ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

31/03/2015

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας και άσκηση ρατσιστικής, σεξιστικής σωματικής και λεκτικής βίας από ελεγκτές εισιτηρίων και αστυνομικούς του Α.Τ. Καλλίπολης



 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  1. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
  2. Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

 

Θέμα: Καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας και άσκηση ρατσιστικής, σεξιστικής σωματικής και λεκτικής βίας από ελεγκτές εισιτηρίων και αστυνομικούς του Α.Τ. Καλλίπολης.

Σοβαρές ανησυχίες που φτάνουν μέχρι τον αποτροπιασμό προκαλούν καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με άλλο ένα περιστατικό αυθαιρεσίας των ελεγκτών εισιτηρίων στις Αστικές Συγκοινωνίες που είναι συγχρόνως και περιστατικό κατάχρησης εξουσίας της αστυνομίας, άσκησης ρατσιστικής και σεξιστικής βίας από αστυνομικούς του Α.Τ. Καλλίπολης.

Σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε σε γνώση μας, αλλά δημοσιεύτηκε και στον ημερήσιο τύπο (βλ. ενδεικτικά άρθρο της Αφροδίτης Τζιαντζή στην Εφημερίδα των Συντακτών, φύλλο της 27.02.2015 με τίτλο Επιδημία ρατσισμού και άρθρο στην Αυγή, φύλλο της 01.03.2015 με τίτλο Εξευτελίστηκε γιατί τους φάνηκε “ξένη”) την 07.02.2015 η Μιρέλα Λόπες του Αλεξάνδρου, Ελληνίδα περουβιανής καταγωγής επέβαινε σε τρόλεϊ μαζί με την πεντάχρονη κόρη της και κατά τη διάρκεια της διαδρομής ελέγχθηκε από ελεγκτές εισιτηρίων, ενώ δεν είχε στην κατοχή της εισιτήριο ούτε κάρτα απεριορίστων διαδρομών σε ισχύ. Συνοψίζουμε τα περιστατικά, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα και τα σχετικά δημοσιεύματα: Στην προσπάθειά της να δικαιολογηθεί στους ελεγκτές αντιμετώπισε τη σκαιά συμπεριφορά τους και μάλιστα ο ένας την έβρισε, την ακινητοποίησαν και κάλεσαν την αστυνομία, ενώ η ίδια δεν προέβαλε καμία αντίσταση ούτε αντίρρηση να καταγραφεί η παράβαση και να πληρώσει το πρόστιμο. Όταν ήρθε η αστυνομία και ενώ η καταγγέλλουσα περπατούσε με πατερίτσα, την απομάκρυναν βίαια από την κόρη της, η οποία έκλαιγε, της φόρεσαν χειροπέδες και τελικά την επιβίβασαν στο περιπολικό. Στη διαδρομή μέχρι το Α.Τ. Καλλίπολης όπου την μετέφεραν, την ρωτούσαν επίμονα από πού είναι βρίζοντάς την και στην άρνησή της να πει οτιδήποτε χωρίς δικηγόρο την έβριζαν με χυδαίες εκφράσεις που παρέπεμπαν και στην καταγωγή και στο φύλο της, ενώ εκείνη προσπαθούσε να είναι ψύχραιμη, καθώς είχε και την κόρη της μαζί. Στο Αστυνομικό Τμήμα ήταν 5 άτομα αστυνομικοί που την χλεύαζαν και της έλεγαν ότι φαίνεται ότι είναι από τη Λατινική Αμερική και ότι σίγουρα δουλεύει ως ιερόδουλη και καθ’ όλη τη διάρκεια την τράβαγαν βίντεο με κινητό τηλέφωνο. Της είπαν ότι είναι τρελή και θέλει ψυχιατρείο, την έδεσαν χειροπόδαρα και την έκλεισαν στο κρατητήριο. Της πήραν την τσάντα της, της αρνήθηκαν να πάρει τα χάπια για την καρδιά της, της αρνήθηκαν να πιει νερό και να πάει στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να κάνει επιτόπου τη φυσική της ανάγκη ενώ και πάλι την έβρισαν με ανάρμοστες και σεξιστικές εκφράσεις, ενώ άσκησαν εναντίον της και απειλές σεξουαλικού χαρακτήρα.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές καταγγελίες, από τυχαίο τηλεφώνημα ο σύντροφός της έμαθε ότι είναι κρατούμενη στο Α.Τ. Καλλίπολης και όταν ήρθε, του παρέδωσαν μια πράξη επιβολής προστίμου. Στη συνέχεια, του είπαν ότι η σύντροφός του θα περάσει από ψυχιατρική εξέταση, ενώ όταν εκείνος έφυγε, της είπαν «τώρα είσαι μόνη σου», ένας αστυνομικός της ζήτησε την ταυτότητά της, εκείνη έβγαλε την ταυτότητά της και του μεγαλύτερου γιου της και τότε ο αστυνομικός της ζήτησε να τις κόψει με ψαλίδι, να κόψει με ψαλίδι και το βιβλιάριο της Εθνικής τράπεζας και την κάρτα απεριορίστων διαδρομών και της είπε «τώρα πια δεν είσαι Ελληνίδα». Κατόπιν, την μετέφεραν για ψυχιατρική εξέταση στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και Κηφισιάς, όπου οι ψυχίατροι αρνήθηκαν να την εξετάσουν χωρίς εισαγγελική εντολή, ενώ μετά την απελευθέρωσή της μετέβη η ίδια στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, για να πιστοποιηθούν οι σωματικές βλάβες που υπέστη στο Αστυνομικό Τμήμα.

Την 05.03.2015 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή της βουλευτή Ελένης Σταματάκη επισκέφτηκε το Α.Τ. Καλλίπολης και έθεσε στον Διοικητή το θέμα με τις καταγγελίες για το ως άνω περιστατικό, αλλά και γενικότερα για τα θέματα των συνθηκών στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων και της συμπεριφοράς των αστυνομικών.

Επειδή σύμφωνα με τη Διεθνή «Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», ο όρος «βασανιστήρια» «σημαίνει κάθε πράξη με την οποία, σωματικός ή ψυχικός πόνος ή έντονη οδύνη επιβάλλονται με πρόθεση σε ένα πρόσωπο, με σκοπό ιδίως να αποκτηθούν από αυτό ή από τρίτο πρόσωπο πληροφορίες ή ομολογίες, να τιμωρηθεί για μια πράξη που αυτό ή τρίτο πρόσωπο έχει διαπράξει ή είναι ύποπτο ότι την έχει διαπράξει, να εκφοβησθεί ή να εξαναγκασθεί αυτός ή τρίτο πρόσωπο, ή για κάθε άλλο λόγο που βασίζεται σε διάκριση οποιασδήποτε μορφής, εφ' όσον ένας τέτοιος πόνος ή οδύνη επιβάλλονται από δημόσιο λειτουργό ή κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί με επίσημη ιδιότητα ή με την υποκίνηση ή τη συναίνεση ή την ανοχή του»

Επειδή σύμφωνα με τον ελληνικό Ποινικό Κώδικα( Άρθρο 137Α) «Βασανιστήρια συνιστούν, κάθε μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, καθώς και κάθε παράνομη χρησιμοποίηση χημικών, ναρκωτικών ή άλλων φυσικών ή τεχνικών μέσων με σκοπό να κάμψουν τη βούληση του θύματος.»

Επειδή σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα ( Άρθρο 137Α παρ.1) η υποβολή σε βασανιστήρια χαρακτηρίζεται ως κακούργημα που εντάσσεται μάλιστα στις προσβολές του πολιτεύματος και «Υπάλληλος ή στρατιωτικός, στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση ή η εξέταση αξιόποινων πράξεων ή πειθαρχικών παραπτωμάτων ή η εκτέλεση ποινών ή η φύλαξη ή η επιμέλεια κρατουμένων, τιμωρείται με κάθειρξη, εάν υποβάλλει σε βασανιστήρια κατά την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων πρόσωπο που βρίσκεται στην εξουσία του με σκοπό: (α) να αποσπάσει από αυτό ή από τρίτο πρόσωπο ομολογία, κατάθεση, πληροφορία ή δήλωση ιδίως αποκήρυξης ή αποδοχής ή άλλης ιδεολογίας (β) να τιμωρήσει (γ) να εκφοβίσει αυτό ή τρίτα πρόσωπα Με την ίδια ποινή τιμωρείται υπάλληλος ή στρατιωτικός, που με εντολή των προϊσταμένων του ή αυτοβούλως σφετερίζεται τέτοια καθήκοντα και τελεί τις πράξεις του προηγούμενου εδαφίου».

Επειδή τα βασανιστήρια, οποιαδήποτε σωματική κάκωση, βλάβη υγείας ή άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαγορεύονται απόλυτα και χωρίς εξαιρέσεις από το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 7παρ.2) και το διεθνές δίκαιο (στο άρθρο 3 της Διεθνούς Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, στο άρθρο 7 της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,στο άρθρο 7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στο άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, της Σύμβασης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρία κ.α).

Επειδή η ως άνω, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σωματική και βαριά ψυχική κακοποίηση της καταγγέλλουσας αποτελεί σοβαρή καταγγελία για τέλεση βασανιστηρίων από αστυνομικούς.

Από ό,τι γνωρίζουμε και από τον Διοικητή του Α.Τ. Καλλίπολης, έχει διαταχθεί Ε.Δ.Ε. κατά των αστυνομικών του Α.Τ. Καλλίπολης, αλλά η υπόθεση βρίσκεται και στα χέρια του Εισαγγελέα, αφού η παθούσα έχει καταθέσει μήνυση κατά των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ΕΔΕ και της ποινικής διαδικασίας και επειδή γνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες των ΕΔΕ συνηθέστατα αργούν πολύ.

Επειδή στο παρελθόν έχουμε την πικρή εμπειρία οι ΕΔΕ, σε συντριπτικό ποσοστό, να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν σημειώθηκε κανένα παράπτωμα, ενώ και ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πρόσφατα ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων του βρέθηκε μπροστά σε ΕΔΕ «copy paste» για θέματα αστυνομικής βίας.

Επειδή πληθαίνουν οι καταγγελίες και για περιστατικά δυσανάλογα βίαιης συμπεριφοράς από ελεγκτές εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι προτίθεται να κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με την ταχύτητα διεξαγωγής των ΕΔΕ για περιστατικά αστυνομικής βίας, ώστε αυτές να διεξάγονται σε εύλογο χρόνο; Γενικότερα ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου σχετικά με το πειθαρχικό δίκαιο στην Αστυνομία και την αποτελεσματικότητα των ΕΔΕ, ώστε να τιμωρούνται περιστατικά όπως το παραπάνω; Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τους αστυνομικούς, οι οποίοι εμπλέκονται σε περιστατικά αυθαιρεσίας και βίας και τους ανωτέρους τους για όσο χρόνο διαρκούν οι ΕΔΕ; Συγκεκριμένα για το παραπάνω περιστατικό τι έχει γίνει με τους καταγγελλόμενους και μηνυόμενους από την παθούσα αστυνομικούς;

2. Με δεδομένο ότι το καταγγελλόμενο περιστατικό βίας και βάναυσης προσβολής της προσωπικότητας της παθούσας μπροστά στα μάτια του παιδιού της έχει καταφανώς στοιχεία και ρατσιστικής βίας, ερωτάται ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ποιο είναι το αποτέλεσμα τυχόν διενεργηθεισών ΕΔΕ για ρατσιστικά εγκλήματα, περιπτώσεις αυθαιρεσίας και βίας αστυνομικών κατά πολιτών και τι ενδεχομένως κυρώσεις έχουν επιβληθεί; Ποιο είναι το μέχρι σήμερα έργο των Τμημάτων Ρατσιστικής Βίας;

3. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού το πρόβλημα της συμπεριφοράς των ελεγκτών εισιτηρίων, καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά το λιγότερο αγενούς και ενίοτε βίαιης συμπεριφοράς κατά πολιτών; Έχει διαταχθεί ΕΔΕ και για το συγκεκριμένο περιστατικό και ποια εντολή έχει δοθεί για τους ελεγκτές που εμπλέκονται μέχρι την ολοκλήρωσή της;

 

 

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Βασιλική Κατριβάνου

Ιωάννα Γαϊτάνη

Δημήτρης Γάκης

Κώστας Ζαχαριάς

Αννέτα Καββαδία

Μαρία Κανελλοπούλου

Ευαγγελία (Εύη) Καρακώστα

Φρόσω Καρασαρλίδου

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Αγλαΐα Κυρίτση

Βασιλική Λέβα

Νίκος Μιχαλάκης

Γεώργιος Ουρσουζίδης

Δημήτρης Σεβαστάκης

Θανάσης Σκούμας

Ελισσάβετ (Μπέτυ) Σκούφα

Γιάννης Σταθάς

Ελένη Σταματάκη

Αφροδίτη Σταμπουλή

Γεώργιος Ψυχογιός



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ