο αν πάμε σε συνολικού τύπου ευρωπαϊκές λύσεις τότε μόνο θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός και ως Ευρώπη και ως χώρα.

 

  • Οι πρώτες σας κινήσεις σε ό,τι αφορά την τρόικα, το μνημόνιο και τη διαπραγμάτευση ποιες θα είναι; Θα παγώσετε τα πάντα λέγοντας ότι εμείς τώρα θέλουμε συνολικά να κάνουμε μια διαπραγμάτευση;


Θα ζητήσουμε να υπάρξει μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, θα επικοινωνήσουμε με τις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες και θα θέσουμε ακριβώς την υπόθεση της πραγματικής διαπραγμάτευσης πάνω στο τραπέζι. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι.

 

  • Ακριβώς αυτό όμως επειδή το γνωρίζουν και σήμερα ο Ολάντ έκανε δηλώσεις και ο Ρέντζι έκανε δηλώσεις την προηγούμενη και ο ισπανός υπουργός οικονομικών έκανε δηλώσεις και είπε ότι οι έλληνες πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις..Αν λοιπόν σας πουν ότι ο δρόμος είναι ένας. Είναι αυτός και όποια κυβέρνηση και να είναι εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση;

 

Ξέρετε, είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα καθώς πηγαίνουμε προς τις εκλογές και τελείως διαφορετικά όταν θα έχουμε μια ισχυρή νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

 

  • Απολύτως σαφές.

 

Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτή η συζήτηση της ελληνικής ας το που έτσι, περίπτωσης, της διαπραγμάτευσης για πρώτη φορά με πραγματικούς όρους, θα ξεκινήσει και αυτή η συζήτηση θα επιδράσει καταλυτικά ώστε να ξεκινήσει και μια γενικότερη συζήτηση η οποία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, γίνεται στην Ευρώπη. Δε μπορούν να εξαιρούνται άλλα κράτη από την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας…

 

  • Πηγαίνετε με μια αισιοδοξία η οποία είναι κατανοητή και κανείς δεν αμφισβητεί και την πρόθεσή σας ότι είναι αυτή. Αλλά, πηγαίνετε με μια αισιοδοξία ότι μόνο η νωπή λαϊκή εντολή είναι αρκετή για να αλλάξει τους συσχετισμούς σε όλη την Ευρώπη.

 

Όχι. Χρειάζεται και το σχέδιο, όχι μόνο η αισιοδοξία. Και η αξιολόγηση της κατάστασης χρειάζεται. Και η αναζήτηση συμμάχων και η πρωτοβουλία για να δημιουργηθούν νέοι συσχετισμοί χρειάζονται.

 

  • Ναι, αλλά άκουσα και τον κ. Χρυσόγονο που είπε είναι το Podemos και ο Πέπε Γκρίλο είναι οι σύμμαχοί μας. Μα το Podemos αν έρθει στην εξουσία μέχρι το τέλος του ‘15…..

 

Μα δε είναι μόνο το Podemos και ο Πέπε Γκρίλο οι σύμμαχοί μας… Είδατε τι έγινε στη Γερμανία χθες; Ένας μικρός εμφύλιος μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι μεν σοσιαλδημοκράτες είπαν….

 

  • Βγήκε και ο .. όμως και είπε πρέπει η Ελλάδα να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

 

Προφανώς. Τι πιστεύετε ότι θα πουν παραμονές των εκλογών. Αλλά σας λέω, είδατε πώς υπήρξαν δυο φωνές; Η μια των χριστανοδημοκρατών που μιλάνε με την αυστηρή γλώσσα του κ. Σόιμπλε και της κας Μέρκελ και οι άλλοι που λένε δεν θα παίξουμε κορώνα γράμματα εμείς το θέμα της ευρωπαϊκής σταθερότητας, αναγνωρίζοντας την αποτυχία αυτού του προγράμματος.

Να το πάρουμε λίγο ανάποδα. Πέστε ότι είσαστε από την πλευρά των δανειστών. Αν βλέπατε την ελληνική κυβέρνηση να λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ότι πρέπει να πάμε σε ένα νέο μνημόνιο, να μην παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα για το πώς θα βγούμε από την κρίση, τι θα κάνατε; Θα τρίβατε τα χέρια σας.

Ο κ. Σαμαράς το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών. Έτσι δεν γίνεται διαπραγμάτευση.

 

  • Και επειδή κάνουμε αυτή την υπόθεση εργασίας από την πλευρά των αγορών, αν άκουγα κάποιον να λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο δεν θα δάνειζα ούτε μισό ευρώ κ. Σκουρλέτη.

 

Οι αγορές αυτό που βλέπουν και πραγματικά τρίβουν τα χέρια τους είναι τον κ. Σαμαρά να λέει ότι υπάρχει κίνδυνος Grexit, κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα στην χρεοκοπία, και λένε μα καλά αυτός ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη της χώρας από το 2012 δεν έκανε τίποτα και είναι τα πράγματα στον αέρα; Αυτό λένε οι αγορές.

 

  • Μου στέλνουν πολλοί ακροατές, και κυρίως στο twitter, ένα δημοσίευμα από την «ΑΥΓΗ», ο κώδικας δεοντολογίας για τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι σε κανέναν βουλευτή δεν του ανήκει η έδρα, η έδρα ανήκει στο κόμμα, η παραίτηση όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος. Το κόμμα μπορεί να ζητήσει την παραίτηση βουλευτή με απόφαση των κεντρικών καθοδηγητικών οργάνων στις εξής περιπτώσεις και έχει από κάτω αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό δεν στερεί την αυτονομία του βουλευτή;

 

Καθόλου. Ο κόσμος όταν ψηφίζει κάποιους ανθρώπους τους ψηφίζει και για τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά, αλλά τους ψηφίζει για να εφαρμόσουν ένα συγκριμένο πρόγραμμα. Αυτούς τους «σαλτιμπάγκους» της πολιτικής τους έχουμε δει και τους έχουμε βαρεθεί. Το αξιακό φορτία της Αριστεράς είναι διαφορετικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα άθροισμα πολιτικάντηδων. Πιστεύει σε μια άλλη σχέση της πολιτικής με την κοινωνία. Αυτό αποτυπώνει αυτός ο κώδικας δεοντολογίας.

 

  • Άρα, ουσιαστικά όποιος διαφωνεί παραιτείται, δεν ανεξαρτητοποιείται; Παραιτείται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Βεβαίως. Αυτό δεν είναι πιο έντιμο; Μπορεί, για παράδειγμα, αν κάποιος έχει εκλεγεί και ως βουλευτής Επικρατείας, γιατί το είδαμε και αυτό, που δεν είχε καν το στοιχείο της προτίμησης του σταυρού, να αλλάζει κόμμα; Σε αυτόν ανήκει η έδρα;

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ