30/04/2015

Αποσπάσματα συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κορωνάκη στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα

Δουλεύουμε για έναν έντιμο συμβιβασμό σύμφωνα με την λαϊκή βούληση Η λιτότητα δεν είναι συνταγματικός κανόνας, η αμφισβήτηση της είναι δικαίωμά μας Η δημοκρατία δεν είναι λεπτομέρεια

Για τις δημοσκοπήσεις:

Δεν μπαίνει ζήτημα "ευρώ" αυτή την στιγμή. Δεν υπάρχει ζήτημα "ευρώ"

στο τραπέζι, δεν μπήκε προεκλογικά απ' την κυβέρνηση και δεν μπαίνει σήμερα από τους εταίρους, δε συζητά κανείς την πιθανότητα Grexit. Άρα προφανώς δεν υπάρχει το ζήτημα και στα δημοσκοπικά ευρήματα. Η κοινωνία αποτυπώνει και στις δημοσκοπήσεις, ότι επιμένει στην εντολή που έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα κυβέρνηση.

Η κοινωνία λέει, ότι θέλει λύση αυτή την στιγμή εντός του ευρώ, χωρίς τα επώδυνα μέτρα που ζήσαμε μέχρι χθες.

Και στις δημοσκοπήσεις και στο κλίμα στην κοινωνία δεν απαντάει κανείς, ότι θέλει μειώσεις μισθών, συντάξεων, απολύσεις, νέους φόρους.

Άρα αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Για τη διαπραγμάτευση:

Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη, οριακή στιγμή της διαπραγμάτευσης, που γίνεται για πρώτη φορά. Μέχρι χθες - όπως φάνηκε

- υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης που δεν ασκήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει πολύ σοβαρά την εντολή που της έχει δώσει η ελληνική κοινωνία. Και δουλεύει σ' αυτό το επίπεδο. Η απάντηση από τους εταίρους δεν μπορεί να είναι η αμφισβήτηση της εντολής, που έχει λάβει η κυβέρνηση. Συμφωνήσαμε στις

20 Φλεβάρη πάνω σε δύο αρχές. Εμείς να σεβαστούμε κανόνες της Ε.Ε ακόμα κι αν διαφωνούμε μ' αυτούς και οι εταίροι μας να σεβαστούν την εντολή του ελληνικού λαού. Αν ο ένας από τους δύο φύγει από αυτούς τους κανόνες, τότε έχουμε ουσιαστικό πρόβλημα δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση παλεύει για έναν έντιμο συμβιβασμό. Αν θα είναι έντιμος, το κόμμα θα τον αντέξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του, αυτό δεν το κρύψαμε ποτέ και δεν εκπλήσσει κανέναν στην ελληνική κοινωνία. Αυτό όμως που διασφαλίζουμε είναι, ότι η κυβέρνηση δεν εκλέχτηκε με όλες τις απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό μας, αλλά με μια συγκεκριμένη εντολή. Όσο κινούμαστε στα όρια αυτής της εντολής, τότε όλο το κόμμα θα είναι δίπλα στην κυβέρνηση και θα την στηρίζει.

Το πρώτο βήμα για ένα έντιμο συμβιβασμό ξεκινάει μέσω ενός σχεδίου συμφωνίας, που θα αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών και μια σειρά άλλων ζητημάτων στα οποία συμφωνούμε. Αυτή θα είναι και μια νέα δοκιμασία εμπιστοσύνης στις σχέσεις των εταίρων μαζί μας. Υπήρξαν πράγματα το προηγούμενο διάστημα, που αμφισβήτησαν την σχέση εμπιστοσύνης. Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να προχωρήσεις σε συμφωνία. Κι εξηγούμαι:

Στις 20 Φλεβάρη καταλήξαμε σε μια συμφωνία που έπαυε την τρόικα ως εξωθεσμικό μηχανισμό. Λίγες μέρες αργότερα είχαμε ένα μέηλ του Κοστέλο με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση και έβαζε ζήτημα βέτο. Δεν υπήρχε περίπτωση όμως η κυβέρνηση να πάει πίσω από το γεγονός, ότι η τρόικα έχει τελειώσει. Δεύτερο ζήτημα της Συμφωνίας στις 20 Φλεβάρη είναι, ότι η λογική των μνημονίων φεύγει και συζητάμε πια για μια λίστα μεταρρυθμίσεων, που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Δεχόμαστε, ότι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει ν'

αντιστοιχηθεί με τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας. Δουλεύουμε για ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης 1% - 1,5%. Με βάση αυτό προτείνουμε μια λίστα μεταρρυθμίσεων, που το εξασφαλίζει. Έχει κατατεθεί πλούτος μεταρρυθμίσεων. Η αμφισβήτηση από την πλευρά των εταίρων δεν γίνεται στη βάση, ότι δεν είμαστε έτοιμοι ή δεν υπάρχει επαρκής προετοιμασία, αλλά αμφισβητείται η ουσία των μεταρρυθμίσεων. Αμφισβητούν το περιεχόμενο της πολιτικής. Όταν μια συζήτηση φτάνει στη Συμφωνία της 20ης Φλεβάρη και από την επόμενη μέρα ξαναμπαίνουν ζητήματα όπως η 5η αξιολόγηση του Μνημονίου και τα μέτρα του μέηλ Χαρδούβελη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από μεριάς μας αυτή η διαδικασία. Γιατί αμφισβητεί τον πυρήνα του δημοκρατικού δικαιώματος. Για να βρεθεί όμως ένας έντιμος συμβιβασμός πρέπει να προσπαθήσουν και οι δύο μεριές. Δεν γίνεται ν' αναζητείται η προσπάθεια μόνο από τη μία πλευρά. Βέβαια το κλίμα της σκλήρυνσης που εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες πρέπει να το εντάξουμε κι αυτό μέσα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος:

Είναι λανθασμένη η ερμηνεία, ότι η κυβέρνηση επικαλείται το δημοψήφισμα γιατί δυσκολεύεται ν' αποφασίσει στο εσωτερικό του ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν το κόμμα χρειαστεί ν' αποφασίσει έχει συλλογικά όργανα για να το κάνει. Αυτό που έχει σημασία - κι ίσως γι' αυτό δεν γίνεται κατανοητό - είναι γιατί έχουμε συνηθίσει οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα να μην τηρούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην κοινωνία.

Εμείς θέλουμε να πρωτοτυπήσουμε, όπως είπε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός. Θέλουμε να κινηθούμε χτίζοντας μια έντιμη και ειλικρινή σχέση με τον ελληνικό λαό.

Δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά για να βρεθεί μια λύση, αν βρεθούμε όμως έξω από το πεδίο της εντολής, που έχουμε λάβει, τότε μια κρίσιμη απόφαση για το λαό πρέπει να την πάρει ο ίδιος ο λαός.

Περνάμε ως λεπτομέρεια το ζήτημα της δημοκρατίας τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στην Ευρώπη. Δεν είναι πολυτέλεια η δημοκρατία.

Δεν έχει συνταγματοποιηθεί η λιτότητα στην Ευρώπη. Η κουβέντα εξελίσσεται λες και η λιτότητα και η ύφεση είναι συνταγματικός κανόνας της Ε.Ε. που δεν μπορεί ν' αμφισβητηθεί από τους λαούς.

Όταν αμφισβητούμε το δικαίωμα ενός λαού ν' αποφασίζει κι έχουμε τέτοιο έλλειμμα δημοκρατίας, τότε όσοι το πράττουν πρέπει ν' αναλάβουν και τις ευθύνες τους.

Γιατί αν δεν υπάρξει μια λύση προς το συμφέρον των λαών - όπως αυτή που προσπαθεί να δώσει σε προοδευτική κατεύθυνση η κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ - τότε έρχονται άλλου τύπου απαντήσεις στην Ευρώπη.

Μεγαλώνουν ακροδεξιά κόμματα και δυστυχώς η Ευρώπη ξαναείχε τέτοιες ιστορικές εμπειρίες.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ