10/06/2015

Ο Δημ. Παπαδημούλης για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημ. Παπαδημούλη στον Real FM (Α. Παυλόπουλο - Μ. Νιφλή)

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Α. Παυλόπουλο - Μ. Νιφλή), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Διάφοροι ανώνυμοι κύκλοι έσπευσαν από το πρωί μέσω διαφόρων διεθνών ΜΜΕ να απορρίψουν, χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστη την ελληνική πρόταση. Και βγήκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, προφανώς με εντολή Γιούνκερ, και τους διέψευσε, λέγοντας ότι κανείς από αυτούς δεν εκπροσωπεί την Κομισιόν, η οποία μελετά προσεκτικά και με φροντίδα την ελληνική πρόταση. Τα γεγονότα, λοιπόν, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν κύκλοι, που για να εξυπηρετήσουν δικές τους σκοπιμότητες παίζουν παιχνίδια. Και τα παιχνίδια αυτά είναι βρόμικα. Θέλουν να καλλιεργήσουν τη ρήξη, το σενάριο του Grexit, θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική πλευρά και να ταπεινώσουν την ελληνική κυβέρνηση. Απάντηση σε αυτούς, δίνει σημερινό άρθρο του Spiegel, που λέει ότι- ενδεχομένως μόνο για τη Γερμανία- το κόστος ενός Grexit θα είναι ένα τρισεκατομμύριο ευρώ και θα βάλει όλη την Ευρωζώνη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά.

Πρέπει να δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση, γιατί σε μια διαπραγμάτευση μετρά και η εικόνα της συνοχής

Επειδή κορυφώνεται η διαπραγμάτευση και σε λίγες ώρες υπάρχει μια συνάντηση κορυφής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, νομίζω ότι αυτή την ώρα αυτό που χρειάζεται είναι ευθύνη, σοβαρότητα, ανοιχτά μάτια και μυαλά –γιατί παίζονται πολλά παιχνίδια- και η μέγιστη δυνατή στήριξη της προσπάθειας που κάνει η χώρα. Όποιος δεν μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον ας μη βλάπτει. Και αναφέρομαι στους πάντες: Πολιτικούς, δημοσιογράφους, κόμματα της αντιπολίτευσης, σε εμάς, σε όλους. Αυτή την ώρα όλοι πρέπει να δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση, γιατί σε μια διαπραγμάτευση μετρά και η εικόνα της συνοχής. Ο Τσίπρας, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Έχει δημοτικότητα που φτάνει το 75% και σημαντική στήριξη στην κυβέρνηση. Αυτά πρέπει να μετράνε στο τραπέζι, μαζί με τα επιχειρήματά μας και τις προτάσεις μας και να μην αποδυναμώνονται από ενέργειες, δηλώσεις, κινήσεις, μεμψιμοιρίες και μικροκομματικές επιδιώξεις ορισμένων από την αντιπολίτευση για λόγους ψηφοθηρίας. Έχω μπερδευτεί πραγματικά με το τι θέλει η αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα που μας κατηγορεί ότι πάμε τη χώρα στη χρεοκοπία, την ίδια ώρα μας κατηγορεί ότι είμαστε έτοιμοι να ταπεινωθούμε και να τα δώσουμε όλα. Δεν είναι έτσι.

Την κατάθεση νομοσχεδίου για το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εξήγγειλε πρόσφατα στη Βουλή ο πρωθυπουργός

Το ξέρω ότι η κριτική η οποία ασκείται είναι και εκ των έσω πολύ έντονη, αλλά δεν συμφωνώ με το να τα βάλουμε όλα σε ένα τσουβάλι. Για τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Μητρόπουλου δεν θέλω αυτή την ώρα να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο. Όταν περάσει η μπόρα, στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, έχω να πω αρκετά. Και κατ’ ιδίαν όταν τον δω, αλλά όχι τώρα. Σε ό,τι αφορά τη δήλωση των 22 βουλευτών, ο πρωθυπουργός πρόσφατα στη Βουλή εξήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων και εγώ πριν από λίγο έδωσα στη δημοσιότητα την απάντηση της αρμοδίας Επιτρόπου Απασχόλησης, κας Thyssen, που λέει ότι ελπίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει όσα ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Και η απάντηση αυτή, θέτει ένα ερώτημα: Ποιοι από τους δανειστές μας, στηριγμένοι σε ποια επιχειρήματα και σε ποιους θεσμούς, αρνούνται στην ελληνική κυβέρνηση και στη χώρα το αυτονόητο, το οποίο ζητά και στηρίζει κι ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), που αποτελεί τον ΟΗΕ για τα εργασιακά; Πριν από λίγες ώρες συναντήθηκαν με τον Γκάι Ράιντερ, τον Γενικό Διευθυντή του ILO στη Γενεύη, ο κ. Σκουρλέτης και τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Τόσο ο κ. Ράιντερ όσο και ο ILO, στηρίζουν την ελληνική προσπάθεια.

Στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων η κυβέρνηση εξασφάλισε υποχωρήσεις, που μεταφράζονται σε εξοικονόμηση 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στη διετία 2015-16

Υπάρχουν δυσκολίες στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης, ωστόσο αυτή η κυβέρνηση το παλεύει γερά και έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού. Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικές υποχωρήσεις, στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν υπογράψει 3% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και τώρα οι δανειστές προτείνουν 1%. Η διαφορά αυτή είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2016 είχαν συμφωνήσει (Βενιζέλος-Σαμαράς) 4,5% και οι δανειστές τώρα προτείνουν 2%. Αυτό το 2,5% είναι περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται, λοιπόν, για μια εξοικονόμηση χρημάτων και μια αποφυγή μέτρων ύψους περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στη διετία. Εμείς διεκδικούμε κάτι καλύτερο. Αυτή τη στιγμή τα ρεπορτάζ που προσπαθούν να εμφανίσουν αντικειμενικά την απόσταση για τα δημοσιονομικά, λένε ότι μας χωρίζουν 440 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 και άλλα τόσα περίπου για το 2016. Σύνολο περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ. Και ερωτώ: είναι δυνατόν και λογικό για μια απόσταση 900 εκατομμυρίων ευρώ να αναληφθεί το ρίσκο μιας ζημιάς, τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, συν αχαρτογράφητα νερά για όλη την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία; Η ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδικεί μόνο μία συμφωνία για τα δημοσιονομικά, αλλά και μια βιώσιμη λύση για το χρέος που είναι ολοφάνερα μη βιώσιμο. Κι αν η πρόταση που τους έκανε η ελληνική κυβέρνηση δεν τους αρέσει, να καταθέσουν αυτοί τη δική τους. Από τον Νοέμβριο του 2012 έχουν δεσμευτεί, με επίσημη απόφαση γραπτή του Eurogroup, ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα εξασφαλίσει πρωτογενή πλεονάσματα, θα εξετάσουν και θα πάρουν πρόσθετα μέτρα απομείωσης του χρέους. Που είναι αυτά; Προσπαθούν τώρα κάποιοι να αθετήσουν αυτή τους τη δέσμευση. Δεν υπάρχει άνθρωπος οικονομολόγος, πολιτικός, που να ξέρει τα πράγματα και να ισχυρίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, έτσι όπως κατάντησε, είναι βιώσιμο. Δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Θέλω να πιστεύω ότι η αποψινή συνάντηση, ακόμα κι αν δεν δώσει τη λύση, θα δώσει μια ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση

Δεν περιμένει κανείς από την αντιπολίτευση να αναγνωρίσει μια επιτυχία της κυβέρνησης. Υπάρχουν κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης, υποτίθεται από τα πιο μετριοπαθή και σοβαρά, που προανήγγειλαν capital control και κλείσιμο των τραπεζών στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να πουν ούτε μία συγγνώμη, μετά από αυτή την ταραχή που ανεύθυνα προκάλεσαν και διαψεύστηκε παταγωδώς. Δυστυχώς, έχουμε ένα έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης. Έχουμε μια μικροπολιτική στάση και λυπάμαι που το λέω. Κατά τα άλλα, αυτό που διεκδικεί η κυβέρνηση είναι μία συμφωνία με διάρκεια, που να δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να αναπνεύσει και στην οικονομία να αναπτυχθεί και μία λύση στο θέμα του χρέους. Και θέλω να πιστεύω ότι η αποψινή συνάντηση, ακόμα κι αν δεν δώσει τη λύση, θα δώσει μια ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά για να το πετύχουμε, επιτέλους ας καταλάβουμε όλοι, και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αντιπολίτευση και στα ΜΜΕ, έμπρακτα και όχι υποκριτικά, ότι εκεί ο Τσίπρας εκπροσωπεί τη χώρα. Αρέσει, δεν αρέσει αυτή είναι η πραγματικότητα και πηγαίνει εκεί με μια δημοτικότητα 75%.