ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/07/2015

Τ. Κορωνάκης: Υποστηρίζουν το "ναι" αυτοί που μας έφεραν ως εδώ

Τ. Κορωνάκης: Υποστηρίζουν το



ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 984 και στην δημοσιογράφο Ν. Καραγιάννη

 

  • Κ. Κορωνάκη πριν πάμε στο κομμάτι του δημοψηφίσματος και του διακυβεύματος της Κυριακής που έρχεται θα ήθελα από τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και επιτρέψτε μου εδώ και ένα προσωπικό τόνο, θα ζητήσω από τον Τ. Κορωνάκη που γνωρίζω ότι είναι από τα εφηβικά του χρόνια στον χώρο της Αριστεράς να ερμηνεύσει και να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας.

Νομίζω ότι προσπάθησε ο κ. Καμμένος εχθές το βράδυ στην ΕΡΤ να πει ότι αυτό δεν αφορούσε τις σχέσεις του στρατού με τον λαό αλλά αφορούσε την περιφρούρηση της ακεραιτότητας στο εσωτερικό της χώρας εννοώντας τα ελληνικά πλοία στο Αιγαίο, στα διεθνή ύδατα, τα αεροσκάφη που κάνουν αναχαιτίσεις στο εσωτερικό της χώρας στο Αιγαίο και ήθελε να πει, απ’ ότι κατάλαβα ότι αυτό δεν αφορά την εμπλοκή του στρατού στα εσωτερικά της χώρας. Να σας απαντήσω όμως επί της ουσίας στο ερώτημα σας ως Γραμματέας της Κ.Ε., πιστεύω πως ο στρατός δεν είναι για να εμπλέκεται στα εσωτερικά της χώρας και όσο έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι απολύτως διασφαλισμένο.

  • Θα το πω ειλικρινά και απολύτως δημοσιογραφικά, αν μπορείτε να μας ξεμπλέξετε λίγο γιατί ομολογώ ότι έχουμε μπλέξει.

Βεβαίως, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε γιατί πολλοί προσπαθούν να μας μπλέξουν νομίζω.

  • Υπάρχει η δήλωση του Πρωθυπουργού ο οποίος χθες είπε ότι αν επικρατήσει το «όχι» θα πάρει το αεροπλάνο την επόμενη ημέρα θα πάει στις Βρυξέλλες και θα επιχειρήσει να έχει μία συμφωνία. Από την άλλη πλευρά ακούω ότι ο κ. Βαρουφάκης είπε σε ένα ξένο μέσο, λέει ότι έχουν γίνει κατ ιδίαν επαφές όλο αυτό το διάστημα και η συμφωνία έχει κλείσει σχεδόν. Και ακούω και το πρωί τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Τσακαλώτο να λέει ότι «αυτή τη συμφωνία αν την φέρναμε στη Βουλή, η κυβέρνηση θα έπεφτε διότι δεν θα την ψήφιζε η ελληνική βουλή, άρα θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές και επιλέξαμε να πάμε σε δημοψήφισμα. Γιατί ψηφίζουμε την Κυριακή; Γιατί θα πέφτατε; Γιατί δεν μπορούσε να κλείσει η συμφωνία; Γιατί συνεχίζετε την συμφωνία; Και εμείς πάμε να ψηφίσουμε την Κυριακή σ’ ένα ερώτημα τ’ οποίο δεν υπάρχει καν στο τραπέζι; Γιατί πάμε να ψηφίσουμε;

Θα σας απαντήσω λοιπόν ευθέως. Γιατί, δεν είχαμε πάνω στο τραπέζι μία βιώσιμη συμφωνία. Με ρωτάγατε το προηγούμενο διάστημα, τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός; πως θα περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα, από το κόμμα; και εγώ σας απαντούσα ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα φέρει στην Κοινοβουλευτική ομάδα και στο Κόμμα μια λύση που δεν θα είναι βιώσιμη.

  • Που δεν θα μπορούσε να υπογράψει ο ίδιος μου είχατε πει.

Ακριβώς. Αν φέρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λύση την οποία θεωρεί βιώσιμη έχοντας του απόλυτη εμπιστοσύνη μας θεωρούσα ότι θα περάσει και από την Κοινοβουλευτική ομάδα και από το κόμμα και αυτό έγινε. Πάνω στο τραπέζι είχαμε μία πρόταση η οποία δεν ήταν βιώσιμη. Αυτή η πρόταση μπήκε ως τελεσίγραφο, θυμάστε και εσείς, όλα τα ΜΜΕ την γνωστή Παρασκευή μετά το Eurogroup να λένε ότι το κλείσιμο του Γερούν Ντάιζεμπλουμ ήτανε ότι για μας βάση ήταν η πρόταση των θεσμών, και η ελληνική πλευρά πρέπει να έρθει στην πρόταση των θεσμών και θυμάστε επίσης την κ. Μέρκελ να διαρρέεται σε όλα τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία με βάση των πρόταση των θεσμών μέχρι την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί. Ο Πρωθυπουργός λοιπόν γύρισε με βάση αυτό το τελεσίγραφο, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη, έχει μόνο μέτρα, έχει μόνο λιτότητα, μόνο λιτότητα πάνω στους ίδιους πάλι, στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δεν έχει χρέος και δεν μπορούμε να την πάμε στην ελληνική βουλή γιατί δεν μπορεί ν’ αποτελέσει λύση. Με βάση αυτό ενημέρωσε την κ. Μέρκελ τον κ. Ολάντ, τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελείωσε το υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε ότι πάμε σε δημοψήφισμα και προτείνει στον ελληνικό λαό να ψηφίσει «όχι». Αυτή η πορεία που σας εξηγώ είναι απολύτως σαφής.

  • Αυτό το οποίο μου περιγράφεται και εγώ δεν έχω τον λόγο να αμφισβητήσω την περιγραφή την οποία μόλις είπατε, μου περιγράφεται λοιπόν ένα στρατηγικό πολιτικό αδιέξοδο της κυβέρνησης εκείνη την ώρα που βρέθηκε επί της ουσίας μπροστά σε μια ατελέσφορη κατάσταση

Επίσης όταν με ρωτάγατε αν θα πάμε σε εκλογές, αν θα πάμε σε δημοψήφισμα, τι θα κάνουμε, σας απαντούσα ότι εμείς δουλεύουμε για λύση σύμφωνα με την εντολή του ελληνικού λαού, δηλαδή εντός ευρώ χωρίς λιτότητα, να βγάλουμε τη χώρα απ’ την κρίση με την κοινωνία όρθια, κατά λέξη νομίζω σας το έλεγα αυτό, και όποτε νιώσουμε ότι είμαστε εκτός αυτής της εντολής τον λόγο θα έχει ξανά ο λαός. Νομίζω ότι το έχω πει πολλές φορές και στην εκπομπή σας και στον δημόσιο λόγο εκφράζοντας την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντρικής του Επιτροπής και νομίζω ότι αυτό κάναμε.

 

  • Κύριε Κορωνάκη για να παρακολουθήσω την περιγραφή τη δική σας εγώ θα προσθέσω και κάτι άλλο. Ερχόμαστε λοιπόν στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος με το συγκεκριμένο ερώτημα, το πρόγραμμα τελειώνει τη νύχτα της Τρίτης.

Ναι και οι αποφάσεις πάρθηκαν πριν τελειώσει το πρόγραμμα. Εμείς εγκαίρως, πριν τελειώσει το πρόγραμμα ζητήσαμε μια μικρή παράταση, για να πούμε ολόκληρη την ιστορία.

  • Για να πούμε ολόκληρη την ιστορία, λοιπόν, ζητάμε μια μικρή παράταση, ενώ έχουμε προκηρύξει ως χώρα δημοψήφισμα, η κυβέρνηση. Ερχόμαστε, λοιπόν, την επόμενη μέρα και ο πρωθυπουργός με την υπογραφή του στέλνει μία επιστολή στην πολιτική ηγεσία της ευρωζώνης δηλαδή στον πρόεδρο της Commission , στον επικεφαλής του Eurogroup και στον πρόεδρο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Προτείνει επί της ουσίας ένα νέο πρόγραμμα, εγώ δεν θα το χαρακτηρίσω μνημόνιο γιατί σας ενοχλεί η λέξη, ένα νέο πρόγραμμα.

Γιατί εμείς δεν θα φέρναμε μνημόνιο.

  • Τι εννοείτε; Δηλαδή, ποια η διαφορά μεταξύ ενός προγράμματος με μέτρα ποιοτικά και ποσοτικά από ένα μνημόνιο; Η διαφορά είναι ψυχολογική, να το αποδεχτώ απολύτως.

Η διαφορά είναι ποιος θα πληρώσει αυτά τα μέτρα. Δεν είναι ψυχολογική. Η διαφορά είναι επί της ουσίας άκρως ρεαλιστική. Είναι ποιος αναλαμβάνει να πληρώσει αυτά τα μέτρα, αν δηλαδή αφορούν μόνο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ή αφορούν όλη την κοινωνία, δηλαδή, επιτέλους να πληρώσουν κι αυτοί που δεν πλήρωναν, γιατί οι συμφωνίες που προτείναμε εμείς είχαν, και στο παραμετρικό επίπεδο και στο μη παραμετρικό, μέτρα που αφορούσαν όσους έχουν λεφτά, όσους έχουν κέρδη μέσα στην κρίση αλλά και όσους δεν πλήρωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή κλπ. Όχι μόνο αυτό. Η πρότασή μας είχε αναδιάρθρωση χρέους. Αυτό είναι σημαντική διαφορά, την πρότασή μας την κάνει μη μνημόνιο, όπως τη γνωρίσαμε, γιατί τα μέτρα δεν πέφτουν στους ίδιους και γιατί δίνει στο βάθος του ορίζοντα λύση. Δεν μπαίνουμε ξανά απλά στο κυνήγι της δόσης.

  • Την κατάλαβα την πρότασή σας. Ρωτάω λοιπόν, εφόσον θέλατε να προσφύγετε σε δημοψήφισμα γιατί δεν βάζατε στο δημοψήφισμα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και βάζετε την πρόταση των θεσμών; Η πρόταση των θεσμών έχει ήδη αποσυρθεί από τους συντάκτες της πρότασης.

Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος το λένε αυτό αλλά επί της ουσίας δεν έχει αποσυρθεί.

  • Εφόσον, λοιπόν, η Αθήνα είναι μία νόμιμα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση πριν από έξι μήνες, έχετε την απόλυτη νομιμοποιητική βάση του εκλογικού σώματος.

Γι’ αυτό και δεν κάνουμε εκλογές.

  • Εφόσον έχετε λοιπόν πρόταση γιατί δεν βάζετε στο δημοψήφισμα την πρόταση της κυβέρνησης και βάζετε την πρόταση των θεσμών την οποία, κύριε Κορωνάκη, επαναλαμβάνω οι συντάκτες της έχουν αποσύρει, δεν υφίσταται.

Λοιπόν, απαντάω πολύ καθαρά. Εμείς βρήκαμε απέναντί μας μία πρόταση τελεσίγραφο. Ήταν την παίρνετε ή όχι, ή όπως το είπε καλύτερα ο κύρος Τουσκ, νομίζω, the game is over, το παιχνίδι τελείωσε. Αυτή είναι η πρόταση κι έχετε να διαλέξετε. Εμείς λοιπόν δεν κάναμε ότι έκαναν όλοι οι προηγούμενοι, να τάξουμε Ζάππειο και να βρεθεί η ελληνική κοινωνία με μνημόνιο. Εμείς είπαμε αυτή την πρόταση δεν μπορούμε να την υπογράψουμε αλλά επειδή είναι τελεσίγραφο, επειδή μας λέτε αυτή είναι και τέλος, θα τη βάλουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Τι νόημα θα είχε να βάζαμε τη δική μας πρόταση; Θα μας λέγανε εμείς σας δίνουμε τελεσίγραφο κι εσείς βάζετε την πρότασή σας, είστε εκτός τόπου και χρόνου. Εμείς έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, ήμασταν σίγουροι ότι η δική μας πρόταση έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού, δεν θα υπήρχε λόγος να τη βάλουμε σε δημοψήφισμα. Το πρόβλημα είναι όταν σου λένε ότι η πρότασή σου απορρίπτεται μετά από σταδιακές υποχωρήσεις. Μου επιτρέπεται όμως να κάνω μια παρένθεση εδώ γιατί ακούγονται σήμερα διάφορα, ότι θέλαμε δήθεν απ’ την αρχή να ανατινάξουμε τη διαπραγμάτευση και για ποιο λόγο τότε μπαίναμε συνέχεια σε προτάσεις που καταλαβαίναμε ότι ήταν και λάθος, καταλαβαίναμε ότι ήταν λιτότητα ξανά, αλλά τουλάχιστον προσπαθούσαμε να κρατήσουμε μια ισορροπία, να μην πληρώσουν μόνο οι ίδιοι που πλήρωναν τόσα χρόνια και να υπάρξει και λύση στο ζήτημα του χρέους και επενδυτικό σχέδιο για να μπορέσουμε να βγούμε από τον βαθύ κύκλο λιτότητας και ύφεσης. Για να επιστρέψω στο ερώτημα σας, μας δίνουν μία πρόταση που έχει αξιολόγηση κάθε μήνα, δηλαδή κυνήγι της δόσης κάθε μήνα δηλαδή, έλεγχο αν στην ύφεση που έχουν επιβάλει με την οικονομική ασφυξία που έχει η χώρα τους τελευταίους πέντε μήνες ως μέτρο πίεσης για να υπογράψουμε, θα μπορέσει να ανταποκριθεί η ελληνική κοινωνία και να πάμε σε ένα μήνα στην επόμενη δόση και να μας πουν δεν πιάσατε τον στόχο ξαναπάρτε κι άλλα μέτρα. Αυτό το παιχνίδι έχει τελειώσει για μας κι εμείς είπαμε πολύ καθαρά ότι σ’ αυτή τη λογική δεν μπαίνουμε γιατί όλες οι προτάσεις των θεσμών είχαν αυτή τη λογική, τη λογική των μνημονίων. Αυτή τη λογική λοιπόν την βάζουμε σε δημοψήφισμα. Εάν ο λαός θέλει να παλινορθωθεί, η πολιτική των μνημονίων και το πολιτικό τους δυναμικό, ας το κάνει. Δείτε ποιοι είναι σήμερα που υποστηρίζουν το «ναι» όσοι έφτασαν την χώρα εδώ, Μητσοτάκης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Σημίτης όλοι. Ποίος το δημιούργησε αυτό το χρέος αυτά τα 20 χρόνια; Ποιος το δημιούργησε το χρέος που μας έχει μπει θηλιά στον λαιμό; Όσοι υποστηρίζουν σήμερα το «ναι» σε συνεργασία με όσους το υποστηρίζουν το «ναι» από την Ευρώπη, με την κ. Μέρκελ, τον κ. Σόιμπλε, τον κ. Ντάισεμπλουμ, τον κ. Σούλτς, αυτοί το δημιούργησαν το χρέος και σήμερα έρχονται και τι μας λένε; Να ψηφίσουμε ξανά «ναι» σε όλα. Εμείς λοιπόν απαντάμε ένα περήφανο «όχι» θα είναι όπλο στην διαπραγμάτευση, όπλο στον Πρωθυπουργό για να πάει τις επόμενες ημέρες και να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα μια συμφωνία με τους καλύτερους όρους, δεδομένων των συνθηκών αλλά μια συμφωνία που θα δίνει μια κάποια προοπτική για τον ελληνικό λαό. Για να κλείσω να πω μόνο ένα πράγμα: Ο κόσμος χρειάζεται να κρατήσει την νηφαλιότητα και την ψυχραιμία του. Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε διλλήματα διχασμού και όλοι καταλαβαίνουν τη συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Η δήλωση της κ. Λανγκαρντ ότι το πρόβλημα δεν είναι το πρόγραμμα αλλά είναι η κυβέρνηση είναι ενδεικτική. Εμείς απλά ζητάμε από τον λαό να μην αφήσει την κ. Λανγκαρντ και την κ. Μέρκελ να ορίσουν την κυβέρνηση του και την πολιτική που θα εφαρμόζεται εδώ τα επόμενα χρόνια.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ