15/05/2015

Απάντηση στην ερώτηση για αποκατάσταση των αδικιών λόγω μνημονιακών πολιτικών στα ταμεία ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ

Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε στην ερώτηση που είχαν καταθέσει (από 3/4/15) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σχετικά με την κατάργηση των παραγράφων 14 και 15 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 που αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές των απασχολούμενων στον κλάδο κατασκευών και μελετών.

Οι αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών, που έφερε πολλούς σε απόγνωση και τους στέρησε το δικαίωμα στην περίθαλψη, ήρθε ως αποτέλεσμα των νομοθετικών πράξεων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Η ερώτηση των βουλευτών επικεντρωνόταν στο πλαίσιο ασφάλισης των μηχανικών, που επί της ουσίας και εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης, με γονατισμένο τον κατασκευαστικό κλάδο, οι διπλωματούχοι μηχανικοί καλούνται να πληρώνουν υπέρογκες εισφορές, στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, έχοντας σαν αποτέλεσμα την απώλεια του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος, μένοντας ανασφάλιστοι και χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Ο Υπουργός παραδέχεται το δεδομένο των δύσκολων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες και γι΄ αυτό δεσμεύεται ότι το Υπουργείο προτίθεται να εξετάσει την άρση των πρόδηλων αδικιών σε βάρος των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ και κυρίως των νέων. Παράλληλα όμως τονίζει ότι, δεδομένου και της επισφαλούς κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων, σκοπός πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός ικανού και ανεκτού επιπέδου χρηματοδότησης που θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών υγείας και της μείωσης του κινδύνου της αδυναμίας να ανταποκριθούν οι ασφαλιστικοί φορείς στις υποχρεώσεις τους. Καθώς η αλήθεια είναι πως συγκεκριμένα για την ειδικότητα των μηχανικών, όλη η παραπάνω κατάσταση έχει οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ταμείου και στο φυλλορρόημα του κλάδου.

Σημαντικό σημείο στην απάντηση του Υπουργού είναι όταν στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών και εφόσον οι ασφαλισμένοι έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης αυτών, με το παρόν νομοθετικό πλαίσιο, έχουν το δικαίωμα ασφάλισης και κάλυψης παροχών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ. Ενώ για τους μηχανικούς που δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα λόγω οφειλών που δε μπορούν να αντιμετωπίσουν, προβλέπεται η χορήγηση νοσοκομειακής περίθαλψης αυτών και των οικογενειών τους, κατόπιν αιτήσεώς τους στο οικείο Νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα για τους μηχανικούς και για τα μέλη της οικογένειάς τους, που ασφαλίζονται στον Τομέα Υγείας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ και έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα, μπορούν να καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ έως 29/2/2016, εφόσον οι οφειλές αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματός τους για τα ανωτέρω έτη δεν υπερβαίνει τα 12.000 Ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται ότι σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία έχει τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση και θα εκδοθεί ΚΥΑ με την οποία θα καλύπτονται πλήρως με υγειονομική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη ως ανασφάλιστοι, ακόμα και όσοι δεν υπάγονται στις παραπάνω ρυθμίσεις.