ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/01/2015

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στα Τρίκαλα

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στα Τρίκαλα



Ήρθε η ώρα της Ελλάδας. Ήρθε η ώρα να δώσουμε απάντηση στην κάλπη για όλα όσα συνέβησαν τα 4 τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Και νομίζω ότι αυτή τη δυνατότητα δεν μπορεί πια κανείς να την ανατρέψει, κανείς να την αποτρέψει. Το ρεύμα που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μέρα με την μέρα μετατρέπεται σε ποτάμι οργής που θα παρασύρει το κατεστημένο της διαπλοκής, το κατεστημένο της διαφθοράς, το κατεστημένο των Μνημονίων που λεηλάτησαν, που εξευτέλισαν, που καταπάτησαν, τον μισθό του ελληνικού λαού, των εργαζόμενων, της μεσαίας τάξης, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των ανθρώπων του μόχθου.

Ο λαός δε φοβάται. Άλλοι είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να φοβούνται και καλώς φοβούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έρθει για να καθίσει στις θέσεις και στις καρέκλες της εξουσίας ως μια απλή εναλλαγή όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει με ένα και μόνο στόχο: να ξαναφέρει τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια στο λαό μας. Να ξαναφέρει τη δημοκρατία. Και δικαιοσύνη πάνω από όλα σημαίνει ότι όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία 4 χρόνια στον τόπο θα ελεγχθούν από την αρχή και θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους συνειδητά οδήγησαν σε αποφάσεις που έφεραν το λαό μας σε αυτή την αναξιοπρεπή θέση. Δεν ερχόμαστε για να πάρουμε τη ρεβάνς της ιστορίας. Ερχόμαστε για να ξαναδώσουμε ελπίδα, να ξαναδώσουμε αξιοπρέπεια, να ξαναδώσουμε προοπτική.

Φίλες και φίλοι, πολίτες των Τρικάλων τις τελευταίες μέρες αυτό που έχει απομείνει σε αυτό το κατεστημένο που κυβέρνησε τη χώρα μας και όχι μόνο τα χρόνια του Μνημονίου, ήταν ένα κατεστημένο που δεν αφορούσε μόνο στα κόμματα τα οποία μας κυβερνούσαν. Αφορούσε σε αυτό το οποίο εμείς ονομάζουμε διαπλεκόμενη ολιγαρχία. Το τρίγωνο της αμαρτίας που στην μια κορυφή είχε αυτούς που κυβερνούσαν -τα δύο κόμματα- στην άλλη είχε τους τραπεζίτες οι οποίοι έπαιρναν ενισχύσεις από τα κόμματα με νόμους στη Βουλή δισεκατομμύρια ευρώ, χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους αλλά παρέμειναν να τις διοικούν, και στην άλλη άκρη είχε τα ΜΜΕ τα χρεωκοπημένα κι αυτά που σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών, των απλών ανθρώπων του μόχθου στη χώρα μας που δεν μπορούν να δανειστούν, έπαιρναν αφειδώς δάνεια για να μπορούν να συνεχίζουν να στηρίζουν τα χρεοκοπημένα πολιτικά κόμματα της εξουσίας που τόσα χρόνια κυβερνούν λεηλατώντας τον ελληνικό λαό.

Την άλλη Κυριακή θα λάβουν την απάντηση του ελληνικού λαού που θα στείλει τον ΣΥΡΙΖΑ όχι να συγκρουστεί με τον κ. Σαμαρά ο οποίος ήδη βουλιάζει μέσα στην κινδυνολογία και το ψέμα και δεν αξίζει καν να απαντήσω στα ψεύδη που εξαπολύει μέρα με την μέρα. Την επόμενη Κυριακή ο λαός μας θα δώσει ψήφο στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ για να συγκρουστεί με αυτό το καθεστώς της ολιγαρχίας με το οποίο ζούνε οι άνθρωποι στην πατρίδα μας τα 4 τελευταία χρόνια.

Εμείς φίλες και φίλοι δεν έχουμε άλλο στήριγμα από αυτό που θα μας δώσει ο λαός στην κάλπη δεν έχουμε άλλο βόλι από το βόλι το δικό σας με τη ψήφο σας στην κάλπη και με τη στήριξή σας την επόμενη μέρα. Εμείς δε στηριζόμαστε σε αυτούς που πλούτισαν την περίοδο της ανάπτυξης και συνέχισαν το πάρτι στην περίοδο της κρίσης, ούτε στους τραπεζίτες, ούτε στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Εμείς στηριζόμαστε στον απλό λαό και του λέμε, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς μέσα από την μεγάλη πολιτική ανατροπή που θα δώσει μια άλλη ώθηση και ελπίδα σε όλη την Ευρώπη. Έχεις να κερδίσεις. Όχι μόνο την αξιοπρέπεια αλλά και μια προοπτική. Έχεις να κερδίσεις από την κατάργηση αυτού του φόρου λαιμητόμου του ΕΝΦΙΑ που φορολογεί την ιδιωτική περιουσία και την δημεύει. Όχι μόνο αγροκτήματα και χωράφια αλλά και βοσκότοπους και μαντριά φορολόγησε. Έχεις να κερδίσεις από την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ διότι σήμερα φορολογείσαι από το πρώτο ευρώ. Έχεις να κερδίσεις από την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ που είναι δέσμευση και αφορά στη ρύθμιση των χρεών ώστε να σταματήσουν οι τράπεζες να πνίγουν τους μικρούς και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τους αγρότες. Έχει να κερδίσει ο απλός λαός από την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που αφορά άμεσα στην αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης. Έχει να κερδίσει ο λαός μας γιατί από 1.01 απελευθερώθηκαν οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία.

Και το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά είναι να αντιγράψει το πρόγραμμα του Ισπανού πρωθυπουργού του κ. Ραχόι που έχει οδηγήσει στην έξωση από τα σπίτια τους χιλιάδες Ισπανούς πολίτες και το ίδιο θέλουν να κάνουν και εδώ στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έχει να κερδίσει ο απλός λαός, ο απλός πολίτης -που 4 χρόνια τώρα δεινοπαθεί- από την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ διότι ερχόμαστε με σχέδιο να οδηγήσουμε σε αυτό που ονομάζουμε επανεκκίνηση της οικονομίας και σε αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση.

Έχουν όμως κάποιοι να φοβούνται. Και καλά κάνουν και φοβούνται. Έχουν να φοβούνται αυτοί που προστατεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Έχουν να φοβούνται αυτοί που φοροδιαφεύγουν και που φοροκλέβουν.

Χθες η ΝΔ έδειξε ποιο είναι το πραγματικό της πρόσωπο και η πραγματική της έγνοια. Με απανωτές ανακοινώσεις καταδίκασε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχει λέει πρόγραμμα κατάργησης του ΕΝΦΙΑ δηλαδή αυτού του τεράστιου βάρους στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αλλά λέει θα βάλει υψηλή φορολογία σε αυτούς οι οποίοι έχουν εισόδημα πάνω από 80.000 ευρώ τον χρόνο. Και αναρωτιέμαι, σε ποιους αφορά αυτό; Από τα 8,2 εκατομμύρια των ελλήνων φορολογούμενων, φίλες και φίλοι, εισόδημα πάνω από 80.000 ευρώ τον χρόνο δηλώνουν μόνο 35.000, δηλαδή λιγότερο από 0.5%. Γι αυτούς αγωνιά η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς.

Εμείς φίλες και φίλοι λέμε ότι οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξεις. Και θα γίνουν πράξεις γιατί το πρόγραμμά μας είναι σε καθεστώς δημοσιοοικονομικής ισορροπίας. Και επιπλέον λέμε ότι επιτέλους θα ξεκινήσει από την επόμενη μέρα η διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ. Η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους που μέρα με την μέρα αρχίζουν να αποδέχονται τον ρεαλισμό των εναλλακτικών μας προτάσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ πια δεν είναι η απειλή. Είναι η ελπίδα. Η μεγάλη ελπίδα για την Ευρώπη. Η μεγάλη ελπίδα για μια Ευρώπη που έχει ανάγκη από αλλαγή πορείας και αυτό το αποδέχονται πια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γηραιάς Ηπείρου.

Κυρίως όμως θα έχουμε μαζί μας, τους λαούς του ευρωπαϊκού νότου. Μια νέα μεγάλη ελπίδα ανατέλλει και ο κ. Σαμαράς έχει να τον στηρίζει η κα Μέρκελ. Εμείς όμως έχουμε τους λαούς να μας στηρίζουν. Ο κ. Σαμαράς έχει να τον στηρίζει ο Ισπανός πρωθυπουργός των σκανδάλων, ο Ισπανός πρωθυπουργός των εξώσεων και των πλειστηριασμών, εμείς όμως έχουμε το κίνημα το οποίο αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη στην Ισπανία, το Podemos.

Φίλες και φίλοι, πολίτες των Τρικάλων θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, στους ανθρώπους του μόχθου. Ο νομός σας είναι ένας νομός με ιδιαίτερες δυνατότητες. Θα θέσουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, τον κτηνοτρόφο και τον παραγωγό.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι η νέα μεγάλη συζήτηση η οποία πρέπει να ξεκινήσει με νέο όραμα για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνο μία χώρα υπηρεσιών και τουρισμού. Πρέπει να στηριχθεί στην παραγωγή. Και στηρίζουμε την παραγωγή σημαίνει πρώτα από όλα μειώνουμε το κόστος παραγωγής. Ανασυγκροτούμε το συνεταιριστικό κίνημα.

Διότι για εμάς η διαπλοκή και η διαφθορά πρέπει να παραχθεί και στα υψηλά αλλά και στα χαμηλά κλιμάκια. Με στόχο και με έγνοια τον παραγωγό και τον αγρότη όχι τους μεσάζοντες. Να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια της διαδρομής του προϊόντος από το χωράφι στο ράφι.

Κι όλα αυτά ξέρετε χρειάζονται ένα πράγμα: πολιτική βούληση για σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα. Βούληση που δεν είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τον πολύ απλό λόγο ότι στηρίζονταν και στήριζαν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Φίλες και φίλοι και στο θέμα της διαπραγμάτευσης χρειάζεται αυτό που θα σας πω. Μας ρωτάνε, εσείς γιατί να καταφέρετε αυτά που δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι. Πρώτα από όλα γιατί ποτέ δεν έθεσαν στο τραπέζι ζητήματα πραγματικής διαπραγμάτευσης. Σας θυμίζω τι λέγανε, τις κόκκινες γραμμές έλεγαν τις βάζουν οι ισχυροί, αυτοί που χρωστάνε δεν έχουν κανένα δικαίωμα να σηκώσουν κεφάλι, θυμάστε 4 χρόνια τώρα αυτά μας λέγανε. «Το Μνημόνιο» λέγανε «είναι ευλογία». «Το Μνημόνιο ακόμα κι αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να το εφεύρουμε», αυτά μας έλεγαν όλοι αυτοί που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια όμως προσέξτε κάτι και ακούστε το καλά, εμείς θα διαπραγματευτούμε και θα κερδίσουμε για τον εξής κρίσιμο λόγο: διότι εμείς δεν παίρναμε ποτέ χρήματα από γερμανικές εταιρίες για τα κομματικά μας ταμεία. Και αυτό είναι κρίσιμο στοιχείο το οποίο πρέπει να το γνωρίζει κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνας.

Πολίτες των Τρικάλων, ο κ. Σαμαράς κινδυνολογεί, τα ΜΜΕ κινδυνολογούν, θα επιστρατεύσουν τις τελευταίες μέρες κάθε απόθεμα κινδυνολογίας και φόβου. Κάθε μέρα ανακαλύπτουν κι ένα νέο είδος φόβου, κάθε μέρα ανακαλύπτουν κι ένα νέο υποτιθέμενο φόρο που θα βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ ποιοι; Αυτοί που λεηλάτησαν τη μεσαία τάξη. Αυτοί που διέλυσαν την εργατική τάξη και τον αγροτικό κόσμο.

Μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός μας έλεγε πως αν έρθουμε θα λεηλατήσουμε τη μεσαία τάξη διότι θα κάνουμε την Ελλάδα πειραματόζωο. Ποιος; Αυτός ο οποίος πρωταγωνίστησε σε ένα παγκόσμιο πείραμα. Διότι αυτό που έγινε με την Ελλάδα ήταν ένα παγκόσμιο πείραμα εσωτερικής υποτίμησης και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ένα παγκόσμιο νεοφιλελεύθερο πείραμα που ήρθαν να δημιουργήσουν οι ίδιοι ως νέοι πειραματιστές και επιστήμονες, οι ίδιοι νεοφιλελεύθεροι της τρόικα παραδέχονται ότι το πείραμα απέτυχε. Μας είπαν όμως και κάτι ακόμα, θα αφανίσουμε λέει τη μεσαία τάξη. Ακόμα και αν είχαμε σκοπό να την αφανίσουμε, τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα βρούμε τίποτα να αφανίσουμε τα κατέστρεψε όλα αυτός. Όση κινδυνολογία λοιπόν και να ανασύρουν, ό,τι και να φανταστούν ότι θα κάνει δήθεν ο Σύριζα, ένα πράγμα ισχύει και ας το καταλάβουν καλά ο κόσμος πια δεν φοβάται.

Πολίτες των Τρικάλων θέλω επίσης να σας πω, τελευταίες μέρες θα δουν πολλά τα μάτια μας θα ακούσουν πολλά τα αυτιά μας. Σας καλώ με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα να κλείσετε τα αυτιά στην κινδυνολογία. Οι καταθέσεις των Ελλήνων και των Ελληνίδων στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, τις εγγυάται η ΕΚΤ. Ξέρετε τι δεν είναι ασφαλές; Ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν καταθέσεις όσο συνεχιστεί το μνημόνιο.

Διότι ο Ελληνικός λαός έχει ήδη αφαιμαχθεί έχει ήδη χάσει τις καταθέσεις του για τον λόγο των περικοπών, για το λόγο της φορολογίας, για το λόγο του ότι εφαρμόζεται το μνημόνιο. Και αν ω μη γένοιτο, εκλεγεί ο κύριος Σαμαράς θα σας πω το πραγματικό του πρόγραμμα ποιο είναι. Είναι στο email που έστειλε στην τρόικα και το οποίο προσπαθούν να αποκρύψουν όλες τις μέρες της προεκλογικής περιόδου. Και τι έλεγε αυτό το περιβόητο email. Μίλαγε για νέες περικοπές σε συντάξεις. Μίλαγε για κατάργηση του ΕΚΑΣ μίλαγε για αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, στον τουρισμό μίλαγε για απελευθέρωση των απολύσεων. Για μαζικές απολύσεις και για τις οποίες μάλιστα συνεννοείται το πρωθυπουργικό γραφείο με την τρόικα για το πώς θα καταφέρουν να ξεγελάσουν τη Βουλή και τον ελληνικό λαό, να μην τα περάσουν από τη Βουλή. Αλλά ταυτόχρονα αν συνεχιστεί αυτό θα είναι απελευθερωμένες οι διαδικασίες των πλειστηριασμών διότι δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση να βάλει ένα φρένο θα έρθουν τα κοράκια των distress funds όπως αυτά λέγονται, να αγοράσουν τα πακέτα των δανείων από τις τράπεζες και με τις εισπρακτικές εταιρείες θα κάνουν το βίο αβίωτο σε κάθε ελληνίδα και έλληνα σε κάθε νοικοκυριό που έχει το σπίτι του υποθηκευμένο σε δάνειο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που περιμένει τον Ελληνικό λαό. Αν συνεχίσουν να μας κυβερνούν οι υποκριτές οι ψεύτες οι κινδυνολόγοι, αυτό που έχουν ως μοναδικό πρόγραμμα το μνημόνιο. Γι αυτό και ο λαός μας δεν φοβάται, ο λαός μας ελπίζει. Αυτοί πλέον φοβούνται. Ο λαός μας ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο. Και όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν. Όταν οι λαοί σηκώνουν ανάστημα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα.

Τελευταίο που θέλω να σας πω, φίλες και φίλοι είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μόνη ασφαλή επιλογή για όσους και όσες επιθυμούν να σταματήσει αυτό το δράμα που έζησε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Ασφαλής επιλογή διεκδίκησης στην Ευρώπη με σχέδιο ρεαλιστικό. Με σχέδιο που γίνεται κάθε μέρα αποδεκτό ολοένα από περισσότερους στην Ευρώπη.

Όμως φίλες και φίλοι και σας το λέω κοιτώντας σας στα μάτια, για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας αυτή τη δύσκολη ευθύνη αυτό το δύσκολο έργο που ελληνικός λαός θα μας αναθέσει, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Πρέπει να έχουμε εσάς όχι τον καναπέ να στηρίζετε και να ψηφίζετε. Ενεργούς υποστηρικτές στις δύσκολες και μεγάλες συγκρούσεις που θα γίνονται από την επόμενη μέρα. Δεύτερη προϋπόθεση να έχουμε τα χέρια μας λυμένα, στους δύσκολους και κρίσιμους χειρισμούς. Να μην έχουμε την ανάγκη των δυνάμεων που καιροφυλακτούν που δίνουν μάχη αγωνιώδη και λυσσαλέα για να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή για να έχει την ανάγκη αυτών που έριξαν τη χώρα στα βράχια χθες. Αυτοί λοιπόν νέοι ή παλιοί έχουν ένα μόνο σκοπό: να περιορίσουν τη δυναμική του Σύριζα, ώστε να είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε τη δική τους στήριξη στην επόμενη Βουλή, να έχουμε τα χέρια δεμένα, και σας διαβεβαιώνω ότι δεν τους ενδιαφέρει αν η χώρα κερδίσει ή χάσει. Γιατί τους ενδιαφέρει μόνο να αποδείξουν ότι όλα όσα έγιναν χτες έγιναν γιατί δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς όχι γιατί αυτοί έχουν ευθύνη. Άρα θα υπονομεύσουν το Σύριζα αδιαφορώντας αν αυτό προκαλέσει αποσταθεροποίηση της χώρας. Γι’ αυτό και μόνο γι’ αυτό το λόγο σας ζητάμε πολίτες των Τρικάλων από όποιο πολιτικό ρεύμα και αν προέρχεστε σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκατε μέχρι χθες και αν σήμερα ταλαντεύεστε, να δώσετε με το χέρι στην καρδιά την ψήφο σας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάμε αυτοδυναμία στο λαό μας ζητάμε αυτοδύναμη Ελλάδα γι αυτό ζητάμε απόλυτη αυτοδυναμία στον Σύριζα στην επόμενη Βουλή.

Και καλώ όλους σας ανεξάρτητα αν χθες ήσασταν στην κάλπη του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, σας καλούμε να δώσουμε τη μάχη της πατρίδας ετούτη την ώρα. Αν πετύχει ο Σύριζα θα πετύχει η πατρίδα. Αν αποτύχει, η Ελλάδα θα είναι για χρόνια σε ένα σκοτεινό τούνελ δίχως έξοδο από αυτό.

Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι στις απόμενες γενιές. Κι ας ψηφίσουμε με την καρδιά και με το νου για την πατρίδα για την Ελλάδα για την αξιοπρέπεια, για το λαό μας, γιατί δικαιούμαστε αυτή την ευκαιρία και τη δικαιούμαστε ολόκληρη.

 

Το Γραφείο Τύπου

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ