13/03/2015

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τον Οργανισμό «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη Α.Ε.» (ΟΠΠΕΘ 1997 Α.Ε.)

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Σχετικά με τον Οργανισμό «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη Α.Ε.» (ΟΠΠΕΘ 1997 Α.Ε.)

Το 1997 ο οργανισμός «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη Α.Ε.» (ΟΠΠΕΘ 1997 Α.Ε.) ανέλαβε να προετοιμάσει και να διοργανώσει τις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ωστόσο, 18 χρόνια μετά μία σειρά από θέματα παραμένουν ανοιχτά, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να έχει συνολικά επιβαρυνθεί με εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με έγγραφο που είχε αποστείλει στη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο τότε αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τζαβάρας, το ύψος χρηματοδότησης για τον ΟΠΠΕΘ κατά τη χρονική περίοδο 1993-2012 ανέρχεται στο ποσό των 75.848.614,73 ευρώ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ η εκκαθάριση του Οργανισμού έχει ολοκληρωθεί από το 2012 -στις 23 Ιουλίου 2012 η περιουσία (το ενεργητικό και το παθητικό) του ΟΠΠΕΘ περιήλθε αυτοδικαίως στο ελληνικό Δημόσιο, με το νόμο 4049/12-, το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει οφειλές, λόγω έλλειψης σχετικής υπουργικής απόφασης. Σημειώνεται , επίσης, ότι η ομάδα εκκαθαριστών διεκδίκησε και κέρδισε για το Δημόσιο 950.000 ευρώ, τα οποία, όμως, δεν έχουν ακόμη εισπραχθεί.

Μάλιστα, κατά τον έλεγχο του Οργανισμού, οι εκκαθαριστές βρήκαν αποδείξεις κακοδιαχείρισης σχετικά με: το κόστος που υπερέβη τα συμφωνηθέντα κατά 73 εκατ. ευρώ, μια σειρά έργων που έγιναν χωρίς συμβάσεις, παραστατικά ή αποδείξεις πληρωμών, κάποια από τα έργα που πραγματοποιήθηκαν μετά το πέρας της διοργάνωσης και έγιναν χωρίς να υπάρχει απόφαση των εποπτευόντων υπουργών κλπ.

Επειδή η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί, ώστε να εισπράξει το Δημόσιο τα οφειλόμενα ποσά, να περιέλθει στην κυριότητά του το ακίνητο (Θεοφίλου 13) και κυρίως να σταματήσουν να τρέχουν τα πάγια έξοδα (ενοίκια, ρεύμα νερό, ασφάλεια).

Επειδή πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για όσους έπραξαν κατά του δημοσίου συμφέροντος.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια υπουργεία για να ολοκληρωθεί η λύση του Οργανισμού και το Δημόσιο να εισπράξει τα οφειλόμενα, αλλά και να σταματήσει η όποια τυχόν περεταίρω επιβάρυνση;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια υπουργεία για να αποδοθεί δικαιοσύνη για μία υπόθεση που έχει ζημιώσει εδώ και 18 χρόνια το Δημόσιο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Λίτσα